Nejste přihlášen/a.
Kdo mi prosím PL (polopatě) vysvětlí volební systém v USA? Něco jsem si přečetla na Wiki ale stejně tomu nerozumím...píší : "sbor volitelů volí občané většinovým systémem (vítěz bere všechny volitele konkrétního státu)". Takže (ted plácnu) na Floridě vyhráli demokraté, všichni volitelé tedy budou volit demokratického kandidáta? To by přece už bylo dávno o prezidentovi rozhodnuto...?
Asi jsem měla napsat ...Když na Floridě vyhrají demokraté, pak všichni volitelé Floridy volí demokratického kandidáta. V Utahu vyhrají republikáni, všech 20 volitelů bude tedy volit repub. kandidáta atd.
Takže už musí být dávno rozhodnuto, když vědí ve kterém státě kdo vyhrál...?
Já nechápu, proč to nechápete, když to chápete až k tomuhle bodu. :D Prostě v některých státech vyhrajou republikáni, v některých demokrati a pak záleží jen, kdo bude mít větší součet hlasů. V poslední fázi se už kandidáti zaměřují na swing states, což je třeba Florida, kde se témeř nedá předpovědět, kdo tam vyhraje.
Moc bych o tom nebádal. Je to hlavně systém většinový - to jest - vítěz bere všechnu moc ale tudíž i všechnu zodpovědnost. To funguje i dalších vyvinutých demokraciích. Výhoda je ta, že když to vítěz prosere, tak se nemá na koho vymlouvat a obyčejně jde od válu. U nás je bohužel demokracie poměrná, a pak to svádí jeden na druhého. Viz teď pan premiér Sobotka, jak chce vyměnit svojí půlku vlády (to už měl udělat dávno - a hlavně vlastně neměl ani vládnout). Tonoucí se stébla chytá, kdyby byl frajer, tak by uznal, že to prodělal, Starý zkušený pracovník STB ho převálcoval, a začal by znova. Ale co by pak vlastně dělal?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.