Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trest za řízení

Od: h4ever® odpovědí: 14 změna:

Jaký by byl trest pro ženu, která by byla policajty přistižena při řízení firemního auta, ale nemá lékařskou prohlídku, která je určená pro profesionální řidiče? Srazí ji body, dají pokutu nebo zabaví řidičák? Nebo poprvé prominou?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jaké auto řídila? Kamion?

Pokud řídila auto, na které stačí oprávnění B tak tam není třeba žádné prohlídky. Teda pokud to není osoba nad tuším 65let, tam už lékařskou prohlídku potřebuje

hodnocení

Osobní. Ale co říká zákon?

(1) Pravidelným lékařským prohlídkám je povinen se podrobovat

a) ...

b) řidič, který řídí motorové vozidlo v pracovněprávním vztahu a u něhož je řízení motorového vozidla druhem práce sjednaným v pracovní smlouvě,

konec citace

Všiml jsem si že zákon o pozemních komunikacích občas používá spojky "a"ve smyslu "nebo". Zřejmě nepřesná formulace.

Dále v paragrafu 87a(7) se píše něco co opětovně potrzuje to co je v 87.(1) a). Pokud to prováděíš za úplatu, potřebuješ tu zdravotní prohlídku.

Dále kolega z práce mi říkal, že je třeba mít nějaký průkaz, který dokládá že si byl/a zaškolen/a firmou a musíš ho mít u sebe... Bavil jsem se s ním o tom co dělá ta naše kolegyně a říkal, že je hloupá protože si nedá poradit. Ale mě na ní záleží, tak mi to není jedno a mám obavy aby neměla problémy.

iz*
hodnocení

0x

Co míníte řízením firemního vozu? Podle mne je jedno, jestli bude řídit žena nebo muž, rozdíl bude v tom, jestli jde o profesionálního řidiče (řízení má v pracovní smlouvě sjednáno jako druh práce). Pokud ne, měly by se na ni (na něj) vztahovat stejná pravidla jako na ostatní účastníky silničního provozu. Akorát – jestli se nic nezměnilo – by měl zaměstnavatel zajistit školení.

doplněno 06.11.16 16:24:

Podmiňovací způsob jsem použila, protože si nejsem jista, jestli se v tomto ohledu něco nezměnilo. Řidič by ale absolvování školení neprokazoval. Proškolení zaměstnanců by v případě kontroly musel prokázat zaměstnavatel.

hodnocení

Slovy "měl by" se nejpíš v praxi žádný zaměstnavatel neřídí.

doplněno 05.11.16 18:23:

OK, dík za info ;)

mp*

Jelikož se v současné době zajímám o nákup "firemního" vozidla, tak tato povinnost (kromě mnoha jiných, o kterých jsem taky neměl ani tušení) na mě taky vyskočila. Je to nějak tak, přesně nevím, ale je tam ta nutnost nějakého formálního školení (zase je to dobrý výdělek pro ty firmy, které to zajišťují). Rozhodně bych si to ověřil, a určitě dodržel. Na druhou stranu jsou některé zákony formulovány vlastě tak, že se nedají ani vlastně dodržet (viz pro znalé - Hlava XXII).

hodnocení

0x

Něco k tomu je zde.

doplněno 05.11.16 19:36:

Co přesně má "chtít vidět"? ;)

O tom průkazu se tam píše, že zaměstnavatel nemá povinnost ho zaměstnanci vystavit:

" Není povinností zaměstnavatele, školitele, ani nikoho jiného, vystavovat průkazy o úspěšném absolvování školení řidičů "referentů" . Povinnost by to byla pouze v případě, že si to tak zaměstnavatel dobrovolně stanoví ve vnitřním předpise. PČR tyto "kartičky", průkazy ani nic podobného nemá právo kontrolovat a při silniční kontrole nemá právo vyžadovat ani jiné doklady, prokazující, že řidič absolvoval školení řidičů "referentů". Zda zaměstnavatel naplnil požadavek zákoníku práce, a zaměstnancům zajistil řádná školení, ve vztahu k bezpečnosti práce, je plně v kompetenci Státního úřadu inspekce práce, resp. jím zřízených oblastních inspektorátů práce."

doplněno 05.11.16 19:38:

A, zřejmě jsem hned nepchopila otázku... Také přesně nevím, co policie bude chtít vidět.

hodnocení

Díky moc! To objasňuje mnohé, i když zároveň přináší další otázky :-D

Takže policajt bude chtít vidět co?

doplněno 05.11.16 22:55:

Píše se tam o potvrzení o školení pro zaměstnance, to ale nemá nic společného s potvrzením o zdravotní způsobilosti. Nepamatuji si že bych někde v zákoně četl, že řidič je povinnen toto potvrzení o zdr. zp. mít u sebe.

repkin*

Doklady potřebné k provozu a řízení motorového vozidla. ;):-D*placni**pivo*

hodnocení

Takže: policajti žádný doklad o zdravotní způsobilosti nechtějí, ale chtějí ji úředníci ze Státního úřadu inspekce práce. Tzn. je to problém zaměstnavatele, ne zaměstnance.

Tak pokud máte na mysli doklad o zdravotní způsobilosti – to by potom nějaký takový doklad museli vyžadovat po každém řidiči (protože všichni musejí být k řízení zdravotně způsobilí).

cicko*

Pouze to, co je uvedeno v zákonech. Většinou to bývá řidičský a občanský průkaz, osvědčení o TP, zelenou kartu nebo jiný doklad o pojištění, dále to mohou být např. doklady k nákladu, potvrzení o zdravotní způsobilosti, profesní osvědčení, potvrzení o zproštění povinnosti poutat se bezp. pásem a případné další doklady potřebné ke konkrétnímu případu.

jabraka*
hodnocení

0x

Já jsem to dostal za 100.-

JB

mp*
hodnocení

0x

Ještě teď jsem pochopil otázku. Tak policajtů bych se bál nejméně, ti obyčejně ani nevědí, která bije. Ale jsou i jiné repesivní orgány, a ty postupují daleko sofistikovaněji. A školení stále postupuje. Šrouby se utahují. Tak pozor!

hodnocení

0x

Tak názory se zde trochu liší, tak jen napíšu z vlastní zkušenosti, jelikož jsem aktivním řidičem služebního osobního vozidla.

Policisté po mne nikdy nechtěli potvrzení o školení odborné způsobilosti řidičů podle zákona 262/2006 sb. zákoníku práce.Naopak toto vyžadoval orgán kontroly inspektorátu práce.Stím však souvisí i fakt, že dotyčný musí mít při pravidelné lékařské prohlídce zohledněno, že bude i řidič referent.Je to to samé jako jeřábník, svářeč, řidič VZV musí mít mimo svojí rizikovou skupinu zohledněný vykonávyný druh práce.Školení o odborné způsobilosti řidiču je dán vnitřním předpisem firmy a u nás je co 2 roky.

Na co jsem však narazil při policejní kontrole byl fakt, že chtěli vědět spojitost mezi mojí osobou a firmou, resp. šlo o to že když mne zastaví v neděli odpoledne ve služebním autě, abych prokázal, že jsem zaměstnancem firmy a vozidlo jsem např. neukradl.

To mám vyřešeno tak, že mám sebou kopii pracovní smlouvy, kde mám napsáno povolení používat služební vozidla dané firmy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]