Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Školní výlet a autobus

Od: merlor odpovědí: 19 změna:

Chci se zeptat dcera je ve druhé třídě dnes přinesla ze školy papír o napsání, že jako rodič souhlasím s tím, že moje dcera může jezdit na výlety autobusem nepřipoutaná a že já s tím souhlasím.Nechci ji odpírat výlet či kolektiv ale na druhou stranu psát a podepisovat takovou větu mi taky nepřijde úplně ok. Kdyby se nedejbože něco stalo tak co, kdybych s tím souhlasila? Jak se k tomu postavit?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Abyste se dostala k jádru pudla, je nutné si uvědomit, proč po Vás škola takový papír chce. Je to proto, abyste je nemohla žalovat, kdyby se náhodou něco stalo. Nic víc, nic míň.

A na Vás je otázka: souhlasíte s tím, aby dcera jezdila nepřipoutaná v autobuse? Řekněme, když pojedete na výlet s rodinou, pojedete autobusem bez pásů, nebo si radši kvůli absenci pásů vyjedete vlakem či autem?

Pokud nepodepíšete, můžou se stát dvě věci. Buď bude takových rodičů víc a škola se k tomu postaví tak, že omezí výlety autobusem nebo sežene autobus s pásy - nevím, co z toho je pravděpodobnější. Pokud budete sama nebo bude takových rodičů málo, tak děti nepojedou na výlet - tady ale nevíme, na co všechno "má škola koule", pardon, odvahu. (Možná je třetí řešení, mě zatím žádné nenapadá.)

doplněno 01.11.16 19:26:

Honzo, domnívám se, že na menších městech (škola je opravdu v každém zapadákově) to úplně pravidlem není. Místní firma, ceny poloviční oproti větším městům, ze kterého by ještě ten bus musel dojet...

Já osobně se domnívám, že jádro pudla je opravdu jen v tom, jestli nechám dítě jen autobusem bez pásů, ne úplně v tom papíru. Jak píšu v prostředním odstavci. Já teda klidně pojedu busem bez pásů s dítětem. Když budou pásy, budu ráda, ale není to pro mne důvod k tomu, abych změnila dopravní prostředek.

doplněno 01.11.16 19:41:

Jestli je tomu tak, že nikdy nejezdíte autobusem, protože nemá pásy, tak nepodepisujte ;) já tuším, že takových rodičů se najde víc. Je v pořádku chtít pro děti bezpečí.

merlor
hodnocení

Ab jela nepřipoutaná se mi moc nelíbí ale nepustit jí kvůli tomu na výlet se mi také nechce.Pro mě taková neřešitelná situace.A na výlet bych jela autem, kde mám dítě připoutané v sedačce..

hodnocení

0x

Celkem koukam , ja myslel ze v dnesni moderni dobe jezdi deti autobusem , ktere maji pasy a je to snad automaticke.

balzerka

Třeba ze vsi do města do divadla se vozej děti staršíma městskýma autobusama. Kdyby chtěli s pásama, škola osloví nějaký podnik, co takový lepší autobus má. Tak nějak.

janca*
hodnocení

0x

Rozhodně nepodepisovat, tento papír získat jako důkaz a následně informovat Česou školní inspekci. Takový papír škola NESMÍ vydávat a nabízet k podpisu žádnému rodiči! Škola ručí za bezpečnost dětí po celou dobu výletu, tedy i během přepravy. Je to stejné, jako když bude škola nabízet k podpisu dohodu, že žáci mohou sami odejít během vyučování.

merlor
hodnocení

Děkuji Vám za názor,papír získávat nemusím, mám ho doma.Já vím, že zodpovědnost za děti ale připravit ji o výlety nebo plavání taky nechci. Vím, že do divadla neboli městské autobusy pásy nemají

sebod*

jojo. jen informujte Českou školní inspekci. A nezapomeňte se podepsat, ať děti mají komu poděkovat za to, že na výlet půjdou leda tak pěšky do nedalekého parku.

kusk
hodnocení

0x

Dnes jsem jela autobusem do vzdálenosti 230 km, včetně dálnice. Cesta tam byla obyčejným autobusem bez pásů, na cestě zpět byl autobus vybaven pásy. Je to běžný jev. Navíc neznám autobus s pásy, který by vyhovolal dětské postavě ve věku 7 let. Takže i když se dítě připoutá univerzálním pásem, je to to samé, jako by pásy v autobuse nebyly. Navíc pásy jsou jen přes pas, nikoliv jako v autě - přes hrudník.

merlor
hodnocení

Vím, že jsou pásy jen přes pás,to je taky bus pro převoz dětí.Nemluvím o páse jako v autě,to samozřejmě chápu, že nelze.Mě šlo o to co z toho vyplývá pro mě, když podepíšu, že s tím souhlasím a nedejbože se něco stane

ronyx*
hodnocení

0x

Určitě bude záležet na tom, kde bydlíte, protože, pokud jsem o tom četl, tak v nedávné minulosti byly u nás snad jen 2 speciální autobus/.... Možná jich je už teď víc, nevím, k ničemu toto info nepotřebuju, tak jsem to nezjišťoval.
Ti, kdo se tady diví, že snad už všechny busy mají v současnosti pásy - ne, opravdu je úplně všechny busy mít stále nemusí a hlavně - dítě ve věku do 2 třídy ZŠ určitě nemůže vzhledem k své velikosti a váze mít normální pás, resp. pro použití normálního pásu musí mít podsedák. Takže ono sehnat bus takový, aby mohl vozit děti, které ještě nemohou sedět v normálním buse, asi nebude tak úplně jednoduché.

Popravdě, meziměstskými autobusy jezdím takřka každodenně (jsou to asi 3-4 různé dopravní společnosti) a všechny mají pásy jen na prvních sedadlech, třebaže jsou většinou poměrně nové. Navíc ty pásy jsou opravdu konstruované na dospělého člověka; dítěti by příliš neprospěly.

hodnocení

0x

Připadá mi to jako další ptákovina.

Na výlety jsme za mého dětství jezdili starým autobusem RTO. Pásy? Nic takového nebylo. Zato byla kupa srandy. Nejradši jsme chodili sedat dopředu k řidiči na motor - vypadalo to, jako obrácená vana. A tam jsme zpívaly. Pokud byl tedy řidič vstřícný a snesl tam nás i to naše kvílení. Jinak nás vyhodil.

Aby byl autobus zcela využitý, mezi sedadla do uličky se dávaly taková mezisedadla a k tomu se připnuly pásy na opření. Legrace. Ale jen do té doby, dokud se jedné spolužačce vzadu neudělalo špatně. Zůstala tam zavřená, vpředu sedadly a ty opěrné pásy - co dodat? Dopadlo to špatně.

Jinak mám na všechny školní výlety jen ty nejlepší vzpomínky. Tohle mi připadá jako hloupoist. Jezdili jsme s předškolními dětmi 10 km do města do divadla linkovým autobusem. Žádné pásy tam nebyly. Nikomu také nenapadlo to nějak pitvat. To bychom se asi nepodívali nikam. Jaga.

Bezpečnost je dobrá věc, ale nic se nesmí přehánět.

2kedar*
hodnocení

0x

Zdravím.!

Zastavuje se mi rozum nad tím, jakými věcmi se dnes lidé zabývají... (Možná zbytečně)

Pokud beru tak malé dítě, tak pásy (pokud tam vůbec jsou) se v autobuse většinou nadají výškově upravit.!

Co to v globále znamená..?

Dítě nemá pás přes hruď a ramena tak, jak má být. Nýbrž přes krk.

Což je daleko nebezpečnější, než by jej vůbec neměla.

V případě silného nárazu se zlomí jazylka a dítě se v podstatě udusí.

Což je daleko horší, než by případně vystřelila oknem.

P.S. Už jste někdy řídil autobus plný děcek..? Já ano. A vím o čem to je.

Vaše obavy jsou naprosto neopodstatněné. Někdy si vyzkoušejte jen řídit prázdný Bus.

Ano, vím... je spousta nehod Busů, jenže je to dáno blbou dobou, kdy se po řidičích chce všechno.

Navíc za "čekačky" nejsou placeni (nebo blbě). Úklid, údržba, servis,,,, vše sám.

Pokud to vše nesplníte, pak máte postih od zaměstnavatele. Snad (doufám), že je to dnes jiné.

Doporučuji, abyste se seznámil s dnešní realitou.

rora*

Pásy v autobuse jsou pouze bederní, takže přes krk nevede nic. ;)

2kedar*

Na předních sedadlech většinou ne.

asd1

V buse bývají většinou jen dvoubodové kolem pasu.. Ale i tříbodový pás se dá zapnout jenkolem pasu, "kšanda" se táhne za zádama. Lepší než přes krk.

Škola si jen sichruje použití (levnějšího) autobusu bez pásů, osobně bych souhlasil. Jinak by možná neyly výlety. Úředník úřaduje...

Pravděpodobnost většího průšvihu bez pásu než s pásem je dost malá. Pás kolem pasu je "lamač páteře", bez pasu při převrácení bude poletovat busem. To si moc nevybereš... Ale i s pasem na straně okna to okno vysklí hlavou a pas nepomůže.

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím. S dětmi pracuji přes 10 let a nikdy jsem nezažila, že by se v autobuse poutaly. A na předním sedadle, kde pásy jsou, sedíme vždy kvůli bezpečnosti my (učitelky, vedoucí tábora apod.) Tam děti stejně sedat nesmějí - tuším do 12 let, se staršími nepracuji.

hs*
hodnocení

0x
Na ty pásy pro děti v autobusech (když se jede na školní výlet) bude nejspíš nějaký předpis (vyhláška?), že musí být - asi jde o autobusy "s nadstandardem", které nemá každý dopravce (podobně, jako ne každá autoškola má auto s automatem).
U nás VŽDY přijede bus s pásy (do školky, pokud mají celodenní výlet mimo město, či jedou "jen" v rámci čtvrti na plavání nebo do solné jeskyně atp) a když jednou dorazil před ZŠ autobus bez pásů (měli jet na výlet po dálnici kamsi), tak kvůli absenci pásů nikam neodjeli a šli se učit.
Podle mě přebíráte zodpovědnost, pokud se něco stane. Ale jestli vyčlenit dítě z kolektivu, to neporadím. Ale mám známou, která NIKDY nepustí syna do autobusu a vozí ho na školu v přírodě, soustředění, školní výlety atd. vlastním autem (a na místě se už do programu nemontuje) a nikdy se jejímu synovi kvůli tomu nesmáli (jako důvod uvádí to, že její muž má autobusovou dopravu "a moc dobře vědí v jakém stavu ty autobusy jsou").
martinaa*

Mít za mámu Vaši známou, tak se ve starším věku hanbou propadnu... věřím, že některé autobusy nejsou nic extra, nicméně všude vozit dítě a neustále mu být za zadkem? Chápu, do programu se nemontuje, ale pořád tam je. Jediná z rodičů, předpokládám.. Pokud si pamatuju, tak dobrá sranda bývala právě v busech cestou na výlety, koncerty atd. A že se mu nikdo neposmívá? No, možná za pár let bude pro druhé nesamostatný mamánek s maminkou za zadečkem. Trochu ho lituju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]