Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, neví někdo jak dát elektrický šok člověku pomocí statické elektřiny? Díky.
NE! Pokud bude mít nízkou kapacitu, tak se rychle sám vybije, pokud velkou (nebo je nabit na velké napětí), může to být celkem nebezpečné.
Tohle ber jako přípspěvek od člověka, co si 2× omylem sáhnul na C nabitý na>300 V (pro blesk foťáku HP Photosmart M525 - i po tom mi ještě stačil odpálit kus kleští)... Mně se nic nestalo (ani při předchozích dvou dotycích jiného, na kterém bylo kolem 220-230 V), ale jiní by takové štěstí mít nemuseli...
doplněno 25.05.13 17:51:*příspěvek
Kdybych byl při tom rozebírání zpocený), už bych tu asi nebyl... Nebezpečné by mohlo být i to, kdybych byl nějak uzemněn (měl jsem nohy na koberci) nebo si sáhl levou rukou (proud by šel přes srdce)... Pak by se asi stalo víc, než že by mě jen následující hodinu brněla ruka...
Souhlasím. Sice to dělá poměrně velké napětí (odhadem minimálně 3 kV), ale proud je tak malý, že nemůže ublížit.
Já jsem si hrál s malým Van de Graafovým generátorem (bývalou učební pomůckou) a tam jsem si užil ran, že jsem je ani nepočítal (roztáčel jsem ho akušroubovákem, který má na rukojeti kovový držák na bity).
doplněno 25.05.13 18:49:No já nevím... Spolužák si stěžoval, že ho bolí ruka po doteku tesláckého elytu cca. 100 mikroF @ 15 V...
doplněno 25.05.13 18:59:Každý cítí jiné napětí. Běžné zdroje dosahují max. 30 V, já jsem si teď zapojil do série dva zdroje, co mám na stole (Zhaoxin KXN-305D (0-31 V) a DIY 1,2-18 V) a ani při těch maximálních cca. 49 V jsem nic necítil, a to jsem trochu zpocený. Ale třeba ten spolužák by to asi cítil, možná víc než by chtěl.
doplněno 25.05.13 19:01:Nevím, co se na té praxi tenkrát stalo, ale já jsem také několikrát měl pocit, že mě trochu kopnul kondenzátor s ani ne 10 V... Jak je to možné, to nevím, ale je to tak.
praivo:
a kdo zde doporučoval kondenzátor nabíjet na 300V? Stačí jej nabít na malé, ale už citelné napětí a pak kapacitu může mít jakoukoliv
pro iviv:
je nutno přesněji definovat - elektrický šok, elektrická rána...
Na elektrický šok pomocí statiky by bylo potřeba hodně velké zařízení, už znázvu vyplývá, že nepoteče žádný proud, takže statikou se většinou způsobují štípance způsobené jiskrou.
Elektrickým proudem lze způsobovat bolestivé stahy svalů a na to statika použít nelze.
doplněno 25.05.13 18:54:praivo:
s tím spolužákem si doufám děláš legraci I kdyby to byl kondík o kapacitě "milion faradů" tak nabitý na 15V ti neublíží. Pokud by s jej ale zkratoval tak by to už byl asi hoodně velký oblouk
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.