Nejste přihlášen/a.
Dáváte spropitné při dovezení balíku (který platíte) nebo při dovezení nákupu či dovezení jídla? V jaké výši?
Absolutně ne. Tohle existuje pouze u nás. A vůbec nevím proč to vzniklo. Dává Vám někdo "zpropitné" když se dostavíte do zaměstnání? Služby jsou přesně vyčíslené. Objednávám velice často a nikdy nedám ani haléř víc, než co je na faktuře. Tím dovozem jídla asi myslíte třeba hotové jídlo rozvozem do domu jako je pizza a tak podobně. Tuto službu nevyužívám, ale kdybych to udělala, tak zaplatím přesně to co bude na účtě. Nevím proč bych měla platit nějaké "zpropitné". To jako aby to mohl ten kurýr propít? Ale to by neměl,řídí auto a hlavně je za svou práci placen zaměstnavatelem. Proč bych já měla přispívat k jeho mzdě? To přece není moje povinnost. Já platím za jídlo které si objednám a je na obchodníkovi aby si zaúčtoval cenu dopravy do objednávky. A buďte v klidu, on to určitě dělá, tak proč bych já měla dávat ještě nějaké zpropitné, to teda fakt nevím. Takže já dám to, co mám na faktuře. Víc nic. A ještě jsem neviděla žádného dopravce, kterého by to nějak překvapilo. Jo, když je to třeba 998Kč. tak dám tisícovku, když nemám doma zrovna sumu přesně na korunu. Ale když mám doma 998 korun, tak dám jednoduše 998 korun přesně, neboť taková je cena. Toť vše.
Já si také říkám, že mi v práci nikdo nic nedává (navíc) za odvedené úkoly, tak proč bych měla něco dávat, ale když mi něco přivezou a platím to hotově, někdy je dost znát, že na spropitné čekají a proto jsem se zeptala. Když platím hotově, snažím se dávat maximálně 5-10 Kč, ale u platby kartou nebo balíků placených předem nedávám většinou nic (upřímně, nevzpomenu si, až ve výtahu a už se nechci vracet).
Platí se i za dopravu, nevidím žádný důvod dávat navíc spropitné.
V případě balíku by naopak měli dávat spropitné mně za to, že jsem ochotna si vyřídit druhé doručení a spolupracovat při něm (při prvním doručení tu jenom zazvoní a okamžitě odjíždějí, ani nepočkají, než otevřu okno).
Je to proto, že ti chudáci pošťáci toho mají tolik, že když stráví u každé schránky minutu navíc, tak přijíždí zpět na poštu v 18, 30 večer, třebaže mají končit v 15 hodin.Od té doby,co jsem zjistila, jak jsou Českou poštou vykořisťovaní, 11 tisíc za padesáti hodinový pracovní týden, bez přestávky na jídlo, na záchod,tak spropitné dávám.
S Vaším přístupem nemohu souhlasit. Oni jsou placeni za to, aby zásilku doručili, jsou povinni počkat, než si pro ni adresát dojde. Právě falešná "tolerance" či falešný "soucit" mají na kvalitu služeb (nejen) pošty zásadní vliv.
Dávat spropitné za to, že neplní své pracovní povinnosti? Nebo dotovat jejich zaměstnavatele, který jim neplatí tolik, kolik si myslíte, že by měli dostávat? To snad ne!
Pracovní týden mají stejný jako všichni ostatní → v jednosměnném provozu 40 hodin, případně ve dvousměnném provozu 38,75 hodin, v třísměnném provozu by šlo o 37.5 hodin týdně... 50 hodin zákoník práce neumožňuje. Ledaže by pracovali přesčas, pak ovšem s příplatkem minimálně 25 % průměrného výdělku.
Zdůrazňuji: Jsou placeni za doručování zásilek, nikoliv za projížďky služebním vozem.
Plavest,
pořád zapomínáte, že jsou placeni za doručování zásilek, v náplni práce mají doručování zásilek adresátům, nikoliv projížďky služebním vozem...
Takže jsou povinni počkat, než otevřu okno, zjistím, kdo zvoní, najdu brýle, občanku a dopravím se ze 4. patra do přízemí. Já to řeším opakovaným doručením a stížnostmi...
Pořád si stěžujeme, že něco nefunguje, jak by mělo, ale zároveň jsou někteří z nás ochotni tolerovat a dokonce omlouvat šlendrián. Kde to jsme?!?
Čekat, než adresát dojde k oknu, otevře ho, podívá se , kdo zvoní, pak čekat, až dojde otevřít dveře dolů, potom dojít s adresátem nahoru, protože si nedonesl občanku, potom mu pomoc hledat brýle, následně i tu občanku? A čas běží a takových adresátů mají denně desítky. Také s vámi nesouhlasím, ale je to volba nás dvou.Ráda udělám někomu radost a jsem ráda, když někdo udělá radost mě. A pracovní týden, stejný jako ostatní, mají jen na papíru.
a uplne nejlepsi je, kdyz doma cekam na balik a nikdo nezazvoni. Jen dojde sms, že se zasilka nepodarila dorucit. Jdu do schranky a tam jen hozeny listek, že si balik muzu vyzvednout az vecer na poste. I tak se to dela, bohuzel...a za to platim poste takove palky za dopravu!
jo a vecer na poste si musim vystat frontu, protoze tech lidi se tam pro balicek sebehne docela hodne. a jak na svinu, jede jen jedna prepazka ze ctyr! Tomu rikate sluzby? O baliku z ciny se ani neobtezovali mi hodit do schranky listek, pritom podle netu byl balik 14dni v cr. Jen nahodou jsem sel poslat dopis a nahodou se zeptal - ano balik tam lezel 14dni a uz ho chteli posilat zpet! Tohle je chyba samozrejme manazeru posty. Aby neprisli o svoje premie, zdrazuji sluzby a pretezuji zamestnance, neplati prescas...atd. A tohle uz dotuju docela dost, kdyz jen doporuceny dopis stoji temer ctyricet korun.
To se mi stává často, pár krát jsem si i na poště stěžoval. A jednou i proto, že balík nedonesli kvůli větším rozměrům. (asi 5kg, krabice od bot). Tak jsem se informoval jestli už nemají takové ty modré auta s nápisem pošta, že by se to hodilo. A paní na telefonu byla mírně zaskočena a že prý mají. Tak jsem si nechal dovézt balíček na druhý den, když už ho mám zaplacený až domů.
Chápu že pošťačkám se to nechce kolikrát nosit, ale zásilku, která má přijet autem, a místo toho mám ve schránce o den později výzvu, tak to prosím pěkně ne.
Já respektuji, že nedáváte a nenutím vás respektovat, že já dávám.Nezapomínám, za co jsou placeni. Já si nestěžuji, že něco nefunguje a mluvím jen za sebe.
Ano, do 20 Kč
Za balík dávám dvacku. Nákup si vozit nenechávám, za pizzu taky okolo dvacky, záleží, kolik stojí, zaokrouhlím.
Já vím, že na moji dvacku nikdo nečeká, že to dostanu i bez ní, ale řekněte..kdo není rád, když dostane něco navíc? Tak proč, ne? Ať má hezký den. A to, že já nic nedostávám, na tom nic nemění.
Nedávám. K pizze, když mám náladu, přidám 5,-, ale úplně běžně ne. Jen nedávno, když jsem byla lazar, tak mi balíkář ochotně vynesl balík do patra (ani jsem mu neřekla, že jsem marod, prostě jsem ho jen požádala) a když mě viděl ve dveřích, nabídl, že mi to donese až do kuchyně. Dostal 50,-, dobírka byla xx50,- a mně bylo blbé říkat "a máte nazpátek dvacku?" - já vlastně byla ráda, že jsem v tom stavu vůbec došla ke dveřím
Co dávám, je 50,- kadeřníkovi za zastřižení ofiny. On si nic nevezme, přitom deset až patnáct minut tam okupuju sedadlo, pachtí se s tím, tak mu tam tu pajdu ráda nechám. Jinde si ji stejně berou, on říká "nic, to je běžná údržba, to je zdarma".
Dávám vždy, jen malé procento lidí nedává a k těm se nemíním řadit. To je to samé jako by mi do koruny měli vrátit v dobré restauraci, hamba by mě fackovala. Když nemám na všimné, tak na večeři do restaurace nelezu a také si nenechám poslat balík domů, nechám si jej zaslat na poštu a vyzvednu tam. Pro mě je pohodlnější " balík do ruky" a dodání až ke dveřím, proto to všimné považuji za slušnost.
Mno já bych se třeba zeptala, kolik dává té pošťačce za přepážkou, když si balík vyzvedává na poště...
hmmm tak zase všeho s mírou, ne? Proč bych měl dávat každému všimné, plat nemají? A jako státní firma jsou dokonce placeni z našich daní. Není pro mě problém nechat nějakou korunu pošťačce která mi donese nějaký balíček, ale nevidím jediný důvod brát to jako samožrejmost.
česká pošta je státní podnik a spadá pod ministersvo vnitra.
Jsou akciová společnost a z našich daní nic nedostávají. Na vše si musí vydělat.Slova z našich daní mohou používat oprávěně ve skutečnosti jen soukromí podnikatelé. Protože z ,,našich daní " se platí školství, zdravotnictví, armáda, policie a jiné. Pošta ale ne.
Ano, měli by Vám vrátit v restauraci do posledního haléře. Ale v restauraci je to jaksi o něčem jiném, tam jsme všichni benevoletnější, neboť jde o příjemně strávený čas a třeba se i dobře najíme a popijeme a tak proč bychom nenechali nějaké to spropitné. Ale za to, že mi někdo doručí balík a já předem za doručení objednávky zaplatím požadovanou částku, vůbec nevidím důvod dávat spropitné. A vůbec nechápu, proč bych já měla chodit pro balík na poštu, když zaplatím za "doručení do ruky". Ale pokud chcete platit, aby Vás hanba nefackovala, tak plaťte. Ale se slušností to nemá vůbec nic společného. Spíše s jinou vlastností, ale nebudu říkat kterou.
A vůbec, co znamená ten výraz "všimné"? Všímá si někdo toho že lidé chodí do zaměstnání? Tak se postavte někam na náměstí a rozdávejte "všimné" kolemjdoucím, protože i oni pracují, když jste takový dobrák. Takže podle Vás by bylo normální, kdyby u vchodu do zaměstnání stál člověk s pytlem peněz a rozdával každému dělníkovi - zaměstnanci "všimné", za to, že se dostavil do svého zaměstnání. Úplně nepochopitelné...
Ano, do 20 Kč
Dávám za každý doručený balíček domů 20kč.Na přepážce nic,tam si musím vystát frontu nejmíň půl hodiny a pak se ještě kolikrát koukat na znechucenou pracovnici.mamina
Je to jako všude a se vším. Ti kdo mají prachy, že se po nich mohou válet, nedávájí nic a ti kdo koukají na každou korunu, vždy něco po kapse najdou. Ze svého okolí mohu stokrát potvrdit.
Ano, do 10 Kč
"Ti kdo mají prachy, že se po nich mohou válet, nedávájí nic..."
No právě. Oni se mohou válet v penězích právě proto, že je zbytečně nerozhazují. Kdyby každému kolemjdoucímu dávali všimné, taky by nic neměli.
Přesně tak "mamino", doručovatel dostane peníze za službu navíc, není jeho povinnost nosit balíky až do bytu.
Do poštovní schránky nebo po první dveře, nikoli do 4 patra, to není jeho povinnost.
Liduš, to je samozřejmé, že když donese nahoru, tak dám. Ale dotaz je na doručení (prostě doručení, klasika "za první uzavíratelné dveře" - a mnohdy ani to ne, pro pizzu si chodím k autu) a "mamina" koneckonců taky píše domů a nevíme, jestli se tím myslí až do bytu.
Mamino, je to pořád o tom samém, dostala jste nadstandardní služby, tak jste ráda dala něco navíc. Chci jen říct, že když mi poslíček přiveze pizzu, pro kterou si dojdu k jeho autu, nemá se mnou žádnou práci navíc a čistě jen dělá svou práci, tak nevidím důvod, proč dávat něco navíc. Když někdo dává, je to jeho věc, ale nedovolím, abych byla považována za nevychovance, když nedám - a opět opakuji, za podmínky, že se mnou ten člověk nemá práci navíc.
NE - nepřiplácím někomu za to, že dělá svou práci a dostává za to plat. Pouze v případě, že by zásilka byla nadměrná a on mi pomohl balík donést dále než za dveře - pak ano.
Kdyby dostal peníze tímto způsobem někdo z mých kolegů, kdyby je dostal starosta, lékař, státní úředník či kontrolor jakéhokoliv směru, jednalo by se o úplatek. Proč dávat lidem peníze, když na ně nemají nárok?
Nedávám nic a sice z jednoho důvodu.
Zboží + dopravu fiormě zaplatím předem přes účet. Takže když řidič zboží přiveze, s penězi se tam už nepracuje. Už mám zaplaceno, jen převezmu balíček a poděkuju.
Pokud bych snad měla platit za zboží přímo tomu řidiči, třeba bych to zaokrouhlila. Ale ještě se mi nestalo, že bych platila až při převzetí zásilky. Takže zaplaceno mám zboží i dopravu, je v tom určitě i částka na výplatu řidiče. Tak proč mu strkat dvacku? Jaga.
Nakonec, když jsem pracovala v MŠ, také mi nikdo nic nedal. Občas si ještě někdo otevřel pusu - co jste o té vycházce dělali, že má kluk špinavou bundu?
Ale že se třeba Pepíček pokadil a já ho pak sprchovala, za to mi nikdy nikdo dvacku nedal.
Ano, do 20 Kč
Babojago,asi jste nepracovala v té správné době.Něky si čtu na maminách a zírám,když řeší co dát na konci roku učitelkám za dárek.Týká se to i mateřských školek.
někdy
Ano, do 5 Kč
Naprostý souhlas s Jagou, ve všem. Manželka také dělá v MŠ a nikdy, opakuji nikdy se jí nestalo, že by jí někdo z rodičů za její práci něco dal. A věřte, že někdy je to na palici hlídat tam 25 uřvaných dětí. Rodiče spíše jen kritizují. Takže třeba nechápu, proč bych měl řidičí, který je placený ještě něco dávat navíc, ostatně za co? Že sedí za volantem a podle gpsky někam dojede?
Ano, do 5 Kč
Jídlo si nenechávám vozit a za balík zaplatím pouze cenu, kterou mám. Ono to poštovné je dost drahé, tak nevím, proč bych měl ještě platit něco navíc, když v samostném poštovném je zahrnuta cena za řidiče, pohonné hmoty, opotřebení auta a jiné věci. Ano, když je cena dobírky např. 189Kč, tak tu kačku nevyžaduji.
Když teda dám někomu nějaký obnos, kdo mě něco donese či doveze, používám výraz - tady máte od cesty nebo tady je od cesty. Spropitné se podle mě dává v restauracích a má to asi nějakou souvislost s propitím. Všimné se zase dává tam, kde potřebuji aby se mě někdo přednostně všimnoul. Určitě to má nějaké historické tradice.
spropitné dávám max. tak v hospodě, aby se mi to dobře počítalo..jinak na poštu bych se mohl vybodnout..dovoz balíků drahý, vyřízení na přepážce zdlouhavé, někdy ani neví která bije...nemám jediný důvod dávat...osobně se mi zamlouvají ty zásilkovny nebo jak se to jmenuje..má to např. Alza..prostě někde ve městě je pixla se schránkama..vy si objednáte zboží...dáte 30,- za dovoz, oni to dají do té schránky pošlou vám PIN na otevření a vy si vyzvednete kdy chcete (do 2dní od vložení)..rychlé a kvalitní..bez front..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.