Divná barva salámu

Od: Datum: 28.10.16 20:25 odpovědí: 5 změna: 29.10.16 17:54
Občas si všímám divných, barevných odlesků na salámech, tentokrát se mi podařilo to vyfotit. Je to cikánská pečeně. Je to geneticky upravené či co?

Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: jarina
Datum: 28.10.16 21:29

ty barevné plochy odlesky jejIridescence (dokonce je tam i dole i fotka masa, kde to je, hledat meat), tedy fyzikální optický jev interference/difrakce, s kvalitou to nemá nic společného, je to prostě tím, že buňky masa fungují jako difkrakční mřížka, kde v v ručitých uhlech jsou vidět určité vlnové délky světla, neboli optický hranol (hodně zjednodušeně)

Datum: 28.10.16 22:05
avatar

Já jsem zase četla, že to je chemie. Je to většinou v uzeninách typu šunka, cikánská pečeně a debrecínka. Maso se nakládá a přidávají různá ečka, aby výrobek vydržel, měl pšknou barvu atd. Není to prý až tak nezdravé, je to povolené, ale já se tomu snažím vyhýbat. Ale jak se říká, co oči nevidí... takže kdoví, co člověk sní rozemletého, nebo jinak namíchaného.

Od: balzerka
Datum: 28.10.16 22:15

A že prý nepřirozené je, když je šunka až tmavorůžová. Má prý mít světlou barvu vařeného masa, která ovšem neláká. A nejhorší je ten separát, jak semelou, co seškrabali s kostí, flaxy a zobáky. Tak si dám tlačenku .

Datum: 29.10.16 17:38
avatar

Drůbeží separát se, bohužel, najde dneska skoro úplně všude. Je to smutné, ale není to takřka žádné maso, spíš by to patřilo do kafilerky. Je to najemno rozmělněné, však oni to lidé snědí. *ee* Jen kdyby věděli...*blee*

Ta kupovaná tlačenka také někdy neobsahuje jen ty nejlepší věci. Jo, taková domácí, při zabíjačce, to je něco úplně jiného.

Tohle je můj šunkový salám, to je barvička, co? Nebyl rozdělaný, byl v záruce a takhle jsem ho našla v lednici. Vakuově zabalený. Hraje všemi nechutnými barvami. Pojede do popelnice, nedala bych ho ani slepicím, co kdyby těm "holkám" bylo pak špatně. Výrobce LE-CO Jirny. A ještě se nestydí uvést na obal, že je to vyrobeno podle ČSN z roku 1977. Pokud se takový humus vyráběl už tehdy, divím se, že jsme přežili ve zdraví rok 2000.

Ale není tomu tak /ČSN 1977/, každý výrobce má plnou pusu reklam, tradic a zaručených retro receptů, ale ve skutečnosti tam nafláká kde co a není to nic pěkného. Jaga.

Firmě LE-CO se zdaleka vyhnu, je to už podruhé, co jsem nebyla spokojená s jejich výrobkem. . *bzum*

Od: rv
Datum: 29.10.16 17:54

Vzhledem k tomu, že všechna jatečná zvířata (a stejně tak plodiny) člověk získal genetickou manipulací, dá se říci, že i tento kousek cikánské pečeně pochází z geneticky upraveného zvířete a to bez ohledu na jeho barvu. Pokud obsahuje kousek volně žijícího hlodavce, tak ten neprošel lidmi indukovanou cílenou genetickou manipulací.

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.