Nejste přihlášen/a.
Jak se dávají pet lahve do sudu aby nezamrznul? Nechají se plavat na hladině,nebo do nich nalít trochu vody aby tam plavaly jako plovák?
Ne vodu ale suchý písek aby byly částečně ponořeny. Sud ale zamrzne stejně. Je to proti tlaku ledu a prasknutí stěn. Sud vyprázdnit.
Sud vylévám, ale petky dávám do malé nádrže (rybníček) kde mám ryby. Vzduch se v Pet lahvy za sluníčka ohřeje a lahev uvolní v ledu a pro ryby sa tak snadno dají vytvořit otvory. Ovšem nějaká silná vrstva ledu 30-50cm, tak ani to nepomůže. Pouze z jara tam je dřívější přístup vzduchu pro ryby.
No, on Vám ten sud zamrzne s PETkama i bez nich. Leda byste do nich lil vařící vodu a pravidelně ji měnil. PETka má zřejmě za účel tvořit "deformační člen" při roztahování ledu (voda při mrznutí zvětší svůj objem). Pokud je PETka plná vzduchu, zdeformuje se a led má "kam uhnout", zmenší se napětí v ledu a tím i síla která může způsobit roztržení sudu. Logicky tedy musí být PETka "na svislo" nebo při vodorovné orientaci potopená víc než polovinou objemu pod hladinu, jinak ji led vytlačí nahoru, což je nežádoucí. Osobně sudy vylévám a neexperimentuju. Pokud je totiž vrstva ledu silná nebo sud promrzne durch, nepomůže Vám ani PETka, ani svěcená voda (leda vroucí v dostatečném množství). Voda jako závaží v lahvi je kontraproduktivní!
Krucipísek, zase pomalu
Tak já to dělám také. Voda v sudu sice zmrzne, ale sud se nepoškodí. Dávám několik petek dvoulitrových a dám do nich do půlky vody, aby byly potopené. Ale ten písek je také dobrý. Je samozřejmě lepší vodu vylít, ale ani já to letos nějak nestihla. Zrovna dneska jsem na to myslela, že musím dát petky do sudu. Už se mi nechce sud vyprazdňovat. Nevím podstatu funkce, ale jde o tlak zamrzající vody a ty petky nějak brání tomu,aby se sud zdeformoval. Třeba to tady nějaký chytrý rádce vysvětlí.
Aha, tak teď čtu, že voda v petce je kontraproduktivní. Přijde mi to logické. Ale já tam fakt dávala tu vodu. Asi jsem měla kliku, protože tenkrát sud opravdu promrznul durch a nic se nestalo. Asi zítra přece jenom tu vodu vyprázdním,i když se mi vůbec nechce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.