Nejste přihlášen/a.
Koupil jsem své první analogové hodinky, předtím jsem měl jen digitálky. Jde o tzv. automat, nemusím tedy hodinky nařizovat.
Zápasím s nastavením data. Nyní po 12. hod (v poledne) se datum přesunulo na "28", ačkoli je dnes 27.10.
Jindy se zase datum nepřesune na následující den a zůstává na předchozím dni.
Jsem z toho už zmatený, nevím, kdy datum nařídit, aby se přesunul správně po půlnoci.
V manuálu k tomu žádná informace není, pouze s vykřičníkem varování, že datum nesmím nastavovat mezi 20:00 až 3:00.
Nemůžu ale přijít na to, kdy tedy datum změnit, aby se pak po půlnovi správně přesunulo.
Vzhledem k tomu, že je ciferník hodinek 12 hodinový a den má hodin 24, musí malá ručička přejít 12 hodinu 2x, než se přehodí datum. Takže pokud se Vám přehazuje datum v poledne, musíte hodinky přetočit o 12 hodin dopředu, či zpět (pokud máte teď už 28.10.). POZOR! hodinky si teď (12:38) "myslí", že je 0:38. Takže právě teď je ta doba, kdy nesmíte datum nastavovat. Takže s tím počkejte do večera.
Vy máte datum v pořádku, na hodinkách ale nemáte 12:47, ale 0:47 , takže Vám jdou o 12 hodin napřed. Na ciferníku to ale vypadá stejně. Proto neseřizujte datum, ale čas. Jak se to konkrétně u Vašich hodinek dělá, nevím, to se může lišit značku od značky.
Tedy se datum nastavuje nikoli vytažením korunky 1x, ale 2x - a já na ciferníku neměním datum, ale čas?
Děkuji za upozornění. Já už natahoval i v noci, i v poledne a to několikrát, mám hodinky měsíc a pořád mi to nevychází. Doufám, že jsem je za tu dobu nerozbil, nebo nějak nerozhodil.
Tak ještě jednou a polopaticky prosím
Dnes (27.října) v šest hodin večer (18:00 h) vezmu hodinky, vytáhnu korunku pro změnu času a hodinky přetočím o 12 hodin dozadu, tedy jakoby na 6:00? (jelikož datumovník je nyní ve 12:45 přetočený na pozici "28")
Ano.
Toho 31. musíte holt přeskočit ručně na 1. Prosě tak, že vytáhnete korunku a přetočíte datum o den dopředu. S časem hýbat nebudete. Který den to uděláte je v podstatě jedno, jen to nedělejte v té "zakázané" době.
Mnohokrát děkuji. Tedy dnes v šest hodin večer posunu ručičky hodinek o 12 hodin zpět a bude to vyřešeno. Snad už to chápu.
Ještě prosím o jednu radu - v datumovém ciferníku je 31 pozicí. Na konci listopadu, který má jen 30 dní, případně pak v únoru, který má jen 28 dní, provedu přesně co? Protože ciferník se posune na "31", ale to už bude 1. prosince. Co tedy přesně mám udělat toho 1. prosince?
Korunka lze vytáhnout do dvou pozic - první vytažení pro otáčení ciferníkem s datumovníkem, druhé vytažení pro otáčení ručičkami času.
A preventivně se zeptám, zda tu změnu mám provádět vždy poslední den v měsíci, nebo první den následujícího měsíce? Nebo který den? A v kolik hodin mám změnu data provádět? Ráno, dopoledne, odpoledne, večer?
Tak nevím, co jsem udělal špatně, postoupil jsem podel instrukce, ale po půlnoci se datumka přesunula z 28 na 29. Mám tedy čekat opět do večera do šesti a pak přetočit ručičkami 2x přes 12 zpětně? Jsem z toho fakt zmatený... Nebo můžu ráno v 9 přetočit přes 12 h 1x?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.