Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Měli jste problém se jménem nebo příjmením?

Od: jmenoprijmeni odpovědí: 42 změna:
Dobrý večer,
mé jméno je Alois, samozřejmě mi každý říká Lojzo. Mám s tímhle jménem problémy od nepaměti. Netuším, proč mě rodiče před šestnácti lety pojmenovali zrovna takto, ale musím přiznat, že je to jméno na dnešní dobu opravdu nezvyklé, dokonce mi sami řekli, že by se dnes rozhodli určitě jinak. Na střední mi při představování učitel nechtěl ani věřit, že se tak jmenuji, myslel, že si z něj dělám srandu. Určitě všichni znáte písničku Lojza a Líza od Michala Tučného a Tomáše Linka, pro někoho ničím zvláštním, pro mě hotové peklo, od svých spolužáků jsem ji slyšel pouštět nesčetněkrát. Když se mě někdo zeptá jak se jmenuji, musím to opakovat minimálně dvakrát. Pravdou je, že si pod jménem Lojza, hlavně díky té písni, okolí a snad z toho, jak mi poslední dobou zní, představuji někoho hloupého, mně samotnému se toto jméno nelíbí, ale spíše proto, že jím trpím. Měnit si jméno nemá moc smysl, pokud budu žít na stejném místě, každý mě tak zná a nic by to nevyřešilo. Proč vlastně píšu, ani nevím, poslední dobou nad tím hodně přemýšlím. Opravdu s nechutí mluvím poslední dobou s lidmi, kteří mě tak oslovují, v šestnácti mi ale nikdo vykat nebude. Zažil jste někdo, někdy podobnou zkušenost se jménem nebo příjmením? :(

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jo, mam hodne slozite prijmeni, je dlouhe, hodne szcz... Nic prijemneho. Ale uz jsem si zvyknul, ze ho nikdo nerekne jak ma a kazdy ho rekne blbe. Bohuzel ja si to nevybral a umim stim zit.

hodnocení

0x

Tak nevím, asi máš zvláštní okolí - já na jménu Alois nic divného/ zarážejícího nevidím. Prostě je to jedno z těch starších, tradičních jmen, zrovna jako např. František nebo Antonín (jejichž nositelů znám i mezi mladými dost). Neřešila bych to - až budeš starší, nikdo si toho ani nevšimne.

wehappyfew*
hodnocení

0x

Zdravím,
jméno mám naštěstí "běžné". Bohužel u příjmení to už trochu drhne. Téměř každý si jej ihned spojí s romskou národností (nevidí-li mou fotku, mne v reálu), byť jsem bílá Češka. :(

Případně se ještě setkávám se scénářem - zaměňování písmen. Místo "j" mi tam cpou "y", počáteční "M" zaměňují za "N", "nko" veprostřed zase za "č", jelikož jsou na toto příjmení různé variace, téměř si totožné. Např. nám chvílemi pošťačka obsílky házela sousedce o 4 vchody dál, poněvadž se naše příjmení lišila o pouhopouhá dvě písmenka, vyzněním to vyšlo skoro nastejno. :-D

mint

Vzhledem k tomu, že neznáme Vaše příjmení, ani jste ho neuvedla, tak to je fakt krásná a užitečná story. To si máme skládat to jméno jako puzzle z vyřčených písmen a domýšlet zbytek nevyřčeného? Opravdu netuším, co tím chtěl básník říci.

wehappyfew*
Že musím mít "oči úplně všude". Jedna chybná kolonka v úřední písemnosti dokáže člověku pěkně znepříjemnit život.

mint - Myslím, že pro tuto otázku wehappyfew popsala své problémy dostatečně. Nechápu, na co potřebujete znát podrobnosti. Ještě jí požádejte o adresu a telefonní číslo, ať to máte kompletní.*bzum*

72mona3*
hodnocení

0x

Souhlas s @ildika - v dospělosti jméno řešit nebudete. Je to jméno pěkné, stejně jako třeba Marcel, Anna či Valdemar. Moje kolegyně se jmenuje Michaela. Krásné jméno. Všichni jí říkají Míšo. Jak říká: "copak jsem nějakej pes?!" ;)

M.

angell1985*
hodnocení

0x

Já mám největší problém se skloňováním příjmení.Místo "l" na konci dává většina lidí "le" nebo dokonce "el"

doplněno 25.10.16 00:00:

Ještě dopíši...když jsem zjišťoval rodokmen naší rodiny tak se do naší rodiny přivdala Josefa Píčová,ale to byl rok 1710.

xy

V naší obci žije rodina téhož příjmení, jaké uvádíte u Josefy, ještě dodnes , ale všichni zdejší si na to už nějak zvykli , ani to člověku nepřijde.

heliana
hodnocení

0x

Dobrý večer,

já mám ve třídě spolužáka, který se také jmenuje Alois. Nikdo mu tak ale neříká a už vůbec nevím, že by si z něho dělali srandu s nějakou písničkou. Všichni mu říkají Lojza, nebo Lojzík. Přijde mi to docela roztomilé jméno. Je pravda, že je to trochu neobvyklé jméno a ze začátku to bylo docela překvapující, že se takto jmenuje, ale určitě to není tak špatné jméno. Znám daleko horší případy jak ve jméně, tak v příjmení.

hodnocení

0x

Jméno Alois se mi líbí a nevidím v něm něco nepatřičného či zahanbujícího. Není jich dneska už mnoho, já osobně, když o tom přemýšlím, znám jen dva Lojzíky, ale je pěkné. Co na tom? Je to něco jiného, než dnes oblíbení Lukášové, Tomášové, Martinové, kterých je všude plno. I když to jsou také pěkná jména.

Moje babička říkávala: Není žádné ošklivé jméno, jde jen o to, jak ho člověk řekne. A věř, Lojzíku, vůbec by mi to Tvé jméno v rodině nevadilo. U nás už po spoustu generací vládnou Vaškové. Také nic extra moderního, ale pěkné české jméno. Stejně jako Alois. No a proč ne?

Před lety jsem poznala pána, jehož křestní jméno bylo Záviš. Ještě neobvyklejší, než Alois. Nosí se tam z generace na generaci. Záviš byl jeho děd i otec a i on má syna Záviše. Dneska možná už i vnuka.

A ten Záviš v žertu říkával: To jméno mi nevadí, vadí mi jiná věc. Když v práci někdo něco vyvede, řekne se: Udělal to Honza, Láďa, Josef. A nikdo neví, který. Ale když se řekne: Udělal to Záviš, tak každý hned ví, o koho jde! :-D

Nos, Lojzo, svoje jméno s hrdostí a nic si nedělej z pitomečků. Posmívají se jen ti, kteří jsou hloupí. A uvidíš, jednou najdeš dívku, pro kterou bude to Tvé jméno nejhezčí na světě. *placni* Jaga.

hodnocení

0x

Alois byl můj dědeček a taky můj spolužák na střední, takže pro mě to je "normální" jméno. A i když je moje příjmení ryze české, je velmi často komolené. Smířil jsem se s tím :) co taky jiného zbývá.

hodnocení

0x
Tím bych se netrapil. Jméno přeci nevypovídá nic o tom co člověk umí. Já mám zase slovenské příjmení které začíná Stier...vysvětli to někomu do telefonu, tak to prostě vyhlaskuji. Když se četla prezence, zkomolenina jsem prostě já :-D za ty roky se tomu jen směju. Spiš mě potěší když to někdo bez váhání a zeptáni dá na první pokus. A jinak Aloise znám a ze by byl nešikovný? Práce má v dílně ze pomalu nestíhá ani spát.

lucie*
hodnocení

0x

Moje jméno Lucie je v poho,ale od mala když se mě někdo zeptal jak se jmenuješ a já řekla Lucka,často rozumněli Zuzka.No,nechápu to,ale jo.Proto se představuji Lucie,ať tomu jde rozumnět.

Známá je Oldřiška,říkají jí Olinko.Nemůžu překousnout že jako mladší mám říkat 50leté babě Olinko a jiný tvar jména nejde.Kamarád je Lojza a nám všem se to líbí a protože je to šikovný umělecký kovář a svářeč,tak jej oslovujeme s obdivem.Jak už zaznělo,jméno nevypováídá o člověku,to už je jen na tobě jak to jméno budou lidé vyslovovat.Jestli s posměškem nebo úctou.Vem si Adolf Hitler-Adolf Born,stejné jména,ale mě se vybaví dva rozdílní lidé.

Myslím že si nemáš nač stěžovat.Já chtěla dvojčata Alojze a Antonína,nakonec je tomu jinak,nehodilo se to k příjmení.Moje babička byla Alojzie-Lojzička a je to krásné jméno v ženské i mužské podobě.

Co ta "nová generace" Mathiasů,Matiášů,Tadeášů,Eliášů,Jonášů...a Sebíků:-Dto se směju zase já.Mohl jsi dopadnout hůř.

doplněno 25.10.16 19:28:

Nevíte proč jsem psala Alois s "J"*zed*:-D

liduš-co je s tou růžovou?

zuza*

Já jsem pro změnu Zuzana. A měla jsem podobný problém ve třídě, kde byla i Lucie. Vždy, když vyčující vyvolal Lucka, nerozuměla jsem, zda opravdu říkal Lucka, nebo Zuzka. A naopak. Když to někomu povím, nechápe to, ale opravdu jsem často nevěděla, zda má číst či počítat ona, nebo já.

lidus*

Jo, jo i růžová je dobrá.

venda*
hodnocení

0x

Moje jméno je Vendula a mám toto jméno ráda. Když jsem chodila na základní školu, toto jméno nebylo tak moc používané, jako dnes. Hodně z učitelů mi říkalo Veroniko, což je úplně jiné jméno.

Jméno Alois na mě působí formálně, pokud nechcete, aby vám říkali lidé v okolí Lojzík, tak co si ,,budovat" jinkou ,,zkomoleninu" - například Ála?

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, je to zcela normální jméno a časem si to uvědomíte. Měl jsem strýce, který se jmenoval Alois, ale mezi pražskou bohémou, kam patřil, byl prý znám jako Lola (pro přesnost - ten Lola). Jenže, to byla jiná doba. No, pokud jste viděl seriál Chalupáři, tak tam si Alois nechat říkat Siola. Zdravím!

doplněno 25.10.16 09:28:

Vzpomínám si, že jeden kolega měl bratra a říkal mu Dáša. Tak se asi jmenoval Dagmar.

Možná také Daniel nebo Dalibor.

lidus*
hodnocení

0x

Jmenuji se LIDMILA, ne LUDMILA, vždycky už od školky, jsem byla Lída, Liduš, Dunka ale užila jsem si mnoho problémů. Začalo to špatně vypsaným OP, špatně zapsaným jménem na matrice při svatbě...stále to pokračuje u různých smluv i když vždy říkám LI ne LU, předpkládám, že i úmrtní list mi nějaký dobrák vypíše špatně. Bylo by mi to jedno ale třeba u pojistky je to pak velký problém, jiné jméno v OP a jiné na smlouvě, ne vždy si toho I-U všimnu. Vaše Lojzík je v pohodě, měla jsem spolužáka a tomu jsme říkali Ziku, druhý byl Augustýn, prostě Gustík.

fiser22*
hodnocení

0x

Jak tu již zaznělo, nemá to smysl a holt je třeba si zvyknout, občas s tím mám také problém, místo Fišer mi mnozí do příjmení píší Fisher, Fischer, ačkoliv vysloveně řeknete že jste se š ;) Ono by to člověka tak neštvalo, to ani ne, ale na smlouvách už to může být problém... Ikdyž se vám na škole posmívali/posmívají, tak je dost pravděpodobné že se to změní, přecijen na té škole se dělají posměšky pro nic za nic. Snažte se, a Vaše jméno se bude vyslovovat s úctou :)

Každopádně já si pod jménem Lojza stejně jako 99% rozumných jedinců určitě nepředstavím hned někoho hloupého, to dělají až skutky vámi dělané :) (tím nemyslím že je děláte, aby nedošlo k urážce ;) )

haf

Nechal bych si rikat treba Al (jako Capone, on byl jinak Alfons), kratka prezdivka se vzdycky ujme :)

hodnocení

0x

Já jsem čekala, jaké tu bude hrozné jméno a on Lojzík, vždyť je to pěkné jméno. Já jsem Drahomíra, je mi přes 50 a teprve teď jsem se se svým jménem jakžtakž smířila. Každý mi říká Draho, což je jak nadávka, od cizích, kteří mě neznají od mala, si nechám říkat Dajo nebo Dajko. Jako dítě jsem byla tlustá a smáli se mi, že jsem jako státní dráhy. Jednou jsem říkala mamce, proč mi dala takové jméno, prý se jí líbilo, ovšem já jsem byla za svobodna Francová a teď si představte, kdybych neuměla R - konec. Znala jsem kluka, který byl Oldřich Večeřa a neuměl Ř a měl z toho hrozné mindráky. Takže tak, člověk se s tím musí smířit a "pustit to". Jen pro doplnění - můj děda měl kdysi spolupracovníka, který se jmenoval Šukal. Nechal se přejmenovat na Nový. Jenže v práci mu pak říkali Nový šukal a měli z něho ještě větší legraci a ten pán se fakt kvůli tomu odstěhoval na druhý konec republiky, což tenkrát před 50 lety bylo dost neobvyklé.

hodnocení

0x

Mam jmeno, ze kdyz nekdo nekdy zavola na psa, tak se otocim, pac nevim, jestli to neni na mne. Hlavne jezevcikum se rado dava, i kdyz osobne nechapu proc, pac mi prijde veskrze normalne lidske.

Ve skole mi rikali zkomolene i prave podle jmena z jedne psi pohadky, ale problem sem s tim nikdy nemel. A sestra mi rikala a stale rika zase jinak podle jine psi pohadky.

asd1
hodnocení

0x

Josef je Pepa, Alois je Lojza. Normální české jméno, nevidim na tom nic divného ani posměšného. Záleží na tobě jestli ten Lojza bude uznávaná osobnost nebo blbej Lojzík. Měnit jméno smysl nemá, z toho by byl jen ten blbej Lojzík...

Písniček a historek je spousta, nejen na Lojzu a Lízu. Průša je úchyl, Blbá Julča, Milouš atd.

jitkak*
hodnocení

0x

Ahoj Alois (Lojzo), Tvé jméno je naprosto normální, pěkné... Mám známou, která své dva syny pojmenovala Gaston a Tristan...I když ti teď tvé jméno připadá hanlivé, díky "školním posměváčkům" věř, že na něm nic hanlivého není. Ne každý je spokojený se vým jménem, byť by se jmenoval Petr, Pavel, Oto... Ne jméno z tebe dělá člověka ;) tu osobnost ze sebe musíš udělat sám ať už jako Alois nebo Lojza, to je jedno, tvé myšlení, chování, gesta jsou obrazem toho jestli pro někoho zůstaneš tím "hloupým Lojzou" nebo "Lojzou sebevědomým".

patronka*
hodnocení

0x

Lojzo mi říkal brácha a ačkoliv byl dysgrafik, psal to Loisa, jak je správně ( Alois i Aloisie ), jmenuji se úplně jinak. Došlo mi to až teď, ale už je to dávno, kdy mne oslovil naposledy. Už není mezi námi víc než 20 let a moc mi chybí on i to oslovení...

wehappyfew*
hodnocení

0x

Teď koukám na náš rodokmen a vidím, že tu máme jména jako: Alžběta, Josefa, Rosálie, Elena, Dominik, Albert, Juraj, Vojtěch, Ester, Růžena, Tadeáš, Jáchym, Karel, František, Anna...

Děcka na školách dokážou být krutá, to je fakt, nicméně ve vyšším věku už vás tento "neduh" nebude natolik rozptylovat. Zkrátka se s tím sžijete. ;)

hodnocení

0x
Tak lojza bych se fakt jnenovat nechtěl. Soucitim s tebou.

Pavlos, tahle odpověď mi příjde, jako když někdo kopne do spícího psa. Fakt! *blee*

balzerka

A ještě napiš, že je ti líto Jiráska...:)

venkov4ever*
hodnocení

0x

Celý život mám obrovské problémy se svým příjmením, které je nepatrně legrační a navíc je v něm nezvyklá přesmyčka - příjmení je ve staročeské formě. Jakákoliv zapisovací prezence trvá půl hodiny, než se "hlavička" povede zapsat správně, nedejbože ještě za přítomnosti jiných lidí, kteří s posměšným zájmem pozorně naslouchají. Horší je i to, že občas musím sám upozorňovat zapisujícího v případě důležitých smluv a dokumentů, kde je správně příjmení podmínkou, přes kterou nejede vlak. Zapisující bývá často uražen, když ho vyzvu, aby si příjmení ještě jednou pozorně přečetl a například až na třetí pokus rozpačitě řekne - aha, promiňte. Také se mně stalo, že mně pošta při úředním ověření podpisu zrušila plné moci, poněvadž to zapsali špatně. Peníze za ověření v tahu, smlouvy v tahu, zákonné lhůty v tahu. Stěžovat jsem si mohl tak leda na hlavním nádraží.

Menší potíže mám i s křestním jménem, i když trochu jiného charakteru: Jak ve škole, i nyní v zaměstnání je v mé blízkosti člověk se stejným jménem, který přitahuje větší pozornost, poněvadž se kolem něj točí víc práce; ve škole šlo pro změnu o velmi oblíbeného spolužáka. Jinými slovy, pokud někdo pronese/pronesl naše křestní jméno, automaticky se rozumí/rozumělo, že má na mysli toho druhého člověka, nikoliv mě. Mně zůstává jen příjmení, popř. název postu. Ale už jsem si zvykl. *uf*

jmenoprijmeni
hodnocení

0x
Děkuji všem za odpovědi, všechny jsem je pročetl a musím říct, že mě mile překvapily, povzbudily i pobavily. Je vidět, že je na této poradně opravdu spoustu skvělých lidí, jenom škoda, že takové lidi nemám i ve svém okolí :) Ještě jednou díky :)

eulalie*
hodnocení

0x

Problém s výslovností svého příjmení mám také. Většina lidí, co mě oslovuje, mi ho splete. Tak jsem se na to příjmení stala alergickou, že jsem ho přestala používat. A Alois je mimochodem moc pěkné jméno. Však jsem nedávno přemýšlela, že už se asi dětem moc nedává. A vida. Vy jste Lojza. ;)

klera*
hodnocení

0x

Mě se upřímně Lojza líbí. Kašli na spolužáky...ono totiž, čím víc na tobě bude vidět, že si s tim děláš hlavu, tím víc je to bude bavit. :D Buď rád, že jsi originální...lepší než být jeden z mnoha Martinů nebo Ondrů.

hs*
hodnocení

0x
Dobrý den, mě ten Alois vždy zněl tak nějak francouzsky (podobné jako třeba Valois - Blanka z Valois), naopak máš výhodu "mezinárodního"křestního jména v tom, že v dnešním kosmopolitním světě každej cizinec pochopí, jak se jmenuješ a bude Tě nazývat TVÝM jménem (ono stačí třeba "běžné"jméno Václav - NIKDO kromě pár národů takové jméno neumí vyslovit natož zapamatovat a člověk pak jen vidí, jak ti lidé místo Václave říkají "V..."a poulí oči, poněvadž nevědí jak dál... a to není jen "problém"s Václavem, ale třeba takové jméno jako Jiří (ti si říkají Džordž) a každý Stanislav je radši Stan či Stanley a Vladimír je Vlad a to bych mohla pokračovat, ale to nikdo určitě nepřizná; prostě to ber tak, že nejenže každý (blbý) cizinec to Tvé jméno hned pochopí, ale taky je to jméno důstojnější i na starším muži - tedy podle mě, vem si že teď se dávají jména jako Denis (Penis?!?) a podobně!
Tady mrkni na původ jména Alois svatky.centrum.cz/...
a tady je i soupis významných Aloisů :) cs.m.wikipedia.org/...
A ze současníku si vybavím např. Aloise Veverku - majitele "internetové"firmy Casablanca, mají mmch na Budějovické supermoderní jakoby ustupující barák (a je to JUDr., takže vidno, že ty básničky o Aloisovi - které jsem fakt nikdy neslyšela - neplatí na každýho). :)

Moje příjmení je Hnízdo,a po odvysílání filmu Obecná škola nemám problém.Jelikož žiju nedaleko Kopidlna,kde Z.Svěrák žil,se mi několikrát podařilo přesvědčit,že Igor Hnízdo je můj děda.

zz
hodnocení

0x

toto jméno je přeci úplně normální, hezké a tradiční nasejmena.cz/...

Jméno Alois má 10969 lidí, domáckou podobou jména je Lojza, Lojzík, Lojzíček, Lojzínek nebo Lojzek, jméno se užívá také jako Alek či Lolek.

Jméno Alois má stejný původ jako jméno Ludvík. Vyvinulo se ze staroněmeckého jména Hlúdwig, které se dá významově přeložit jako "slavný bojovník"nebo "bojem proslavený"("hlút"se překládá jako "slavný", "wíg"jako boj). Jméno Alois se mohlo vyvinout pouze v češtině, odvozením ze jména Ludvík. Častěji je však spojováno s historickým původem. Údajně vzniklo ve starofrancouzštině, ze spojení "á Lois", které se překládá jako Ludvíkův přívrženec nebo Ludvíkův syn. Jméno souvisí s francouzským králem Ludvíkem VI. nebo Ludvíkem XVI. Existují i výklady jména nezávislé na jménu Ludvík. Spojují jméno se staroněmeckým slovem "Alwisi"s významem "celý bílý".

Slovensky: Alojz

Polsky: Alojzy

Maďarsky: Alajos

Italsky: Luigi, o Lodovico

Španělsky: Luis, Aloisio, Eligio

Francouzsky: Aloyse

Anglicky: Alois nebo Aloys nebo Aloysius

Irsky: Alabhaois

Německy: Alois nebo Aloisius nebo Aloys nebo Aloysius

Hebrejsky: אלואיס (Aluis)

Japonsky: (Aroisu)

Skotsky: Alhoauzu

অ্যালোয়িজ্ એલોઈસ ಅಲೋಯಿಸ್ അലോയിസ് ඇලොයිස් ஆலோய்ஸ் అలోఇస్ آلویس

:) :) Do světových dějin lékařství se také nesmazatelně zapsal německý psychiatr a neuropatolog Alois Alzheimer.

A pro inspiraci: odhaleni.info/...

mot
hodnocení

0x
u znameho v praci byli dva kolegove s ruznym ale podobnym prijmenim napr Tomas Navratil a Josef Novotny. Pak nastoupl k nim na oddeleni dalsi clovek, co se jmenoval kombinaci jejich jmen - Tomas Novotny. Vsichni okolo z toho meli strasny zmatek :)

mecik*
hodnocení

0x

Lojzíku, žádné neštěstí. Rozhodující není jméno, rozhodující není ani zjev, pro život a rozumné lidi kolem je důležité co je ve Vás. Co já jsem si užil s příjmením Sádlo, to by bylo na román a vidíte, ještě po šedesátce jsem tady a dokonce se / snažím / nedělat ostudu svému příjmení.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- jméno z nikoho osobnost neudělá - ale naopak to funguje. Pokud je člověk osobnost - i to nejhorší a nejblbější jméno na světě se stane slavným, případně i krásným !

hodnocení

0x

No a co? Alois je běžné (i když dnes ne moc časté) jméno. O co horší to mají některé ženské, které rodiče v návalu něhy nad miminkem pojmenovali zdrobnělinou, například "Růženka", "Vlastička"... (dneska už to naštěstí nejde). U batolete je to možná roztomilé, ale představte si pak například 70 letou, metrák vážící "Růženku" s knírkem pod nosem (všem případným Růženkám se omlouvám, je to jen příklad). Osobně znám jednu starší "Zdeničku" a v jejím věku se to fakt zdá trochu divné. Nicméně ona v tom problém nevidí a v životě jí to žádné problémy nedělalo.

Vy byste se radši oficiálně jmenoval "Lojzíček"? ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]