Nejste přihlášen/a.
Nedávno Taliban pořídil leteckou nahrávku/... policejní stanice. Byla to pořádná pecka. Zajímalo by mě jak velké množství výbušniny je třeba k tak velkému výbuchu? Zajímá mě to jako fanouška hry kde létám s letadly z období WWII. Občas si zahraju WT a výbuchy bomb se nezdají tak velké a realistické jako tady na tom videu. Kdybych srovnal tento výbuch s tím co je ve hře tak možná anglická bomba 1000 lbs by se mohla přiblížit něčemu takovému. V jak velké výšce podle vás letěl ten dron? Dá se to určit?
WT a obecně počítačové hry nemají s realitou vůbec nic společného. Stejně tak je nesmysl srovnávat leteské bomby plněné brizantními trhavinami a ojetinu naloženou nějakým hnojivem a naftou, nebo nějakou podobnou home made trhavinou. Je to prostě něco zcela jiného. Kolik toho bylo? To asi ví jen ten jejich Alláh a ten pošuk, co to odpálil, ale logicky vzato - vypadá to na osobák, takže tipuji tak 200-400kg.
Kdysi jsme měli melouch-trhání pařezů .Na jeden pařez jsme do vývrtu dali 250g trhaviny Danubit (průmyslová trhavina) tento s pařezem nepohnul pak jsme dali do vývrtu 150g (2x 75g náložka TNT) a pařez to pěkně vyrvalo a roztrhalo na pár kusů. Takž ino záleží jaká je trhavina. TNT je trhavina normální účinnosti na rozdíl od Danubitu. Oproti tom třeba plastická trhavina Pl-Np-10 (v novináři zvaná semtex) je trhavina vysoké účinnosti.Taže velmi přibližně 1kg TNT= méně jak 0,5kg plastické trhaviny.Výpočet množství trhaviny je dosti složitý a musíte vědět materiál kteráý je třeba trhavinou ničit!Jiné množství je třeba na cihelné a jiné na beton a poto jiné na žel.beton i když tl stěn a velikost budovy je identická!
dle videa mi nepřijde že by ten "humr" uvezl tolik trhaviny aby to dohkázal celé zničit,obzvlášť pkd by to byl želbet.
To chybějící zpoždění zvuku může být způsobeno následným zpracováním. Řekl bych, že to nic nemění na faktu, že výbuch tu policejní stanici zničil. A vzhledem k tomu, že taliban nemá přístup k průmyslovým a vojenským trhavinám typu semtex nebo C4, používají buď doma vyrobené směsi, můj odhad tak 100-300kg, nebo výbušninu z delaborované munice, odhadem několik desítek kg.
Výbušnina byla v autě, cca 1m nad zemí. Kolem dokola je val, který ten výbuch směroval nahoru. proto ten oblak takhle vyletěl nahoru. Všude kolem spousty písku a prachu, proto ty oblaka "kouře". Podle mně spíš zvířený prach. Co je opravdu podivné, že to ten dron ustál. ASI je to točené opravdu z dálky, a z velké výšky. Pokud byl mimo kužel výbuchu, díky tomu valu, je to možné. Navíc drony díky automatické stabilizaci, ustojí leccos. Třeba je to tenhle případ taky.
Výšku, resp spíš vzdálenost drona od místa výbuchu, při tomto šikmém pohledu, odhaduju na cca 1000m.
Nikdo - i kdyby to bylo z delaborované munice,tak můj odhad ,vzhledem k malým znalostem trhavin bych to nikdy neodhadl na tak malé množství.Ani na cihelné stavení té velikosti odhadnuté dle onoho auta by nestačilo 500kg plastické trhaviny Pl Np 10 (novináři zvané semtex,také jsem s ní pracoval)Tritolu odhad min 1000kg a to ne nálož umístěná centrálně-vše řádně do vývrtů ,minimalně přiloženými náložemi na nosné zdi!
No, ta "postprodukce" je hodně podivná. Výbuch se chvílemi skoro úplně zastavil, První záblesk ve chvíli, kdy auto bylo neporušené, Tlaková vlna vířící prach do takové vzdálenosti s tím vrtulníčkem ani nepohnula ..
Několik drobností:
- policejní stanice v Hilmand je klasická základna se zdivem a věžemi. Objekty vesměs cihlové nebo prefabrikáty. Pozústatky z dob Ruské intervence (a vesměs Ruské díla).
- zdivo je vysoké, proto se výbuch neměl kam rozprostřít
- na videu vidíme zvíření prachu.
- odhad trhavin? Nikdy bych to neodhadl. Vesměs ale dávají co to dá ať je výbuch co největší. Proto někdy z hummeru koaličních sil nic nezůstane, protože je tam tolik trhavin, že prostě to to auto rozmetá.
- že nemají kde sehnat TNT semtex a jiné? Ale mají...bohužel.
- a bohužel v letošním roce již několikerý útok na tuto stanici. Hilman je totiž strategické místo jak pro taliban, tak pro regulérní Afgánskou armádu a Koaliční síly.
Tak trochu (ne)související informace. V práci jsme to video podrobili diskuzi, a kolega, který dělá modelařinu, prý viděl na nějaké výstavě drona, který měl pod každým ze čtyř ramen přivázanou nití plnou petku s vodou. Za letu, ve vzduchu mu jednu tu petku ustřihli, a dron to prý ustál vcelku bez problémů.
A jedna pikantnost na závěr. pod tím článkem na idnes, se mi zobrazila reklama na drony. . Zajímavé je, že tady doma ne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.