Nejste přihlášen/a.
Při vzpomínce na komunistické eskymo se mi vybavil z té doby vlašský salát s rohlíkem ...repect mi právě nyní přišel hned několikrát emailem...již jste výrobu zkoušeli? Pochybuji, že to bude to samé co tenkrát, píšou, že kvalita šunkového salámu je rozhodující.
Kvalitní šunkový salám není problém koupit. Třeba v Globusu a Lidlu mají dobrý s obsahem masa cca 90%.
A jestli ti to bude málo, tak tam dej rovnou šunku.
Proč by tam nepatřila i šunka, když jí tam dávali už před 100lety?
ke mně taky ten recept na pravý "socialistický" vlašák po internetu doplul. Ještě je k tomu receptu "přibalený" recept na vajíčkový salát. A protože jsem mlsnej a zvědavej, tak jsem ho vyzkoušel. Fakt to funguje. S jakýmkoliv kupovaným se to nedá srovnat. Ale netěšte se, není to nic levného. Kvalita stojí peníze. Jen si musíte všechno uvařit a udělat doma. Majolku doma dělanou. Ostatně dneska, když máme tyčové mixery, to je záležitost několika málo minut. Šunkový salám musíte sehnat opravdu dobrý, Ze špatného to nikdy neuděláte. Dobrou chuť. A kdo si to nezkusí? Jeho věc.
Já bych ty socialistické výrobky nějak výrazně nedémozinoval. Tady tenkrát nikdo neznal olivy, bylinky, nic. Největší úroveň byla, když na Můstku v Praze otevřeli první pizerii. Výhoda byla, že to tam bylo tak drahý, že tam ani nestála fronta.
Někde (někdy) jste tady psal, že jste kuchař či tak nějak, takže ne že bych s vámi chtěl nějak polemizovat (tomu oboru opravdu nerozumím ani za mák jak se říká), ale pokud myslíte tu pizerii, co byla v ´82 v létě na rohu naproti přes ulici od domu ČKD, tak mi nějak není jasné, co máte na mysli tou nejvyšší úrovní. V létě toho 82, když sem se jel do Prahy rozloučit se známými před nástupem na vojnu, mne tam kamarádka vzala (myslela to dobře) a já dodnes nepochopil, co je na koláči se salámem tak exkluzivního. Vždyť pizerie je bufet jako každý jiný, akorát že se nejí salám z papíru a k tomu se nepřikusuje rohlík, ale je to kus těsta se salámem (ala párek v rohlíku) jen je to drazší a je to "italský". Za mne tedy raději než pizzu gulášovku nebo dršťkovou s rohlíkem - to se aspoň najím (zlatá Koruna, dokud existovala).
Objevil jsem Váš komentář až teď, a musím reagovat. Ano, tentrát to byl v Praze docela velký hit. To jsme neznali, a fakt se o tom mluvilo. Je fakt, že to byla kostka takzvané pizzy za dost peněz, ale bylo to něco nového. Což je vlastně smutné, protože v 70 tých a 80 tych letech se zase tolik toho neměnilo. Ano a jinak jsem kuchař - alespoń se teda snažím jím být.
mp...krásná je Třebáň Hlásná ...pocházíte odtud? K nám chodily do školy děti ze Zadní Třebáně, možná i od vás, pocházím ze Řevnic, tam jsme si též kupovali socialistický vlašák
Recept mi mailem ani přijít nemohl - všechny tyhle věci jsou tzv. přeposílací maily a ty jsem už naštěstí a po velkém boji už všechny známé odnaučil mi posílat (kdo to měl pořád mazat ).
K "vlašáku" jako takovému. Miloval jsem vlašák už od dětství a můžu ho mít klidně denně, bohužel po zrušení potravinářských norem se to, co nazývali "vlašákem" přestalo dát jíst. Aby se na tom co nejvíc vydělalo, začali do toho skoro všichni cpát cuketu (kromě jiných přísad) a jelikož ji cítím po prvním soustu a protože ji nesnáším, musel jsem udělat změny. Dnes už obyčejný "vlašák" nekoupím, nahradil jsem ho buď "pařížským" nebo "pochoutkovým". A to ještě jen od některých výrobců - od výrobce, jehož produkt neznám, ho nekoupím. Zatím dle mého názoru nejlepší, co se dá koupit s tak nějak zaručenou chutí (tzn. že to není pokaždé jiná chuť, nějaké "éčka" nesleduju) je 500gr. balení od Varmuži a pak pro LIDL vyráběné Toppo (150gr.).
Doma se ale se salátem rozhodně patlat nebudu, to bych si ho raději k svačině odpustil či vyměnil za něco jiného (třeba za anglickou slaninu).
Dělám si ho sama. Dobrý šunkový salám na tenoučké nudličky, vařenou mrkev, celer, zelený hrášek, já dávám i cibuli protože ji mám ráda, ale nepatří tam, nakládané okurky a samozřejmě domácí majonéza a další ingredience jako pepř, sůl, hořčice,cukr podle chuti. Do vlašáku samozřejmě nepatří brambory vůbec, i když to všude píší.Vařenou zeleninu musíte nakrájet na tenké nudličky, jako ten salám. Hlavní ingrediencí je vlastně ten salám a toho je tam nejvíc. Pak to všechno smíchat a nechat uležet. Je to výborné a trumfne to i ten "socialistický vlašák", když si s tím pohrajete. Ale cibuli nedávejte, to dávám já, protože jsem na ni zatížená...
suzymon, včera jsem ho přesně takto vyrobila, bez cibule ale, jen se po něm zakouřilo, manžel zavzpomínal na studentská léta, už se ptali, kdy ho budu zase dělat, syn ho chce i do práce...
Je tomu právě naopak. Pochoutkový a ten druhý je s bramborama. V žádném případě se žádné ingredience do "vlašáku" nekrájí na kostičky, jak je uvedeno v receptu, který jste tady poslal. To je zvykem do normálního bramborového salátu, nebo těch druhých pochoutkový a tak dál. Vím že se to takto uvádí a na internetu je většina receptů na "vlašák" s bramborama, ale to pak není "vlašák", ale nějaká napodobenina a "upravenina" od různých lidí. Já mluvím o tom Vlašském salátě co se kupoval za komunistů. Byl to velmi jemný salát a vyznačoval se právě tím, že v něm ŽÁDNÉ brambory nebyly. Pouze ten salám a zelenina, okurky a to ostatní koření a samozřejmě majonéza. Proto se také používal na obložené chlebíčky jako podlklad, protože tam nebyly ty brambory, které nelze na nudličky nakrájet, kdežto všechny ostatní ingredience ano a tím se vyznačoval a chlebíčky se pak daly snadno zdobit dalšími přísadami.
Ale pro mne a za mne, klidně si tam brambory dávejte. Já odpovídala na otázku o pravém socialistickém "vlašáku". A ono se to tak vlastně prodává dodnes, ale bohužel to šidí a majonéza dobrá není, ale nejsou v něm brambory ani dnes. Klidně se zeptejte u pultu v lahůdkářství, kde ho prodávají.
Vynálezcem novodobé české verze vlašského salátu byl údajně pražský lahůdkář Alois Linka už v dobách první republiky. Tento salát se skládal z jablek, sledě, hrášku z konzervy, mrkve z konzervy, pražské šunky od kosti, kyselé okurky, majonézy, soli, a pepře. Po roce 1948, kdy bylo jeho lahůdkářství znárodněno, začal výrobek v pozměněné receptuře vyrábět národní podnik Pramen. [2]
V Pramenu vynechali toho sledě a jablka, protože to přizpůsobili naší chuti. Ale v žádném případě tam nebyly brambory. Vše bylo vlastně o té majonéze a tenkrát dobrém šunkovém salámu, dále o způsobu krájení ingrediencí. Musely to být ty nudličky. Hrášek je tam pochopitelně celý.
Suzy, ten recept je z knihy receptury studených pokrmů, a dělal se podle něj salát za komunistů od Aše aý do Košic, všude stejně. Možná bych ještě někde našel výtisk bývalé oborové normy, podle které lahůdkáři v Pramenu ten salát vyráběli.
Jsou tu rozdílné názory, tak jsem vzala v potaz literaturu i internet. Tady je předpis na vlašský salát podle normy z roku 1971: recepty.cz/... . Porovnala jsem ho s kuchařkou Viléma Vrabce, který byl uznávaným mistrem kuchařem ve studené i teplé kuchyni a ten používá : brambory + šunku, nebo šunkový salám + kyselé okurky + jablka + majonézu + sůl, pepř, wocesterská omáčka a ocet. Krájí vše na tenké, nepříliš dlouhé nudličky...
Původní byl skutečně bez brambor.
O VLAŠÁKU...
vlašský salát má za sebou pohnutou historii. Tahle česká pochoutka byla vynalezena, milována, zapomenuta a nakonec i zfalšována...
Ten jediný originální recept prozradil cukrář, zmrzlinář a restaurater Rudolf Linka, vynálezce banánové zmrzliny a autor legendárního kubánského dortu. Jeho předkové založili v roce 1911 první pražské lahůdkářství. Právě tam spatřil světlo světa recept na vlašský salát, který se stal neoficionálním národním pokrmem mnoha Čechů. Přesto jste ten opravdový nejspíš ještě neochutnali...
Osmdesátiletý pán hrdě ukazuje černobílé fotky z roku 1927, kdy lahůdkové králoství rodu Linků zažívalo svou zlatou éru.
I vám by se začali zbýhat sliny... Regály napěchované dobrotami, šunky a salámy visící od stropu, řady lahví prvotřídníhon alkoholu, personál stojící v pozoru v nažehlených zástěrách za pultem.
,, Čerství humři a langusty byli běžnou součástí sortimentu ", vzpomíná pan Linka. Magnetem pro zákazníky se ale staly saláty dle originální domácí receptury. Jít k Linkům na vlašský salát, to bylo stejně modní, jako jít dnes k Pohlreichovi na hovězí líčka...
...
Pod receptem na vlašský salát není podepsán nikdo jiný, než babička slavného newyorského kytaristy Rudyho Linky. Mimochodem, právě ona vedla svého vnuka k hudbě.
Když bylo v roce 1948 lahůdkářství Aloise Linky znárodněno a funkconáři národního podniku Pramen se snažili získat rodinný recept na vlašský salát, Marie Linková výrobní tajemství hrdině bránila. Tak se stalo, že prodejny zapavily napodobeniny: pochoutkový salát se salámem a vlašský salát s bramborami.
Nicméně Rudolf Linka tvrdí, že ten pravý prvorepublikový ,, vlašák" je úplně o něčem jiném...
RECEPT NA PRAVÝ VLAŠSKÝ SALÁT PODLE RUDOLFA LINKY :
Na 1 kg salátu : 350 g jablek, 50 g sledě, 100 g hrášku z konzervy, 100 g mrkve (může být také z konzervy),150 g např. pražské šunky od kosti, 100 g kyselé okurky, 150 g majonézy, sůl, pepř.
Původní dotaz ano, ale diskuze šla dále...
Ale dotaz byl na pravý socialistický vlašák.
Tenhle tvůj, předsocialistickej jsem nikdy nejedl, neb jsem nebyl ještě na světě. Zato ten socialistickej často.
Tak jo, ono je to vlastně fuk. Ale nedalo mi to a šla jsem dnes do lahůdek a zeptala se jich, jestli jsou v jejich vlašském salátě brambory. Kategoricky řekla že ne, že do vlašáku brambory nedávají. Tak ho asi každý dělá jinak. Je pravda, že já ho naposledy koupila na Národní třídě v lahůdkářství v roce 1978. Můžete tedy říci, že už si to nepamatuji, ale já si myslím opak. Ale pokud se tam dávají brambory, jak všichni tvrdíte, tak v čem je potom tak odlišný, když tam jsou stejné ingredience jako v bramborovém salátě. Brambory, salám, okurka, hrášek, mrkev, sůl, pepř, hořčice, majonéza. Přesně takto dělám i normální vánoční bramborový salát. Nebo i tenkrát existovalo více receptů. A já si kupovala ten bez brambor a doma si ho také dělám bez brambor. A podle je důležitá kvalita toho salámu, ale rozhodující v chuti je právě to, že do vlašáku nepatří brambory. A to je ten rozdíl o kterém se tady dohadujete. Já se divím, že to teda nikdo nevyzkouší udělat jak říkám a pak uvidí sám, jestli se to podobá víc tomu vysněnému vlašáku nebo ne. Pro mne směrodatná praxe, teorií může být plno, ale pokud to nevyzkouším, nemohu tvrdit že to je přesně ono, mohu se pouze domnívat. A co se týče něčeho takového jako je nějaký salát, tak to je to nejednodužší. Přece nechcete tvrdit, že měli za komunistů nějaké zvláštní a extra ingredience, které se dnes nemohou koupit.
V tom "socialistickém" bramborovém salátu ale salám ani jiná uzenina nebyly a ani já ji do přílohového salátu nedávám.
Omlouvám se patronko, ale my ten salám do toho salátu dávali. Je to trochu svátečnější bramborový salát "vánoční". Co rodina to jiný recept. Jsou lidé, kteří do něho dávají olejovky, jinak jim to nechutná. Ale o tom se tady přece vůbec nebavíme. Tady byla řeč o Vlašáku. A já trvám na svém. Do něho brambory nepatří. A navíc, nějaký bramborový přílohový salát si každý může udělat dle své chuti. Moje máma někdy prostě uvařila brambory, nakrájela, pak cibuli a kyselou okurku a zalila trochou olivového oleje a sůl a pepř. A bylo to dobré, ale nebudu to vydávat za nějaký recept. Prostě si někdo udělá salát, což znamená smíchat určité suroviny dle své chutě a každému chutná něco jiného. Sosialistický-nesocialistický. Prostě bramborový salát. Už mne to nebaví tady někoho přesvědčovat. Ať si to každý po svém a bude klid. Ale dnes jsem měla návštěvu a zeptala se jich, jestli si myslí že jsou brambory ve vlašáku, a koukali na mne jako na blbce. Samozřejmě že ne.
suzy: Hned na prvních dvou řádcích jste vlastně odpověděla tazateli, že dnešní vlašák není stejný jako ten socialistický. O tom vašem, původním, pravém, tu řeč nebyla. A jen málo nás odpovídajících odpovědělo tazateli na otázku, jestli odzkoušeli ten recept na "socialistický" vlašák. Tak nevím, jestli tahle diskuze tazateli pomohla?
nikdo, někdo mi odpověděl na otázku, někdo jenom napsal svoji verzi vlašáku nebo názor na různé vlašáky, nevadí, udělala jsem ho již dvakrát a pokaždé se po něm jen" zaprášilo", takže odzkoušeno na vlastní kůži, s trochou brambor, bez jablek...no pravý socialistický jako živý
Měla jsem 13 let obchůdek - polotovary- trvanlivé zboží. I ty saláty denně byly na programu, k tomu dva rohlíčky a bylo po svačince.Bylo jich několik druhů, dábelský, moravský, liberecký,vlašák taky a dále madarský, paříž, fazolový a možná ještě jiný. Vzpomínám si na všechny masové výrobky a ty ceny?vím že se to nedá přirovnávat , byly malé výplaty ale , např.v syrovém stavu karbenátek 2kč, soukenický řízek 3,30,- maso na pol. 17 kč, kotlety-37 kč,- atd a co se týká toho vlašáku , ty brambory mě tam nesedí.škoda že známá co pracovala ve výrobně už nežije, ta by to věděla. Po zavezení salátů jsem je přendávala do skl. mís a moje děti pokud tam byly se hádaly kdo si to vyškrabe. Bydlela jsem v domě kde byl dole ten obchod, děti po škole tam chodily za mnou a pomáhaly mi řezat papíry, vynášely odpad atd.hezký večer
Brambor ve vlašáku je jenom méně, ale jsou tam. Dovylepšení: Místo šunky šunkové koleno, místo hrášku a mrkve uvařená soja (dělá dojem "oříšků"), místo šprotů krabí tyčinky...
fram, to je zajímavá varianta, ale už bych tomu neříkala socialistický vlašák, zbývá vymyslet nový název
Jiný název určitě, protože pokud by měl být tento salát socialistický, tak by šlo použít opravdu pravé krabí maso z relativně velké konzervy s nápisem Chatka a ne krabí tyčinky, které z kraba mají tak maximálně název
Dnes by nás cena a velikost, nebo spíš malost konzervy trochu omezovala.
K salátu už se vyjadřovat nebudu, ale na tu Chatku si dobře pamatuji. Bylo tam pravé krabí maso v nálevu a zabalené do papíru. Takový balíček to byl a byly tam pokaždé i klepítka a v mase byly i ty jemné kůstky, které se jednoduše odstranily. Bylo to moc dobré a ta konzerva měla určitě 250 g, asi 180g čistého masa. Tenkrát stála kolem desetikoruny. Jednou jsem ji tady sháněla a našla, ale cena je 450 korun za tu samou krabičku. Dokonce i ten obal je stále stejný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.