Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koncert P. Simona

Od: 12 odpovědí: 23 změna:

Jsem otřesená, musím to chvilku vydýchat a postěžovat si. Přišla vnučka se svým přítelem oba přes 20cet, moderní lidi, studují a chodí na brigády. Že prý mají lístky do divadla, já říkám že jsem si chtěla koupit lístek na Paula Simona do Arény a oni kdo prý to je ! Myslela jsem, že si ze mně dělají srandu, že špatně slyším a tak povídám, já mám jejich originální desky, přehrávám jim písničky na You tube, jako Song of silence, Mr. Robinson, El condor pasa, Cecilia, Boxer. Oni, že tu hudbu nikdy neslyšeli a ani se jim nelíbí a úšklebky jako že je to hudba minulosti! Nechci nikoho poučovat, nebo dělat chytrou, tak jsem o tom přestala mluvit, ale nemůžu to překousnout, moje krev, mě naskakuje při té hudbě kůže, něco tak krásného se málokdy slyší, jak to mohl někdo složit a jim se to nelíbí? Je to divné nebo já jsem už divná?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tak já bezpečně vím, že moji synové . cca 30+ taky žádného Paula Simona neznají. Otřesená z toho nejsem. Já za mlada taky neposlouchala dechovku, jako moji rodiče a teď taky neznám techno, co poslouchají synové. To je prostě život :)

12
hodnocení

Máte pravdu, už jsem za zenitem, techno taky nemusím.

ria*
hodnocení

0x

Mě to také nic neříká.(30) a to poslouchám hodně staré písnčky, holt co člověk, to jiný vkus... A dnešní mlaďí poslouchají spíše tekno, techno už také vychází z módy..;), ne že bych ho poslouchala :)

hodnocení

0x

A odkud by to mohli znát? Jedině od babičky a to je naprosto nepřípustný kulturní vzor.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, já Vám rozumím, ale to je asi tak jediné, co se s tím dá dělat. Je fakt, že já jsem také svého času nevěděl, kdo je R. A. Dvorský, ale babička mně to prostě vysvětlila. Sice jsem tuto hudbu nezačal poslouchat, ale informaci jsem udržel až do dneška. Měla jste vnučce odpovědět, že Paul Simon je ten člověk, který když hrál (po letech odmlčení) s kamarádem koncert v Central parku v New Yorku, tak přišlo milion lidí. Ovšem, myslím, že ani tato informace by vnučku nepřesvědčila. Zdravím!

P.S. Nikdo nemusí poslouchat "vykopávky", ale mohl by je znát, resp. patří to ke vzdělání.

doplněno 22.10.16 17:27:

Ovšem, je docela fajn, když potkám mladého člověka, kterému se líbí hudba z kategorie Oldies.

Jenom ten název Oldies je takový nepříjemný .

doplněno 22.10.16 17:34:

12 - nelíbí se jim to, protože je to melodické, romantické, neagresivní a nerozpoznají tam jednotvárný rytmus. Prostě je jiná doba a tak, jako mizí šarm a elegance, tak mizí i staré melodie. Ovšem, když si nějaký "jejich" interpret vytáhne starou hitovku a nazpívá ji ON, tak jsou blahem bez sebe (ani nevědí, že je to x let staré).

12
hodnocení

Ben, mě ani tak neudivilo, že neznají Simona a Garfunkela, jako to, že se jim nelíbila ta nádherná hudba, ale chápu, jsem už prostě mimo. Pak si říkám, má být koncert v Aréně, přijde tam tisíce lidí, lístky jsou tak drahé, že je to málem neúnosné a ty lidi to daj, neříkejte mě někdo, že je to hudba pasé, že si na mě moje rodina, moderní mladí lidi ukazují jak na brontosaura, umanutou bábu.

ctenar*

Kamarád šel kdysi na Simona jen proto, že to bylo prezentováno jako koncert velké americké hvězdy a on chtěl být u toho (říct "Byl jsem tam"). Žádný fanoušek Simona to rozhodně není.

ctenar*

Jenom ten název Oldies je takový nepříjemný
Některá Oldies rádia mají slogan: "Hrajeme hudbu 60tých, 70tých, 80tých a 90tých let), takže tak starý ještě nejste. ;)

Za pár let bude Oldies i dekáda 2000-2010. *tuc*

lidus*
hodnocení

0x

Jste na tom stejně jako většina nás "starých".

ctenar*
hodnocení

0x

Každá generace má svoji hudbu a kulty. Vy byste také nepoznala všechny známé zpěváky generace vaší babičky.

Pro mladou generaci jsou klasické a kultovní filmy třeba Mean Girls nebo Snakes On The Plane a Matt LeBlanc je pro ně starej prďola.

Pravda, každá generace má svou hudbu a své interprety. Někteří však jsou natolik významní, že procházejí mnoha generacemi; Frank Sinatra, Louis Armstrong, Elvis Presley, Edith Piaf, Ray Charles,Johny Cash, Paul McCartney atd. - Paul Simon a Art Garfunkel patří mezi ně. Povědomí o nich patří k všeobecnému rozhledu. Nemyslím si, že zpěváci jako je např. Justin Biebr se zapíše mezi tyto legendy populární hudby.

ctenar*
hodnocení

0x

Mr. Robinson

Hezký překlep.

Cecilia je docela depresívní písnička.

Kam se ztratil Bridge Over Troubled Water? ;)

12
23.10.16 20:17
hodnocení

tu je ! *palec*

cinematic*
hodnocení

0x

Copak pana Simona, ale spousta i starších lidí nezná ani základní díla autorů klasické hudby. To víte, při tom množství jak je muzika starší patnácti let, tak je už "oldies" a ta ještě starší je hudební pravěk. :)

nikdo*
hodnocení

0x

Nevěšte hlavu, každý poslouchá něco jiného. Je to proměnlivé i v čase. Někdo k základům dojde dřív, někdo později, někdo nikdy. Znám hodně mladých, kteří poslouchají techno, a ty různé, TUC-TUC, a přesto poslouchají starý rock, nebo překvapí znalostí a poslechem třeba Lewronorchestra. Mějte se.Zhluboka dýchat.

ronyx*
hodnocení

0x

No, jsem sice jen (asi) o něco málo mladší (55) než vy, ale kdybyste nenapsala do titulku otázky slovo "koncert", tak by mi jméno Paul Simon taky nic neřeklo a názvy písniček už vůbec nic. Jo, při vyslovení zpěvák Paul Simon se mi vybaví slovní spojení Simon - Garfunkel (jako že někdo takový existuje či existoval), ale to je vše. Musel jsem si na YT najít jejich Greatest album a při jeho přehrání jsem zjistil, že většinu písniček jsem už někdy slyšel (hrálo se to kdysi na diskotékách nebo v rádiu), některé z toho (paní Robinson) znám v české mutaci od Korna, protože to byl (a je) můj oblíbený zpěvák, ale v originále ne. Ale já to mám tak téměř s veškerou hudbou - když něco slyším, tak vím, že to znám, ale kdo a kdy to nahrál a nazpíval většinou (v 95% případů) vůbec netuším a to ani u české hudby.
Píšete "něco tak krásného" - víte, ono pro každého je "krásné" něco jiného. Na mne třeba byly a jsou jejich písničky moc pomalé, typická kategorie "ploužáků", které jsem nikdy nemusel (je to nuda). Takže jako zvuková kulisa třeba z radia OK, ale to je tak vše. Mám v pc cca 70GB různé hudby od dechovky přes operetu, jazz, moje oblíbené disko i swing a blues, šansony i písničky Semaforu ze 60.let a další, abych měl z čeho vybírat podle momentální nálady, když si chci občas něco pustit, ale ani vaše S-G, ale třeba ani skoro nic rockového (kromě Katapultu z doby jejich začátků) tam nemám. Mám prostě rád hudbu, která by se v podstatě dala nazvat hudbou taneční, živou. Čímž nic proti vašim oblíbencům, jen že každý to nemusí mít zrovna jako vy, bez ohledu na věk. Moje generace taky minimálně z poloviny ujížděla na "Sabatech", "Stounech", já měl raději třeba Bee Gees, z českých raději Davida a podobné než Kocába s jeho Pražských výběrem nebo třeba "Plastici", u kterých sem nikdy nevydržel poslouchat déle než max. 1/2 písničky.

ctenar*

některé z toho (paní Robinson) znám v české mutaci od Korna
Nějak jsem to nedovedl dohledat *nevi* Jak se to jmenuje? Našel jsem jen tu verzi od Neckáře.

ronyx*

No vídíte to - to jen potvrzuje, co jsem psal výše - písničku znám, ale kdo ji zpíval, si nepamatuju ani u těch českých zpěváků. Samozřejmě, máte pravdu, je to ona.

doplněno 23.10.16 07:57:

Já už sem byl v době, kdy jsem tohle psal, přeladěný na jinou, pro mne příjemnější notu (miluju dixiland, ragtime, blues, swing, BigBandy apod.)

12
hodnocení

Je důležité znát dobře i text, každé slovo i každý verš, je bud pohlazením, nebo fackou do tváře.

ronyx*

Neumím anglicky, resp. psaný text si "nějak" přeberu, pokud potřebuju, ale mluvené řeči nerozumím ani slovo. Takže pro mne hraje roli (u cizojazyčných písniček, teda kromě ruštiny, které jak rozumím, tak se domluvím a částečně to mám tak i s němčinou) především melodie, rytmus a případně k melodii libozvučně znějící text, kterému musí být rozumět. Proto taky třeba neposlouchám rock apod. - přes hlasitou hudbu není zpěvákovi rozumět.

hodnocení

0x

Milá paní a Vy víte, kterou skupinu poslouchá Vaše vnučka a znáte jí dobře? Nedávno běžel v televizi pořad Všechnopárty. A v něm se pan Šíp ptal mladého závodníka (23 let), jestli zná Žlutého psa. On na to řekl "Co to je"? Byla to dříve známá skupina. Hudba P. Simona mi nikdy nic neříkala. A to je mi o dost let víc než Vaší vnučce. To už mám raději E. Presleyho. Dobře se zpívají i jeho písně jako karaoke.

hahanaj*
hodnocení

0x

No vidíte ..možná jsme věkově stejně a to jméno čtu prvně natož abych znala jeho huidbu. Každý holt máme své oblíbené...Jen mě udivuje, že si myslíte,že se jim musí líbit to co vám.*smich*

ben®

Dobrý den, nechci se Vás dotknout (a ani nikoho jiného), ale pokud se v oné době zajímal mladý člověk o hudbu pouze tak, že si pustil naše státní rádio, tak skutečně nemůže znát celou řadu "západních" interpretů. Ona stanice Hvězda vysílala raději české hity nebo spřátelené "východní". Dodnes si zřejmě hodně lidí myslí, jaké krásné písně nazpíval pan Gott nebo paní Vondráčková a ani netuší, že šlo často o "západní" hit s českým textem. Takže, kdo chtěl mít přehled i o světě, tak musel volit jiná rádia a zajímat se. Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]