Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bob Dylan a Nobelova cena

Od: ben® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mám rád písničky Boba Dylana a letošní Nobelovu cenu za literaturu mu přeji. Ovšem, ukazuje se, že je to prý udělení ocenění kontroverzní, je to jen muzikant, texty nejsou poezie (a tudíž nejsou literatura) a je to nezasloužené. Pokud vím, tak jeho texty byly vždy dost uznávané a i za poezii považované. Jaký máte názor, resp. dostal tuto cenu právem? Posloucháte jeho písničky? Jsou jeho texty tak dobré, že je lze považovat za poezii? Děkuji Vám za případné reakce a zdravím!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Dobrý den. Bene, Boba Dylana mám taky rád, zrovna včera jsem si pouštěl CD Hard rain, které vydal Supraphon na LP dokonce za komunistů. Nedávno jste tady psal, že nechodíte k prezidentským volbám, protože přímá volba pro Vás není. Já tam taky nechodím, ale upřímě- mě jsou i nějaké ceny včetně Nobelovy ukradené. Nejde ani tak o to, jestli si jí zaslouží, ale o to, kdo jí v minulosti dostal a jakou to má vlastně hodnotu. Pravda, byla za něco jiného. Nicméně si myslím, že pro zpěváka je největší cenou vyprodaný koncert a dobrý prodej nosičů. Krom toho jsem četl i článek, kde se psalo, že o to ani moc nestojí. Pokud nějaká cena, pak ta, kde hlasují diváci nebo posluchači a kterým stojí za to poslat SMS nebo jako v minulosti nějaký koresponďák (ale tam prý můžou být podvody). Ale ani ta není pro mě důležitá. Jestli pro dotyčné oceněné, to nevím. Matně si pamatuji, když Lukáš Pollert prodal svoji medaili z Olympiády. Zkrátka pro něj tolik neznamenala. Pochopitelně to bylo jiné ocenění. Ale otázka zněla, jestli si myslíme, zda si jí zaslouží. No podle mě si jí zaslouží. Já jeho texty znám, i když z překladů a myslím, že jsou vyjímečné. A ano, myslím,že se dají řadit k poezii. Ale to je můj názor. Mimochodem, už asi půl roku se chystám, že si koupím jeho komplet 47 CD. Asi si ho dopřeji na vánoce, stojí to totiž kolem 4000,-. Jinak mám jeho 3 LP a 9 CD.

lucie*
hodnocení

0x

Bene,byla jsem netradiční puberťák a poslouchala Boba Dylana,ovšem přiznávám,že od té body jsem se už k němu nedostala.Každopádně si myslím,že nikdo nemá právo posuzovat umění.Nikdy jsem nechápala jak někdo může říct "tohle je škaredý obraz".Třeba obdivuju Káju Saudka a jeho dcera Berenika maluje stejně.No a pan Knížák jí nevzal na školu,že to není umění.Stejně tak jak někdo může říct"ty verše nejsou verše/básně"

Umění se nedá uchopit,proto by měly udělovány ceny na vzájemné shodě několika lidí,že se jim to dílo nadmíru líbi.Takže já mu jí přeju,měl by jí mít.

lidus*
hodnocení

0x

Boba Dylana mám ráda. Ovšem myslím si, že Nobelova cena dnes a v r. 1901 je úplně o něčem jiném. Dřív měla jistě mnohem větší význam, fyzika, chemie...prostě maximální přínos společnosti a ohodnocení za ni, mělo sloužit ohodnocenému na další výzkum. Mám pocit, že dnes je její udělování poplatné době a politické scéně ve světě. Nicméně pokud je cena udělovaná za literaturu (která není nijak důležitá pro život), myslím, že si Dylan cenu ztaslouží zrovna tak jako Seifert.

ben®
hodnocení

Dobrý den, děkuji všem za dosavadní reakce a názory. Nobelova cena je jistě ocenění prestižní a tradiční. Její význam se zřejmě časem měnil stejně, jako se mění jiné hodnoty a svět obecně. Ta politika tam bude také přítomná, tak to je fakt (snad hlavně v Nobelově ceně za mír).Pro Boba Dylana to je asi jen další ocenění v řadě, protože má spoustu cen jiných (a i Oscara). Nevím, jak to dopadlo, ale četl jsem, že ho nemůže Švédská akademie ani sehnat, aby mu sdělila, že cenu dostal - snad už mu to někdo vyřídil. A také jsem zjistil, že Dylan píše poezii a prozu, tak nejen texty (což jsem nevěděl). Jo, já mám jeho hudbu rád a beru to trochu i jako ocenění moderní hudby. Zdravím!

doplněno 23.10.16 08:25:

Zdá se, že se to nějak komplikuje .

novinky.cz/...

doplněno 23.10.16 12:06:

jofa - je to možné, ale zase jiné ceny sbírá a také už to není žádný "revoluční"mladík. Uvidíme, jak to dopadne.

jofa*

ben: Asi si vzpomněl na svoje začátky, kdy ve své domovině byl považován se svými protestsongy za nebezpečného rebela podkopávající mírovou politiku USA, odsouzen velkou většinou společnosti a téměř "vyhnán" ze země.

culdabulda1*
hodnocení

0x

- jenom jestli nejsou dnes různé pretižní ceny tak trochu zprofanovány ! Bob Dylan je inteligentní člověk a pokud se do přebírání Nobelovy ceny příliš nehrne - jistě ví, co dělá.

ben®
hodnocení

Dobrý den, ano, možné to je. Ovšem, Nobelova cena se neuděluje jako divácká TV soutěž po zaslání hojného počtu SMS. Myslím, že má stále svou prestiž a minimálně odmítnout by ji pan Dylan zasláním SMS mohl - kdyby ji nechtěl . Zdravím!

doplněno 23.10.16 23:03:

12 - ta Nobelova cena za literaturu snad není tak zatížená politikou, ale třeba si to pan Dylan myslí.

doplněno 29.10.16 15:52:

Tak už se pan Dylan našel a cenu přijímá: ceskatelevize.cz/...

culdabulda1*

no - asi si ji fakt zasloužil.

12
hodnocení

0x

Bob Dylan je genius, o kterém nikdo nediskutuje, řekla bych, že básník je stejně dobrý jako muzikant, cena by mu určitě slušela, ale když víte kdo všechno jí dostal a někdo i neprávem, tak se mu nedivím, že o ní nestojí. I to k jeho pevným názorům na světovou společenskou morálku patří.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]