Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úřad práce po škole

Od: skylen* odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

dodělal jsem střední školu, spíš nedodělal, chybí my jedna zkouška kterou si opravím v květnu... Byl jsem na ÚP tam my řekly že mám přijít za měsíc... Nepřišel sem tam za měsíc jelikož já měl domluvenou brigádu ale tam měli dovolenou tak sem nevěděl jestli mám jít na ten ÚP nebo ne jelikož kdybych měl brigádu tak by to asi nešlo když se při ÚP dá "vydělávat" jen max. 4000 Kč... No a mě by zajímalo jestli se stále mohu přihlásit na ÚP, kdyby my ta brigáda nakonec teď nevyšla... Nebo budu mít jaky postih, nevím jak to je... Nevím ani jak je to s brigádama jestli mám jít na ÚP nebo ne.

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kakamila
hodnocení

0x
Buď budeš normálně pracovat(zaměstnavatel za tebe odvádí zdravotní a sociální) nebo budeš brigádničit a vše si hradit "sám".Pro školáka ti prázdniny skončily na konci srpna...jinak od 1.9. ti beží neuhrazené zdravotní pojištění...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, můžete upřesnit, o jaký typ SŠ se jedná? Na SŠ je snad stále pouze jedna zkouška a ta se jmenuje maturita. Píšete, že si zkoušku opravíte v květnu (asi roku 2017), tak jste zřejmě stále student na té SŠ. Pokud tam již nestudujete, tak si zkoušku asi neopravíte. A na to zdravotní pojištění si dejte pozor - je to povinnost a při nesplnění tam nabíhá i penále. Zdravím!

doplněno 22.10.16 16:03:

skylen - přiznám se, že mně asi uniká systém současného školství, tak já pamatuji dobu, že se maturita dělala jen jednou a další pokus nebyl (nebo nám byl pro jistotu zamlčen). A že v době výkonu maturitní zkoušky (květen 2017) nebudete studentem, ale asi zaměstnancem nebo na ÚP, tak to také nechápu. Buďte rád, že je nyní školství takto benevolentní a vstřícné. To už jen mimo dotaz, protože jinak jste rady dostal níže.

skylen*
hodnocení

Zdravím,

ano je to maturita mám poslední pokus a ten je až v květnu... Studentem už nejsem od 1.9. Takže budu muset nejspíše zaplatit za ty 2 měsíce... S tím mám zajít přesně kam. Samozřejmě se budu muset tedy přihlásit na ÚP, ale i tak ty 2 měsíce budu muset zaplatit to my řeknou kde přesně.

marekvoracek

Jednoduché, statut studenta nemáš tedy od 1.9.

Pokud ses na ÚP to září řádně nezaregistroval, tak máš už za září smůlu a musíš si pojištění zaplatit.

Za říjen to ještě můžeš stihnout, aby Ti ÚP zaplatil zdrav. poj., tak stačí, když se tam zaregistruješ i poslední den měsíce a máš ho zaplacené.

Změnu musíš hlásit své zdravotní pojišťovně. Napřed si zjisti, jakou máš vlastně zdravotní pojišťovnu, dále si najdi její pobočku, kterou máš nejblíž bydlišti, zajdi tam, oznam tam tu skutečnost - nevím, zda Ti nebude hrozit nějaký postih, hlásit se to má tuším do 8 pracovních dnů od změny, takže to jsi už promeškal a následně to pojištění zaplatíš - na poště složenkou, přes bankovní účet, možná to jde i hotově. Zjisti si, zda Ti tam za to září nenabíhají už nějaké pokuty a penále.

Pokud chceš být na ÚP, na větší brigády nemůžeš chodit. Musíš si tedy vybrat. Pokud chceš jít pracovat, jdi, bude dobré, když za Tebe zam. odvede soc. i zdrav. poj.

iz*

Nikdo není povinen se registrovat na ÚP, jde o právo, nikoliv povinnost nezaměstnaných. Jestli si najdete brigádu s odměnou nad 4.950 Kč měsíčně, nemůžete být v evidenci uchazečů.

Registrace na má smysl pouze pro ty, kdo se ucházejí o zaměstnání, a mohou do zprostředkovaného zaměstnání nastoupit třeba hned druhý den.

Ale byl jste povinen se u své zdravotní pojišťovny přihlásit do 8. října 2016 a zároveň zaplatit pojistné za září t. r. (1.337 Kč). Nyní (od 9. října t.r.) Vám tam nabíhá penále za každý den prodlení. Zaplatíte-li dlužné pojištění v brzké době, můžete následně požádat o prominutí penále.

Na to zdravotní pojištění si dejte pozor i v případě brigád. Pokud budete pracovat na základě DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně, neodvede za Vás zaměstnavatel sociální ani zdravotní pojištění. V takovém případě byste se musel u své zdravotní pojišťovny přihlásit jako osoba bez zdanitelných příjmů (OBZP) a hradit si zdravotní pojištění sám. Do konce roku činí pojistné 1.337 Kč měsíčně, od 1. ledna bude vyšší, protože se zvyšuje minimální mzda.

Sociální pojištění není (s výjimkou zaměstnanců a OSVČ) povinné, ani se k němu nelze dobrovolně přihlásit. na tom Vám žádný dluh nevznikne, jenom se Vám nepojištěná doba nezapočte.

___

Přestože Vás maturita čeká až v květnu, doporučuji začít s přípravou již nyní. Minimálně v češtině (tvar zájmena já v třetím pádě má koncovku i , ale Vy všude píšete my → řeknou my, kdyby my nevyšla, ...) máte dost "rezervy"(budete muset zabrat). Půl roku uteče jak voda...

___

K Markově odpovědi:

Úřad práce za nikoho nic nehradí. Zdravotní pojištění za uchazeče v evidenci ÚP hradí stát.

skylen*
hodnocení

0x

Zdravím,

všem děkuji za poskytnuté informace. Za tu brigádu bych měl kolem 8-9 tisíc takže bych si musel platit 1.337 Kč sám na zdravotní ... No mě jde o to abych teď měl přece jen něco, je lepší něco mít než nic, přeci jen... Takže za zaří musím zaplatit, teď dojdu na ÚP teda ať se tam zaregistruju, ať nemusím platit i Říjen a teda kdyžpak v Listopadu tu brigádu. Každopádně když budu mít tu brigádu tak budu muset zase nahlásit na ÚP že mám brigádu, že? Jinak Vám vše ještě jednou děkuji.

Ano s češtinou si budu muset máknout... Na poprvý jsem to nedal o 1 bod a na podruhé o 2 body, celkem ironie.

pohanka*

Já tedy přidám též radu. Z jakého důvodu píšete názvy měsíců s velkým začátečním písmenem? Jsou to obecné názvy, stejně jako dny v týdnu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]