Nejste přihlášen/a.
V autobuse se veze 7 děvčat.
Každé děvče má 7 ruksaků.
V každém ruksaku je 7 velkých koček.
Každá kočka má sebou 7 malých kočiček.
OTÁZKA: Kolik nohou je v autobuse? Bez řidiče!
pROSÍM KOLIK?
My jsme kdysi řešili úlohu na stejném principu, ale podstatně jednodušší, a stejně ji nikdo nevyřešil dobře:
Tak schválně, kdo ví správné řešení?
V autobuse jede 7 děvčat. Každá má s sebou 1 pejska a 1 kočičku. Kolik nohou je v autobuse? (taky bez řidiče a bez noh od sedadel).
... tak "broukine1008" Tvoje hádanka mně přepadla ve špatné chvilce, protože se mi nechce vůbec počítat, ... ale za to mě napadl příbuzný vtip:
... sedí bača na mezi ... a pase ovce.
Jdou kolem turisté a když se skupinka přiblížila k bačovi, jeden z turistů se přitočil k bačovi a povídá mu: " ... máte pěkné ovečky ... a kolik jich vlastně - v tom vašem stádě - skutečně máte" ... ptá se zvědavě dál turista.
Bača přestane hrát tiše na fujaru, ... šibalsky se podívá na turistu ... a povídá: "... no když tě to tak synku zajímá, tak si je zkus spočítat - a já ti povím, jestli jsi je spočítal správně." ... a pokračoval dál ve svojí tiché hře na tu svoji fujarku.
Mezi tím se ve mezi turisty "rozproudilo" velké počítání oveček. - Po hodině počítání už byli všichni turisté neúspěšným počítáním tak zničení, že už baču prosili, aby jim konečně řekl, kolik těch ovcí v tom jeho stádě doopravdy je.
No a bača - starý lišák ( který si už - svojí samoty jenom s ovečkama - užil dost ) ... se - neúspěšnými výpočty - turistů "očividně" příjemně bavil ... turistům skutečný počet ... ne a ne ... pořád říct.
Až najednou se ozval malý střapatý klučina, který se po celou tu dobu jenom povaloval v trávě na zemi ... a na baču vybafl: "... v tom stádě máte přesně "sedm set šedesát tři" ovcí "
Bača sebou cukl, přestal hrát na svoji fujaru a udiveně se na toho malého klučinu zadívá a s obrovským zájmem se toho "mrňouse" ptá: "... a jak jsi na ten ... opravdu přesný počet ... přišel ty jeden fištróne?"
Klučina se na baču "uculil" a se širokým úsměvem na tváři mu povídá:
" Vždyť je to tak jednoduché. - Zatím co tady všichni počítali jenom ovečky - a moc jím to nešlo, ... tak já jsem si spočítal všechny jejich nohy ... no a podělil jsem to čtyřma ... a vyšlo mně přesně 763 ovcí ... "
Taky jsem to dostal, není to zas tak těžký, seděl jsem u toho asi 15 minut, chce to papír tužku a kalkulačku.
Chce to spočítat jen 1 dívku a potom to vynásobit 7.
1. - 7 batohů x 7 koček = 49 koček
2. - 49 koček x 7 koťat = 343 koťat
3. - 49 koček x 4 nohy = 196 nohou koček
4. - 343 koťat x 4 nohy = 1372 nohou koťat
5. - 2 nohy dívky 196 nohou koček 1372 nohou koťat = 1570 nohou x 7 dívek = 10990 nohou celkem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.