Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
pokud jezdíváte např. autobusem, určitě jste si všimli, že někteří cestující mají zvyk si sednout k okénku, na sedadlo do uličky položit velkou tašku/ batoh, do uší sluchátka s hlasitou hudbou a otočit se směrem k okénku - popř. ještě usnout. Toto vše klidně i v autobuse, který bývá pravidelně přeplněný a není si málem ani kam stoupnout. Týká se to hlavně lidí v mladším a středním věku. Zajímalo by mě, proč to tito občané vlastně dělají - je to jen z neuvědomělosti, anebo snad záměrně (aby si k nim nikdo nemohl přisednout)? Jaký je Váš názor/ zkušenosti?
Správně je to proto, že JÁ sedím a JÁ mám pohodlí. A ty socky, co plandají na tyči ať neotravují, neměly nastupovat, když je plno. Tak to vidí člověk nového typu (jak říkávali souzí), ten, kterému patří budoucnost.
No jo, já nemám problém poprosit o uvolnění místa - ale pokud člověk sedí úplně odvrácený - ke mně zády, má v uších sluchátka (ze kterých se line velice hlasitá hudba) a zdá se, že spí... Mám ho budit? To mi trochu problém dělá. Navíc by bylo nutné se k němu dostat přes všechny ty tašky, co má naskládané na sedadle vedle sebe.
Jano, já mluvím speciálně o těch situacích, kdy se dotyčný na sedadle doslova zabarikáduje, ucpe si důkladně uši a pro jistotu usne. Aby se k němu nikdo nedostal (zjevně). Bohužel, je to mnohem častější jev, než by se mohlo zdát. Pokud má jen vedle sebe položenou tašku, normálně poprosím. Sama to sice zásadně nedělám (místo vedle mi nepatří a někteří lidé se v takových případech "bojí" požádat o jeho uvolnění), ale u druhých to nijak zvlášť neřeším.
Na to buzení jsem asi málo otrlá.
Ve stolici se pravidelně stávalo, že se cestující - v drtivé většině ženy středního věku - posadily na krajní sedadlo a místo u okna zůstalo prázdné. Ale jakmile se autobus naplnil, ihned se našel nebetyčný drzoun, který je požádal o uvolnění. Žena se ještě pokusila návalem teatrální neochoty a nasazením vražedného výrazu utrpení odvrátit, ale marně; drzoun trval na svém a také ho dosáhl. Z meziměstských linek busu využívám v současnosti jedinou, kde jezdí 5-8 lidí, takže tam si na okraj bez rozpaků sedám sám.
A teď se představte, že máte jet ve stoje cca 40 km, ve velmi nacpaném a vydýchaném autobuse (stylem "stojím na jedné noze, a to ještě ne na vlastní") v 6 ráno - a přitom je tam několik takových jedinců, kteří jsou umístěni na dvou sedadlech zároveň a spí se sluchátky na uších.
Co by, slušně ale nekompromisně se zeptám, případně ho vzbudim "Promiňte, je to místo volné?", když ne tak "A kdo tu sedí?" a sednu si tam.
Nárok má na jedno místo a tašku nad, pod, na klíně nebo v kufru.
Ale chápu že se snaží zabarikádovat aby měl dvojsedačku pro sebe, taky mě otravovalo že si někdo přisedne a nemůžu zůstat rozvalenej :D
Je to hloupost, kterou získali od svých rodičů ... i když tak se to říct nedá, pokud se rodiče o děti nezajímají, tak jim vlastně kromě nezájmu nic nepředávají. Prostě je to výchovou. Bohužel je to dneska moderní.
Na poště běžně předbíhají důchodci, stejně tak v obchodě u kasy ... asi by aby jim neutekl infarkt nebo mrtvice ...
Také mám dojem, že to bude záležit hodně na zvycích v konkrétních rodinách... Něco podobného je i předbíhání ve frontě na autobus (jsem ochotná to pochopit u nevycválaných puberťáků, kteří zrovna vyšli ze ZŠ, ale vůbec to nechápu např. u 40letých a celkově u žádného dospělého). Někteří to dotáhli do takové dokonalosti, že jsou schopni člověka ramenem vyšťouchnout a nacpat se na jeho místo. Toto jsem viděla loni u dvou žen 30+, které loktem vystrčily vyjukanou čerstvou středoškolačku z velmi dlouhé fronty, a tvářily se jakoby nic. Pár lidí se na ně obořilo, protože to u nich zjevně nebylo poprvé, a ty dvě byly ještě neuvěřitelně drzé. Přitom od pohledu vypadaly normálně, neřekla bych to do nich.
Tak já tohle dělávám, když jezdím autobusem. Dám si sluchátka a zavřu oči, hlava opřená o okno. Bývá mi v buse špatně a kinedryl si brát na každou cestu do práce, to bych měla brzo po játrech. Vadí mi i ty kvanta lidí. Už jsem i jednou omdlela, když jsem stála v přeplněném autobuse a to teda není nic příjemnýho. Tašky si ale dávám k sobě, aby nikomu nevadily, a obvykle na zastávce otevřu oči a pouštím staříky nebo oberlené lidi.
Ale k vašemu dotazu - vadí mi, a) když si na sedadla, které jsou do trojúhelníku (k sobě, 2 na jedné straně, 1 na druhé) sedne někdo na sedlalo blíž k uličce (a další člověk na to 1 samotné = sedadlo u okna je úplně zablokované), b) maximální právo na sezení nemají starší, těhotné, kupodivu ani ti mladí, co dělají, že nevidí/neslyší (ve skutečnosti opravdu nevidí/neslyší - prostě se nějak zabaví - třeba tou hudbou/"sněním" a ne, aby koukali, po tramvaji, kdo nastupuje), ale Vietnamci. Mladá Vietnamka s dítětem bude sedět, i kdyby vedle ní stála stoletá stařenka s nohou v sádře, 3) když kolaři lezou do předních vozů metra, 4) když se někdo pokouší na malou plošinku tramvaje nacpat už čtvrtý kočár, 5) když lidi vráží končetiny do zavírajících se dveří metra, aby se tam ještě nacpali (tuším, že v Anglii tohle pokutují), 6) vadí mi bezďáci a ožralové (ožralou mládež pochopím v nočních spojích, smradlavého ožratého dědka v deset dopoledne ne). 7) vadí mi, že revizoři buzerují slušné lidi (hlavně se snaží vyhmátnout cizince atd.) místo zmíněných bezďáků a ožralů, kteří rozhodně lístek nemívají, 8) vadí mi, že řidiči (převážně) autobusů si myslí, že hrají GTA a rozjedou se na max, přestože je 20 metrů za zastávkou přechod, a pak prudce brzí, až cestující padají jako švestky, 9) vadí mi, že řidiči neumí anglicky a nejsou schopní cizincům, kteří úplně nevědí, jak se kam dostat a za kolik, vysvětlit jaký lístek si koupit a jak ho použít, 10) velcí psi, kteří nemají buď náhubek nebo vodítko
Jj, těch nešvarů by se, bohužel, našlo dost... Co se týče těch sedadel naproti sobě - já třeba se snažím si tam nesedat, protože ač nejsem kdovíjak hrozně vysoká (cca 176 cm), mám hodně dlouhé nohy a když někdo sedí naproti mě, je to hned problém. Můžu sedět právě jedině na těch krajních sedadlech, kde si dám nohy trochu do uličky.
Jinak (a to je záležitost trochu jiného druhu) s námi autobusem občas jezdí slečna cca 20-25 let, která je tak... tlustá, že zabere doslova dvě celá sedadla klasického rozměru. To se asi nedá nazvat nepravostí, protože někdo za to nejspíš nemůže, ale je fakt, že jsem podobného člověka nikdy dřív nepotkala. Těžko říct, z čeho takový stav vznikne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.