Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šetřit nebo utrácet?

Od: patas odpovědí: 19 změna:

Zdravím, je mi 22 let, pracuji, bydlím ještě u rodičů. (pouze matka).

Předmětem otázky ale je, že mám podle mě dostatečně velkou finanční rezervu. Sice splácím auto, ale za ty 3 roky co pracuji jsem se mi nastřádalo na účet docela dost pěněz, a já nevím co s nimi. Chtěl bych si je někaj užít, procestovat, ale bohužel není s kým (přítelkyně není). Kupovat si za ně nějaké věci, majetek, nenapadá mě co. Možná některé z vás ted napadlo že bych se mohl osamostatnit a pronajímat si byt. Ale proč? co bych tam dělal sám?

Co myslíte? má cenu setřit peníze a nevědět naco?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nebudete si jednou potřebovat koupit byt nebo dům? Pak se každých pár deset tisíc hodí. Já nikdy moc nešetřila, jen dvacet ročně na stavebko, celkem jsem se nemusela krotit, ale pak přišel propad v práci a doteď (31 let) jsem se finančně nevzpamatovala. Asi bych ve Vaší kůži nežila jako chudák, nemá cenu si upírat, pokud vystačíte, ale promrhat peníze, proč? Jednou budou potřeba. A budete rád, že nemusíte na vybavení nové domácnosti šetřit a že máte k dítěti a mateřské manželky pár korun každý měsíc navíc.

Možná nějaký termínovaný vklad, pokud víte, že peníze nebudete do pár let potřebovat? Snad i složitější (ale opatrné) investování, ale v tom se já už nevyznám. Jen aby peníze neztrácely na hodnotě, nebo aspoň ne moc. Známý skupuje zlato, prý na tom jednou vydělá :-D

Byt, pokud nevyužíváte mamahotelu a s matkou vycházíte, bych taky nehonila, i když někdy je fajn se osamostatnit jen proto, aby člověk věděl víc o praktickém životě :)

sebod*
hodnocení

0x

Paťas. Já bych sice část financí šetřila, ale velkou část bych si užívala. Cestování, koníčky, vzdělání atd... Znalosti a zážitky Ti v životě nikdo nevezme. Na rozdíl od majetku.

hm*
hodnocení

0x

Promrhat je by byla škoda. Neomezuj se, budeš-li něco chtít/potřebovat, pořiď si to. Ale zbytečně neutrácej, třeba se zanedlouho naskytne vhodná příležitost a pak je využiješ.

hodnocení

0x

Část peněz je potřeba spořit vždycky ať už je peněz málo nebo hodně.

nastavit si trvalou platbu na a) stavební spoření, b) spořící účet kde nabízí dobré úročení pokrývající inflaci (např. airbank, equabank

zbylé peníze utrácet

mecik*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Takovéhle starosti bych chtěl mít. Já jsem se celý život pachtil a žiji dneska v důchodu jen tak, tak.

Život ti přeci nekončí, peníze se vždycky hodí. Jen si je střádej, neuč se žít nad poměry. Vždycky nemusí být tak dobře a budou se hodit..Časem objevíš nějakou krásku a ta už starosti, jak utratit balík mít nebude.

cechacek*
hodnocení

0x

Jste šikovný dobrý, mladý budoucí kapitalista, doufám že matka platí všechny poplatky a stravu a.p. ze svého, nejlépe by bylo uložit groše do švýcar

maarekvoracek
hodnocení

0x

patasi, myslím, že z tebe dost mluví nezkušenost a neznáš ještě moc praktický život.

věkově jsem na tom stejně jako ty, a peníze nějaké naspořené mám. Cestování mě taky nikdy moc nebralo, jsem zvyklej žít skromně a moc neutrácet.přítelkyni zatím také nemám.

U tebe - píšeš, že máš něco naspořeno, ale splácíš auto. Proč? Pokud máš peníze, domluv se s tím, komu peníze posíláš, že si auto doplatíš. Je zbytečné, abys jej splácel, když na to peníze máš. Proč platíš zbytečně úroky? Pokud na to auto nemáš, kup si nějaké levnější, pro tvé potřeby stačí, pokud chceš to dražší, tak si ho nech, ale netvrď tady, že máš dost peněz, když si ve skutečnosti nemůžeš dovolit koupit ani to auto. To nedává moc logiku.

Nežij přítomností. Je logické, že teď přítelkyni nemáš. Předpokládám ale, že ji chceš. Až ji budeš mít, budeš možná řešit otázku bydlení. Solidní byt někde v dobré lokatitě za míň než milion nekoupíš. Pokud bys chtěl rodinný dům, tak ten stojí i tři miliony a více. Šetři na to a buď rád, že to nebudeš muset řešit hypotékou.

Práci nemusíš mít stále. Může se stát, že tě propustí a jinou těžko najdeš. Podpora v nezaměstnanosti není moc závratná. Budeš si tak moci něco přilepšit.

Děti také stojí spoustu peněz. Nezapomínej na to, později budeš rád, že ty peníze máš.

Pokud se rozhodneš žít zatím u mámy, tak dobře - nevím, zda žijete v bytě, či nějakém domě, ale ´matka jistě bude ráda, když jí něco přispěješ a zaplatíš, protože sama nejspíš moc peněz nemá. Až odejde do důchodu, bude ráda, když jí přilepšíš. Na domě je potřeba stále něco dělat, a modernizovat - budete třeba potřebovat novou střechu, nové vybavení - kdykoli se může porouchat pračka, lednička, sporák, bojler, kotel - a to vše stojí kolem deseti tisíc. Budeš si pak na to brát půjčku? Nemusíš hromadit majetek, i provoz domácnosti stojí spoustu peněz.

Peněz není nikdy dost a když, tak si něco odkládej na důchod. Nějak závratný ho mít ani Ty, ani já nebudeme. Neřeš, jestli se ho dožiješ, nebo ne.

Zkrátka - něco si zkus užít, ale většinu spoř. Až poznáš, o čem je život, budeš velmi rád, že ty peníze máš. Předpokládám, že víc než takových 10 milionů naspořeno nemáš, takže se zakovými otázkami nemusíš zabývat. Peníze se rozkutálejí velmi snadno, však si spočítej, kolik dáš měsíčně za jídlo, elektřinu, plyn, vodu a jiné poplaty. I provoz auta něco stojí.

Přemýšlej realisticky. Pořád je lepší mít dost peněz, než dluhy.A cestovat můžeš i sám, nebo s kamarády. Neomezuj se a nevymlouvej jen na přítelkyni.

maarekvoracek

ještě jsem tu zapomněl zmínit, že peníze se ti mohou velmi dobře hodit ohledně péče o zdraví. Kdykoli se ti může něco stát, naštěstí se zatím neplatí poplatky za den v nemocnici, ale léky a celkově lékařská péče je velice drahá a pojišťovny všechno neplatí. Budeš později rád, že si budeš moci zaplatit nějaké nadstandardní služby, jet do lázní či si koupit ve svých úspor kvalitní pomůcky - takové dioptrické brýle stojí někdy až třeba 10 000 Kč. Pochopitelně i investice do vzdělání se vyplatí, vzdělání v jazykovách nebo na vysokých školách, máš-li si jej platit sám, může také vyjít i na 100 000 Kč.

hodnocení

0x
Investovat do pozemku, domku nebo bytu.

hodnocení

0x

Pokud je to "docela dost peněz", neměly by ležet na účtě ale v nějakém spořicím nebo ještě lépe investičním produktu.

hodnocení

0x

Zařídit si důchodové připojištění,stavební,pojištění se spořením a po přispění mamince na byt,stravu,energie vám nic nebrání,aby jste na nějakou super dovolenou vzal maminku,určitě si to zaslouží.

tiffany*
hodnocení

0x

Patas, rozhodně si plaťte důchodové připojištění, vyberte si velmi dobré, pak stavební spoření, v nějaké únosné míře, kolem 20 tis. ročně, aby se vyplatilo. S maminkou jste se jistě dohodli na nějakém příspěvku na domácnost... Na běžném účtu tolik, abyste zvládal běžné útraty a event. další peníze si uložte na účet se zajímavějším úrokem. Mohl byste samozřejmě i něco investovat, ale velmi opatrně, měly by to být jen takové peníze, jejichž ztráta by Vás nezruinovala nebo nepřivedla do dluhů. Určitě nejlepší investice ve Vašem věku je investice do Vás, nevynechte příležitost různých vzdělávacích akcí v zaměstnání, jazykové kurzy, a také sport nebo hobby :). Jinak řečeno, odkládat si peníze, neutratit vše hned je rozumné, ale nemělo by Vás to až příliš omezovat ve Vašem osobním rozvoji.

ujox

Důchodové připojištění je asi ta nejhorší možnost, co udělat s penězi.

Maximální státní příspěvek 230 měsíčně vypadá pěkně, ale musíme si především uvědomit, že ho dostane až za 38let. A jakou hodnotu bude mít 230Kč v roce 2054? To nikdo neví. Ale můžeme se podívat do minulosti. Když bych si za stejných podmínek začal spořit před 38lety ,tak to odpovídá cca 30kč.

Takže vlastně stát dnes nabízí podporu v maximální výši 30kč měsíčně. To už si uvědomí málokdo. :)

doplněno 29.09.16 20:32:

tiffany

Já se právě držím reality. Proto se raději podívám do minulosti a z té čerpám. Do budoucnosti to neumím.:)

A předchozích 38let bylo docela poklidných. Žádná válka, jen mírumilovný převrat. To naopak předchozí léta byla daleko horší. Války, obrovské celosvětové krize atd...

Proto si říkám, proč by následujících skoro 40let mělo být úplně jiných? Kde je ta jistota? Proto říkám, že dnes si odložit peníze, na které defakto šáhnu až po 38letech je nesmysl.

ruze

To platilo u starých smluv. Dnes již to není možné.

tiffany*

Anděli, myslím, že je dobré se pokud možno držet reality, v r. 1978 bylo u nás možné založit si důchodové připojistění? Jestli se nemýlím, nebylo... ale máte pravdu v tom, že je to prostě dlouho. A jistě, nikdo nevíme, co bude za tolik let, proto je třeba dobře vybírat a volit výši ukládaných částek tak, aby byla dobře snesitelná.

Po 15-ti letech přece může půlku všeho vybrat bez sankcí,tak jakých pak 38 let?Musí ale při uzavírání smlouvy zaškrtnout do smlouvy ,,výsluhovou penzi,,!

vixen
hodnocení

0x

Nezavidenihodna situace.

Zaplat mamince nejaky mega vylet treba kolem sveta, nebo ji rekni, ze ji uzivis a ze jiz nemusi do prace... ;)

Na tatu taky nezapomen. Diky jim se mas tak dobre, jak se mas ...

Hlavne zadne pojisteni a pripojisteni jak tady nekdo radi... To jsou penize nacpane nekomu do chrtanu

culdabulda1*
hodnocení

0x

- nechápu, proč chcete ty peníze bezpodmínečně utrácet hned teď, když celkem nevíte pořádně za co.

Utratit a užít si je můžete vždycky - třeba za půl roku, za rok potkáte fajn holku, oženíte se, budete potřebovat peníze na rodinu. Zatím si je někam uložte (kam - to teď nevím - já jsem měla stavební spoření, pokud se to ještě vyplácelo a nějaké spořící účty) a uvidíte později. Třeba Vás napadne i nějaký podnikatelský záměr - zatím jste možná ještě dost mladý.

Rozhodně bych nechtěla žít, jak se říká z "ruky do huby" - což se může klidně stát, když s nimi nějak špatně naložíte. Osobně bych si tak polovinu uložila a zbytek tedy nějak "probendila" když myslíte - třeba procestovala ...

iveta*
hodnocení

0x

Zdravím.Za mě určitě pořídit si byt,klidně i s hypotékou.Čím dřív začneš splácet,tím dřív skončíš.Přítelkyně se dřív nebo později nějaká objeví,takže tam dlouho sám nebudeš.A hlavně budeš mít něco svého a po případném rozvodu ti byt zůstane.A pokud ti ještě nějaké finance po zaplacení všeho zůstanou,tak užívat si je.Třeba je použít na své koníčky.Rozházet peníze je velice snadné,ale zase je našetřit zpátky zatraceně těžké.:)

hodnocení

0x

Kdybych do svých 25ti let místo vyhazování za blbosti šetřil, nemusel jsem si brát hypotéku :( - uff, takových vyhozených peněz a za nic - za hlouposti, k ničemu, jen ke škodě na zdraví...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]