Nejste přihlášen/a.
Jaký je rozdíl mezi inkasem a bankovním převodem? Můj nový dodavatel plynu chce, abych si vybral způsob platby.
Inkaso je pohodlnější než převod, dodavatel si sám ve stanoveném termínu převede částku, je třeba nastavit maximální limit do kterého to může provést např cca o 200,. Kč vyšší než bývá úhrada. Pokud pak dojde k něčemu mimořádnému a částka by byla překročena tak vám pošle normálně složenku s upozorněním, že s jedná o nadlimitní platbu.
Dobrý den, já jsem pochopil dotaz na inkaso tak, že jde o rozdíl mezi bankovním převodem z účtu (jak již uvedeno) a SIPO. SIPO je služba, kterou provozuje Česká pošta. Je možnost platit hotově a také bezhotovostně. Při zřízení SIPO dostane uživatel spojovací číslo a to sdělí všem stranám, kterým má něco pravidelně platit. Informace o SIPO lze nalézt na stránkách České pošty nebo se zeptat přímo na Vaší poště. SIPO je zpoplatněno - 15,- Kč měsíčně. Zdravím!
Strana A má pravidelně platit za cosi straně B. Lze to řešit:
1. příkazem k úhradě (trvalým) - zadává strana A své bance, ta převede přesně zadanou částku na účet strany B. Nevýhodou je, že při každé změně částky se musí zadávat nový trvalý příkaz.
2. svolením k inkasu - banka strany B si na základě svolení strany A sama převádí příslušnou částku z účtu strany A. Výhodou je, že si banka strany B v případě nepravidelně kolísající částky může sama upravovat převáděnou částku (do povoleného limitu) podle aktuální situace (různé doplatky služeb, telefonní účet a pod.), aniž by se o to musela strana A zajímat. Nutná je určitá důvěra strany A vůči straně B.
Doplním Magdona.
Strana A si u trvalého příkazu může zvolit přesné datum, např. dva dny po výplatě, kdy má dojít k převodu straně B.
Kdežto u inkasa strana A nemá na datum inkasa vliv. Datum inkasa si určuje strana B, a je jí jedno, že se pokouší o inkaso dva dny před výplatou. Pokud nemáte trvale dostatečnou zálohu na účtě, může to přinášet problémy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.