Nejste přihlášen/a.
Pravda je taková, že na důchodech se hodně šetří a pokuď dojde k nějaké valorizaci, tak jen o nepatrnou malou částku, která nikoho nijak nevytrhne např.40Kč. Jednou mi přidali jednorázově 1 tis.Kč.,ale to by správně mělo být každý měsíc.Já šetřím jak můžu a i přesto mám pocit, že je všechno drahé a obyčejný důchodce zaplatí složenky nájem a inkaso a potom mu toho moc na jídlo nezbude. Řešením je si spořit penzijní připojištění, ale nevím z čeho? Já ráda hodně jím a mám větší nároky na obživu. Teď jsem měla jít k zubaři a chtěl po mne 1200 Kč.za bílou plombu. Tak jsem to musela odřeknout a mám jen amalgan. Tx ceny jsou všude katastrofální, to za mým mladých časů nebylo. Rohlík stál 20hal.a mléko 2,10Kč.Taky máte pocit, že to finančně nezvládáte v dnešní době? děkuji
Rohlík možná stál 20 haléřů, ale jaké byly platy? Určitě menší než máte nyní důchod. Když řeknete A, musíte říci i B.Potraviny jsou nyní levnější v přepočtu na nynější výdělky.
Co je na amalgánu špatného, dříve bílé plomby také nebyly, že jo? Stát nízkopříjmové občany jistí různými sociálními dávkami. Ale musíte se snažit i vy sama. Třeba si najít levnější bydlení, přivýdělek, nekupovat hotovky, ale vařit atd.
- no já jsem ráda i za těch 40 Kč - lepší nežli nic. I když je fakt, že celkem nic nepotřebuju, děti nemám a na dovolenou nejezdím.
- a jíst už moc nemůžu, protože bych se nevešla do dveří !
navíc - opravdu můžu být ráda, že se našlo něco i pro důchodce, když uvážím, kolik peněz se rozdá různým neziskovkám, nebo kolik peněz se rozkrade a proinvestuje v předražených, nebo nesmyslných projektech, atd... namátkou mne napadají třeba dálnice, které se po uvedení do provozu musí hned zase opravovat, přičemž se vesele vybírají dálniční poplatky... říkám - jsem ráda, když dostaneme alespoň něco !
Rohlík stál 20 haléřů a mléko 2,10 kč... přepočet na dnešní mzdy: tedy x 10 a je to úplně to samé jako teď. 10x míň se taky odvedlo na sociálním pojištění a za co mají být ty velké důchody? Nebo tedy spravedlnost a dostanete důchod 2000,- které jste ze své práce za komančů odvedla? Buďte ráda, že máte vůbec nějaký důchod... my mladí jsme smíření, že se ho za a) nedožijeme nebo za b) nám bude přes 70
Rozumím. Nač se snažit být tady déle - chodit na různé prevent. prohlídky proti rakovině, abych se dožila vys. věku. Když není důvod tu být déle. Proč se snažit dělat vše pro to, abych tu byl co nejdéle, jíst např. jen zdravá drahá jídla, když není důvod.
Byly skutečně doby, kdy rohlík stál 30 haléřů, litr mléka 1,50 Kčs, chleba 4,20 Kčs. Krásné střevíčky do tanečních jsem si pořídila za 75 korun.
Ale, když jsem začala pracovat po škole, v roce 1974, tak v mém 1. zaměstnání jsem měla měsíčně 700 Kčs hrubého.
Kdybyste chtěla znovu potraviny za ty ceny, které vzpomínáte a dostala k tomu asi 550 Kč na měsíc /nevím už, jak vysoké byly srážky/, naříkala byste asi daleko víc. Moje babička, vzpomínám, kolem roku 1970 brala měsíčně asi 420 Kčs starobního důchodu. To byste chtěla?
Pokud člověk žije v páru, je to lepší. Topí, svítí, vaří, peče pro dva. Kdo je sám, je na tom hůř.
Ale nestěžuju si. Důchod, sice žádná velká suma, ale na život to stačí, pokud člověk nesponzoruje třeba nemakající děti. A není rozmařilý. Hlavně, aby zdraví sloužilo a ten důchod jsme si nějakou dobu užili.
Vím, hodně lidí říká: To v Německu mají 3 x tolik. Ale musíme si uvědomit, že nejsme v Německu a tudíž musíme brát, co dostaneme. Vděčni být nemusíme, my jsme si ten důchod poctivě vysloužili. Tak teď jen, abychom ho dlouho ve zdraví pobírali. To přeji všem rádcům - důchodcům. Jaga.
Paní Elizabeth, plně chápu problém ovšem nýní má vláda a pánové v Bruselu jiné starosti, poněvadž v některých zemích se nepovedla nasadit americká demokracie, tak je zapotřebí běžencům z těchto krajů pomoci i za utahování opasků, jak před lety pravil velmi oblíbený pán, jinak vrchní zástupce neviditelné ruky trhu v Česku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.