Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může to tak být - důchod, daně?

Od: muzetotakbyt odpovědí: 2 změna:

Dobrý den.

Ke konci září ukončím pracovní poměr v jedné společnosti, kde budu mít nárok i na odstupné.

Již dlouho jsem si pohrával s věcí, kterou bych chtěl nyní zrealizovat, ale nejsem si úplně jistý v některých záležitostech, proto vás prosím o doplnění.

Po ukončení pracovního poměru v dané společnosti neplánuju hledat a nastoupit do jiného zaměstnání, naopak bych chtěl být (určitě nějakou dobu nebo i nastálo) doma a nepracovat a věnovat se jiným aktivitám, na které mi nyní prakticky nezbývá čas.

Můj dotaz se týká tedy toho, jaké bych měl nebo budu mít povinnosti:

- vím, že si budu muset platit zdravotní pojištění. Moje otázka je, zda si stačí platit minimální zálohy předepsané zákonem - každý měsíc, nebo je lepší si platit trochu více, a na co to má případně vliv - každopádně, jak to udělat, aby mi zde nevznikal žádný dluh

- sociální pojištění: chtěl bych mít jistotu, že později dostanu alespoň nějaký starobní důchod. Mám si tedy platit každý měsíc alespoň minimální zálohy, případně je možné si doplatit/předplatit něco "dopředu" (vyšší částku) a je tedy možné splnit pouze tu minimální předepsanou dobu pojištění a když ji splním, tak si teoreticky nemusím platit nic? Nebo je lepší si raději platit i po splnění zákonné doby pojištění, abych pak dostal o něco vyšší důchod?

-váhám nyní s registrací na úřadu práce: Pokud se půjdu zaregistrovat hned v tom říjnu, měl bych nárok na podporu v nezaměstnanosti a zároveň bych si nemusel platit zdrav. pojištění. Vím ale, že by mi zde nabízeli zároveň jiná pracovní místa a možná by mi i pak registraci ukončili, kdybych něco nepřijal a odmítl. Nevím přesně, jak dlouho může být člověk obecně registrován na úřadu práce a zároveň si chci ponechat "jistotu", kdybych chtěl za nějakou dobu (třeba za 4 roky) vrátit do nějaké práce a služby úřadu práce využít, aby mě zde zase na nějakou dobu přijali. Co byste mi tedy poradili?

- mám ještě dotaz ohledně podávání daňového přiznání, nějaké daňové povinnosti: Mám povinnost jej každý rok podávat (předpokládám, že ano), jen přesně nevím, jak je to u osob bez zdanitelných příjmů. Znamená to, že bych nesměl mít za celý rok žádný příjem, nebo se něco povoluje? Mé příjmy by výhledově byly přijaté úroky z vkladů ´v bance (které už ale zdaněné jsou) a případně ještě drobné příjmy za prodej přebytků ze zahrádky nebo chovu domácích zvířat, prodávané hlavně sousedům a podobně, myslím, že za rok by to víc než 5000 Kč nedalo. Měl bych to také nějak vykazovat?

Prosím, řešme poze věci a otázky, na které se ptám, ne ostatní věci. Do řádného starobního důchodu bych měl jít asi v 65 letech, nyní je mi 50 let. Co se týče financí, nechci od státu kromě toho starobního důchodu (a případně podpory v nezaměstnanosti, měl-li bych na ni nárok), nic, rozhodně neplánuju žít z nějakých dávek, naopak budu pro své živobytí využívat jen prostředky, které jsem za celý život naspořil.

Děkuji všem.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

- zdravotní pojištění budete platit minimum jako osoba bez zdanitelných příjmů

- sociální pojištění nelze dobrovolně platit

- ÚP - podoru nedostanete od října neboť budete brát za x měsíců odstupné, podpora bude následovat až za měsíc bez odstupného

- ve vašem případě není nutné podávat daňové přiznání

Vyčkejte zde na odborníky přes sociální platby.

xy

sociální pojištění ne, ale důchodové pojištění lze platit dobrovolně, viz zde

cssz.cz/...

patrně by se Vás týkal bod 8)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]