Nejste přihlášen/a.
Radu nežádám, ale dávám. Třeba se někomu bude hodit.
Začala jsem prodávat nějaké drobnosti na Aukru. Někteří kupující udávají v doručovací adrese "poste restante". Teď jsem se vrátila z pošty s prvním takovým balíčkem. Pošta balíček nepřijala, protože pod "poste restante" jsem neuvedla telefonní číslo nebo e-mailovou adresu kupujícího.
Nevím, jak moc je toto všeobecně známo, ale věřím, že se mezi lidmi zde na poradně najde někdo, komu se tato informace bude v budoucnu hodit.
Je to jinak, vysvětlení dole.
Došlo asi k nedoroumění, několikrát jsem poste restante posílal jen na jméno a poštu určení. Adresát nebyl kontaktován, ale o zásilce věděl a vyzvedl si ji. O to u p.r. jde.
Nedorozumění . Paní za přepážkou nemělo cenu vysvětlovat, že adresát o zásilce moc dobře ví, když si ji už předem zaplatil. Ani vysvětlovat, že služba poste restante je pravděpodobně starší než Bellův vynález, o elektronické poště ani nemluvím. Prostě jsem sem napsala informaci, která je pro mě nová. A těm, kteří pod poste restante nic nepřepisují, jen radím, by měli adresátovy další kontaktní údaje alespoň někde na papírku.
Jinak o nic nejde, já se ráda projdu a pes se na to těší ještě víc.
To je jen přílišná iniciativa některých zaměstnanců. Nejsnazší je argumentovat jejich vlastními podmínkami tzn. měla Vám ukázat, kde to je nápsano. Pak by zjistila, že pravdu nemá.
POŠTOVNÍ PODMÍNKY České pošty, s.p. ZÁKLADNÍ POŠTOVNÍ SLUŽBY
DÍL I Vnitrostátní poštovní zásilky
Část první ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ
Článek 4 Poštovní adresa
4. U fyzické osoby může být použita též adresa poste restante. Taková poštovní adresa v následujícím pořadí obsahuje
a) jméno a příjmení adresáta, k nimž může být připojen další identifikátor, např. datum narození, je-li použit v souladu s právními předpisy1),
b) údaj "poste restante",
c) poštovní směrovací číslo přidělené podnikem poště, která byla pro vyzvednutí poštovní zásilky zvolena,
d) název pošty podle písmene c).
------------
Tedy měla jste žádat, ať vám pracovnice požadavek ukáže v předpise, případně se obrátit na vedoucího pošty. Tudíš vaše rada na poradně je zavádějící.
U RR zásilek tohle nepožadují, také jsem se na Aukru s poste restante setkala a posílala. Pokud jste posílala jako balík do ruky na poste restante, tak on má úložní dobu pouze 7 dní, píši tam e-mail + telefon vždy. Jen bacha na pevné linky, to Vám na poště neuznají a hodně lidí má v nastavení jen pevnou.
Píši vždy jak telefon, tak pevnou a vždy doufám, že alespoň jedno z toho opíšou bez chyb, nakupující dostane info a balík se mi nevrátí.
Jinak bacha na podtržítko, některé pracovnice ho neumí napsat
samozřejmě nepíši pevnou, ale mobil+email
Jenom dodávám, že o něco jiného jde v případě Balíku na poštu. Pro ten platí:
Poštovní adresa musí v následujícím pořadí obsahovat tyto povinné kontaktní údaje:
a) označení adresáta (dle čl. 4, odst. 2, písm. a) Základních poštovních podmínek,[tedy u fyzické osoby její jméno a příjmení]
b) údaj "Na poštu",
c) PSČ, název pošty, nebo název obce (případně část obce),
d) kontaktní údaj adresáta.
Zásilka bude uložena na poště, jejíž PSČ je uvedeno v adrese zásilky.
Uvedení kontaktních údajů adresáta - účastnické číslo veřejné mobilní telefonní sítě nebo e-mailová adresa je podmínkou pro poskytnutí této služby.
Účastnické číslo veřejné mobilní telefonní sítě musí být uvedeno s kódem země ve formátu +420, přičemž se nesmí jednat o telefonní číslo pro přístup ke službám elektronických komunikací.
V případě uvedení kontaktního údaje e-mailová adresa odesílatel kontaktní údaj uvede pouze na podací stvrzenku. Na adresní štítek, adresní vlaječku ani obal se e-mailová adresa nevyznačuje.
Neuvedení povinných kontaktních údajů a použití poštovní adresy v jiné podobně než je výše uvedeno může být důvodem k odmítnutí poskytnutí služby.
-----------
čili tam v adrese "poste restante" není
Byla jsem na poště podruhé. Jiná pracovnice mi potvrdila, co se zde od kolegů rádců objevuje - nebylo třeba na doporučený balíček pod poste restante žádné další údaje doplňovat.
Nechám na adminovi a syslech, jestli to celé smažou. Napřed špatná rada, pak zbytečné řeči.
Jinak rady, že si mám hned na poště nechat ukázat, kde je co psáno, jsou asi dobré, ale ne pro mě. Jako většina seniorů si stále ještě myslím, že za přepážkami a pulty jsou lidé znalí potřebných pravidel, jednak by mě lidé ve frontě za mnou asi vynesli v zubech. Z mého hlediska se nestalo nic hrozného.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.