Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, otázka je určena převážně českým katolíkům, protože jde o nejvyššího hodnostáře jejich církve. Oblíbený papež František se již několikrát vyslovil k uprchlíkům a jeho výroky jsou zajímavé. Jak je vnímají katolíci u nás, respektují je a budou je realizovat? Najdou tyto výroky pozitivní odezvu u našich katolíků nebo u nich papež František ztrácí, za svou vstřícnost k uprchlíkům, důvěru? Mohou katolíci nevyhovět přáním svého papeže či se snad dokonce proti nim postavit? Jak to komentují katolíci mezi sebou (např. při setkání v kostele)? Rozšiřují tyto myšlenky i čeští duchovní nebo svého "šéfa"za tyto výroky odsuzují a nebudou je respektovat? Děkuji Vám za názory a poznatky i zkušenosti z katolického prostředí (nejnovější výrok je viz odkaz). Zdravím! http://zpravy.idnes.cz/papez-vstricnost-uprchlici-terorismus-fc9-/zahranicni.aspx?c=A160917_182930_zahranicni_kha
V katolické církvi existuje přísná, až vojenská hierarchie a kázeň, takže podřízení, biskupové a kněží, nemají prostor na to, aby mohli názory svého šéfa nerespektovat nebo se jim dokonce postavit. A řadoví věřící mají k duchovenstvu takový respekt, že ani oni proti nim (neřkuli proti papeži) neřeknou křivého slova. Většina z nich se bojí na něco takového i pomyslet.
Výroky papeže já vnímám jako výroky kteréhokoliv jiného politika.
Dobrý den
Já to tedy vidím taktéž "zvenčí" a tudíž se mohu mýlit, dle mne však ale papež František pokračuje v "držení" nebo posouvání celkem "vysoce postavené laťky" papežem Janem Pavlem druhým, nějaké výroky jsem od něj zaznamenal a mohu-li soudit jako "člověka na svém místě" si ho pro jeho názory i osobnost vážím, byť se pochopitelně nemohu ztotožnit se všemi jeho názory a postoji. Postoj k uprchlíkům je z jeho pozice a z pozice "každého správného křesťana" pochopitelný vyplývá z pravé podstaty "křesťanské lásky" která by měla být "čistá a nezištná", postavení papeže je navíc tak vysoké že by bylo nemoudré ho užít k rozdmýchávání nenávisti, takže "oficiální stanovisko" papeže plně chápu snad ani nemůže být jiné byť se samozřejmě v tomto případě naprosto "míjí s realitou" neboť příslušníci islámu se řídí tvrdě principem že "účel světí prostředky" a jdou si tvrdě za svým cílem to jest "světovládou" kdy má islám zaplavit celý svět, toto má v hlavě devadesát procent muslimů byť by to byli ti nejposlednější ze všech uprchlíků, na tomto cíly tvrdě pracují a Evropa jim realizaci díky svému přístupu snadno umožňuje. Situaci by ale měli řešit politici dokud ještě řešitelná je a to zavedením striktních pravidel která budou přísně dodržována, všichni kdo se nepodřídí by měli v rámci zachování své muslimské víry odejít, jiná cesta dle mně není vyjma té že za padesát sto let bude evropa kompletně islamizována a devadesát procent kostelů bude přebudováno na mešity.
Na druhou stranu, František je jezuita a od jezuitů by člověk vysokou míru pragmatičnosti a realismu očekával.
Jenže doba pokročila, je rozdíl jezuita dříve a dnes, to co si církev dovolila v minulosti už by dnes zásadně dělat nechtěla, kloní se k "humanismu" ale všichni vidíme kam to vede když se něco dělá "ad absurdum" výsledky jsou kontraproduktivní, dříve v myšlenkově daleko netolerantnějším středověku by se islamizace v žádném případě nepřipustila i za cenu lidských objetí ale jak vidno i toto mělo své "dobré plody"...
já mám takovou soukromou teorii, že ti, co nemají děti, by vůbec neměli v politice apod., co dělat. Tihle lidé žijí v pokřiveném světě vlastních fantasmagorií, nemusejí přemýšlet o tom, jak budou po jejich smrti žít jejich děti a na vše nahlížejí jen ze svého osobního pohledu. Vemte si jen Merkelová, Havel a teď už mě nikdo nenapadá. Až Merkelová exne, tak jí bude všechno jedno, kdyby to byla matka od 5 dětí, tak se jí rozhodně nebude líbit, že její vnučky budou v budoucnu chodit v burce.
Mě to přijde že papež už stárne a blbne. Zejména ten poslední článek - ten z toho linku v idnes je toho, myslím, přesvědčivým důkazem.
Ovšem je možné, že má papež větší přehledn než já a že já se mýlím. On jakožto hlava církve má k dispozici podstatně větší zdroje a dokonce celý stát - Vatikán. Tak si myslím, že pokud tedy neplácá do větru, mohl by klidně několik tisíc uprchlíků ve vatikánských prostorách ubytovat - on bude mít větší pocit bezpečí a ostatní přesvědčí o tom, že má pravdu.
Jen mám pocit, že výsledek je předem jasný...
- jako katolík bych to asi vnímala rozporuplně, spíše by se mi to nelíbilo
- jako obyčejný člověk na jeho chování nahlížím s obavami - protože církev má ve světovém dění stále významný vliv . Tak mne napadá citát z Limonádového Joea - "padouch, nebo hrdina -my jsme jedna rodina ". Což je pro nás blbý ! - ostatně bylo to tak vždycky.
Jsem katolička a papeže Františka vnímám pozitivně, i když občas cítím, že je to člověk vyrostlý v jiném kulturním okruhu (neevropském). Co se týče posledního výroku - papež není odborník na politické vztahy, proto jde čistě o jeho osobní názor. V tomto s ním nesouhlasím a myslím, že s ním nesouhlasí ani spousta jiných katolíků, i "výše postavených".
Jinak si zpomínám si, jak jsem četla rozhovor (s ním) krátce po jeho zvolení. Říkal tam, že sám sebe nepoznává, že se s ním něco "děje". Že vždy býval člověkem uzavřeným, zamlkým, stranil se lidí (nakolik to bylo v jeho biskupském úřadu možné). Ovšem poté, co byl zvolen, do něho prý vstoupila nějaká síla, která ho vnitřně změnila a otvřela vůči lidem - Duch sv. Prý sám sebe nepoznává a nepoznávají ho ani lidé, kteří ho dříve znali. Myslím, že toto je dobré znamení a František je člověkem na svém místě, nehledě na různé nedokonalosti (viz výše).
Já jako ateista to vnímám negativně. Ale podobnou otázku jako ben, jsem položila po Velikonocích svojí polské (věřící) známé...zajímalo mě jak vnímá to, že papež myje nohy i muslimům. Pro mě nepochopitelné, chápu je to tradice ale proč lidem jiné víry? Když tohle vidí miliony (miliardy) muslimů, to že nejvyšší představitel křestanstva myje nohy muslimům. Co si asi myslí? Nejspíš to, že pokud jim slouží papež, budou i ostatní lidé v Evropě, že ?
To jsem odbočila, Anna mi odpověděla že je to tradice ale jak ona , tak i její známí vnímají papeže dost rozporuplně hlavně kvůli jeho proimigrantským výrokům. Uznávají ho jako představitele jejich církve ale v jejich srdcích je stále papežem Jan Pavel II.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.