Nejste přihlášen/a.
Proč se říká desetikoruně "pětka" je mi zcela jasné, ještě bych pochopil, že se tisícikoruně říká "litr". Ale kde se vzal pro stokorunu název "kilo"? Předpona "kilo" přece znamená 10 na třetí (takže tisíc) něčeho. Čeho tisíc má sto korun?
ale to kilo tam není...
Ve vídeňském argotu kilo = 100 šilinků. Osamostatnělé podstané jméno středního rodu změnil tedy i v obecné češtině svou hodnotu.
"Pětka" se říká desetikoruně proto, že když na po konci Rakousko-Uherska platily dočasně zlatky i koruny zároveň, měla desetikoruna hodnotu 5 zlatek. Takže než si lidi zvykli na novou měnu, používali tenhle název.
Proč se říká 5koruně "bůra" tedy taky nevím .
Strejci, díky za odkaz. Většinu toho jsem ale věděl (mimo toho "bůra", ale ten mi z onoho odkazu stejně moc jasný není), jen právě to kilo mě zajímalo. A to tam taky netuší. Takže zase moudřejší nejsem.
Jestli ono to nebu podle předpon desetinné soustavy tedy 100 = kilo, deset= deka atd...
Albatros - "...podle předpon desetinné soustavy tedy 100 = kilo",
jenže právě podle té desetinné soustavy neznamená že 100 = kilo, ale že 1000 = kilo. A to je právě to, co mi nehraje. (Ledaže by 100 Kč bylo 1000 desetihaléřů, ale to je blbost, že ).
venkov4ever - No jo, ale proč? Zřejmě to má stejný původ, jako u té stokoruny. Jenže jaký?
Není to tak, že to jaksi vzniklo z toho, že se začalo říkat "litr" tisícovce a tudíž "kilo" je stovka, aby se to nějak odlišilo v té hantýrce. Určitě nad tím tenkrát nikdo nijak moc nepřemýšlel a určitě ne nijak matematicky. Prostě to někdo vypustil z pusy a ono se to ujalo. Ono je někdy zbytečné bádat jak a proč co vzniklo. A někdy to nemá logiku a přesto to funguje.
To určitě ne, kilo se stovce říkalo už v době, kdy to byla nejvyšší bankovka na našem trhu. Tedy dávno před tím, než se tisícovka vůbec objevila.
No tak je to obráceně. Také jsem nijak nebádala co bylo dříve. Tak to bylo "kilo" stovka a pak přišla tisícovka a byl to "litr", aby se to nějak odlišilo. Nemyslím si, že to má nějaké jiné hlubší a matematické pozadí. To by to bylo určitě někde na internetu vysvětleno.
Tak já jsem se do té "Viki" podívala a zjistila, že tuto otázku si kladli i jiní lidé a nikdo na to nedokáže odpovědět, protože to má původ lidový a ne matematický. Jediné vysvětlení tam je to, že to je lidové označení. Tedy to vzniklo tak jak jsem uváděla. Někdo to vyslovil a zalíbilo se to a pak se to prostě rozšířilo mezi ostatní lidi. Já teda tyto výrazy nepoužívám, protože se asi nestýkám s lidmi, kteří toto výrazivo používají. Ale vím o něm a rozumím co to znamená. To kilo má původ hráčů mariáše. Tam to prý vzniklo. Je to tam dokonce i vysvětleno. Karty nehraji a nerozumím jim, ale ten kdo jim rozumí, určitě najde to vysvětlení nějak logické.
Třeba se stovce říká "kilo" proto, že se to lidově vžilo podle používání hmotnostních jednotek v obchodech.
Když chcete 100g salámu, tak přece neřeknete, že chcete 100g, ale řeknete "10 deka" salámu.
A tudíž "100 deka" je KILO (salámu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.