Umělá strouhanka, chutná Vám?

Od: Datum: 15.09.16 18:57 odpovědí: 23 změna: 17.09.16 20:28

Když jsem přinesla z nějakého marketu strouhanku, která byla evidentně vyrobená, jako takové minipiliny, tak mne to zaskočilo. Bylo to takové navoněné, drsné, jiná struktura, všechny ty drobečky stejné.. Prostě strouhanka z rohlíků vypadá jinak. Poučena jsem po půlroce koupila strouhanku, ale v pekárně, tedy přesněji v obchodě s pečivem. A sakra! Zase ta vyrobená ! Sousedka řekla, že v tom nevidí rozdíl. Já zas, že tahle moderna je fakt divná. A co vy?


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: ben®
Datum: 15.09.16 19:12
avatar

Dobrý den, ona nebude umělá, ale je zpracovaná strojově a jemně. Kdo to nechce, tak si vybere strouhanku od jiného výrobce nebo si ji udělá doma (je to trochu práce, ale nadávat potom nikomu nemůže). Ona ta strouhanka kupovaná nemusí být pouze z rohlíků - ten velký stroj rozdrtí různé "novodobé" pečivo, které "za socíku" u nás ani nebylo. Zdravím!

Od: akym®
Datum: 15.09.16 19:15

Radši bych to nekupoval, kdóvico tam po těch rohlikách leze. Jedině když mají v Kauflandu rohlíky za 1 Kč, vezmu 10 a proženu mixerem.

Datum: 15.09.16 19:17

Nekupuji strouhanku - mám svou domácí . Ta co se prodává je hrozně jemná jako prach nechutná nám to...semelou do ní všechny zbytky včetně chleba.Ale kdo si ji běžně kupuje nepřijde mu divná, jiná.

Datum: 15.09.16 19:39
avatar

Nedávno jsem viděla v nějakém pořadu jak se dělá dnešní strouhanka. Nejsou to klasické rohlíky, ale je to specielní směs k tomuto účelu vyráběná. Říkali tam, že už nemohou dělat strouhanku tak jako dříve, je nová doba a všechno je jinak. Prý jim na Vánoce dokoce chybí. Vyrábějí s předstihem já nevím kolik tun, aby uspokojili trh. Já si dělám celý život strouhanku doma z rohlíků. Bílé pečivo nejím, ale nakupuji právě jenom kvůli strouhance. Je to snadné, rychlé a vím co jím. Rozdíl bych v tom určitě viděla. Moje sousedka mi teď také nosí rohlíky, abych jí strouhanku udělala. Jednou jí ta kupovaná došla a přišla si ode mne půjčit. Jenomže já měla tu mou domácí a to byl rozdíl. Pak mi začala nosit rohlíky a housky co doma nesnědí, abych jí dělala tu normální strouhanku.

Datum: 15.09.16 20:32
avatar

V Tescu jsou po Vánocích schopni namlet do strouhanky i linecké cukroví... Jednou jsme to z neznalosti koupili - sladké a žluklé.


doplněno 15.09.16 23:57:

Opravdu, byla neuvěřitelně odporná, bylo v ní i pár suchých (maličkých) kousků marmelády; hned jsme ji vyhodili slepicím. Kamárádka, která byla v lednu v Tescu na bridgádě, říkala, že to tam normálně melou.

Jinak rozhodně si v těchto prodejnách nekupujte žádné zákusky! Běžně jim spodek, který leží na skle, otírají zředěným savem (nebo podobným "vyprchávajícím" přípravkem), protože bývá plesnivý. To mi zase říkala sousedka, která se učila na prodavačku a praxe měli v Tescu (že ji mistrová zpérovala, když nezkontrolovala stav plísně...)

Datum: 15.09.16 23:44
avatar

Fuj tak to je hnus. Tomu se neda ani verit.

Od: maky®
Datum: 15.09.16 20:56
avatar

Věřím, že pro výrobu strouhanky klidně použijí plesnivé pečivo, proto ji nekupuji, občas pečivo doma zbyde, tak si nastrouhám.Někdo si chválí strouhanku z tvrdého chleba, ale to jsem nezkoušela.

Datum: 15.09.16 21:27
avatar

Do guláše je výborná, lepší než rohlíková (obecně jako zahušťovadlo do slaných jídel), ale třeba do jablečného závinu bych ji asi nedala...

Datum: 15.09.16 21:57
avatar

Strouhanku už nekupuji spoustu let, dělám si svou, dva druhy, ze starého pečiva na uskladnění do sekané,karbanátků atd...

Na smažení řízků,květáku,tresky... si dělám z čerstvých rohlíků. Ráno koupím, nakrájím,nechám oschnout,před obalováním proženu mixerem na hrubo, ne uplně na prach! Začnu polohrubou moukou,vejce,strouhanka,maso osuším papírovou utěrkou,nesolím, pouští pak šťávu a obal pak odpadává,prská to...ale koření bez soli klidně,třeba bylinky, solím až na talíři k tomu skrojek citronu. Křupavější řízečky jsem ještě nikde neochutnala*palec*

Bonus navíc, strouhanka,která není uplně suchá, nemá tednenci tolik nasávat tuk,mám vyzkoušeno, funguje to!

Od: balzerka
Datum: 15.09.16 22:17

Marečku, mňam! Děkuji za příspěvky.

Od: uska®
Datum: 15.09.16 22:21

Proč polohrubou mouku? Obaluji v hladké.

Od: maky®
Datum: 16.09.16 06:54
avatar

usko já také raději obaluji v polohrubé mouce nežli v hladké, těžko popisem vystihnout rozdíl, no vždyt to jednou zkuste, stručně - lepší se mi s ní pracuje, nepráší a není všude na co máknu, těžko se to vysvětluje. Také raději zahuštuji omáčku polohrubou moukou, hladká snadněji dělá žmolky.

Datum: 15.09.16 23:03
avatar

Rovněž obaluju v hladké, ale zajímalo by mě, jaké má v tomto ohledu polohrubá mouka výhody .


doplněno 16.09.16 21:12:

Tak je pravda, že ta polohrubá tak nepráší a mohlo by to být na řízky dobré. :)

Od: maky®
Datum: 16.09.16 07:01
avatar

ildiko také jsem si oblíbila polohrubou oproti hladké, nevím, jak to popsat, prostě hladkou mám pak všude, také raději zahuštuji omáčku polohrubou, jednou to zkuste, alespon na ty řízky, se mi to osvědčilo.

Datum: 15.09.16 23:01

taky nevím jaký je důvod obalovat v polohrubé mouce - nikdy jsem to nedělala;)

Datum: 16.09.16 06:29
avatar

Dneska jsou lidé pohodlní a tudíž koupí raději kde co hotového. Já jako dítě vzpomínám na doby, kdy paní na samotě u lesa doma stloukala máslo, dělala tvaroh. A to byla, panečku, dobrota. O domácích kompotech, čalamádách, šťávách, okurkách, houbách apod. ani nemluvím. Chápu, že si ženy třeba z Prahy nebudou stloukat vlastní máslo, ale ta strouhanka je to nejmenší a zvládně ji i sebevětší kuchařské nemehlo.

Běžně nakoupím třeba 30 rohlíků, dám je usušit na plechách na sluníčko a pomelu. Dcera chodí do práce, nestíhá, ale je pokaždé moc ráda, když pytel strouhanky dostane. Zpočátku jsem ji po pomletí ještě proklepala sítem, aby byla jemná, ale dcera mě poučila, že právě mají rádi ty hrubší kousky, že krásně křupou. Tak už neprosívám.

I já jsem slyšela cosi o zaplesnivělém pečivu, o zbytcích chleba i cukroví, což do strouhanky zaručeně nepatří. Proto si raději udělám svou. Není na tom nic, než nakoupit rohlíky a poté párkrát zatočit klikou mlýnku zprava doleva. A je hotovo. A vím, z čeho ji mám. Kupovanou nikdy. *bzum* Jaga.

Datum: 16.09.16 20:09
avatar

Jenomže Vy všichni tady pořád mluvíte o nějakém strouhání rohlíků a starého pečiva. Tak to v dnešní době už dááávno není, pokud nekupujete strouhanku někde v pekařství u maloobchodníka, který tam umele co neprodá. Dnes je to tovární výroba a pečou kvůli té strouhance těsto, které pak zpracovávají na tu strouhanku. A to jde do velkých supermarketů. Doporučuji si přečíst článek "Výroba strouhanky". A budete mít jasno a nebudete si myslet, že svážejí ze všech obchodů staré a plesnivé pečivo do nějaké továrny a tam to melou. ;)

Datum: 16.09.16 20:27
avatar

Neprodané pečivo se do strouhanky přidává, ovšem jenom to, které neopustí pekárnu. Plesnivé pečivo se nesmí vracet do pekárny vůbec, řidič je nesmí naložit. A to ostatní se v pekárně třídí pro krmení zvířat.

Od: balzerka
Datum: 16.09.16 23:15

Asi takhle. Jsem sama, pro sebe si vždycky ten rohlík nastrouhám. Ale když se ohlásí rodina a já se rozhodnu usmažit řízky, tak qačím pro strouhanku do obchodu.

 

Datum: 17.09.16 12:08
avatar

Ale strouhanka se nekazí, leda že by k Vám rodina jezdila jednou za rok. Mám ji v uzavřené krabici a také jsem sama a hlavně nesmažím řízky každý týden a vydrží v pohodě 6 měsíců. Také ji přidávám do sekané, nebo osmahnutou na másle na podsypání jablek do štrůdlu a tak. Takže jestli chcete mít strouhanku po ruce, namelte si ji a uschovejte v nějaké kvalitní krabici. Vydrží dlouho. Ještě nikdy se mi nestalo, že bych zpozorovala nějaké anomálie v domácí strouhance. A o chuti ani nemluvě. Ostatně sama píšete, že Vám kupovaná nechutná, tak co Vám brání si ji dělat sama.

Od: maky®
Datum: 17.09.16 12:18
avatar

Někdy používám strouhanku na vysypání bábovkové formy, povrch má pak zlatavý a křupaný...myslím tu domácí strouhanku.

Datum: 17.09.16 19:59
avatar

Strouhabka se už před r. 1989 nedělala jen z neprodaných rohlíků, ale napekly se speciální(strouhankové) veky jen z mouky a vody, na peci se nechaly ztvrdnout a poté se umlely na strouhanku. Dělalo se to hlavně před vánocemi a velikonocemi.

A druhá pověra je, že se strouhanka nekazí. Nekazí, pokud je umletá z pečiva neobsahujícího tuk. Nezávisle na tom, jestli doma nebo v pekárně. Jakmile se dostane do strouhanky byť jen jeden kousek tukového pečiva, může tuk ve strouhance žluknout a celé balení vyhodíte. Bude to cítit.

Datum: 17.09.16 20:28
avatar

No já to nemám z pověry, ale ze zkušenosti. Tak v těch rohlíkách není žádný tuk. Ale logické to je, tuk časem žlukne. To se mi jednou stalo když jsem si usmažila na másle strouhanku do toho štrůdlu a nespotřebovala ji všechnu. Schovala jsem si ji a zapomněla na ni. Pak jsem ji objevila v krabičce a byla žluklá. Jak dlouho to trvalo než žlukla, to už nevím. :)

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.