Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepřiměřená zbraň

Od: jajanek odpovědí: 17 změna:

Zdravím, učili jsme se, že když nás někdo napadne měli bychom se bránit přiměřeně, abychom nebyli potrestáni my. (Myslím asi soudně?) Tak se chci zeptat, ráda bych si koupila zbraň - taktické pero. Je to nějaká nepřiměřená zbraň, za kterou, kdybych ji použila šla sedět? Pomineme-li to, že mi je čtrnáct, takže bych šla nejspíše tak do děcáku... Já jen, že bych se tam nerada dostala, tak jestli se s tím můžu bránit, nebo se mám nechat okrást, nebo dokonce zabít, aby za mě nebyly trestaní rodiče. Díky. (Pravopis a celkově moje vyjadřování neopravovat, vím, že nepíšu dobře, díky.)

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, každá zbraň, kterou Vám legálně prodají (jako ještě "skoroděcku") je přiměřená - nepřiměřené může být až její použití (a to se posuzuje podle konkrétní situace). Zdravím!

venkov4ever*
hodnocení

0x

Obecně se uvádí, že obrana může být o "jeden stupeň"vyšší, než je intenzita útoku. Nádherná floskule :-D. Jít bručet za použití taktického pera v sebeobraně určitě nehrozí, ani kdyby útočníka u soudu zastupovala samotná Šiklová.

doplněno 15.09.16 08:41:

Děvče uvádí věk 14 let. Paralyzér může zakoupit, nosit a/... svéprávný občan, který dosáhl věku 18 let. *stop*

repkin*

Pokud ji spoluzacka rekne, ze je krava a ona ji proto v sebeobrane na slovni utok bodne do oka a zpusobi trvale nasledky (dovedu si predstavit i smrt), tak je to krasny priklad neprimerene obrany a kradne za to muze byt odsouzena.

Takze to, ze to nejde neni pravda. Naopak je pravda, ze se kazdy pripad posuzuje individualne.

iz*
hodnocení

0x

Jestli si z nás neděláš legraci, doporučím ti před tím, než začneš vážně uvažovat o nějaké zbrani, něco o této problematice zjistit. Já jsem např. ještě neslyšela o (ne)přiměřené zbrani.

Zákon – pokud vím – hovoří jen o (ne)přiměřené obraně. Až si uděláš jasno v pojmech, měla by sis něco přečíst i o tom, co a za jakých okolností je ještě přiměřené a co už ne.

Takže jestli se "tam nechceš dostat", začni vzděláváním v této oblasti. [Nemůžeš srovnávat fyzické napadení či ohrožení s krádeží či loupeží. Bude-li se tě snažit okrást neozbrojený zloděj, bude použití zbraně na obranu ... Doplníš už sama?]

hodnocení

0x

Zákon říká, že nutná obrana nesmí být zcela zjevně nepřiměřená povaze a intenzitě útoku. Případné použití zbraně se neřeší, hodnotí se obrana jako celek.

Takticpé pero jako "dámská" zbraň mi nepřipadá vhodné, protože její použití vyžaduje sílu, obratnost a kontakt s útočníkem. Osobně bych raději doporučil buď výkonný sprej nebo paralyzér.

trevor*
hodnocení

0x
14ti letá, holka a taktické pero? Nejde mi to do sebe :-D Kdyby na tebe šli nějací dva muži s cílem napadnout tě, a ty s taktickým perem tak se ti asi vysmějí. Jak už tady zaznělo, lepší by byl nějaký paralyzér

hodnocení

0x

O taktickém peru jsem nikdy neslyšela a tak, abych neumřela úplně hloupá, jsem si něco pohledala. army-airsoft.cz/...

Jajanko máš tohle na mysli? Jak se s tím pracuje? Vůbec si nedovedu představit, že jdu a někdo mě přepadne. Já rychle sáhnu do kapsy a pero vyndám. :-D Kruci, jak dlouho mi trvá, než najdu a vytáhnu klíče? Nemyslím si, že s perem budu rychlejší. *stop*A pak, útočník bude se mnou cloumat nebo neco a já se budu snažit trefit a praštit ho tam, kde je kost nejblíže ke kůži? V druhé ruce kabelku a třeba mobil. Není to divné? Musím ti říci, že je to takový fofr, že si vůbec neuvědomuješ, co se děje a co bys měla dělat. Vím to, někde tady jsem popisovala, jak nás, mě a mou psinečku, napadl velký pes. Protože jsem to měla natrénované a reagovala jsem bez přemýšlení, dopadlo to dobře. ;) Ale ty nejdříve uvažuj, jak by ses měla chovat a kam chodit, aby k přepadení vůbec nedošlo. Vím, je možné,že i v poledne se stane. Ale tím, že se budeš vyhýbat situacím, kde k tomu může dojít, budeš je eliminovat a pero, ani jinou zbraň nebudeš potřebovat.

jabraka*
hodnocení

0x

neexistuje přiměřená,nebo nepřiměřená zbraň.Je jen nepřiměřená obrana.Způsob obrany může skončit i smrtí útočníka,ale podle zákona musí být obrana přiměřená ohrožení.

JABRAKA

zelenydabel*
hodnocení

0x

Rozeberu trochu problematiku. A možná to pomuže i někomu jinému, kdo zamýšlí pořídit si něco na obranu, či tak něco.

Zaprvé:

Co je to přiměřená obrana/Co je to nepřiměřená obrana?
- uvedu příklad, který jsem už jednou zde na diskuzi zmínil. Jde holka cca 12 let po ulici. Míjí restauraci a zničeho nic na ní zaůtočí chlap - útočník. Asi tak cca 50 m od restaurace jde otec dívky, na kterou je útok veden. Otec se rozeběhne na pomoc. Přiběhne, popadne židli a práskné s ní o útočníka. Útočník padá na zem a dostává od otce dívenky ještě několik zásahů pěstí.
Bylo toto provedení obrany přiměřené? Útočník měl nůž. Případ se opravdu stal a bohužel otec dostal za nepřiměřenou obranu trest. Co je přiměřena obrana? Přiměřená obrana by byla do té doby, kdy otec praštil útočníka židlí, následkem čehož útočník spadl na zem a otec by provedl zajištění útočníka. Tedy odzbrojení a uvedení do patřičné polohy a zavolání na policii. Místo toho, bylo provedeno několik úkonů samotným otcem, které pramenily z jeho postavení, tedy otce a ochránce. Tudíž, logicky vzato s tím souhlasíme ale podle judikatury je to špatně, neboť již jednal nad rámec a vyléval si svůj hněv nad zločincem, který chtěl ublížit jeho dítěti.

Nutno podotknout, že v dané restauraci měla dcera sraz se svým otcem.

Zadruhé:

Jakou zbraň si pořídit abych se cítil/cítila bezpečně?
Pokud jsme obyčejní lidé, necvičíme sporty či neděláme zaměření na určitou zbraň sloužící naši obraně, je nejlepší obranou obyčejný pepřák (POZOR na proudění větru, aby jsme nestáli proti větru). Dále to mohou být klíče, noviny smotané do ruličky a opačnou stranou (pevná vazba) provádět cílené zásahy do slabin (trojúhelník hrudního koše), paralyzér, boxer, popřípadě jaký koliv předmět, který Vás může uchránit. Dobrou pomůckou v obraně je třeba i hasící přístroj. Popadnete hasičák a dotyčnému vpálíte do tváře obsah daného HP. To vše co se dá použít když máte po ruce a nebo si jej koupíte.
Ano boxer je na blízko, ale než si jej nasadíte. Ale i takové prsteny fungují dobře.
I tak u žen je nejlepší volba pepřák nebo paralyzér.
Taktické pero
Pokud je zde řeč o tektickém péru. Jeho název nám může říkat že je k taktickému využití ale spíše je určen k rozbíjení oken/skla a dostání se k postiženému v autě, domě, bytě (pokud nemáme po ruce sekeru). Ano je možné ostrý hrot na rozbíjení skel použít i při šarvátce ale...
Je tady to ale... u žen platí že mají menší sílu. A ve většině případu to i platí, pokud si tedy útočník nevybere zrovna ženu typu Růžičková, které bude stačit aby mu dala facku a dotyčný bude mít lehký otřes mozku.
Taktické péro tedy není pro ženy, alespoň tedy ne pro každou. Když už, tak pro ženy které cvičí aktivně bojové umění.
A ještě jedna otázka k tomuto nazávěr. Opravdu jste připravený/připravená zasadit útočníkovi ránu taktickým perem do obličeje/stehna/dlaně? Vytryskne krev, popřípadě uvidíte krásné šlachy a pokud se protivník ještě více nenabudí, prvotní reakce Vašeho mozku bude, "ty vole co jsem to udělal/udělala".
Teleskopický obušek
fajn věc, ale zase, musíte umět využít jeho přednosti. Není nic horšího, než být bit svou vlastní zbraní. U teleskopáku ale platí, že je třeba být opatrný, jedním švihem můžete člověka i zabít. Je tedy dobré chodit na cvičení a s teleskopákem se učit pracovat.
Nůž
super věc ale leda tak do lesa a jemu podobné místa. Nejsme ve válce abychom se tany navzájem řezali. A využít nůž v obraně? Opět platí, jste schopni jej vytáhnout a bránit se? Poteče krev, neomdlíte důsledkem toto, že uvidíte téct cizí nebo svou krev? Pokud totiž nemáte nůž jako ve filmu krokodyl Dundee, tak se taky může stát, že proti strana vytáhne také nůž...a pokud to udělala, můžete počítat s tím že buďto se sklidní a stáhne a nebo přijme Vaši výzvu a utká se s vámi. Takže nůž fakt NE!. Pokud nemáte nic v ruce a máte proti sobě nůž, popadněte cokoliv. Pokud tedy není možnost útěku. Ideálně hasičák, židle... Pokud to ale jde, tak útěk!
Střelná zbraň
fajn věc, lidé začali dělat zbrojáky a nakupují gloky či čezety. Ale opět. Zbrojní průkaz z Vás pistolníka neudělá. Musíte cvičit. Ideálně několik krát ročně dynamické svičení se svou zbraní. Aby jste se s ní zžili. A pak co nejčastěji střelnice a střílet do terče.
Také fajn věc ale kulka vesměr projde skrz a letí dál. Může zranit dalšího. V těsných prostorách, zvláště betonových může dojít k odrazu kulky a ta nejen že zasáhne protivníka ale může se vrátit a trefit i Vás, popřípadě osobu kterou bráníte.
A každý střelec potvrdí, že zbraň je spíše o velké zodpovědnosti a je to jako by jste tahali kouli na noze. Protože když už tasíte, tak v zápětí pálíte. A jsou to zlomky vteřin, které rozhodnou o budoucnosti Vaši a lidí v okolí.

Zatřetí
raději se věnujte bojovému umění. Cca dva roky. Půlroční kurz z vás nic neudělá a do budoucna spíše vše zapomenete. A než sebou tahat zbraně, raději použít v okolí předmětů jako zbraň.
Tolik k problematice.
Jo a nejsem a nebyl jsem nikdy u PČR a MP.

Koupil jsem si plynovou pistoli a nabil střídavě jeden pepřák a jeden slzák. Jak s ní mám cvičit? Domnívám se, že když včas odjistím a natáhnu závěr, tak mohu útočníka zneškodnit výstřelem na hlavu ze vzdálenosti 1 m?

vanad1*

Pokud ho chcete zranit, tak jen tak dál. Na oči a obličej nemiřte, protože kousky plasty ze špičky náboje mohou trvale počkodit oko a vy budete dokonce života platit, platit a platit.

repkin*

Vanad1 mate u me bod

doplněno 15.09.16 18:56:

Majsterjoe mate naprostou pravdu, bohuzel ale tady nejsme v americe a vsichni vime, jak by to dopadlo

majsterjoe*

U mě bod nemáte. Pokud mě někdo bude chtát oloupit, přepadnout, znásilnit, klidně plynnovou pistoli namířím do obličeje pachatele a stisknu spoušť. Pak odkráčím rychlým tempem pryč, abych nemusel být popotahován po úřadech a po soudech. A ano, je lepší mít něco, čímž způsobím pachateli zranění, než aby zranil on mě.

eivlis*

Mam stejny nazor.. Jednu plynovku jsme si s manzelem nedavno poridili..

V nasem state je vse opacne a chrani se darebaci..

hodnocení

0x

S těmi zbraněmi je to podivné. Tedy použití zbraně. A to nemyslím všecky ty filmy, kdy na zabijáka míří křehká dívka, ale váhá, její něžná duše nedovolí zabít. Myslím tím to, jak zbraň nemáme v ruce stále, připravenou ke střelbě. Máme ji někde uloženou, schovanou, v zapnuté kapse, v pouzdře. Myslíme si, co bychom tomu lumpovi udělali, s jakým klidem bychom po něm střelili. Nepleťme se! Útočník je tak rychlý, že nestihneme zareagovat. To mi věřte. Jedině, že by se k nám dlouze dobýval přes zavřené dveře. Ale když se na nás vrhne kolemjdoucí, nemáme šanci. *sok* Znám dva muže. Ten jeden nosí v kapse kabátu nabroušené šídlo. Kde ho nosí teď, v létě, v krátkých kalhotách, to nevím. Ten druhý má zbrojní pas a je to bývalý paraglán, který v současné době chodí s fr.holí a má už nějaký rok na bedrech. Ten nosí pistoli. Říkal, že 1.náboj má slepý, jen pro kravál, 2.má nějaký se solí nebo pepřem nebo čím to a 3.má ostrý. Tu zbraň takhle nosí celá desetiletí, ale nikdy ji nepoužil. *jasne* Hodně se díváme na televizi. Na agresívní filmy, kdy se vcíťujeme do napadených. Ve skutečnosti tomu tak vůbec není. Kolik reportáží jsme viděli, kdy hodného člověka napadl lump. Jenža za dva dny se dozvíme, jak ten "hodný" byl také lump, se kterým si někdo vyřídil účty. Pocit ohrožení je jen naší fantazií.

Líbí se mi reklamy od Glocku (na youtube se dají najít jak "glock commercial")

Třeba tahle "vybral si nesprávné děvče"

72mona3*
@babkazov a @zelenydabel - *palec*
Pokud jsme přepadeni, opravdu není čas zareagovat. A popravdě, i trénovaný člověk prostě je překvapen a to snižuje reakční dobu.
Kupování "hraček" na obranu (konkrétně to taktické pero) je zbytečnost. Stejně dobře poslouží klíče, obyčejná propiska, mobil nebo vaše prsty - KDYŽ BUDETE MÍT ČAS TO POUŽÍT. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]