Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Damašková ocel

Od: angell1985* odpovědí: 5 změna:

Potřeboval bych radu od někoho,kdo už něco takového tvořil.Ve výhni jsem si vykoval prsten z damašku(řetěz z motorové pily),poté ho vybrousil,vyleštil a chloridem železitým jsem se ho následně snažil leptat.Vznikla mi struktura,ale málo hluboká.Při závěrečném leštění mi struktura zmizí.Přijde mi to divné protože prsten byl v chloridu 2 hodiny.Nebo je to stále málo?Nerad bych ho zlikvidoval.Nemáte s tím někdo zkušenosti?Děkuji za rady

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

správný název je ocel damascénská.vyráběla se v Indii,pak v Persii a Turecku.Odtud se dostala do Evropy.Vyráběla se svrstvením několika druhů ocelí a jejich kováním.Získala zvláštní vzorovanou strukturu.Dodnes neexistuje původní recept.Vše,co bylo v Evropě vyrobeno,jsou jen napodobeniny,

JABRAKA

angell1985*
hodnocení

To je mi jasné.Já vím co to je.

hodnocení

0x

Kolik bylo překladů? Bez těch to žádnou kresbu dělat nebude.

angell1985*
hodnocení

Mám tam 256 vrstev.Mě to kresbu dělá,ale ne hlubokou.

hodnocení

0x

Princip reliefu je v tom, ze vysokouhlikova ocel se lepta rychleji nez ocel nizkouhlikova. Po konecnem vylesteni tedy zustane vysokouhlikova ocel nevylestena a tim vynikne struktura.

Retezy motorovek jsou cele vyrobene z vysokouhlikovych oceli, takze rozdil v rychlostech leptani jednotlivych vrstev nebude tak zasadni a tedy ani vysledna struktura nebude tak patrna.

Pro ziskani velmi vyrazne struktury je zapotrebi spojit vysoko a nizko uhlikovou ocel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]