Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. narazil jsem zde na tuto diskusi, i když je už rok stará dovoluji si napsat příspěvek, Nikdy jsem se proutkařením nezabýval až do letošního roku když si soused pozval proutkaře na zahradu, že chce kopat studnu. A tím to začalo. Byl to starý pán který hledá vodu už 25 let. Určí i hloubku pramene.Začal mi vysvětlovat jak se to dělá . Pán odjel a já to druhý den z legrace zkusil, a ono to fungovalo. Zajel jsem tedy za ním a začal mě učit, společně jsme hledali prameny na jeho pozemku o kterých věděl jen on. Shodli jsme se i na hloubce pramene. Dokonce jsem zkoušel i vydatnost nalezeného pramene v litrech za hodinu, také to funguje jen to nemám možnost jak ověřit. Najdu i železo v zemi,vodovodní potrubí a kabely. Rád bych se setkal s někým kdo má podobné schopnosti a s ním to vyzkoušet a konzultovat. Jsem z Vysočiny. Děkuji p.Marek.
Marku, tak pojd s tim ven. Me to velice zajima, jakym zpusobem ti to proutkar ne ukazal, ale vysvetlil. podelis se?
Ááá někdo se chytil, myslel jsem že se nikdo neozve. No ono to nejde moc vysvětlovat po netu, spíš je lepší zkoušet to v terénu s někým kdo má ty schopnosti už ověřené takříkajíc časem a je lepší to vidět na vlastní oči. A hlavně to není každému shůry dáno. Kamarád to zkoušel taky a vůbec to na něj nefunguje. Vy jste taky proutkař nebo máte nějaké zkušenosti? Já jsem z HB. Odkud jste vy? Marek.
Ja myslel, ze prutkari jsou prezitek. nebude vhodnejsi nejaky zkuseny studnar, ktery spolupracuje s hydrogeologem?
Kazdopadne studna je vrtnana ci kopana? Ani v jednom pripade se nedoporucuje studnu prohlubovat, vzdy je lepsi provadet novy vrt.
Crate
Vodu si klidně najdete i sám pomocí "proutků". Sám jsem si takhle našel, kudy vede cca potrubí vodovodní apod. Místo proutku jsem měl 2 zahnuté svářecí dráty a v místě, kde je pramen, nějaké potrubí atd. se dráty samovolně zkříží. Není v tom žádná věda.
Můj otec hledá vodu i zony celý život (je mu 75let) a vždy přesně ... i sám studny kopal... Vím že to funguje, i já tu schopnost mám, ale věnuji se něčemu jinému... Jsme ale od Ostravy a tj trochu z ruky. Zeptám se známých, co se něčím takovým zabývají tam u vás...
Pramen přitéká po jílovém "schodu" od severu k jihu (nebo opačně), pokud se vrstva prokope, voda se rozleje, strhne se na východ - západ a pramen spojí v jiném místě. Tak to mám od proutkaže který dělá pro hydrogelogickou službu. U nás na moravě jsme pozadu, peníze na georadar jsme probendily ve sklípku Bohužel k vám příliš z ruky ale můžu se zaptat na podrobnosti večer. Osobně bych kopal hlouběji, teda pokud nejste v 15-ti metrech už teď.
Nevěřím na proutkaře a další podvodníky,stačí,když si člověk prostuduje geologické mapy.Nakonec je voda v naší republice skoro všude.Geologické vrstvy jsou složeny tak,že se střídají propustné a nepropustné vrstvy.Studnu(vrt) prohloubíme do nejbližší propustné vrstvy.Pokud je tam voda a šli bychom hlouběji,pak se dostaneme do další propustné vrstvy a pokud neobsahuje vodu,tak voda ze studny se ztratí v této hlubší vrstvě.Musíme si ale uvědomovat,že tyto vrstvy dostávají vodu stejně z vody dešťové,která pomalu prosakuje do větších hloubek.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.