Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sametová revoluce

Od: petaenergetic odpovědí: 91 změna:
Co všechno se vám v životě změnilo po samotové revoluce? Co je teď lepší nebo horší? + váš věk. Díky moc všem za odpovědi.:)

91 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

qwert*
hodnocení

4x

Osobně bych neměnil, snad jen o těch dvacet let kdyby mi bylo méně a zachovány zůstaly zkušenosti z těch let.

Mám hluboko do kapsy, majetek prakticky žádný, práci nejistou a jen sezónní, ale jsem svým pánem a jsem SVOBODNÝ člověk. Alespoň v rámci možností - tedy musím umřít a platit daně, jinak jsem svým pánem. Takže osobně nemám žádný zájem se vrátit "před listopad".

pt*

Já Vám tleskám, vážíte si hodnot, které se nedají koupit. PT

pu®

Qwert, děkuji za tato slova. Přesně vystihují, v čem je pointa svobodného člověka a proč přes všechen "bordel" (pardon) stojí za to svobodný stav oslavovat.

A ještě k miro - proč převádíte svobodu na devízu lidí bohatých? Já toho zrovna moc taky nemám, v podstatě jsem na tom podobně jako Qwert, byť práce není sezónní, ale nikdy nevím, zda zakázka, kterou právě dělám, není poslední. Ale za to málo můžu odjet, kam chci, a když se mi tam nebude líbit, tak jet zase jinam. A to můžu také díky tomu, že jsem vystudovala obor, na který bych se před 89 kvůli nevhodnému profilu zhruba všech příbuzných nikdy nedostala.

doplněno 18.11.09 13:49:

A bohužel už nemůžu dát bodík, hodnotila jsem již 5x. Tak alespoň takto obrázkově *hej*

jabraka*

Qwert:

Pokud" svobodný",znamená platit daně a umřít,totéž jsem si v pohodě mohl dovolit i za totality.Pracoval jsem,s určitým úsilím jsem získal místo,které bylo i mým koníčkem a bavilo mě.Protože jsem chtěl ve 20 letech založit rodinu,orgány státní správy se postaraly o to,že jsem byl zařazen do pořadníku družstevní výstavby.Bydlení mi uožnilo bez jakýchkoliv překážek založit rodinu a mít dvě děti,které vystudovaly střední školu a přitom jsem se obešel bez účasti ve vládnoucí straně.Nadával jsem na občasnou byrokracii a využíval chytře jejich nedostatků.S pomocí známých a kamarádů jsem sehnal postupně i zařízení do bytu,Lednici barevnou televizi a nakonec i novou Š 105LBez fronty a čekání.Protože nemám rád banány a pomeranče a mandarinky jsme kupovali v prodejně Jednoty na našem sídlišti,kde vedoucí zajistil vždy dostatek tohoto zboží o vánocích a jiných svátcích a pro členy to rezervoval.Maso jsem kupoval týdně v Praze,kde nikdy nebyla nouze.Zkrátka,neměl jsem nikdy jakýkoliv problém.Asi také proto,že jsem neusiloval o návrat do jiného režimu,tento mi vcelku vyhovoval.Zkrátka mohu tvrdit,že jsem byl nejen svobodný,ale i spokojený.

JABRAKA

qwert*

Ó Veliký Jabrako,
rozumíte psanému textu, či snad stále ještě máte rudo před očima a teskníte po starých špatných časech? Svoboda již není poznaná nutnost, kterak praví praví marxisté. Možnost rozhodnout se mezi špatným a dobrým, mezi nebezpečným a bezpečným je základ osobní svobody jedince a základ zdravého vývoje společnosti formou selektivního výběru.

Kde jste člověče přišel na to, že svobodný znamená platit daně a umřít? *nevi* Vy vůbec nechápete, co je to svoboda.

"S pomocí známých a kamarádů" jste mohl tenkrát fungovat. Možná, že i proto tenkrát měli k sobě lidi "blíž", protože každý měl někde "známého". Dnes se obejdete docela dobře i bez "známých". Naopak potřebujete vlastnosti, které tenkrát byly potlačovány - zodpovědnost, rozhodnost, samostatnost a mnoho dalších.

Opravdu nechápu, proč jsou lidé ochotnio měnit příležitosti za jistotu kousku žvance.
Škoda...

Vážený pane gwert! Aby jste si upevní vaše postoje tak pár otázek k vlastnímu zamyšlení

Myslíte si , že svoboda je jen možnost se rozhodnout mezi špatným a dobrým atd. jak uvádíte? Neznám nikoho kdo by se svobodně rozhodnul pro špatné , a pokud ano , omezuje ostatní a nebo sám ztrácí svobodu proto že mu hrozí stíhání případně odsouzení. A to je ztráta svobody , jelikož si neuvědomil - neznal , jak se má chovat , co je dovoleno a co ne.

Myslíte si že se docela dobře (člověk je tvor společenský) obejdete bez známých? Snad ano , ale musí k tomu mít balík peněz a jakmile je má , má hned kolem sebe mnoho tzv. známých.

Jak uvádíte současné potřebné vlastnosti , které byly tenkrát potlačovány , tak mi dovolte abych doplnil další a snad jednu z nejdůležitějších pro osobní rozvoj v současnosti , a to je- všehoschopnost.

S ústou ke Svobodě člověka. miro

Jardo, to je krásné, že dneska toto můžeš napsat, a sousedka z pouliční organizece tě nenapráská za kritizování. Š 105, pamatuješ až 57 příplatků za provedení? U České státní spořitelny se musela složit vinkulace (státu zdarma půjčit peníze) a za 2-3 roky tě vyzvali k vyzvednutí vozidla...

Ale to že to klidně můžeme napsat je přeci krásné!

jabraka*

Nic jsem Milane předem neskládal,Objednal jsem si barvu,přímo v Mototechně,kamarád musel vyřídit papíry.Byl v té Mototechně zaměstnán.A za týden jsem si pro ni jel.Za peníze které jsem složil v bance a se šekem do MOTOTECHNY.Člověk se musel trochu snažit,ale mohu říci,že jsem nikdy nikoho předem neuplácel.A televize?potřeboval jsem novou barevku.Lidi stáli přes noc frontu na Oravany.Za čtrnáct dní potom už jich byly plné krámy.Stejně tak chladničky Asi největší nedostatek režimu byla neschopnost zlikvidovat fámy.že něco nebude.Lidé jsou ovce,které se přežerou k prasknutí tím,že jim někdo řekne.,toto nebude.

JABRAKA

doplněno 18.11.09 15:07:

Ještě jsem zapoměl dodat.Dnes sdělovací prostředky tvrdí.Podívejte se,jak jste se měli špatně za komunistů.jaké primitivní zařízení v kuchyni,jaké paneláky,jaké tamto,tohleto.Ale už se nezabývají pohledem do tehdejšího světa kapitalistického.Vždyť v té době neměli o nic kvalitnější výbavu domácnosti.Já jsem byl krátce po revoluci v 90 roce v Dortmundu,Upravovali jsme tam interiér bytu v domě úplně stejném,jako u nás na sídlišti.Ale okolo už stavěli domy modernější.Ale to tehdy i na Zahradním Městě v Praze už staěli jinak než paneláky v letech šedesátých.Málokdo už dnes ví fakt,že v naší republice na příklad skončil lístkový-přídělový - systém v roce 1953.Ale v takové Velké Britanii až v roce 1955.A v Německu krátce po nás.A také je nepomlouváme.A ta demokracie také nebyla na západě stejná,jako dnes.V padesátých letech byla v USA honba za špiony ještě daleko zběsilejší než u nás.A popravy a procesy také.Tak na co si antikomunisté hrají?

JABRAKA

Asi jsme žili každý v jiném státě, nebo jsem měl smůlu, že jsem musel: podplácet na a,b,c,d,e,f, "kamarád musel vyřídit"

Oravany plné krámy? chladničky taky? Že jsem to nikdy neviděl na dobových záznamech? Je pravda, že některých věcí bylo dost, ale jen některých.

Já taky sehnal třeba pro ženy... velkou ohromnou krabici, pak si je ve skladu rozebírali, a sehnali pro jiné mikyny...

Pane jabraka ano, ano. Dopručuji všem k přečtení ankety z PRÁVA ze dne 14.listopadu 2009.

doplněno 18.11.09 16:00:

A k té vinkulaci na auto. To se nedá srovnat s dnešní půjčkou- leasingem. Leasing - pújčka , je zatížen nehorázným úrokem , zatím co vinkulace byla ještě zůročena ve prospěch vkladatele - občana.

Sametová revoluce

myslíte komunistické noviny?

to třeba kdyby jste byl tak laskav a umístil sem odkaz?

děkuji

Pro p.milancukrara

Odkaz je: "denník PRÁVO , ze dne 14.listopadu 2009 , strana 5."

to není odkaz, ale ...

lidka*
hodnocení

3x

Zde máte celkem obšírnou diskuzi na téma roku 1989. Chcete-li vědět i věk, měl byste jít příkladem a uvést svůj i k jakému účelu tyto údaje chcete použít. Ale i tak si z této diskuze určitě něco vyberete: poradte.cz/...*placni*

doplněno 16.11.09 17:31:

A možná i zde něco najdete: poradte.cz/...

hepcziiik*
hodnocení

3x

Líbí se mi, jak dnes, 20 let po "revoluci", mnoho lidí překrucuje tehdejší život... ale asi je to normální... Nebudu polemizovat o tom, jestli bylo lépe dříve nebo dnes - každému vyhovuje něco jiného, nějak jinak...

Když se člověk otočí zpět a zavzpomíná, je to někdy legrační vzpomínka. Co si totiž jiného myslet o tom, že nedostatkovým zbožím mohlo kdysi být takové zboží, jako umělohmotné kroužky na záclony nebo gumičky do stěračů :)

Kvalita restauračních zařízení bývá pochybná i dnes. I za "komárů" byly podniky, kde byl personál špičkový a jak se říká "ze staré školy" a od těch profíků by se mohli učit ještě dnes. Současně ale těžko někdo mohl očekávat ve IV. cenové obsluhu z Interkontinentálu. Na druhou stranu, lezli tam dělníci v montérkách a šli si tam "vylejt kebuli", tak k čemu bílé ubrusy a stříbrné příbory, že. I dnes občas objevím nálevnu nebo restauraci, kde se mi hned u vchodu nadzvedne víko a koukám kde jsou dveře ven...

Prodejny - v různých kovomatech a mototechnách byli často prodavači, kteří dokázali perfektně poradit. Důvod byl jednoduchý - od školy pracovali ve stejném oboru, často ve stejné prodejně (ano, nebylo tolik sortimentu). Dnes? mnohokrát se mi poštěstí, že ve specializované prodejně je obsluha sice hezká, s hlubokým pohledem i výstřihem, tím ale její kvalifikace končí...

Zadarmo - nebylo nic ani tehdy ani dnes. kdo si myslí, že lázeňská zařízení poskytovala své služby grátis, tak je buď naivka nebo žil v jiné galaxii. Ano, pacient nic nehradil, někdo to ale zaplatit musel, stejně jako vše ostatní, co bylo za socializmu "zadarmo".

Úplatky - cožpak dnes se nepodplácí? ale no tak! jakákoliv kvalitní služba je buď uplacená, nebo její oficiální cena je přímo astronomická... Vždyť i dnes je každou chvíli zveřejněno, že tuhle bral úředník úplatky, támhle si doktor nechá vyplácet "sponzorské příspěvky"... stejně tak se kradlo, kterýpak zedník si postavil dům z vlastních cihel? kterýpak jezeďák si živil doma zvířectvo z nakoupených surovin a oral domácí záhumenku vlastním traktorem? Všechno patřilo všem tak hurá na to...

Z jiné strany, člověk byl zaměstnán, dostával plat a pokud někde nevybočoval a neslintal v katalozích od Neckermanna po hezčím zboží, mohl si žít vcelku klidný a nerušený život, takže se nedivím, že se mnoha lidem, kteří tu dobu zažili, víceméně stýská po době minulé.

Dnes máme na co si vzpomeneme nebo na co máme peníze. a neřekl bych že jich je méně. jen máme náročnější přání a tužby. Dnes chceme televizi hned, ne za dva roky, chceme auto hned, ne za pět nebo deset let, chceme mobil či jiný výrobek každých pár měsíců nový, ne až starý doslouží, nebyli bysme přeci "IN".

Lidé dnes víc závidí, řekl bych. protože je k dostání větší rozptyl hmotných věcí - auto za 15000 i za 10 milionů, televize 55" i dvoumetrové kino, oblek od vietnamců za 15000 i od Armaniho za desítky či stovky tisíc. Dřív skoro nebylo co závidět - aut několik typů v prakticky stejné nulové výbavě za skoro stejnou cenu, TV Tesla, Kolo Favorit nebo Velamos atd atd...

Nejsem ani obhájcem doby minulé ani opěvovatelem současnosti. Všude se najde něco, co člověka těší víc.

Já žasnu, s čím si moje děti můžou hrát a hned bych se k nim přidal na pískovišti, na nás zas možná rodiče měli víc času...

Byla naopak krásná ta doba, kdy člověk nikam nespěchal, něměl kam. Dnes se ženeme kamsi dopředu, abychom měli lepší auto než soused, nebo (a to bohužel) abychom alespoň zaplatili nájem a neodstřihli nám elektriku...

Máme dnes víc možností, dřív se člověk vyučil a makal v podniku do důchodu. Ne že by nemohl jít jinam, ale prakticky to nemělo význam. Dnes je šance na sebeuplatnění vykoupena větší či menší nejistotou v zaměstnání. Na druhou stanu jsem přesvědčen o tom, že dnes pokud se někdo snaží, tak dosáhne svého. O tom, že to jde jen v Praze a že v Praze se dají vydělat peníze (na které se dnes vše přeměřuje) je podle mého přesvědčení naprosto mylná. Každého kdo si dnes stěžuje se vždy ptám: "co jsi kdy udělal pro to, aby ses měl lépe, aby ses měl tak jak si přeješ?".

Podle mého je tedy lépe dnes. Moje maminka, která tu dobu zažila déle tvrdí opak. takže záleží na každém z nás, co si o tom myslíme.

doplněno 16.11.09 21:17:

u toho auta mi nula chybí, u obleku přebývá :-D

Zdravím všechny diskutéry.
P.hepcziiik , Váš příspěvek podle mně je vyvážený a vystihuje skutečnost. Dík.
Chtěl bych , pro ostatní připomenou , že asi není korektní minulost hodnotit podle dnešní technické vyspělosti - podle aut , televizí , hraček atd. To proto , že tehdy byl vývoj na jiné úrovní. To by mohla naše předcházející generace neurvale kritizovat , že neměli možnost vlastnit televizi - vždyť za jejich časů ani neexistovala , že auto vlastnil jen ten nejbohatší a ještě starší generace by mohla kritizovat , že pro ně byl nedostupný kůň a boty , že museli otročit na cizím , atd.atd.
Jsem toho názoru , že i současný stav , bude pro budoucích změnách ve společnosti kritizovatelný , npř. , z důvodů současné nedostupnosti cesty do vesmíru , neschopnosti léčit AIDS , a třeba neschopnosti zabezpečit důstojný život každému a udržení mírového soužití národů , etnik , ras . . . . . .
Jde jen o to , zda je člověk nezaujat vůči současnosti i munulosti , zda je ochoten , schopen a odhodlán , další budoucnost realizovat na minulých dobrých praktikách -zkušenostech a ze špatných se poučit. Někdy mě přístup řady příslušníků společnosti připádá v souladu s heslem : VŠECHNO ŠPATNĚ VŠECHNO ZNOVU! Posuďme sami přínos pro budoucnost , tohoto postupu. Miro.

pu®
hodnocení

3x

Prošla jsem dnes trasu, kterou mnohem silnější a odhodlanější lidé museli projít před dvaceti lety, abychom si dnes mohli beze strachu povídat, abychom mohli studovat, kde chceme, a odjet, kam chceme. Dívala jsem se na policisty rozestavěné kolem trasy a říkala si, že kdyby se něco semlelo, je fajn, že jich je tam tolik. Když se na policisty dívali lidé před dvaceti lety, báli se a říkali si, že už se odtamtud nedostanou. Už kvůli těmhle lidem bych se musela hanbou propadnout, kdybych si svobody nevážila.

lidus*
hodnocení

2x

je mi 50let. Nebylo dřív vše špatné,hlady jsme netrpěli, jezdili do NDR a Bulharska, měli škodovku,jako malá jsem rozhodně žádný negativní vliv společnosti ve které jsem žila nepociťovala. Rodiče nikdy ve straně nebyli, otec nesměl postoupit na vedoucí místo ale normálně jsme dvě ze tří sester vystudovali. Změna byla jistě potřebná, také se mi nelíbil zákaz cestování, buzerace věřících a td. Ale bohužel si nemyslím, že teď je vše v pořádku.Republika rozprodaná, peníze rozkradeny, lidi se ženou za majetkem a na mezilidské vztahy nezbyl čas.Těsně po revoluci k sobě měli lidé blíž a pak se to změnilo a každý si hraje na svém pískovišti a doma opět nadává na vládu kterou si tentokrát svobodně zvolil.A to, že po dvaceti letech stále slyším, že za to můžou komunisti je mi k smíchu.Přeji hezký den.

Samozrejme, ze za vse nemohou komuniste. Vzdy za to mohou pouze lide. Jak jinak taky.

V sirsich souvislostech ma ale 40 let komunistickeho rezimu stale logicky dopad na soucasnost. Snazime se srovnavat se zapadem, jenze Ti eru komunismu nemeli, misto upadku prozivali vzestup. A tento rozdil startovnich pozic z pocatku devadesatych let se samozrejme projevuje i dnes. Navic my startovali z mista, zatimco zapad byl jiz rozbehnut. Tezko je dohnat behem dvaceti let i kdyby vse probihalo sebehladceji.

Lepe je srovnavat se se zememi, kteri na tom byli stejne jako my. Podle nich se da spise urcit, zda si vedeme dobre ci spatne.

To, ze se rokradal majetek a podobne. To se jiste delo vsude, kde se zacinalo s demokracii a kapitalismem. Kde je ovsem demokracie jiz zabehnuta vice desitek let, tam uz proste doslo k uklidneni. Taky se dockame. Nebojte.

p.s. Komuniste si brali za priklad Husity. Nejhorsi Husitske nepokoje trvali cca 15 let. Nasledky ale Ceske zeme prozivali az do sestnacteho stoleti.

lidus*

V žádném případě se nechci nechat manipulovat a jásat na západní společností. EU,NATO-to je stejné jako RVHP-taky nám poroučeli co a kde pěstovat, kolik atd. Nevím kde ve světě je jaká demokracie, že by v USA? Dík, tak o to nestojím ani za tu cenu, že mám celý rok banány. Vždy mě pobaví, jak se nemohlo studovat, a naši ve vládě vystudovali kdy? Sice nejsem sociálně slabší občan, mám ID, manžel i zbytek rodiny pracuje, v restituci nám vrátili pole ale pořád si nemyslím, že nám Sametová přinesla to, čemu se říká demokracie.

dejavu*
hodnocení

2x

K ekonomice a zdravotnictví se tu většinou lidé vyjadřují často, to komentovat nebudu, zaměřím se na ostatní změny, které jsem pozorovala:

Pamatuji si na výraznou změnu v kultuře. Dřív byla vyprodaná divadla a koncerty mnoho dní před představením, lidé vyhladověle reagovali na každou narážku umělců na nesvobodu a nadšeně aplaudovali, kolikrát si ji našli i tam, kde to umělec vůbec nezamýšlel a měl z toho pak hlavu v pejru. Po revoluci bylo všude v divadle a na koncertech prázdno, mnohé hvězdy show businessu si dělaly kvalifikaci na řemeslo nebo se vracely k původnímu, lidé cestovali a s nadšením se vrhli na podnikání, rozšířila se nabídka televize a na kulturu nebyl čas nebo lidé raději seděli doma. Český film a novodobé divadlo dlouho nabírali dech, protože dřívější fóry a narážky nefungovaly, filmy o tom, jak to bylo za totáče, se lidem přejedly a vypadalo to, že nedokážeme točit o ničem jiném, naštěstí se to asi po 10ti letém útlumu změnilo, nastoupila generace Svěráka, Hřebejka a český film se odpíchl ode dna.
Na novinových stáncích explodovala kvanta tiskovin, které vznikaly jako houby po dešti ze dne na den, každý druhý plátek demonstroval svobodu tím, že se mu rozvalovala na titulní stránce nahá krasavice. Vzhledem ke kvalitě tisku bylo někdy obtížné rozlišit, jestli je to lachtan nebo žena, ale to nikomu nevadilo.
Velký boom měla esoterická literatura, který byla za minulého režimu potlačovaná, lidé se vrhli na jogínské praktiky, spiritismus, horoskopy ap., zakládaly se spolky astrologů a jiných mágů, kdy astrologové měli takovou veselou konferenci, kde se strašně zhádali a zas se rozpadli.
Svoboda lidí, utíkajících v minulém režimu na chaty, chalupy a zahrádky se také změnila. Na chaty a chalupy už hodně z nich nemá čas, takže se začaly masivně prodávat a tedy i devalvovat. Zahrádky mladší generaci nezajímají a zahrádkářské osady byly často prodávány na stavební parcely, takže zanikaly i touto cestou, k velké lítosti těch, kteří tam sídlili.
Otevřely se hranice a lid počal cestovat, zprvu se vrhl na Bibione, později s přílivem peněz Čechy bylo možno potkat i v movitějších destinacích. Při služebních letech za prací bylo možno Čecha poznat mj. dle rozšlapaných špinavých bot, kdy oblek byl OK, ale doplňky a boty našim lidem unikaly, dnes už je to lepší.
Otevřené hranice však zafungovaly nejen směrem ven, ale i k nám, takže námi počali proudit převážně ekonomičtí uprchlíci směrem na západ a usazovali se zde lidé z východu a asiati, kteří si zde rychle vybudovali nejen stánky s levným textilem, ale sítě asijských fast foodů. Vlivem imigrantů se k nám vrátily masivně choroby jako svrab, vši, TBC, kteréžto dříve téměř vymizely z našich končin.
Otevřely se brány psychiatrických léčeben, kam se za dřívějšího režimu odklízeli nejen duševně nemocní, ale i všelijak vybočující a zlobící existence, takže např. narkomani a alkoholíci se teď z většiny léčí pouze tehdy, pokud se léčit chtějí, protože léčit někoho proti jeho vůli, je neekonomické. Většina lidí s duševní chorobou, pokud se léčit nechce, neléčí se a pobíhá venku. Pokud byli do léčebny dopraveni násilím, a takových už je dnes taky málo, pak pokud utečou a nejsou nebezpeční, nikdo je nepronásleduje. Pokud nebezpeční jsou, ani pak nemám velké iluze, že by se za nimi někdo hnal. Na ulici jsou vidět žebráci a bezdomovci, což před revolucí byly jevy naprosto ojedinělé, takového člověka lifrovali buď za mříže nebo léčebny celkem okamžitě a nekompromisně.
Změnily se i filmy ve prospěch akčnějšího a svižnějšího tempa, dřívější filmy jakoby měly více času na záběr, dnešní divák je netrpělivý, filmy nabraly spád. Tento jev je vidět i u seriálů.
Obrovský rozmach měly po revolučním útlumu muzikály, což jsem dodnes nepochopila proč, protože je považuji z 95% za kýčovitý shit za neuvěřitelné ceny a je mi záhadou, co na nich lidé vidí, ale zachránily před pádem mnoho populárních hvězd, které by se jinak již neuživily.
Po revoluci se zlepšilo životní prostředí, zaniklo mnoho továren a na ty zbývající se aplikovaly přísné normy vypouštění exhalací a výsledků měření je to vidět. Uvolnily se též obrovské přírodní plochy, zabrané dříve vojskem (okolí Máchova jezera, příhraniční Šumava, Brdy aj.)
doplněno 17.11.09 11:23:

pardon, oprava: Český film a novodobé divadlo dlouho nabíraly dech *cert*

Jinak ještě doplněk, vznikly zvířecí útulky, dřív se téměř všechna zvířata toulavá a vyhozená utrácela.

lidka*
hodnocení

2x

Nebudu už hodnotit, co bylo lepší dřív a co je lepší teď. Každá doba má své klady a zápory. Když mluvím se svými vrstevníky ( 60+ ) a oni vychvalují dobu minulou a stěžují si na současnost - tak je vždycky upozorním na jednu podstatnou věc. Že jsme v době, kterou vychvalují, byli mladí, zdraví a plni elánu a to i přes mnohdy těžkou dobu. Takže oni tolik nevychvalují minulý režim, ale vzpomínají na mládí. A dneska, místo aby si užívali, kritizují vše co jim příjde na mysl, protože jsou ve věku, kdy se jim špatně vstává z postele, postel už potřebují pouze na spaní. A někdy jim ani to spaní nejde, protože nejsou přes den aktivní, čučí jen na televizi a vymýšlejí si nemoci a další a další. Takže je to velice subjektivní názor. A co já znám ze svého okolí, nejvíc "brečí" ti, kteří to nemají ale vůbec zapotřebí. Také se mi hodně věcí nelíbí, ale člověk nebude spokojený nikdy. Nakonec i nespokojenost je dobrá k tomu, aby se věci pohnuly dál, když člověk vyloženě nerezignuje na současný stav.

toni*

Dobrý den paní Lidko! Opět nezbývá než s vámi souhlasit. Byli jsme mladí a krásní - teď už zbylo jen to "a". Jeden můj kolega v domově důchodců, který se snažil za mlada veršíkami oblbovat něžné pohlaví mě při poslední návštěvě podstrčil lísteček s tímto dvojverším :

Jak radovat se mám a být veselý,

když mladá léta vsou již v ...li,

jak žíti bylo kdysi lahodno,

a teď to stojí všechno za ...no.

Hezký den

doplněno 17.11.09 11:59:

Můžu všechny ubezpečit, že s kolegou v domově důchodců nevzpomináme na pracovní úspěchy.

lidka*

Ano, je to tak - ty veršíky jsou moc pravdivé. Ale je vidět, že si kolega, i když je v DD, přeci jenom uchoval humor. ;) A to je dobře. Já jsem se vrátila k počítači hlavně z toho důvodu, že jak si tak ohřívám polívčičku, tak koukám z okna na protější kopec, kde je převaha nových a nebo perfektně opravených rodinných domků. A na to si nikdo zatím nevzpomněl. I to svědčí o tom, že je lépe. A zadlužení lidí na budování nebo rekonstrukci nemovitostí je účelné, a to i když to bohužel někdy dlužník nezvládne a bude tam bydlet někdo jiný. Ale určitě se rozhlédněte - jsou to nejen rodinné domky, ale i ty ošklivé paneláky dostávají nový kabát.

Ještě jednou vás zdravím.
Nějak nechápu v naších diskusích to časté a oblíbené požívání pojmů:Svoboda, demokracie , komunismus , socialismus , kapitalismus , totalita , bolševik a některé další. Víme vůbec co tyto pojmy znamenají , jaký je jejich obsah , co vyjadřují a co je charakterizuje?

Připadá mi to , jako bychom si každý každý pod tímto pojmem , představovali něco jiného , a pak se nedivím , že se lidé nemohou domluvit. Navíc , tento stav se dá velmi cíleně využít _ zneužít a prohlubovat. Pokud nepochopíme význam jednotlivých termínů , bavíme se v podstatě zbytečně, každý o něčem jiném. To je jako kdybychom se bavili o matematických problémech a neznali bychom co znamená součet, násobek , dělenec , kolik je 2x2 atd.

randolf*

*bum*Slyšel jsem kdysi jedno krásné přísloví: Kdo pláče toho kopni, kdo zpívá tomu přidej. Dobré ne?

hodnocení

2x

kdysi někdo sdělil , že demokracie je špatné uspořádání, ale nikdo lepší nevynalezl.

Nejhorší je komunismus, to bylo a je dokázáno!

miljan*

Kde je a kde byl komunismus? Nějak jsem ve škole nedával pozor.

Dneska se to nadává na komunisty, když se to může. Nejvíce na ně nadávají ti, co jim před rokem 1989 lezli do prdele a měli rodinu v partaji a nebo tam byli sami. Zahodili knížku a navlékli si modré sako.

P.S. ve straně jsem nebyl a ani nikdo z nejbližší rodiny.

miljane, schválně jsem napsal komunismus a čakal jsem kdo mě opraví. Že ale víte co jsem myslel? Víte!

Mýlíte se v názoru: "Nejvíce na ně nadávají" Já nadávám na komunisti stále, nebyl jsem u nich, sako si beru jen svátečně, nikomu jsem ttam nelezl... a v rodině, to byl skoro každý komouš, proto je nemám rád.

To byli debaty a hádky...proto je nemám rád a je dobře, že jsou v pr...

papene*

Nevíte náhodou co bylo v kalendáři uvedeno u17 listopadu za svátek před těmi 20lety?

malvinka*

Den studenstva

lidka*

Nevím, jestli to tak bylo i před 20 roky, ale jinak včera měla svátek Mahulena: webstep.net/...

papene*

Lidko ta má svátek 16.11.a já myslím 17.11.1989.

qwert*

Komunismus zaváděl soudruh Pol Pot v Kampučii - bývalá Kambodža. Jak to tam dopadlo většina zná a ostatní mohou dohledat na webu.

A blízko jsou v Severní Koreji a na Kubě.

hodnocení

2x
To, že je komunismus pryč je málo. Aby tak jak byli potrestání nacističtí zločinci, byli potrestání a označení komunističtí zločinci, k tomu je potřeba ZÁKAZ KOMUNISTICKÉ STRANY - tomu se zatím úspěšně brání komunisté v parlamentu! A pak teprve by mohlo dojít i na LTO, privatizace, tituly aj. kauzy ...samozdřejmě je ještě druhá cesta, destabilizaci, rozpad státu, uchopení moci dnes neznámými polit. stranami. Když je tedy většina tohoto státu nespokojená, měla by si vybrat z těchto dvou možností- Ano ta třetí možnost je, že to zůstane jako doposud.

dobrá odpověď a musíme udělat vše pro to, aby to: "možnost je, že to NEzůstane jako doposud."

kjanik112*
hodnocení

2x

63 let.souhlas s názory p, cukrara.Jen takovou drobnost,co byly bolševici za svoloč.Asi v roce87 nebo 88 v Rudém Právu nějaký velesoudruh psal o tom,že na Západě začíná satelitní televizní vysílání,které se časem dostane i k nám a tím vlastně bude docházet k ideologické diverzi Západu vůči socialismu.(Strana nebude mít monopol na informace, včetně jejich absolutní kontroly).Závěrem se však velesoudruh utěšuje: NAŠTĚSTÍ JE TU JAZYKOVÁ BARIÉRA! Ano,velesoudruh si mnul ruce, a upřímě se radoval z toho,že je národ naštěstí blbý a nezná cizí jazyky-mimo neškodné ruštiny.Takhle se může radovat jen otrokář :moji otroci tomu naštěstí nerozumí. Co úsilí jsme pak museli vynaložit,abychom vše dohnaly.

qwert*

Ano, s tím souvisí i dabování filmů do češtiny, vlastně to znemožňuje učit se cizí jazyky tím nejpřirozenějším způsobem - z náslechu. Takže to vlastně pokračuje.

Jak zjišťuji z této diskuse , je nás dostatek na to , abychom budovali společnost , založenou na bohatnutí jednotlivce- menšiny a na druhé straně prohlubujících se potíží ,důstojně se uživit , větší části společnosti. To nemůže ospravedlnit ani tvrzení , že máme všichni možnost! Tento rozpor je hlavním významným prvkem , pro rozpoutávání konfliktů , včetně globálních a je hlavní překážkou pro korektní jednání a domluvu."Děkuji". miro

pepyk93*
hodnocení

0x

Jen doplním jednu věc,co znám z vyprávění.

Prý pokud někdo před rokem 1989 potřeboval operovat,tak ho prostě operovali a bylo to.Dneska je to samý limit,samá pojišťovna a než člověka operují,tak je možné,že klikdně umře.To je prý jedna z věcí,co byla dříve lepší.

Ale pokud třeba porovnáte dnešní technický pokrok nebo např. stav v pohostinství,tak je to úplně o něčem jiném (nedávno byla zpráva,jak na Žižkově otevřeli tu hospodu,kde si připomněli návrat před rok 1989).;)

ferda*

Kdepak je ta hospoda? Ceny také tehdejší?

Pepyku, je dobré, že jste nemarodil před rokem 1989. To by jste viděl, jak se léčilo. Ale chápu Vás, páč je to jen z vyprávění.

lidus*

narodila jsem se r.58, mám roztroušenou sklerozu a mohu srovnat léčení včera a dnes-bezezměn. Objednáte se měsíc dopředu na 10h a do 12 sedíte v čekárně, bezohledný personál stejně jako dřív a doktor se má za Boha a ještě nadává jak málo ho platí.Léky schvaluje pojišťovna a na všechny se připlácí, lázně před 89 každý rok a teď každý 3 a půlka se platí.Invalidní vozík?schvalují od stolu v Praze, mimochodem to co vymysleli s příspěvky na péči je směšné.

pepyk93*
hodnocení

0x

Tu hospodu máte zde : novinky.cz/... ;) Ceny také tehdejší...:) Bylo to myslím i ve zprávách...

doplněno 16.11.09 19:44:

Pane Milane,máte pravdu.Je to jen vyprávění,takže opravdu nevím,jak se tehdy léčilo.Ale věřím vám,že to nic extra nebilo...

raadek*
Nechci se Milane zase poustet do nejake nekonecne diskuse, ale pokud vim tak v kardiologii jsme byli na velmi vysoke urovni a jsme samozrejme dodnes. Take jste zapomel, ze lazne byly zdarma pro kazdeho bez ohledu zda byl nebo nebyl komunista. Pokud zminite nedostupnost nekterych leku, tak dnes jsou zase pro nekoho nedostupne financne. Tez ockovani bylo zdarma. No a co se tyka technickeho pokroku tak jsme take nebyli pozadu. R.

Radku, "poustet do nejake nekonecne diskuse", ale pouštíte. Zapomeňte že bylo něco zadarmo, to tvrdíte jen z neznalosti. Kdopak to asi platil?

Komunistu jsem netahejte, to je to nejhorší co nás potkalo.

ještě jednou jsem si přečet text Vašeho příspěvku. Radku, každý jsme žili asi v jiném státě.

Pro doplnění, skoro celou rodinu jsem měl KSČ a nebo v čele NF. Bohužel.

jojoanebonene

Všechno bylo tak báječné a zdarma, že bez úplatku člověk nepořídil nic. Zkoušel jste v té době postavit dům a vybavit ho trochu slušnými koberci, automatickou pračkou, ledničkou s mrazákem a barevnou TV? Bez denodenních úplatků a melouchářů jste byl bez šance. Dokonce i za tvrdé Sparty jste musel dát úplatek - oficiálně stála krabička 8 Kčs a pod 10 jste ji nezískal. A pokud jste měl v té době Š-105 nebo 120, tak jste musel domů nosit i stěrače, protože ráno byste je na autě neměl (babička mi na ně ušila pytlík a byl jsem v ulici za frajera). Jo a ještě zanedbatelný detail - lidi v tom blahobytu umírali v průměru od deset let dříve než dnes. Zřejmě to bylo způsobeno těmi fantastickými lázněmi a očkováním zdarma. Skleróza je hrozná věc :-P

koukejte v ponděli na ČT 1

raadek*
Muj otec byl v sedesatemosmem odejit od policie, deda rikal, ze jsou horsi jak fasisti a po revoluci rikal zlaty komunisti. Konstatuji, ze komunisticky rezim je spatny a byvali komunisti jsou nyni majitele fabrik a cleni vsech demokratickych stran. Muj nazor je, ze socialismus nebyl spatny a i v tomto rezimu by se nektere z jeho prvku daly uplatnit. Hlavne solidarita bohatych k chudym. Diky za tip, ale na zkreslene televizni porady nekoukam. Bylo by to stejne jako kdyby davali porady ze soucasnosti kde by ukazovali pouze vrazdy, tyrani deti, ekonomickou kriminalitu, otrokarstvi v prostituci, bezdomovce, rodiny v exekuci a spousty a spousty dalsich produktu demokracie a trzniho hospodarstvi. R.

ale to jsou fakty milý pane, ale je na Vás na co se budete koukat. "zkreslene televizni porady nekoukam" doložte toto, nebo pak lžete!

Socialismus je to nejhořší na světě!

To bylo taky dokázáno.

doplněno 16.11.09 20:56:

právě dokument na čt 2

raadek*
Me se zda, ze se na te fotce vic a vic mracite. Radeji vas uz nebudu drazdit. Ze to je zkreslene nemohu dokazat nebot nemam moznost vstoupit do televizniho archivu. Pripadate mi jako inteligentni clovek, tak snad usoudite, ze v minulem rezimu kolem vas nebehali sami disidenti a Stb. Ja jsem asi stastny clovek, ze jsem v klidu vystudoval a nikdy jsem s temito predstaviteli neprisel do styku. Tot muj posledni prispevek v tomto tematu. Jak se rika - Moudrejsi ustoupi. I kdyz v tomto rezimu je to uznana prohra. R

Ale Vám se stále něco zdá, je třeba se probudit. Jsem velice pozitivně naladěný člověk, a ani Váš názor mě nezmění, že za komunistu bylo nejhůře.

ale to my jeden druhého nepřesvědčíme.

(všímáte si, že na Vás neútočím?)

hepcziiik*

človíčku, pokud máte dojem, že za "totáče" nebyli vrazi, násilníci, prostitutky, feťáci, bezdomovci a podvodníci, tak asi zrovna spinkáte a zdá se Vám nějaký krásný růžovoučký sen... Tohle všechno bylo, dejme tomu že ne v takové míře, jen se o tom nepsalo v Rudém právu ani nehovořilo v Aktualitách. tato periodika byla určena pro hlásání socialistických úspěchů našeho průmyslu a zemědělství, na kolik plníme plán X-té pětiletky a jaké světlé zítřky nám plánují na schůzích UV KSČ a co geniálního vymysleli soudruzi v SSSR (jednou jsem vyděl pořad, že sovětští vědci přišli na úžasný objev, jak ušetřit pitnou vodu při zavlažování - začali pole s černozemí zavlažovat mořskou vodou... hovoří za vše, jak to byl fantastický systém).

Nedávno jsem našel ve staré krabici knihy přikryté starou Pochodní a to jsem se Vám nasmál, co se tam psalo za hovadiny :) Tehdy nám to nepřišlo, byli jsme tím masírovaní dnes a denně...

pepa87*

odvolávat se na barevnou TV, se mi zdá trochu nesmyslné, když teprve začínala, to bych taky mohl říkat, že nebyly mobily...

ale když už jsme u toho, tak zaprvé můžeme být rádi, že se tu BTV zavedla, dnes naopak máme novou "digitální" kvalitu, která je mnohem horší než ta přes 50 let stará norma

mimo to, taky byly ty televizory mnohem kvalitnější, bez problému 20 let bez jediné opravy

často se mi zdá, že se srovnává nesrovnatelné, každopádně něco bylo horší, ale něco taky lepší

technicky jsme byli pozadu hodně, páč byly úmyslně embargovány věci technologií ze západu. Viz též ptogram v TV-zašlapané projekty. Prostě sovět vládl věděi přes to, že sjme byli lepší. Takže lepší vědci ano ale technicky nikoli.Jawa se vyráběla 30 let pořád na stejné plat formě!

Míro, správně, zašlapané projekty, to je fakt dobrý.

Tedy dobré ale smutné...

Jsem potěšen, milý Josefe, že mi věříte!

pepyk93*

To vám opravdu věřím...

pepyk93*
hodnocení

0x

Škoda,že jste nenapsal o pár dní dříve.

Pokud jste z Prahy,mohl jste se tam vydat a zjistit,jak to tenkrát chodilo (já to teda také nevím :)).Teď už tam mají zase zavřeno (měli tam otevřeno asi jen týden...).*zed*

hepcziiik*
hodnocení

0x

Jedna věc byla v době před r.89 jednoznačně lepší (byť na tom komunisté asi neměli nejmenší podíl) - herci. A myslím tím páni HERCI - nemyslím že se ve svém životě ještě dočkám nového Menšíka, Sováka, Filipovského, Marvana, Wericha, Kopeckého, Medřické a mnoha dalších... Tihle lidé měli herectví v hloubi své duše, ne díky vystudovanému FAMU DAMU JAMU...

hodnocení

0x
Je to kruté,ale je to tak: 17. listopadu 1989 bylo na Václaváku mnoho těch, kteří věděli, že tanky nepřijedou a tak si rychle převlíct kabáty a připravit si korýtka. No a na Letné cha, cha, tam už celá Praha a okolí měla stranické knížky KSČ spálené a ostatní strany Národní Fronty si připravovaly lži, které jim bude muset uvěřit celá republika - a na dlouho uvěřila. Nejprve ocenit za zásluhy a pak šikovně vyměnit za důvěryhodné nové, mladé členy-aby se hlavně moc nevzpomínalo na minulost 1945-1989.

lerak*
hodnocení

0x

Také jsem slyšel jednu dívenku říkat, že dřív bylo líp, než svůj výrok zdůvodnila. Nikam jsme neměli a tak nás nenutilo utrácet za cestování.

Jinak je to jak v písničce "Zkrásněla jsi ve vzpomínkách", byli jsme nejmíň o dvacet let mladší, ale byla to hrůza, jsem velmi rád, že jsem se dožil změny, moji rodiče to štěstí neměli. Mamince urychlil odchod doktor, který ji poslal po angíně brzo do práce.

Přeji všem hezký den. Jak mají motto nevidomí: Každý den je krásný jen počasí se mění.

hodnocení

0x

otevřely se mi možnosti obecně. Za revoluce 13 nyní 33let. Co mě nejvíc štve je, že pravda a láska opravdu a bohužel nezvítězila nad lží a nenávistí. mj. toto jsem četl v tisku: "lidi mají k sobě mnohem dál", a s tím souhlasím. A konečně i taková postava jako p. Havel uznal, že "ekonomové" a jim podobní to "na startu" pěkně pos... za to budeme "sklíze ovoce" ještě pěkně dlouho.*plac*.

Nechci aby to znělo stěžovačně. Mj. mladé rodiny a děti obecně nejsou podporovány tak, jak bych si představoval. Za totáče se aspoň stavěly "hnusný paneláky" mj. i pro mladé, kde se dalo bydlet. Každý to kritizoval a kritizuje dodnes ... proč dnes ale stojí 2M až 2.5M ... protože se v tomto ohledu za 20let nic moc lepšího nevymyslelo (jen můj názor). Mi.

lidka*

No můj názor je ten, že pan Havel by se měl zdržet kritiky, protože byl jeden z hlavních osob vyjednávání právě s komunisty. A byl bezprostředně účasten všeho dění na startu. A navíc - co jeho styky s M.Č. ještě hodně dlouho po listopadu? To je jak hádání a svalování viny jeden na druhého v současné době, namísto toho, aby skutečně makali na prosperitě republiky. *bum*

lidko, ... v tom máte skutečně pravdu.

... ale kam se vývoj po roce 89 mohl ubírat, ... když ty "koňské opratě" ve svých rukách ( "stejně jako dříve", ale malinko jinak - tj. "prognosticky"? ) drželi - pánové:

Klaus, Zeman, Dlouhý, Grebeníček, Češka, Dyba, Salzman, Ježek, Ransdorf ... a jiní ...? ( ... na Komárka "jaksi" už moc nezbylo, ... ale to asi jenom proto, že některým šéfoval *smich* a tak ho mezi sebe již "nechtěli" )

... a neměli ale tito všichni pánové tak náhodou ... ( na ČSAV, či jiní v jiných orgánech? ) ... jednoho společného "" VELKÉHO ŠÉFA"" (? ), ... pro KTERÉHO - před rokem 89 - v potu tváře pracovali ... až téměř do roztrhání svého vlastního těla?

... kdo všechno ... na období pokusů ( ... pravých ekonomických diletantů *zed* ) ... doplatí není vůbec těžké uhodnout.

No a když už se ti pánové - v té nastávající éře - "opřeli" do nového směřování naší země, ... tak ( mám dojem ) "stačilo" si znalosti ( z činnosti na ČSAV *smich* ) doplnit dobrovolným samostudiem ( když už nic jiného ) ... např. podobných titulů jako je "BUDUJME STÁT PRO 40.000.000 LIDÍ" ( od Dr.h.c. JANA ANTONÍNA BATI ) ... s aplikací na současné podmínky ... a bylo vystaráno ... hned i na několik generací - a byl klid!

Bohužel, zatím - v tomto státě - vládne jenom ABSOLUTNÍ CHAOS, který ( v dohledné době ) už jen těžko někdo "nasměruje" do patřičných kolejí! - A přitom je to tak jednoduché!

Každá hra má svoje pravidla. A aby hra přinesla výsledky ... na patřičné úrovni, pak ... je třeba ta pravidla DODRŽOVAT!

Bohužel, nejenom tvorba zákonů, ale zejména jednání kompetentních ( především ) státních orgánů ( od kterých se všechno odvíjí ) je na tak mizerné úrovni, ... že ( v dohledné době ) očekávat ( i to nejmenší ) zlepšení může jenom značně retardovaný "optimista", který nejenom že nevidí "dosažené výsledky" z posledních 20-ti let, ale také - patrně - vůbec nevnímá realitu dnešních dnů, ... bohužel i s velmi špatnou prognózou do mnoha dalších let budoucích.

A kam tímto postupem směřujeme?

No přesně tam, kam směřuje každá domácnost, která se každoročně ( po desítky let ) ... se širokým úsměvem ... jenom neúměrně zadlužuje ... a přitom - pro zlepšení - dělá pouze to, že VELICE NAHLAS ... ŽVANÍ, jak všechno VELMI DOBŘE funguje!

Kolik že to má naše země celkový "dluh"? ... Je vidět, že ( od roku 1989 do dnešní doby ) ... máme skutečně "velmi dobré" hospodáře ( politiky )!

... obávám se, že pomalu dochází na slova jednoho mého známého, který ( po 15-li letech poměrně úspěšného podnikání, tedy i poměrně dobré znalosti českého prostředí ) využil známého rčení: " ... kdo uteče, ... vyhraje! "

Míro, respektuji Váš názor, ale jen pro vysvětlení. Není možné rovnat paneláky a rodinné domky za 1,5 mega. A ty mladí si ho pořídí, i auto, myčku...

Klidně můžu popsat spoustu výhod i spoustu nevýhod, ...ale celkově se máme lépe...

pane Milane, slezté z té višně. Rodinné domky za 1.5M NEEXISTUJÍ! probuďte se. Starý domek u malého města vel 2+1 s pozemkem tak akorát na cvrkec kuliček stojí 2M. a to do něj musíte dalších 0.5 investovat. Aby se tam dalo žít.

hepcziiik*

Kupodivu jsem před necelým rokem koupil dům s obytnou plochou cca 100m, pozemkem 1800m v ceně 1.450 000,-Kč v obci se školou, školkou, obchody, hospodou, kulturním zařízením, poštou a dobrou dopravní obslužností. proinvestoval jsem cca 300000 navíc, nikoliv z nevyhnutelnosti, ale protože každý si chce některé věci přetvořit k obrazu svému...

jistě Ano, nepřu se, Ale většina lidí bydlí ve městech, možná doplním i bohužel. Nikoli na vesnicíh. Pokud jsem pochopil správně význam slova obec ve Vašem podání.

Míro navštivte stavební servy a poradny, tam najdete spoustu stavebníku kteří to dokáží.

Z višně neslezu, páč na ní pracuji.

zuzee*

Ale existují - na vesnicích okolo našeho města se dá za 1 milion koupit slušný domeček. Ono záleží jak kde. Jsou tu i hodně do milionu ale tam to chce opravy

ale i postavit

Souhlasím - klikání dávno vybrané
malvinka*

On myslel mobilheim*smich**bum*.

hodnocení

0x
Co je lepší? 30000Kč novomanž. půjčka-odpis na dítě 2000Kč,na druhé 4000Kč
300000Kč půjčka pro mladé 2%úrok-odpis na dítě 30000Kč. Berte to jako info- nechci tady polemizovat o tom kolik stojí byt, dům atd.
Kolikrát uvažuju, co by bylo lepší zda, jak president musel nebo nemusel držet komunistům štafle nebo nechat z republiky udělat Čečensko, takovou SREBRENICI? Možná, by tak bylo víc práce, především pro pomníkáře...A výsledek? NENÍ O ČEM PŘEMÝŠLET- NEMUŽEME, JEN TAK LEDABYLE ODPUSTIT TĚM, KTEŘÍ SE CHTĚLI CHOVAT JAKO MILOŠEVIČ,HITLÉR, STALIN, CAUCESKU atd.
miljan*

Najděte nějakou nepravdu.

zvedavec.org/...

pt®

Jak tak tady čtu, tak přesvědčeného se nedá přesvědčit, ať v politice nebo v náboženství. PT

qwert*
hodnocení

0x

Průměrný věk dožití se v České republice v posledních dvaceti letech zvýšil o celých šest let. Všichni však nadávají na zdravotnictví. Vysokoškoláků je v této zemi třikrát (!) více než před rokem 1989, a stejně se nadává, že stát nepodporuje znalostní ekonomiku. České továrny chrlí kvalitní zboží pro celý svět, je o ně zájem a opravdu se za ně platí, takže export naší země se zvýšil desetkrát. Přesto se pořád řeší "malá konkurenceschopnost". Obchodní síť se v každém ohledu dotáhla na západoevropskou úroveň, tak se nadává alespoň na "prohnilou konzumní společnost". Průměrná mzdsa stoupla ve stálých cenách o 69 % a zatímco v roce 1989 se za ni dalo pořídit - pouze na černém trhu - 100 dolarů, dnes je to dolareů rovných 1400. Nízkopříjmové skupiny, například prodavači hamburgerů, si v Česku žijí lépe než v Americe. To nikdy v historii nebylo. Přesto se stále u nás řeší "chudoba" těch, kteří neplatí žádné přímé dsaně, nepřispívají téměř do sociálního a zdravotního systému a pobírají hromadu různých sociálních dávek.

Co se vám pořád nelíbí? :)

"Co se vám pořád nelíbí?"

Jim se právě toto nelíbí!

qwert*

Ale to já samozřejmě vím, jen mi to hlava nějak nebere, a tak se ptám po francouzsku: :Purqua?"

pu®

Dodám nikoliv tak přesná čísla, ale snad trochu pocitová, nicméně také pravdivá - národní památky dále nechátrají a opravují se, díky neziskovým organizacím (před 89 věc nemyslitelná) se dostává i na zapomenuté monumenty (například často unikátní kříže a poutní zastavení podél cest). Ne všechen a nikoliv bez problémů, přesto se zabavený majetek vrací právoplatným majitelům, kterým jej komunisté zabavili. Do psychiatrických léčeben nejsou zavíráni zdraví nepohodlní, ale nemocní. Lidé s handicapem nejsou izolováni od společnosti a dělá se mnoho pro to, aby byly odstraněny bariéry a bylo jim umožněno úšastnit se běžného života. S těmi 1400 dolary dnes klidně seženete letenku až do Států a tam si ještě v NY na 5th Avenue nakoupíte levněji než na Václaváku (dobře, není to tak podstatné, ale co jste mohli před 89?). ČR je členem NATO a EU a má tak zaručenu jakous takous ochranu (ještě kdyby se tak chovala, jak má, a nechtěla furt jenom brát, ale taky se zodpovědně podílela na obranných závazcích - ale to už je jiná věc). Když se náhodou rozhodnete někde zůstat, nemusíte se bát, že by vaše široké příbuzenstvo bylo povyhazováno z práce, popř. nemohlo studovat. A mimochodem, víte, kolik si toho za průměrnou mzdu koupí doma Francouz? Ne? Tak si to najděte. A pak si můžete dál stěžovat, jak se máme špatně.

Pu, nemáte náhodou smajlíka jak tleská?

Rád bych ho vložil za Váš příspěvek.

Nezbývá mě, (zatím) nežli napsat 1*

pu®
25.11.09 12:34

*hi* Děkuju!

chci sem doplnit toho smajlíka!

papene*

*hej**hej**hej**hej*

doplněno 25.11.09 12:58:

Milane tady jsou, ale skočily dolu.

I já se přikláním k pu odpovědi.*palec*

papene*

*cteni*PU kde najdu co si koupí francouz.Máte přímo konkrétní odkaz?*hej*

hodnocení

0x

Termín průměrná mzda je strašně zavádějící a klamající : V podstatě znamená : jsme - li dva ,a já sním celé kuře , tak v průměru jme snědkli každý polovinu kuřete. To musí stačit pro nasycení nás obou.! A tak nějak je to i s průměrnou mzdou.

Míro, ale toto je příklad z mateřské školky, dodejte tam smajlíka a pak to bude OK, jinak si začnu myslet, že jste to myslal vážně.

Statistika nuda je... ale bez ní se opravdu nedá žít. Jestliže se spočítá průměrná mzda v minulém století a teď, je to stále stejný vzorec. Pak nastoupí spotřební koš, a porovnáme co jsme si za hodinu práce koupil dříve a teď.

Nebo máte lepší příklad jak stanovit že jsme se (ne)měli (ne)dobře?

P.milane nemám lepší příklad. Chtěl jsem jen poukázat , jak průměr čehokoliv nepostihuje třeba i propastné rozdíly. Nevíme jaký je horní a naopak dolní mezní (stav) rozměr. Pokud použijeme termín Spotřební koš , vycházejí zase z průměru , nevyjadřuje spotřebu bohatého a spotřebu chudšího-chudého. Proto si myslím , že individuální přístup je spravedlivější a posouzení celkového stavu , posuzovat podle konkrétního počtu jedinců , které jsou na horním , a naopak , na dolním rozměru. Větší bere.

Který rozměr -dolní nebo horní se vetší měrou podílí na onom propagovaném , příznivém průměru mzdy? Těch kterých je více , nebo naopak a nebo stejně.

Příklad: Jedna stotisícová mzda přiděluje při průměru 20 000.- Kč , dalším čtyřem po dvacetitisících Kč , i kdy nedostávají mzdu žádnou.Tento stav vyjadřuje průměrná mzda 20 000,- Kč na každého.To ale si nejsem jist , zda to je také přiklad z MŠ , nebo ze života.

Pěkný den - miro

doplněno 27.11.09 10:50:

Pokud počítám dobře , tak na 5 mil pracujících by stačil cca 1 250 000 stitisícivých mezd , aby byl dosažen průměr 20 000,- kč na každého , za předpokladu , že těch zbývajích 3 750 000 nepracuje a tím nemá obživu . Paradoxně při 20 000,- Kč které na ně připadají z průměru.

miro, ale to se již bavíme o jiném oboru, statistika.

Ten strarý muž v Anglii sdělil kdysi, že věří jen číslům, které sfalšoval...

Miro. Kdyz se Ti nelibi prumerna mzda, tak si zjisti, kolik je mzdovy median. Ten ma mnohem vetsi vypovidajici hodnotu o skutecnem stavu a pokud si dobre pamatuji z minuleho roku, co jsem koukal na stranky statistickeho uradu, tak vychazel asi (pouze) o 1000 az 2000 nizsi, nez tehdejsi prumerna mzda. Tedy zadny propastny rozdil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]