Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ježci mláďata

Od: hrdaalena® odpovědí: 11 změna:

Nedá mi to, musím se s vámi podělit o tohle "nadělení" :

V červenci se okolo naší chaty ve večerních hodinách často objevovali 2 ježci.Na tom by nebylo nic divného a podotýkám,že do této doby jsem o ježčím životě neměla ani potuchy. Jednou jsme je slyšeli nejen dupat, ale i vydávat zvuky podobajícímu se chrochtání prasete.Manžel šel s baterkou po sluchu a a co nevidíme.Jeden ježek chodil stále kolem dokola okolo druhého ježka,který se stále čumáčkem otáčel proti němu. Ten první ježek, když už se mu zřejmě z toho obcházení dokola točila hlava,změnil směr na obcházeni opačné.No, zkrátím to.Vydrželi jsme se na ně koukat asi půl hodiny a nechápali, co to mají za rituál.Manžel je chtěl natočit,ale tím jsme je zřejmě vyrušili, ten obcházející se hodil na bok a dělal mrtvého brouka(pěkně dlouho) a druhý toho využil a utekl. Na netu jsem hledala vysvětlení,bohužel jsem nic nenašla.Jako na zavolanou se objevil v novinách tento článek (viz foto).Díky němu jsem se vlastně dozvěděla, že to je rituál při páření, který trvá i několik hodin.

20.srpna při odklízení hromady prken jsme pak přišli na toto krásné nadělení. Samice je každý večer opouští za účelem hledání potravy.Vzpozdálí jsem jeji pouť jednou sledovala, dokáže jít pěkně daleko,ale k mláďatům si k ránu najde vždy cestu zpět.Je to obdivuhodné.Protože jsme v chatové osadě,mám o ní strach,aby ji někdo při jejích toulkách nepřejel autem.Mláďata totiž stále kojí.Na netu jsem o nich prostudovala hafo informací a tak jsem se mimo jiné dozvěděla, že pokud se narodí až v pozdějším létě,že většinou nedorostou do takové váhy, aby přežili zimu.Zatím nechávám vše na přírodě, ale co pak? Myslíte si,že mají šanci na přežití nebo jak bych se měla zachovat, až by začátkem zimy taková situace nastala? Děkuji za vaše názory.

Ježci mláďata
Ježci mláďata #2
Ježci mláďata #3

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

0x

Aleno. Ti jsou krásní... No, ale. Tyhle pozdě narození ježci nemívají velkou šanci na to, aby přežili zimu. Dávám Ti odkaz, kde je napsáno co s nimi . veterinarka.cz/...

hodnocení

sebob,tak tenhle odkaz jsem na netu nenašla,dík za něj, ale mám obavy,že bych nebyla schopná se o ně tímto způsobem postarat.Radši bych uvítala radu, do jakého zařízení je, když nedorostou, potom odvést.Pokud možno v blízkém okolí Pardubic.

sebod*

Tak já se zeptám kamaráda - veterináře a dám Ti vědět. Pardubice jsou v pohodě.

lidus*
hodnocení

0x

Krásní. To je nadělení, naše ježková měla loni jen 3 mimča, letos nevím. Naše ježčí rodina žije na chalupě v uhlárně, žere s kočkama a zimu tu přežijí i s mláďaty v pohodě, že tu bydlí a stravují se to mi nevadí, vadí nám, že převrací misky ale nejhorší je zametat jejich výkaly. Mláďata se naštěstí další rok odstěhují, neznámo kam, staří tu mají trvalé bydliště. Neměla byste pro ježky také takový azyl na chatě? Máme ježky i postřikané proti blechám a kdyby chtěli tak mohou odejít, staří umí používat dvířka pro kočky.

doplněno 09.09.16 22:25:

zvirevnouzi.cz/... Zde jsou uvedené záchranné stanice.

hodnocení

liduš,právě,že takový azyl bohužel nemám, v chatě by zřejmě umrzli i když bych jim nosila potravu a sklep nemám.Musela bych je jedině předat do nějakého záchranářského zařízení.Ale jak říkám, zatím to nechávám na přírodě a začnu to řešit až by taková situace,že by nedorostli do potřebné váhy,z důvodu dostatečné energetické zásoby nutnou pro hibernaci,nastala.Doufám, že zima přijde co nejdéle a že v našem kraji se ježkové ukládají k zimnímu spánku déle než ve vyšších polohách.Děkuji za odkaz.

balzerka
hodnocení

0x

Nevím,odkud jste, ale najděte si Záchranná stanice zvířat. Sice ježečkům teplé září přeje, zatím je hmyzu dost, ale kdyby, tak zavolejte na tu nejbližší stanici.Oni Vám poradí, co jim dát a pak si pro ně přijedou nebo jim případné ježečky odvezete. Pamatuji si dvě stanice Pasíčka /PA/ a Bartošovice /NJ/ My jsme dříve stavěli ježkovi "přístřešek" plný větví kůry a listí. Několik zim tam přežíval.

hodnocení

0x

Alenko, tak já Ti zase děkuji za vysvětlení toho rámusu co jsem měla včera v 10 hodin večer pod oknem kuchyně. Já se bála ven, protože to byly takové divné a hlasité zvuky, že jsem se obávala, že tady z druhé strany plotu leží u bazénu můj ožralý soused a s ním jsem se dohadovat teda nechtěla. Ježky tu mám, chodí chroustat kočičí křupky co dávám toulavým kočičkám. Ale že by dokázali tak divně a hlasitě chrochtat, to jsem teda nevěděla. :-D

doplněno 10.09.16 12:39:

A ti Tví ježourci jsou prostě nádherní.

hodnocení

Suzy, omlouvám se,že reaguji až nyní, byla jsem přes týden mimo domov, jen ti chci napsat,že jsme na tom stejně, já jsem o tom chrochtání také dosud neměla potuchy. A ještě něco. Ano, ježourci byli nádherní, ale bohužel nebo spíš bohudík příroda se postarala sama, protože jsem dneska byla na chatě a našla hnízdo prázdné. Takže je samice již vyvedla.Snad do zimy dospějí do potřebné váhy.Teď by mě jenom zajímalo, jestli se do něj někdy vrací, nebo jestli se budou alespoň zdržovat v blízkém okolí.Dala jsi mi dobrý tip,zkusím to také s těmi křupkami, snad je ještě někdy spatřím.Nějak mi přirostli k srdci.

sedbod, lidus a balcerka, vám děkuji za vaše dobré rady,i když je zřejmě nevyužiji, pokud budete tuto moji odpověd číst, tak vidíte jak to nakonec dopadlo.

hodnocení

0x

Tihle už jsou "chlapáci." Já před lety asistovala u ježčího porodu. Nechtěně. Náš Čert /pes/ u dřevníku pod otýpkami vyvalil ježčí hnízdo. Ohromný ježek. Dala jsem ho zpátky, hnízdo upravila a znovu přikryla otýpkami. Po hodině Čert doupě vyvalil znovu. Paní ježková už měla 3 mláďata, růžová, velká jako malíček, porostlá místy bílými měkkými zárodky budoucích bodlin. Dala jsem je do velké krabice vystlané senem a protože pes nedal pokoj, donesla jsem krabici na zahradu pod keř rybízu. A dobře uzavřela vrátka. Asi za hodinu už bylo ježečků pět.

Druhý den bylo hnízdo prázdné. Mamka si ježečky někam přenesla. Za pár týdnů nám hlásila paní asi 3 domy od nás, že má ve stodole ježka a 5 mladých. Byli to ti naši a byla jsem ráda, že jsem jim pomohla přežít.

Pokud ježky potřebujete umístit na zimu, tedy:

1/ buď doma: stodolu, nebo sklep, s velkou krabicí, v ní seno a ještě lépe hodně suchého listí. K jídlu škrabané hovězí maso a miska s čistou vodou. Případně psí a kočičí granule, ale to čerstvé maso je nejlepší. Dávat potravu a vodu během celé zimy. Už jsem takto vypiplala dva, jeden mi ale umřel.

2/ Ještě lépe k odborníkům, poradila bych Záchrannou stanici pro zvířata v Pavlově u Ledče nad Sázavou. Dovezli jsme tam už 2 kousky: poštolku spálenou od drátů / pak umřela, výboj byl příliš silný/. A pak krásnou žlunu sraženou autem. Ta se brzy vzpamatovala a mohli ji vypustit do volné přírody. Ke zvířátkům se tam chovají hezky a Vaši ježci by určitě přežili do jara. Jaga.

Ježci mláďata #4

fjvgj
hodnocení

0x
Myslím, že vaši ježci budou v pohodě. Tady mrknete na kalendář, kdy ježek potřebuje a kdy nepotřebuje pomoc.
zvirevnouzi.cz/...
hodnocení

Hezký den babajaga,váš příběh s tak malými ježourky je obdivuhodný i to, jak se snažíte pomáhat ostatním.Když jsem si přečetla vaši odpověď a odkaz od fjvgj( za který mu také děkuji), začínám být v klidu, protože si myslím, že ti moji ježečkové v době opuštění hnízda již těch 10cm určitě měli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]