Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hnědé fleky na silnici

Od: kejikl® odpovědí: 20 změna:

Delší dobu mi to vrtá hlavou. Byli jsme s rodinou na výletě v Novém Městě na Moravě a navštívili jsme lyžařský areál, kde se pořádají biatlonové závody (hned vedle je hotel Ski).
Všiml jsem si úplně všude po areálu na asfaltu hnědých skvrn (asi 5cm), které byly podélné, tak jako by někdo něco hodil zešikma na zem. Všechny byli orientované stejně. Zaráželo mě, že to bylo na běžeckém oválu, přilehlých cestách, prostě naprosto na všech površích.
Cestou domů to bylo i spoustu kilometrů na silnici, kde se občas orientace změnila. Nedokážu si představit co to mohlo způsobit.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lucie*
hodnocení

0x

Díky za otázku,taky jsem na to na naší cyklostezce hleděla.Nikde nic,žádný ovocný strom(že by to bylo od ovoce),ale proč zešikma?taky nechápu...jsou tam jen stromy,keře.Takže se taky těším na odpověď.

scv®
hodnocení

0x

Když zmiňujete lyžařský areál a výskyt všude - nemohlo by to být např. od pásů rolby nebo něčeho podobného?

lucie*
hodnocení

0x

Jestli myslí tazatel to co já,tak je to tohle...dneska jsem na to zase hleděla,snad kilometrový úsek cyklostezky,okolo je jen smíšený porost a zdruhé strany pole.Byly dost hustě a v takových "brázdách"jako rozmazané v jednom směru a do oblouku apod.

Hnědé fleky na silnici
hodnocení

Ano, tak nějak to vypadalo.

hodnocení

0x

Já bych to neřešil. Prostě hnědé skvrny. Buď te rád že jsou to skvrny na silnici a ne na vašem prostěradle *smich* to bych vám totiž byl schopen poradit co to je :-D

hodnocení

0x

Že by hlína?

doplněno 09.09.16 21:42:

Traktor z vleku, náklaďák z korby.

lucie*

ra252-...a kdopak jí tam sypal?

Jediné co mě napadlo jsou slimáci,protože tam jich bývá plno,ale co a proč ze sebe vyluzují,to netuším.

hodnocení

Po slimácich by něco zbylo. A vím, co zbyde po slimácich když je zašláplnu. :)
Rolba? A jak vysvětlíte, ze to bylo na oválu, na lesních cestách, na parkovišti, na místech kam rolba nemohla zajet a kilometry silnice z Nového Města na naprosto celém povrchu silnice.

72mona3*
hodnocení

0x
Pokud zpochybníme působení z vrchní strany, brala bych v potaz pórovitost asfaltu a průsak ze strany spodní (železo obsažené v zemině). M.

lucie*
hodnocení

0x

Opravdu se to hlíně nepodobá,žádné zbytky hlíny.Hlínu snad každý pozná a viděl .Barva hnědá do rezava,všude stejná.

Podezírala jsem jeden druh keře,je tam celkem hojně a jsou na něm takové malé černé bobule.Všude to vypadalo,že by to mohl být on,ale byly místa,kde keř visel skoro nad cyklostezkou a fleky pod ním nebyly.A i kdyby to byly ty bobule,tak by musel být liják a vítr,aby je to rozmázlo do směru,do tvaru víru.Žádný liják nebyl a hurikán taky né;)

Jakoby tam řádil šílený malíř:)nebo slimáci měli párty a se...ou po cestě.

hodnocení

Jsem strojař, takže je pro mě výzva přicházet na to jak věci fungují. Dost věcí se dá vysvětlit když clovek přemýšlí (alespoň hypoteticky). Tohle mi hlava nebere.

hodnocení

0x

Jsem z toho kraje. K Vysočina Aréně (oficiální název sportovního areálu) mám osobní nedobrý vztah, podívat se tam nepůjdu. Ale poptám se.

Zatím se jen domnívám, že to nebude souviset s lyžováním, ale s cyklistikou (viz poznatky kolegyně Lucie). Na přelomu června a července se tam konalo mistrovství světa v závodech horských kol. A cyklistická veřejnost opravdu hojně využívá areál i okolní lesy se singletracky k vyjížďkám.

balzerka
hodnocení

0x

Kdoví, co do té asfaltové směsi na cyklostezku dávaj. Na silnici to nedaj, to by neprošlo Správou silnic, ale tady mohli přimíchat nějaký železitý materiál, třeba nějaký divný štěrkopísek.

hodnocení

Bylo to i na hlavní silnici z Nového Města plácnu 10 km v kuse.
doplněno 10.09.16 10:46: Když jsem v areálu byl loni, fleky tam nebyly.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, tak, já přidám teorii o saharském písku - je velmi jemný a spolu s deštěm, resp. větrem (a sklonem vozovky kudy voda odtéká) by mohl zanechávat tyto šikmé stopy. Není to jev plošný, tak nemusí být zaznamenán všude (tedy, ani o kus dál). Je to jako jemné okrové barvivo a do asfaltu se "zajezdí"a "zažere". Zdravím!

pocasi.eurozpravy.cz/...

hodnocení

0x

Byla jsem se tam podívat. Správně již odpověděla balzerka. Evidentně se jedná o nějakou železitou příměs v asfaltové směsi. Každá skvrna má své nejtmavší oko - železitý kamínek. Od něj se pak šmouha šíří po svahu dolů. Ani parkoviště, kde by se předpokládala rovina, není úplně rovné. I na něm si voda z tajícího sněhu hledá cestu "dolů".

Je toho tam tolik, že mě napadlo, jestli snad původně nemířil náklad kamení do hutí, že cesta do asfaltovny byl nějaký omyl. :) Také je možné, že umělý sníh, kterého je areál od podzimu do jara skoro stále plný, je z hlediska koroze agresivnější než běžný sníh a déšť. Ale nad tím už nebádám.

hodnocení

Zatím asi nejverohodnejsi vysvětlení.
Hapruje tam jen loňská absence fleků a stáří celého areálu. :)
bim

Areál je opravdu starý. Ale neustále se mění. Stále se něco opravuje, vylepšuje, přistavuje. Každá větší akce se na areálu a jeho okolí podepíše, asfaltéři si libují, klidná zákoutí mizí. Nechodím tam často, ale mám matný dojem, že loni nebo předloni byla na místě dnešní největší asfaltové plochy, té s největšími skvrnami, jen kamenná drť. Lyžařům to zřejmě nevadilo, pokrylo se to technickým sněhem, ale pro letní MS horských kol byl zřejmě asfalt příhodnější. A ruka sponzorů dostatečně otevřená. Ty skvrny mohla klidně udělat jediná zima. Také jsem zašla na okolní méně frekventované cesty, kde je asfalt viditelně starší i má jinou barvu. Tam žádné skvrny nejsou.

hodnocení

Takže záhadu můžeme uzavřít. Děkuji. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]