Nejste přihlášen/a.
Delší dobu mi to vrtá hlavou. Byli jsme s rodinou na výletě v Novém Městě na Moravě a navštívili jsme lyžařský areál, kde se pořádají biatlonové závody (hned vedle je hotel Ski).
Všiml jsem si úplně všude po areálu na asfaltu hnědých skvrn (asi 5cm), které byly podélné, tak jako by někdo něco hodil zešikma na zem. Všechny byli orientované stejně. Zaráželo mě, že to bylo na běžeckém oválu, přilehlých cestách, prostě naprosto na všech površích.
Cestou domů to bylo i spoustu kilometrů na silnici, kde se občas orientace změnila. Nedokážu si představit co to mohlo způsobit.
Když zmiňujete lyžařský areál a výskyt všude - nemohlo by to být např. od pásů rolby nebo něčeho podobného?
Opravdu se to hlíně nepodobá,žádné zbytky hlíny.Hlínu snad každý pozná a viděl .Barva hnědá do rezava,všude stejná.
Podezírala jsem jeden druh keře,je tam celkem hojně a jsou na něm takové malé černé bobule.Všude to vypadalo,že by to mohl být on,ale byly místa,kde keř visel skoro nad cyklostezkou a fleky pod ním nebyly.A i kdyby to byly ty bobule,tak by musel být liják a vítr,aby je to rozmázlo do směru,do tvaru víru.Žádný liják nebyl a hurikán taky né
Jakoby tam řádil šílený malířnebo slimáci měli párty a se...ou po cestě.
Jsem z toho kraje. K Vysočina Aréně (oficiální název sportovního areálu) mám osobní nedobrý vztah, podívat se tam nepůjdu. Ale poptám se.
Zatím se jen domnívám, že to nebude souviset s lyžováním, ale s cyklistikou (viz poznatky kolegyně Lucie). Na přelomu června a července se tam konalo mistrovství světa v závodech horských kol. A cyklistická veřejnost opravdu hojně využívá areál i okolní lesy se singletracky k vyjížďkám.
Kdoví, co do té asfaltové směsi na cyklostezku dávaj. Na silnici to nedaj, to by neprošlo Správou silnic, ale tady mohli přimíchat nějaký železitý materiál, třeba nějaký divný štěrkopísek.
Dobrý den, tak, já přidám teorii o saharském písku - je velmi jemný a spolu s deštěm, resp. větrem (a sklonem vozovky kudy voda odtéká) by mohl zanechávat tyto šikmé stopy. Není to jev plošný, tak nemusí být zaznamenán všude (tedy, ani o kus dál). Je to jako jemné okrové barvivo a do asfaltu se "zajezdí"a "zažere". Zdravím!
Byla jsem se tam podívat. Správně již odpověděla balzerka. Evidentně se jedná o nějakou železitou příměs v asfaltové směsi. Každá skvrna má své nejtmavší oko - železitý kamínek. Od něj se pak šmouha šíří po svahu dolů. Ani parkoviště, kde by se předpokládala rovina, není úplně rovné. I na něm si voda z tajícího sněhu hledá cestu "dolů".
Je toho tam tolik, že mě napadlo, jestli snad původně nemířil náklad kamení do hutí, že cesta do asfaltovny byl nějaký omyl. Také je možné, že umělý sníh, kterého je areál od podzimu do jara skoro stále plný, je z hlediska koroze agresivnější než běžný sníh a déšť. Ale nad tím už nebádám.
Areál je opravdu starý. Ale neustále se mění. Stále se něco opravuje, vylepšuje, přistavuje. Každá větší akce se na areálu a jeho okolí podepíše, asfaltéři si libují, klidná zákoutí mizí. Nechodím tam často, ale mám matný dojem, že loni nebo předloni byla na místě dnešní největší asfaltové plochy, té s největšími skvrnami, jen kamenná drť. Lyžařům to zřejmě nevadilo, pokrylo se to technickým sněhem, ale pro letní MS horských kol byl zřejmě asfalt příhodnější. A ruka sponzorů dostatečně otevřená. Ty skvrny mohla klidně udělat jediná zima. Také jsem zašla na okolní méně frekventované cesty, kde je asfalt viditelně starší i má jinou barvu. Tam žádné skvrny nejsou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.