Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Potřeboval bych poradit.Před týdnem jsem si na bazaru vyhlédl šlapací výheň.Bylo to od soukromé osoby a u výhně bylo napsáno že je v naprosto perfektním stavu.Dojel jsem si pro ní (100Km) a na místě párkrát šlápnul...vše O.K. Dnes-po té co jsem si musel přerovnat sklep-jsem zkusil zatopit.Zhruba po dvaceti šlápnutích začal mít větrák takový odpor že ho nohou neušlápnu(asi uložení hřídele).Abych ho sundal musel bych odšroubovat popelník.Ten jak jsem zjistit dží dvěma šrouby které jsou totálně zarezlé a přetřené barvou.Jestliže je budu chtít povolit tak je utrhnu a jelikož jsou v litině zničil bych tím i popelník.Chtěl bych se proto zeptat...psal jsem prodejci e-mailem tento problém...co bych měl dělat v případě že nebude reagovat?Děkuji
Záleží i na vašem přístupu, chcete vrátit peníze nebo by vás uspokojila kompenzace, dejme tomu10%? Pohled je dvojí, buď skratá vada nebo stav odpovídající stáří. Použijte trochu diplomacie a můžete být spokojeni oba.
Kompenzace je mi na nic.Já chtěl koupiit výheň v perfektním stavu.Proto jsem pro ni jel přes 100 km
Tak jste si měl koupit novou se zárukou. Opravdu bylo v inzerátu slovo "perfektvní"? Nebylo tam slovo - v dobrém stavu, ve funkčním stavu atd? Zpočátku výheň šla, nedokážete prodávajícímu, že vás podvedl. Koupě použitého zboží je vždy velké riziko. Nyní můžete pouze spoléhat na dobrou vůli prodávajícího, že se nějak slušně dohodnete.
Zdravím,
řekl bych, že se vám na tom větráku pouze něco (přesněji uložení) hnulo otřesy při přepravě, když větrák předtím fungoval a po přepravě nejde. Rozhodně byh to tedy neřešil s prodejcem, s tím strávíte víc času než opravou - pokusil bych se o opravu, protože na tom není co zkazit. Sice nevím, jestli je uložení větráku v ložiskách nebo je to jen v pozdrech, ale první, co bych zkusil, je to uložení poklepat, jestli si to nesedne zpátky (když to předtím normálně šlo, tak zadřené natvrdo to nebude. Pak případně uložení namazat.
Pokud byste to chtěl udělat důkladněji, pak rozbrání není nijak velká práce. Šrouby zatřené barvou jsou sice prasárna, ale to jste si určitě všimnul už při koupi, že výheň není opotřebovaná, ale natřená (takže vzhledově vylepšená na prodej). Na povolení šroubů stačí kamarád s autogenem (lehce okolí šroubů ohřeje a vy šrouby povolíte a vytočíte), v nouzi nejvyšší šrouby prostě utrhněte, jejich zbytky v popelníku odvrtejte, vyřízněte závit a dejte nové šrouby - práce na cca 1 hodinu.
Navíc po takové repasi a vyčištění a namazání ventilátoru budete mít do budoucna jistotu, že máte na X let dopředu vystaráno s údržbou - vždyť na té "feldšmídě" se v podstatě nemá co rozbít.
Děkuji za odpovědi.Jak jsem psal,tak mám strach z té litiny-nechci aby praskla.Bohužel nikoho s autogenem neznám takže budu muset trhat.Poklepáním se nic nezměnilo.Když sundám řemen tak s hřídelí otočím i malíčkem,takže dělá dojem že se tam něco kříží když se pohne hřídel napnutím řemenu.Mohu se zeptat?...Vy jste kovář?...já jen že bych se rád vyptával.
Začnu od konce - ne, nejsem kovář, ale jsem od tzv. černého řemesla. Kovařina mne lákala jako kutila (mým snem bylo si udělat vlastnoručně kovaný plot), ale změnily se mi životní podmínky, takže sen padnul a kovárničku aktuálně nemám kde vybudovat. Strojařině (převážně manuálně) jsem se věnoval de facto celý život (proto mne i baví kutit, opravovat atd.), ale v současnosti se nevyplatí držet se strojařiny jako zaměstnanec, protože ta práce vzhledem k nutným znalostem a zkušenostem není zaplacená (v roli zaměstance), takže připravuju změnu, kde hodlám využít svých znalostí, svého pracně nastřádaného vybavení a celoživotních zkušeností. Ale to jsem odbočil
Od konce II. - když nemáte autogen, nic se neděje - jde to i bez něj (dnes už to není tak rozšířené zařízení jako dřív), jen ten autogen některé věci maličko usnadňuje. Jednu zásadu si pamatujte - do litiny se netluče (a když už, tak ne kladivem, ale dřevěnou paličkou lehce poklepat), na demontáž apod. neplatí obecně rozšířená "pravda", že když to nejde silou, jde to ještě větší silou. Pokud chcete něco z litiny demontovat, šrouby opatrně odbruste nebo odvrtejte (na odvrtávání si do šroubu lehkým ťuknutím udělejte důlek pro vrták, pokud si neumíte nabrousit vrták tak (zkrácením středového ostří na minimum), aby vrtal přesně kde potřebujete i bez důlku).
Jinak na uvolnění zarezatělých šroubů je možné použít kyselinu (nepamatuju si bohužel, jestli sírovou nebo solnou, ale intenet by vám určitě poradil), ale je to na dlouho, než to rez vyžere.
Další metoda odstranění šroubů (ale i zalomených vrtáků, závitníků a pod.) je tzv. vyjiskření, ovšem netuším, jestli uvedenou technolgii někdo ve vašem okolí má - kdysi to bylo v každé fabrice, vyjiskření (hlavně závitníků či navrtáváčků čili toho, co nešlo pro svou tvrdost odvrtat) zabraňovalo nutnému vyhození jinak velmi pracných a tím i drahých dílů.
Pokud se vám obě hřídele samostaně volně točí a pouze při tlaku určitým směrem se to "kousne", pak je pravděpodobně něco vyběhaného - čep na hřídeli či uložení hřídele. Možná by to stačilo jen namazat, ale pokud chcete aby oprava měla delší životnost, doporučil bych to rozebrat a opravit (přepouzdřit).
Tolik všeobecně. Více k případné konkrétnější radě by napomohly nějaké fotky...
Ještě jednou děkuji za rady.Problém jsem nakonec vyřešil.Mezi řemenicí a tělem ventilároru byl gumový kroužek který se vymačkal a chvilkama lezl do uložení hřídele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.