Nejste přihlášen/a.
Herečka Natálie Kocábová ve článku v novinách říkala, že "My Češi jsme posedlí jídlem". Za mlada byla v USA a lidé tam byli tlustí, ale dnes díky osvětě o zdravé výživě již tam tolik tlouštíků vidět není. To náš národ je prý už tlustší.
Zajímal by mě váš názor na to, proč "jsme tolik posedlí jídlem." Já si to totiž také myslím. Kdekdo má nadváhu. Vždyť dříve v TV nebylo tolik pořadů čistě jen o vaření - nikoho by to dříve nezajímalo. Všeci lidi na světě mají přece stejné množství chuťových pohárků, tak proč se tak neadekvátně cpeme zrovna my?
tak jsme tak znudění, že se pořád jen cpeme a vymýšlíme chutnější pokrmy? Nebo cítíme větší duchovní prázdnotu než jiné národy a snažíme se ji zaplnit nejdostupnější drogou? Zajídáme obavy z budoucnosti?
Ze nekdo nekde v novinach neco rekne jeste nutne neznamena, ze je to pravda. A ze si to myslite take neznamena, ze je to pravda.
Ze je nekdo posedly jidlem take nutne neznamena, ze se to automaticky vztahuje na cely narod.
Ja urcite jidlem posedly nejsem. A to jsem Cech. Takze prosim nepausalizovat.
"Konvalinko" : krasne jste si odpovedela sama "Cítíme větší duchovní prázdnotu než jiné národy a snažíme se ji zaplnit nejdostupnější drogou? Zajídáme obavy z budoucnosti?"
Presne tak, media nas tak masiruji, ze clovek si ve sve zaslepenosti ani nevsimne, ze hraje hru, ktera nam je tady podsouvana. A neni to jenom s jidlem...
Navic, clovek neni ani ochoten pripustit, ze je zaslepen a manipulovan. Je pak nestastny a frusrtoavan, chodi po poradnach a ordinacich, tlaci do sebe antidepresiva, prezira se, zapiji (nejnudnejsi drogou na planete) alkoholem ... a nevsimne si ani, ze se toci v zacarovanem kruhu. Nikdo mu ale nepomuze, kazdy musi zacit sam. Kez tomu tak je.
To je ta nejvetsi svizel dnesniho cloveka.
Jeřábník Franta Lívanec řekl, že Češi vůbec nejsou posedlí jídlem.
Myslím, že toto prohlášení má stejnou platnost jako citát herečky, kterou jsem si musel vygooglit, abych zjistil, že je to vlastně spisovatelka, ale ani tak mi nic neříká.
btw proč si myslíš, že v naší TV je víc pořadů o vaření než v "cizině"?
Každý si rád pochutná na něčem dobrém. Dávno přeci platilo, že i láska prochází žaludkem :D Je to nadskázka, ale proč se zamýšlet nad tím, že lidi baví experimentovat s jídlem? Vždyť jsou lidé i obory ve kterých se člověk hrabe celý den v zemi a pozoroje chování žížal, tak proč ne jídlo, které je člověku tolik přirozené? Proč zrovna takové lidi podezírat z duchovní prázdnoty? Měl jsem kamarádku, která mně občas kladla podobné otázky o jídle, jako zde uvádíte Vy a nakonec se přiznala, že je anorektička. Vyvarujme se extrémům ale všechno mezi je v pořádku...
Lidi se prejidaji. A to hodne. Mame nevyvazeny prijem a vydej. Myslite si, ze cely den straveny u PC je nejaka prace? Tomu ja prace nerikam.
Lidi prestavaji varit a cpou se po restauracich. Zerem moc masa, mouky a smazenych svinstev. V restauracich si myslime, ze nam serviruji kvalitni jidlo - to je ale omyl. Naserviruji Vam smazene levne ingredience precpane eckama. Pak nejaka ta svacinka, vecere, druha vecere ... A nejlepe zapit alkoholem (pivo nebo vino), ktere na sebe vazou tuky... bleeeh
Paradoxne si lidi nechavaji doma udelat prodrazenou majestatnou kuchyn a nejsou schopni normalne si navarit. A kdyz varime, tak polotovary...
Samozrejme, nejde pausalizovat. Nekteri uz prozreli a delaji to uz jinak. Nrikam ze dobre nebo zle, ale jinak ...
Pamatuji se, že před padesáti lety byl jeden,dva druhy jogurtů, pár druhů salámů a všeho tak jen pár Maso bylo jen v neděli,někdy i v sobotu. Čokoládu jsme měli jednu pro všechny. Do restaurace na oběd nepřicházelo v úvahu, to by rodiče nepovolili. Šetřilo se na všechno. Měli jsme se dobře a nebyli jme tlustí. Dnes je všeho kvanta a lidi se cpou jako nenaž... Také se nehejbou. My jsme museli pomáhat a měli jsme koníčky a sport. Takže,když je ta možnost, tak se nacpem
Na to ani nepotřebuji být zaslepena , manipulována a rozhodně se nenudím
Dobrý den, docela bych s tím souhlasil - nejdříve se dobře a hodně najíme a potom zase hledáme způsob, jak rychle a bez námahy zhubnout (to jídlo je možná levnější, než přípravky na hubnutí a rady poradců přes výživu). Zdravím!
Každý ať mluví za sebe. Já nejsem posedlá jídlem. Pořady o vaření jsem zaregistrovala a nekoukám na to.
Vidím to tak, že každý má svého "boha", někdo si dělá svého boha z plného břicha, jiný zase ze svého bytu, jiný zase ze svého auta, jiný ze značkového oblečení, jiný zase jinak, nemusí jít vždy o jídlo...
Myslím, že se v tom seběhlo více okolností, Spousta lidí rádo něco kutí, a přitom zdaleka ne každý má nějakou dílničku, nebo vůbec možnost něco hodnotného vytvářet vlastníma rukama. Spousta lidí také rádo něco umí opravdu dobře. No a vaření není až tak náročná činnost, do toho se člověk dostane rychle; navíc je tam předpoklad, že pokud se výsledek povede, okolí to opravdu ocení. K tomu se připojil fakt, že mnozí jezdí na dovolenou do vzdálenějších zemíc, kde ochutnají něco jiného než je u nás zvykem a také to, že se v poslední době často mluví o různých zdravých a škodlivých potravinách. Já vařím ráda a pořady o vaření se též ráda dívám; občas tam jsou různé zajímavé "zlepšováky". Posedlá tím tedy ale nejsem... lidem, kteří nemají žádné jiné téma k rozhovoru než jídlo, se z principu vyhýbám. Naštěstí je jich v mém okolí minimum.
Řekl bych, že se tu směšují 2 věci: Současná móda pořadů o vaření a obezita národa. Kolik z těch obézních lidí je tlustých proto, že si dobře uvařili? Jedno procento? Zbytek je dán konzumním způsobem života (sedím u TV a žeru a nehýbu se), stresem (nemám čas se najíst a pak to doháním po večerech) a kvalitou potravin (opět rozhoduje cena). Ono, když se podíváte do té zmiňované Ameriky, nejtlustší jsou ti sociálně nejslabší. Tlustých milionářů a miliardářů asi bude podstatně méně, než tlustých nezaměstnaných černochů (ti z principu sedí na zadeli a zabíjí čas u TV a nekvalitního jídla).
Ano, přiznávám, jsem posedlý jídlem. Rád jím. Rád dobře jím. A proto si musím uvařit sám. Málokdo mi tak dobře uvaří jako já sám sobě. No dobře, tak ještě manželka, aby nebyla dívčí válka. Kvalita v hospodě stojí hodně peněz. Jestliže si někdo myslí, že jídlo v hospodě do 100kč za porci je kvalitní, tak je naivní. Dobré může být, ale kvalitní ne.
A stejně tak rád sleduji pořady o vaření. Nejen laik jako já, ale každý kdo chce, je schopen leccos okoukat. Vaření-kuchařina totiž není o tom z ČEHO vaříme, ale JAK vaříme, tedy o zvládnutí postupů.
Jen s jedním nesouhlasím. Možná je u nás víc lidí s nadváhou než v americe. Ale rozhodně u nás není tolik lidí tak tragicky tlustých jako tam. Extrémů je rozhodně víc tam, než tady.
A že naše nadváha není způsobena čučením na pořady o vaření o tom jsem silně přesvědčen, i když nemám jediný důkaz. Spíš se na tom podílí nezdravý způsob života. Čučení na úplně jiné pořady než ty o vařeni, málo pohybu, stres doma i v práci atd... Ale to každý zná a ví. Si myslím
Né jídlem, Češi jsou posedlí prací.
Češi tráví v zaměstnání obvykle 40,4 hodiny týdně. V počtu odpracovaných hodin se řadí na páté místo v EU.
czso.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.