Nejste přihlášen/a.
Hodného nepálí...(tuším, že je to něco s šmejdem)...
Já bych řekla, že rčení.
Něco jsem našla tady, i s vysvětlením: cs.wikipedia.org/...
nebo například tady: proc.wz.cz/...
Rčení vypovídá o lidské moudrosti,zkušenosti,pravdě,morálce.Pořekadlo je blízké rčení,ale obsahem není lidová moudrost,ale řečový zvrat.Příklad: My o koze,ty o voze.My o vlku,vlk za humny.
No tak to teda není. "My o voze ty o koze", má svůj význam. A to jest, že když se dva lidé, nebo více o něčem dohadují a každý mluví o něčem jiném. Jeden z nich buď nepochopil o čem ten druhý mluví, nebo to dělá také naschvál proto, aby omluvil svůj názor a schválně si mele to své a tak dál. Většinou se toto přísloví používá když se už člověk nechce dohadovat, ale nechce také přistoupit na jiný názor. Tak aby debatu která nikam nevede ukončil, řekne "hele, ty o voze a já o koze". A tím elegantně a bez urážky toho druhého, může z nepříjemného dohadování pláchnout.
"My o vlku a vlk za humny", to znamená, že když se o někom mluví, nebo si někdo na někoho třeba i jen vzpomene, tak se někdy stává, že ten dotyčný zrovna přijde na návštěvu, nebo ho náhodou potkáte, nebo může zrovna zatelefonovat a tak dál. A v tom případě se toto říká. Takže o žádné řečové zvraty ani rýmování vůbec nejde. Je to opodstatněné.
Jinak pořekadlo znám také pouze jako "Poctivého nepálí". Žádný dovětek .
Myslím že je to taková alegorie na to, že když někdo krade, nebo je jinak nepoctivý tak se může "spálit". Ne v pravém slova smyslu, ale přeneseně. Může být potrestán. Poctivému tato nepříjemnost nehrozí.
Dobrý den, já to znám pouze jako "poctivého (hodného) nepálí" - ovšem, nefunguje to . Zdravím!
Ale funguje! Pamatuju se, jak mamka zvedala poklice, loupala horký brambor. Když jsem to zkusila já, pálilo to, tak použila toto přísloví. Časem si prsty si zvyknou a pak to nepálí, ani hodného, či zlého.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.