Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Jablka na stromě - pálenka?

Od: jirkasirka* odpovědí: 6 změna:

Zdravím diskutující. Soused má u našeho pozemku pár jabloní, které ho v poslední době už nijak moc nezajímají. Po včerejší diskuzi se sousedem mi bylo řečeno, že si je klidně můžu očesat a dělat si s nima co chci. Tak se chci zeptat, dá se ještě teď připravit nějaké množství jablek tak, aby se poté dali vypálit? Má s tím někdo zkušenosti, popř. spíš nějaké tipy nebo rovnou jednoduchý návod. Jablka si samozřejmě vypálíme oficielně...

Děkuji

Jirka

 

 

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

0x
avatar totak
Potřebuješ něčím jablka nadrtit.Jinak z toho nic nebude. Ideální by bylo všecko zmoštovat a nechat kvasit jenom mošt ( Z moštu se dá stanovit cukernatost a případně potrebu dosladit) to by ale dost zvedlo náklady už tak dost vysoké po zdanění alkoholu. Do kvasu nesmí přijít ovoce shnilé ale jinak poškozené nevadí. Z jablka kde je už hniloba rozjetá stejně už bakterie vyžraly většinu cukru. Takže vyhodit. V sudu se ti po pár dnech udělá navrchu tekutina a tu v období bouřlivého kvašení vystřídá koláč. Ve chvíli kdy koláč zase klesne pod hladinu je čas to pálit. Jinak riskuješ že jestli se nevytvořilo dostatečné procento alkoholu ,zvrhne se kvašení v octové. To že při sbírání jablek nesmí do kvasu přijít tráva a větvičky snad víš. Z takových příměsí vzniká jedovatý metyl.
jirkasirkabubli
hodnocení

Děkuji moc za odpověď, V podstatě tedy stačí abych jablka nedával celá ale nadrcená (rozmlácená) to je pro mě důležité info. Ještě se chci zeptat jestli do sudu s jablky mám nasypat cukr? V minulosti, když jsme s tátou dělali meruňky tak si vzpomínám, že jsme tam sypali cukr (nevím kolik)...


doplněno 20.08.16 09:36:

Jo teď vlastně koukáj, že jste mi na to odpověděl...a dá se i nějak odhadnou cukernatost, když ovoce moštovat nebudu?

Přisypat do sudu dvě kila cukru, tím se nic nezkazí. Do kyselých jablek i vic. Když se to ale s prislazováním přežene tak cukr brzdi kvašení a pálenka má po vypálení hořký ocas. Když je naopak cukru málo tak je velká pravděpodobnost že se kvas neuhlídá a zlomí se. To nejvic hrozí u hrušek.Chce to do toho po měsíci čas od času strčit prst a jak člověk ucítí ocet tak fofrem zpracovat.

Cukernatost se neodhaduje, cukernatost se měří, moštoměr stojí kolem stovky. Chuťový dojem velmi klame a i když se ovoce jeví jako sladké, výnos nestojí za nic, pokud vůbec dokvasí. Cukrů je více typů a některé nemají kvasinky moc rády ;)

 

hodnocení

0x
avatar wlezley

Jen doplním, nečekejte od toho žádný zázrak. Obecně jsou jablíčka dobrý na mošt nebo Cidre. Za cenu kterou zaplatíte v pálenici, bych raději koupil kvalitní pití nebo použil jiné ovoce. Jablka běžně mívají cukernatost 5°Bx, což je na hraně zpracovatelnosti. Meruňky, švestky mají 8 - 12°Bx :(

 

calvados
hodnocení

0x

Existují pěsitelské pálenice, do kterých odvezete ovoce a oni se postarají o kvas a vše potřebné. Jen pozor, ovoce by mělo být z vlastní nebo pronajaté zahrady. Od té doby co nemají celníci do čeho píchnout, jdou i po zahrádkářích. Nejen, že si zkontrolují na katastru, zda vlastníte zahradu, ale přijedou se i podívat, zda tam máte odpovídající stromy.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]