Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lazaně v Tescu vs koňské maso

Od: jabraka* odpovědí: 45 změna:

Koňské maso určitě není škodlivé.Po válce bylo často na krámě a salám jsem dokonce jedl také.

V jednom řernictví se objevila reklamní tabule.

Dnes velmi levná skřivánčí paštika, - 9 Kč / kg.

Zákazník udiveně vstupuje do krámu.

"Prosím vás,jak můžete prodávat skřivánčí paštičku tak levně?"

Řezník potichu odpoví:"Milý pane,dá rozum,že jenom skřivánčí maso by mi cenu nesrazilo,proto ho míchám 1 : 1 s koninou."

"Ale stejně pane,je těch skřivánků potřeba hodně! "

"Proč hodně,pane,jeden skřivánek na jednoho koně."

To se mi vybaví,když slyším tu zprávu z Tesca.

JABRAKA

45 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jabrako, já bych koně, resp. koninu nepozřela. Tedy vědomě. Tudíž by mě namíchlo, a to dost, kdybych se dozvěděla, že jsem ji snědla v lasagních či něčem jiném. Když tam má být hovězí maso, tak tam má být hovězí.

mowla*
hodnocení

0x

Konina je škodlivá emotivně - ne fakticky*), maso samotné je chutné (normální člověk nepozná od hovězího nebo třeba klokaního)...

Lidi blbnou a následně pod vlivem mediální masáže panikaří...

*) asi jako králíček-mazlíček na smetaně

mowla:

jak panikaří? Když už nic jiného, tak je to okrádání zákazníka!

mowla*

Mno - já to "okrádání"*) nevidím... Není mi totiž jasná vazba ceny surovin na ceně produktu - z pohledu koncového zákazníka. Zákazník kupuje produkt za jasně deklarovanou cenu - v tomto případě nějaký polotovar (nejím prefabrikované blafy, takže jen matně tuším, o co jde) za cenu XX Kč. Ale nikde není psáno/dáno, že vstupní cena surovin musí být aspoň YY Kč (nebo že marže může být maximálně ZZ Kč)... To citované "okrádání" je prostě humbukem nějakého reportéra.

*) Je to klamání zákazníka, to jo - namísto hovězího je ve výrobku obsažena konina - ale "okrádání"? ;)

Nebo kravička

Lazaně v Tescu vs koňské maso

lidus*
hodnocení

0x

Nedávno donesl manžel výborný čabaj (název toho výrobku), říkám co to je? Koňský kabanos a ač opravdu výborné víc jsem to nejedla. Do potravin dnes chodíme s lupou abychom dokázali přečíst složení výrobku a ještě i tak nás oblafnou.

solenza*
hodnocení

0x

Konina je dobré maso, spousta lidí má pouze předsudky. Kůň narozdíl třeba od prasete nesežere kdejaký zbytek. Koňské maso je mnohem zdravější. Nejvíce se vyrovná hovězímu. I klokaní maso je prý velice dobré. Ale u nás drahé. Ale již nyní se můžeme těšit na krokodýlí, jedna farma v Česku již má licenci na produkci tohoto masa. V jiných částech světa jedí psí, jinde nejedí hovězí. To si nevyberete. Jen souhlasím, že to mělo být na obalu. V Česku by to prodeje nijak neovlivnilo, protože Češi obaly nečtou.

pb®

Nevadí konina jako taková, to je opravdu zdravé maso. Ale vadí, že se neví, z jakého chovu to maso pochází. Protože ono moc chovů koní jen na maso není. Takže je vážná obava, že to koňské maso pochází z jezdecky využívaných koní, kteří zkrátka už jsou tak nemocní, že se hodí jen na ta jatka. Jednak je to neetické, protože zvíře využívané jako pet se běžně nejí. Tedy nepředpokládám, že někdo doma chová kupříkladu králíka jako pet a pak ho sní. A kdo u takové 20ti leté hajtry kontoluje, jaká všechna léčiva jí byla za celý život podána. Kdo kontroluje, že kůň pár dní před porážkou nežral třeba phenylbutazon, který se dává běžně kulhavým koním porti bolesti?

dzordz*
hodnocení

0x

Ha, Jabrako, to je asi jako "párky s telecím", které ho obsahují, a teď abych moc nekecal, 1.5%? 0.9%? Nějak tak.

hodnocení

0x

Koňský salám byl kdysi velice levný, mám pocit, že osm korun za kilo. A jíst se dal.

Když jsme byli na návštěvě ve Francii, jeden náš kamarád nám k večeři připravoval koňské karbanátky a když jsme dělali obličeje, vzal nás druhý den do řeznictví a opravdu, tohle maso bylo podstatně dražší.

Takže tady se spíš jedná o nějaké klamání spotřebitele, ale myslím, že asi nikdo nezemře po požití těchto lasagní. Myslím, že jíme i horší věci.

mowla*

Konina se - vcelku běžně, dá koupit i u nás, i nyní - je o něco levnější, než hovězí a o něco dražší, než vepřové. Stejnětak se dá koupit koňský salám.

jardino555*
hodnocení

0x

a to ještě nevíte, že v čínské restauraci sníte psa :)

majsterjoe*

A kocky, zaby,.potkany a cervy.*smich*

Číňani sní všechno, co má 4 nohy, když to není stůl. Všechno co létá, když to není letadlo a všechno co plave, když to není loď. :D

albatros498022*

Bohužel není to pravda navštěvuji čínské restaurace v naději, že dostanu psa, ale bohužel nic...

doplněno 21.02.13 00:12:

A lasagne jsem koupit nestihnul, tak ani kůň nebude...

mowla*

Nechodíš do těch správných restaurací a nebo nechodíš ve vhodnou dobu... ;)

Psa nedělají všude - a pro každého taky ne...

hodnocení

0x

Je to medialni masaz , lide po cele evrope to jedli a mozna dale ji /prece jen buhvi kde to vsude jeste je/ a me je to celkem jedno , jestli to je kure , krava , prase , kun vcem je rozdil? Maso z kona je chutne a hned bych si ho dal na rohlicek *smich* radeji nechtejme ani vedet co vse jeste je v potravinach , nebot bysme museli jist jen to co si opet vypestujem a vychovame

ladaadal*

Tady nebyl průšvih, kvůli kvalitě či závadnosti. Konina je moc dobrá, dobře se připravuje a je zdravá jako každé maso. Tady šlo o to, že lazaně jsou několikanásobně dražší, takže vydělávali víc, než připouští zdravá míra - prostě někdo záviděl, že vydělali víc než on. Já sice lazaně nejím, ale na rovinu - vydělali na nás zákaznících. Kdyby to prodávali jako "koňské lasagne" kapku levněji, tak si toho nikdo ani nevšimne. Navíc je stále dost lidí s předsudky, kteří koně, psa či kočku a jiná zvířata z přesvědčení nepozřou, takže na ně to byl podraz i na psychiku. Ačkoli, ti, kteří ochutnali alespoň vědí, že i konina má svoje aroma a chuť.

zabu

Přesně tak. Konina má opravdu odlišnou chuť, která ne každému chutná. I já, který si myslím, že vařit umím, jsem na koňském guláši pohořel. Prostě je to podvod. Nehledě na to, že se ze začátku hovořilo o nějakých léčivech, které se koním přidávají do krmiva a jsou násl. i v tom mase. O tom se nějak přestalo mluvit.

Můj strýc, starý sedlák, by koně nikdy nejedl. A dát mu to do jídla bez jeho vědomí, by byl hodně velký problém.

jabraka*
hodnocení

Já se snad picnu.Minulý týden jsem nakoupil od "zmrzlíků",bývali to Family Frost,prodávali hluboce zmražené výrobky,zeleninu,bramborové knedlíky s uzeným,a jiné.Dnes přešli pod firmu Eismann.A ejhle,ti najednou prodávají také Lazaně s koninou z Rumunska. Možná jsem také něco zkonzumoval ,

JABRAKA

Jabraka, no právě, "kšeft je věc svatá" *ee*

zabu
hodnocení

0x

Lidi, proč baštíte "šmakulády"? Vždyť třeba zrovna ty lazaně jsou dost jednoduchý jídlo. I s přípravou ze svého těsta.

floro*
hodnocení

0x

Je zajímavé, že kvůli konině je takovýho povyku a to není nic zdravotně závadného. Kvůli technické soli v Polsku se nic nedělo, ještě jsme jim nemohli nakázat aby dali vědět ve kterých potravinách se může vyskytovat a než si to tam uklidí. Trochu bordel, ne? A nebo že by proto, že někteří jsou si rovnější než ostatní?

V Anglii se ročně porazí tuny a tuny koní, prověřených a neosvědčených (pomalých) v dostihovém sportu a nejsou to žádná stará a nemocná zvířata, ale koně do deseti let - prostě odpad v cyklu šlechtění. Maso se mele do psích konzerv - nebo že by lazaní?

V Irsku se koně normálně chovají na maso a velmi významně.

Já s touto aférou vidím problém v tom, že svět je až příliš globalizovaný - selata se narodí v Německu, vykrmí se v Česku, porazí se na Slovensku, maso se zpracuje v Itálii, paštika se sní ve Francii (a ještě bych dodala, že hov...no se spláchne v Německu - kruh se uzavřel). Jak se to ještě všechno může vyplatit? Nebo jak drůbež z Brazílie může být levnější jak ta z Čech? A ještě k tomu čestvá?

Kde se co vyprodukuje, tak se to tam taky má sníst!

Mám pocit, že se otázka týkala podvodu, výrobek byl deklarován jinak, než byla skutečnost. To by se kontroloři na našich výrobcích vyřádili a divili by se i ušima. ;) Když si kupující zaplatí hovězí, má mít hovězí a ne koninu. Já osobně proti koňskému masu nic nemám. Když ji vidím a je cenově přístupná, koupím ji. Ale byla bych naštvaná, kdybych chtěla a zaplatila hovězí a dostala bych něco jiného, než hovězí.

jabraka*
hodnocení

Babčo,včera jsem sledoval besedu s Jílkovou,máte slovo.Pořád tam omílali kvalitu potravin,ale nula od nuly pošla.Zrovna se pořád mluvilo u soli,ale musím se těch Poláků zastat.Nebyla tam použita posypová sůl,jak pořád melou sdělovací prostředky.Ale sůl technická.Ta se na příklad používá při výrobě chloru.A je vysoké čistoty.Rozhodně nemůže nikoho poškodit-.

JABRAKA

Varující je již skutečnost, že technická (nebo také průmyslová) sůl není určena pro užití v potravinách. Z analýzy technologického procesu pro výrobu průmyslové soli v polské firmě ANWIL, která byla zveřejněna v evropském systému rychlého varování RASFF, navíc vyplývá, že v rámci této výroby mohou pravděpodobně vznikat dioxiny.

Průmyslová sůl se kromě toho v uvedené firmě vyrábí na zařízeních chráněných proti agresivnímu solnému nálevu emulzí z pogumované oceli, a vzhledem k nedostatku informací není možné podle zprávy RASFF posoudit, zdali se škodlivé látky z tohoto materiálu mohou dostat do solného nálevu. To ale jinými slovy znamená, že toto riziko existuje. Na druhou stranu je skutečností, že dosavadní analýzy ani v Polsku, ani v ČR nebezpečnost průmyslové soli, pokud je vůbec dohledatelné, že k výrobě potravin technická sůl použita byla, nezjistily

jabraka*
hodnocení

Jirko,ani zázrakem se ti nepodaří vyrobit ze soli dioxiny.Samozřejmě se použitím technické soli porušil jen technologický předpis,ale na zdraví to nemůže uškodit.

JB

V tomto oboru jsem úplný laik, ale podstatně hůř na mě působí průmyslová či technická sůl v jídle než konina v jídle. Nezlobte se na mě, ale po obojím se nám asi nic nestane, ale ta technická sůl působí (tedy alespon na mě) při přečtení podstatně hůře než konina. S tou nemám sebemenší problém a klidně cokoliv, co obsahuje koninu bez problémů spolknu. U technický soli budu asi trochu přemýšlet.

Kdo tvrdí že se doxiny vyrábí ze soli? V té soli mohou být obsaženy z ovzduší,vody...A pokavaď sůl neni náležitě upravena vyčištěna a skontrolováná vím houbec co v ní je.

doplněno 03.03.13 17:13:

Pro JABRAKU

marenka*

Přesně tak. Ona ale tu bych řekla až paniku udělala opět nejmenovaná televize. Na čt 24 uvedli to co říká babkazov, ale v té druhé? Konina v lazaních a k tomu manipulativní video koní, běžících po louce. Proč u hovězího nepouští roztomilá telátka, u vepřového selátko s mašlí? ;) Přijde mi že média dostala opět lidi tam kam chtěla.

Co mě víc dostalo, tak třeba Albert. Akce na mleté maso. Podívala jsem se na balíček, otočila, četla složení. Vepřového 35 %, hovězího asi 14 %. Zbytek obsahu fuj. Jenže to všechno napsané tak pidi písmenky, že chudák důchodce nemůže mít šanci si to přečíst. To je podfuk.

hodnocení

0x

,,Konina,,mi nevadí,maso,jako maso,hlavně že je nějaké.Pokud mi něco chutná v čínské restauraci,tak určitě nebudu pátrat po tom,co to je!Ještě bych se mohla dovědět,že to včera ještě běhalo někde v kanále a o to fakt nestojím.

ladaadal*

Ruze, o tom už jsem taky přemýšlel, ale na druhou stranu - krys je všude mraky. Kdyby se začaly chovat regulovaně (kvůli nemocem), tak by to maso taky nemuselo být špatný. :).

23.02.13 12:50

*palec**palec*

lidus*

Lazaně s Tesca jsou mi šumafuk ale Ikea zrušila švédské kuličky*sok* (údajně také konina) a ty s brusinkovou omáčkou a hranolky miluju a je mi celkem jedno co v tom výborném jídle bylo, je a bude když mi bude i nadále chutnat.

mowla*

Zkus tamního lososa - taky není špatný, než ty masové kuličky ´prověří´...

zabu

Nezkoušeli jste v Ikea jidelně nahlas zařehtat? Kamarád to zkusil, a byl, no řekněme, vyveden ven. Ne moc vybíravě. Ale za tu srandu to prý stálo.

buss
hodnocení

0x

Koninu jsem jedl, levný salám, vcelku dobrý až na tu spoustu křupek. Co jsem našel na intu..
1942 Továrny na uzen. zboží Studená, Krahulčí, Hodice a Kostelec dostaly výzvu, aby připravily stáje na umístění dobytka z Polska, pokud možno největší počet (snad z Ruska). Koluje pověst, že továrnám Studená, Krahulčí, Kostelec došly vagony zmrzlých koní z rus. fronty na zpracování uzenek.
Vyhláška č. 14/942 masosvaz /Zákaz prodje vepřového masa židům/.

ddasa*
hodnocení

0x

Nevim co resite konina je maso dobre o.k. za meho mladi bezne prodejny konsky salam za kacku atd..gulasek lepsi jste nejedli *palec*jde jen o prachy jinde prodelate okradaji vsude a to vam nevadi...koninou se nikdo neotravi *jasne*

ddasa, přece není debata o škodlovosti koňského. Debata je o tom, že si vyberete a zaplatíte hovězí a dostanete něco úplně jiného. Třeba koninu nebo rybí nebo kozlinu. Je to jedno! Zaplatil jste hovězí! ;)

hodnocení

0x

Dětství jsem prožila na rozlehlých lukách okolo Kladrub, kde jsem mohla stáda běloušů hladit po nozdrách. Kůň patřil k mému dětství a nebylo to nikdy jatečné zvíře. Bylo to zvíře pro radost a pro krásu.

Stejně tak se někdy dobře podívejte na krávu, jaká je krásná, jaké jsou nádherné a moudré ty její velké oči. A co malá telátka, radující se ze života? A všechno dokáží lidé zabít a sníst. Já tedy taky, zabít ne, ale sníst ano.

Babička chovala kozy. Když se narodila poskakující a hravá kůzlátka, přišel řezník a zabil je. Utíkala jsem z domu, abych neslyšela ten zoufalý, skoro dětský pláč. Ovšem pečené kůzle s nádivkou či kůzlečí řízky - neochutnala jsem nic lepšího.

Takže jsem takový pokrytec - lituji to, ale sním to.

Tak si myslím, že okolo toho koňského masa se rozvířila ohromná mediální kampaň. Není to zdraví škodlivé i když by to mnozí lidé nesnědli.

Daleko víc by se měly kontrolní úřady zaměřit na maso staré, páchnoucí, na různé plísně, na jedy v potravinách, na které má monopol především Polsko. Konina, i když je pro mnohého neschůdná, nikoho neotráví, nepoškodí mu zdraví, což se nedá říct třeba o jedu na krysy v polských sušenkách.

Můj děda vždycky říkával: Sněz to s chutí a nepátrej po tom, co to je.

Je to tak, ale různé ty červy, brouky a kobylky - to by můj zažívací trakt opravdu nezvládl, tím jsem si jistá. Jaga.

doplněno 02.03.13 07:35:

Navíc, nevěřte všemu, co se tváří jako konina, že jí skutečně je.

Když jsem pracovala v masokombinátu, vyráběli tam koňský salám. Ptala jsem se na ty koně. Vedoucí expedice mi prozradil, že koňské maso se vůbec nepoužívá, prý je koňský salám dán pouze speciální skladbou koření.

Stejně tak se u nás dělaly vaničky s mysliveckou paštikou. Myslíte si, že to bylo z myslivců? Nebo aspoň ze zvěřiny? Omyl - opět dochuceno pouze vhodným kořením, tymiánem, jalovcem, novým kořením, aby to chutnalo jako divočina. Divokého v tom nebylo zhola nic.

V téhle souvislosti, ve spojení s mysliveckou paštikou mne napadlo, z čeho se asi dělá cikánská pečeně nebo turecký med...*smich*

V každém případě mám pocit, že jakmile se začaly vyrábět liberecké párky, nějak nám ubývá počet obyvatelstva ve městě.;)

mowla*

A dětský olejíček?

*smich*

Propána, že by? *smich*

jabraka*
hodnocení

Ukazuje se ale jiný náhled na tuto problematiku.Náboženský.Židovská enkláva nemá totiž na výběr.Může totiž sníst vepřové v potravinách,které jeho přítomnost neprokazují.Pak jídlo není "košér" a židovští konzumenti hřešili.

JABRAKA

Hřešili? Nevěděli co jí. To nemůže být hřích. Tady se ukazuje že náboženství je na dvě věci na h... a na nic

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]