Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na devět / na devátou

Od: mikihans® odpovědí: 15 změna:

Pokud říkáte, že někam jdete na určitou hodinu. Řeknete "na devět", nebo "na devátou"?

Jen takový menší průzkum ;)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

na devátou

Dobrý den, na sraz se chodí na devátou a na devět se chodí do hospody . Zdravím!

na devět

:-D Asi jo. Taky říkám Dorce: "Dnes si zajdeme na jedno. Máš něco proti tomu?" A ona ne. Jdeme kolem zahrádky, přisednu ke známým, vždycky tam nějací jsou, dám jedno grepové a jdeme spokojeně domů.

Na devět, to je přesný čas. Na devátou, to je takové + -. Si myslím.

hodnocení

0x

na devátou

Na devátou...jako že se sejdeme v devět. Jdu na devět chápu jako že jdu na devět piv *smich*

hodnocení

0x

na devátou

..na devátou

hodnocení

na devět

Dobře, tak se to špatně říká asi jen u nás *smich* ale u nás se na čas neptá "na kolikátou", ale "na kolik". A podle toho je o jiná odpověď.

na devátou

mikihans pak se vkrádá otázka na kolik čeho? a to jsou právě ta piva, u nás chlapi říkají "jdu na jedno", ale že u jednoho to neskončí, to už je jiná věc *smich*

na devátou

Něco v tom smyslu "jdu na jedno - dvě... slovy na dvanáct". *pivo*

pohanka*
hodnocení

0x

Já řeknu spíše - mám tam být v devět hodin. Ovšem zároveň v tomto případě je možná varianta říci - mám tam být na devátou hodinu, ale není tam prostě jistota.

Pokud je něco určeného na jisto tak v devět hodin. A pokud je něco ještě v jednání, tak na devátou, s tím, že se může ještě čas změnit v závislosti na okolnostech /doprava/.

Pokud se jedná o pracovní pohovor, nástup do práce, tak v devět hodin. Na devátou už je trochu čas rozptýlený, a pokud se z toho nestřílí, může být plus mínus nějakou minutu před. Ve variantě okolo deváté /kterou nezmiňujete/ lze říci pár minut před a pár minut po deváté.

V životě to mám osobně ale nastavené, že se snažím dodržet čas, jak v prvním /v/, tak v druhém případě /na/ a chodit před devátou a mít tak rezervu. Nerada chodím pozdě, abych o něco nepřišla a nenechala toho druhého čekat.

na devátou

pohanko u nás se také říká "přijdu v devět" nebo "přijdu na devátou", kdybych řekla "přijdu na devět", tak to by bylo, že přijdu na devět paňáků...ale jistotu bychom měli po vyjádření Ústavu pro jazyk český *smich*

fran56ris*

Souhlasím - vlak mi jede v devět a ne na devátou.

Přenos z Olympiády začíná v devět. Atd.

Jak zde někdo píše - jdu na devět piv.

hodnocení

0x

Právě že se nejedná o určitou hodinu. "Na devátou", je výraz tolerance. Může to být chvíli před , nebo chvíli po deváté. V děvět, je určen přesný čas. Na "devět", by mi přišlo opravdu divné, ale pochopila bych to, kdybych věděla o co jde...

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Já to mám tak nějak jako Pohanka a Suzymon. V případě zamýšlené varianty ,,na devět,, mě nějak nenapadlo to spojovat s pitím alkoholu. ,,Na jedno,, , je dostatečně vyhovující a srozumitelné.

fex
hodnocení

0x

Já jsem nikdy neřekl, že jdu někam na "devátou". Vždycky řeknu na devět.

hodnocení

na devět

Konečně někdo :) smím se zeptat, z jaké oblasti jsi?
fex

Moraváci se nazpřou ne? Severní Morava.

doplněno 15.08.16 09:18:

U nás není čas se ptát:

"Hele, na kolikáááátoooouu mám přijít?" "No přeci na deváááátoooouuu?

U nás se to řeší:

"Na kolik?" "Na devět"

*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]