Nejste přihlášen/a.
Pokud říkáte, že někam jdete na určitou hodinu. Řeknete "na devět", nebo "na devátou"?
Jen takový menší průzkum ![]()
na devátou
Na devátou...jako že se sejdeme v devět. Jdu na devět chápu jako že jdu na devět piv ![]()
na devět
Dobře, tak se to špatně říká asi jen u násna devátou
mikihans pak se vkrádá otázka na kolik čeho? a to jsou právě ta piva, u nás chlapi říkají "jdu na jedno", ale že u jednoho to neskončí, to už je jiná věc ![]()
Já řeknu spíše - mám tam být v devět hodin. Ovšem zároveň v tomto případě je možná varianta říci - mám tam být na devátou hodinu, ale není tam prostě jistota.
Pokud je něco určeného na jisto tak v devět hodin. A pokud je něco ještě v jednání, tak na devátou, s tím, že se může ještě čas změnit v závislosti na okolnostech /doprava/.
Pokud se jedná o pracovní pohovor, nástup do práce, tak v devět hodin. Na devátou už je trochu čas rozptýlený, a pokud se z toho nestřílí, může být plus mínus nějakou minutu před. Ve variantě okolo deváté /kterou nezmiňujete/ lze říci pár minut před a pár minut po deváté.
V životě to mám osobně ale nastavené, že se snažím dodržet čas, jak v prvním /v/, tak v druhém případě /na/ a chodit před devátou a mít tak rezervu. Nerada chodím pozdě, abych o něco nepřišla a nenechala toho druhého čekat.
na devátou
pohanko u nás se také říká "přijdu v devět" nebo "přijdu na devátou", kdybych řekla "přijdu na devět", tak to by bylo, že přijdu na devět paňáků...ale jistotu bychom měli po vyjádření Ústavu pro jazyk český ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.