Nejste přihlášen/a.
Dobrej večír přátelé, občas kupujeme na benzínce Kontakt stáčené víno. Máme rádi polosladká a sladká vína, tak kupujeme Pálavu. Ovšem zajímalo by mě, zda lze klasickou cestou dosáhnout takové sladkosti vína nebo je víno uměle doslazováno.
Pálava je hodně sladká i když ji koupíte ve sklípku ne jen na benzínce. Patří to k charakteristickým znakům odrůdy.Má prostě větší procento zbytkového cukru.
zkuste si dát do vyhledávače Pálavu,pokud si dobře pamatuji, tak byl někde publikován článek, že na to,kolik se v ČR prodá Pálavy by musely být vinice tak 5x větší a všechny osázeny pouze tímto druhem.
Zdravím.!
Přesně tak... Pálava z Maďarska.! No, možná i ze Slovenska.
Nedávno jsem dostal od souseda Portské, ovšem to bylo tak příšerně těžké
a sladké, že jsem to nedal. Nejradši mám Zelený Veltlín a pak Muškát.
Z červených Modrý Portugal a Neronet. Ještě před nedávnem jsem vůbec netušil,
že nějaký Neronet existuje. To víno má úžasnou barvu a skvělou chuť.
Stojí za vyzkoušení.!
No to je právě ono. Pálava by měla být z pálavy, ale na té benzínce se nikde od nikoho nedozvíte, kde je její přesný původ a tudíž i složení.
2kedar, já portské miluji. Ale to je na kalíšek jednou za čas. Není to na láhev za večer. Portské není na pití, portské je na mlsnání z maličké kleničky. Já i mám pocit, že se ani snad portské víno nepoužívá, protože se při výrobě mísí s pálenkou. Používá se spíše název Portské. cs.wikipedia.org/...
Ale no tak, Kedare! To je jedna z nejlepších značek. Znovu vám opakuji, že to není na pití. Tohle portské, konkrétně tahle značka, ta je jedna z nejkvalitnějších. Já to taky zas až tak nepoznám, ale vzpomněla jsem si na příhodu, kdy mi byl nalit koňak špičkové kvality a mi se zkřivila pusa nad chutí mydlinek. A ten hostitel se na mě mile usmál a pravil: "Že ty máš hubu na kobzole?"(brambory) Asi tak.
no já nevím, nemám nic proti vaší chuti, ale žiji mezi vinohrady a kupovat víno na benzince mi připadá úplně stejné, jako kupovat benzín ve vinotéce.
Pálava skutečně sladká je. To poznáte nejlíp, když si koupíte nějakou lepší lahev s přívlastkem Pálava pozdní sběr nebo Pálava výběr z hroznů.
Odtud moje rada. Kupte někde ve vinotéce nějakou lepší lahev a porovnejte se stáčeným vínem od benzinky. Rozdíl poznáte hned, ani nemusíte být expert. Si myslím, že to víno od benzinky přestanete kupovat.
Pokud prodejce vína na benzince toto víno prodává legálně,nádoby s vínem musí mít označené púvodem vína/výrobce,dovozce/názvem odrúdy,zatřídění vína dle sladkosti,obsah alkoholu, šarže a jiné.Takže se dostanete k púvodu vína.Pálava nemusí být jen sladká,když je suchá,obsah cukru je 4-9 g/lt - její buket vynikne lépe,než u sladké,kdy je víno víc zakulacené a obsah cukru při zatřídění vína mezi sladké je víc než 45 g/lt.Pokud vám prodejce neprokáže dokladem její púvod, patrně nakupujete přeslazený navoněný patok.
Polosladké vína mají obsah cukru od 12-45 g/lt v závislosti na obsahu kyselin ve víně a tato sladkost se dosahuje i bez doslazení cukrem.Zemědělská inspekce lehko zjistí rozborem jestli je víno naslazeno cukrem,fruktózou,moštem a podobně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.