Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vlivem nenadálých okolností jsem se dostal do situace, kdy nejsem schopen bance splácet úvěr. Jeho splácení probíhalo po několik let bez problémů, s bankou jsem v kontaktu, nedělám tedy mrtvého brouka. Přesto, jak jsem pochopil, nejsou ochotní počkat až si moje problémy vyřeším a pohledávku chtějí prodat třetí straně. Údajně je to běžné a pro banku pohodlné řešení. Zajímá mě pouze to, zda třetí strana, která pohledávku koupí, musí respektovat úrokovou sazbu sjednanou v úvěrové smlouvě nebo může požadovat i vyšší.
Úrokovou sazbu respektovat musí, nicméně není to o tom, že by jste jim to splácel jako bance.
Jakmile pohledávku prodají, tak nový věřitel po Vás bude požadovat zbylou částku uhradit a pokud nebudete mít jak, nechá si vydat platební rozkaz a následně případně exekuce.
Jen abyste mě špatně nepochopil, jsem to napsal trochu neurčitě možná. Platí podmínky smlouvy, kterou jste uzavřel s bankou. Nicméně pokud nebudete splácet, pak viz postup výše. Banka tu pohledávku prodává právě proto, že je problémová a zřejmě tam budou náklady s vymáháním.
Díky za odpověď. Jde zřejmě o to, komu to prodají. V tuto chvíli mi to samozřejmě neřeknou. Nicméně, podle toho co jsem slyšel, tak žádná banka to neprodává nějakým šílencům, kteří by na mě poslali 4 vymahače v černém Mercedesu. Dokonce to prý smluvně zajišťují tak, aby třetí strana už to dál prodat nemohla (právě z bezpečnostních důvodů). Každopádně já to splatit chci, pouze potřebuji získat nějaký čas, který mi banka dát nechce. Na to, že jsem jejich dlouhodobý klient a nikdy se mnou problémy nebyly, jejich postup považuji za nehorázný. Na jejich místě bych klientovi, který komunikuje a kontaktoval je dokonce ještě před jakoukoliv upomínkou, se splácením počkal a pohledávku prodal teprve poté, kdyby tato vstřícnost nepomohla a klient ani po této lhůtě nesplácel.
nevím co je to za "banku" (zda vúbec) ale před 15 lety kdy jsem v bankovnictví působil, se u reagujího klienta se snahou o řešení postupovalo metodou buď odkladu 1-2 splátek samozřejmě se sankčními úroky navíc nebo u trvalejšího problému i úpravou splátkového kalendáře s navýšením ÚS . Prodávaly se až polhůtné úvěry nad 3 měsíce po splatnosti s kompletní známkou nedobytnosti., ale reálně se stanovením ceny takové pohledávky, kdy si kupující pohledávky ověřoval situaci dlužníka a kvalitu zajištění, nejdříve až zhruba po půl roce..ale je jiná doba, tak se asi postupuje jinak. Jinak je to samozřejmě sesplatněná pohledávka = okamžitá splatnost jistiny+příslušenství.
Jedná se skutečně o banku, jmenovat ji nechci. Alespoň zatím. Každopádně, přístup bank je evidentně rozdílný. Postup který jste zmínil je jistě běžný i v dnešní době, ale u jiných bank. Ze zkušeností ostatních lidí vím, že nejhorší je s věřitelem nekomunikovat, hrát mrtvého brouka. Tomuto jsem se vyhnul, přesto mi to nebylo nic platné. To co zmiňujete v poslední větě by skutečně mělo platit až poté, co by klient nezačal splácet po odkladu splátek. Dokonce si dovolím tvrdit, že by to banka měla udělat ve vlastním zájmu. Okamžitým sesplatněním totiž klienta mohou zlikvidovat a nic z něj tím pádem nedostanou, zatímco kdyby mu nechali pár měsíců na stabilizaci situace, získali by celou jistinu úvěru s běžnými úroky + úroky z prodlení.
...a jěště jsem si vzpomněl: "vychytralejší" dlužnící v problémech hradili částečně dle splátkového kalendáře 100% úroky z úvěru a aspoň malou část, třeba i jen symbolicky pár kaček z jistiny, a pohledávka tak nemohla být zesplatněna. Chce to nastudovat úvěr. smlouvu a VOP banky, a třeba by to byla možnost "obrany" proti nekooperaci banky. Každopádně o takovou nezesplatněnou pohledávku není na trhu zájem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.