Učební obor

Od: Datum: 11.08.16 14:11 odpovědí: 6 změna: 12.08.16 20:21

Zdravím mám kamarádku která chce jít na obor stravovací a ubytovací služby ale myslím že to pro ni není dobrý nápad jelikož je tělesně znevýhodněná a nemůže být třeba číšníkem to by asi nedopadlo to samé když má sejít schody musí se něčeho chytit ale v přípravě jídel a tak prý nevidí problém jinak je moc šikovná má to zkusit nebo je to špatný nápad má tady někdo s tímto oborem zkušenosti?

předem děkuji :)


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 11.08.16 19:38

u kamarádky bude asi posuzovat její praktický lékař, zda může/nemůže jít studovat tento obor. Pokud je nutné k přihlášce razítko od lékaře...u značné části odborných škol je nutné potvrzení lékáře

Datum: 12.08.16 00:09
avatar

Vhodnost zvoleného oboru potvrzuje na přihlášce lékař, takže toho se podle mne obávat nemusiš. Žádný lékař nedá potvrzení, pokud by zvolený pro tvou kamarádku nebyl ze zdravotního ohledu vhodný.

Spíše bych se zamýšlela nad tím, jestli by kamarádka neměla na víc. S učebním oborem pro žáky se speciálními potřebami bude mít v budoucnu obtížnější uplatnění než s "klasickým" oborem nebo SŠ.

Od: mis
Datum: 12.08.16 18:02

tak ona už má SŠ s klasickým oborem jemomže nemůže najít práci tak raději ve škole než na pracáku..

Datum: 12.08.16 18:33
avatar

Říkávalo se číšnice. Nyní servírka.

Pokud má střední školu nějakého zaměření, je to ztráta času, opět se pokoušet o další střední školu jiného zaměření.

Určitě bych doporučila zvýšit si kvalifikaci v tom směru, ve kterém maturovala.

Škola společného stravování /hotelová a pod./ si myslím, že není pro tělesně postiženého člověka vhodná, ale jak to v životě bývá i tato možnost tu je. Dokud si to člověk nezkusí, tak nemůže nic zatracovat. Sama musí zvážit své síly a hlavně, něco o této službě lidem, turistům vědět. Je to zaměstnání, kde se nehledí na běžnou pracovní dobu. Ale musí vědět, že bude slouži po 365 dní v roce a mnohdy je provoz 24 hodin denně.

Pokud má člověk malé děti, zaměstnavatel musí vycházet hodně vstříc a víme, jak to dneska chodí. To aby jeden zaměstnanec měl stále denní a druhý byl ochoten dělat stále noční. Služby jsou mnohde 12ti -16ti hodinové, tedy nepracuje se 8 hodin a padla. Ovšem, pokud by měla status UZP, tak třeba by měla úlevu, jenom na částečný prac. poměr.

I při této škole je praxe na place a v kuchyni.

A je to práce celý den na nohách, stojí se /recepce/, běhá se /obsluhují hosté/ nosí se objednané pití a pokrmy. To vše v určitém tempu a zátěž tam na ruce, trup, nohy je.

Pokud by měla kamarádka vlohy na jazyky a opravdu mohla zaměstnavateli nabídnout komunikaci ve vícero jazycích, ve velkých hotelech je potřeba z kanceláře po telefonu a po e-mailu vyřizovat objednávky, rezervace, ukončení pobytu.

Tedy pokud chce kam. pracovat v hotelnictví, cestovním ruchu musí umět jazyky a cestu k práci bude mít volnou.

Já jsem vyučená servírka a dělala jsem po vyučení Hotelovou školu v Poděbradech. Z mého hlediska bych tuto práci dívce s pohybovým problémem nedoporučila. Ale já jsem se v té práci nenašla, mě se moc nelíbila.

A dělat ji jenom proto, že nemůže sehnat práci, tak to sorry, ale takový životní postoj neuznávám.

Myslím, že by si měla vybrat práci, kde bude sedět a pracovat u stolu, jemnou práci.

Zlatnice, výroba bižuterie, opravy hodinek, různé laboratoře - tady by se měla podívat na zdravotnictví, jestli by se nemohla rekvalifikovat.

Od: host
Datum: 12.08.16 19:02

Co takhle ve školní jídelně? Jídlo se neroznáší, výdej je u okénka. Případně, pokud má smysl pro čísla, přesnost, přejít na práci hospodářky, prodej stravenek, vyúčtování obědů...? nevím je to jen náhlý nápad.

Datum: 12.08.16 20:21
avatar

Ta lehčí práce je práce na pozici hospodářky, většinou je na zkrácený úvazek, nebo toto vše zajišťuje vedoucí kuchyně.

Kuchařka ve školní jídelně to jídlo jenom nevydává, ale povětšinou ho musí i uvařit. A každá kuchařka řekne, že to je těžká práce.

Jinak jsou jídelny, nebo firmy, které hledají pracovnici pouze na výdej obědů. Öbědy se přivezou v termosech a na pracovnici je, aby jídlo spravedlivě rozdělila na objednané porce.

Tím ale práce nekončí. Ty termosy musí umýt, stejně tak všechno použité nádobí, nářadí a uklidit kuchyňku. Tam, kde je myčka, je o talíře a příbory postaráno.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.