Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Líbí se Vám česká hymna?

Od: lucie* odpovědí: 18 změna:

S Olympiádou jsem zaslechla i českou hymnu a zjistila jsem,že ve mě odjakživa vyvolává smíšené pocity.Hlavně mi vžene slzy do očí,nevím proč,ale působí tak na mě.Více se mi líbí ruská nebo francouzská hymna,kde citím tu národní hrdost.Ovšem netuším,jestli byla v historii nějaká jiná významná událost a skladba s ní spojená na kterou bysme měli být hrdí,že jsme Češi.Když pomineme historii,proč jí máme,líbí se Vám česká hymna?nebo byste volili jinou skladbu?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

venkov4ever*
hodnocení

0x

Mně se líbí. Docela věrohodně vystihuje náš kraj i českou holubičí povahu. Naprosto nesouhlasím s Danielem Landou, že by se českou hymnou měla stát píseň Ktož jsú boží boj/.... Kdepak. Nejsme boží bojovníci a nikdy nebudeme. *slunce*

hodnocení

0x

Ahojte Lucie,

ano,ano,máte pravdu.Také ve mně vyvolává smíšené pocity.Je taková smutná,umrlá.

Bory šumí všude,voda hučí po skalinách také všude,v sadě se skví zjara květ také všude...*nevi* :-D

Přála bych si takovou nějakou rytmickou a veselou.Ale na to jsme malí páni.

vilik*
hodnocení

0x
Já jsem spokojenej. Hlavně, když je možnost a důvod ji hrát.
Češi sice nikdy neměli holubiččí povahu, ale hymna je taková klidná, melodická, ostudu nám nedělá.
Upřímně, působí lépe než všechny ty bojové výkřiky jiných národů. I když pravda je, že jeden z nich, ten slovenský konec, mi tam podvědomě chybí.

pohanka*
hodnocení

0x

Ráno jsem vstala a jak bylo krásně, začala jsem si ji zpívat u otevřeného okna. Za chvíli mě napadlo, že jestli mě slyší soused, tak si pomyslí, že jsem se zbláznila. Bylo krásné, čisté ráno, ptáčkové zpívali.

Máme krásnou a líbeznou hymnu, opěvuje naši krásnou zemi. Já tam tu hrdost naopak slyším. Lesy, bory vroubí celou naši zem od Šumavy, Krkonoše, Jizerky, Jeseníky, Beskydy. V těch horách pramení Labe, Vltava, Morava, Odra. Jako potůčky zurčí a po celé kotlině sbírají menší toky. Však krásně to zhudebnil B. Smetana v cyklu Má vlast.

Ještě bych tam ráda viděla a slyšela ,,Nad Tatrou se blýská... ale bohužel, je to pryč. Nás obyčejných se nikdo neptal.

Vždycky jsem cítila, že nám ten ocásek uřízli, že chybí.

hodnocení

0x

Líbí se mi velmi. Neměnila bych.

Před časem se diskutovalo, zda je vhodné, aby hymna začínala otázkou. Prý je trapné, když se přímo v hymně neví, kde máme domov. Já rozhodně nechápu úvodní slova jako otázku, ale jako básnickou zkratku prostého konstatování. Něco jako (Já vím,) kde domov můj.

hodnocení

0x

Líbí a moc. A hlavně obsah se mi líbí. Když jsem se po mnoha letech mohla bez obav vrátit domů, tak jakmile jsem překročila hranice, samovolně mi vyskočila v mozku a já si ji zpívala kolem dokola a bulela při tom jako malej Jarda. A protože jsem žila právě ve Francii, tak Vám mohu říci, že mnohým Francouzům se jejich hymna nelíbí, protože obsah jim zase připadá agresivní. Už se tam několikrát mluvilo o tom, že by bylo lepší hymnu změnit. Já si to nemyslím ani v jednom případě. Znám jejich hymnu a je pravda, že slova agresivní jsou, ale vznikla v určité době a tak zobrazuje historii národa. Zrovna tak tak naše. Ne nadarmo se o naší revoluci říká, že byla "sametová". Prostě jsme takoví neagresivní snílci-bohémové a neradi se rveme. Francouzi jsou jiní.

hm*
hodnocení

0x

Když jsem byl malej, tak mi taky nepřipadala jako nejlepší. Ale byla to hymna, tak jsem ji tak bral.

A teď se mi líbí. Nejsme žádnej dravej národ, ani velkej a mocnej, ani veselej a hravej (tak jako že nadšeně veselej), ta hymna nám docela sedne a říká, že my patříme sem. Určitě bych ji neměnil. Jen, když na to nepamatuju, mě občas překvapí její "předčasný" konec. To by mě zajímalo, jestli podobně Slováky někdy překvapí, že jejich hymna začne "až v půlce" :) .

lucie*
hodnocení

Díky za názory*jasne*Já být těmi sportovci ,tak na "bedně"bulím jak želva *plac*a vlastně by nebyl důvod.*ua*Podobné jsem to měla s naší svatbou,chtěla jsem jen!formální nutnosti,poslechnout co musíme ,říct ano,podepsat a jít,nikdo neřekl,že bude hrát i hudba.Pustili Imagine od Johna Lennona a já málem brečela.Nedělá mi to dobře,když se v takových významných chvílích,kdy má mít člověk"hlavu vztyčenou",být na sebe hrdý,veselý...pouští takové dojáky.Prostě mi to k veselým událostem nesedí dohromady.

fran56ris*
hodnocení

0x

Je hezká - jen bych nějak nenápadně změnil první slovo : ZDE a ne KDE.

Zde domov můj.Pro výstrahu před Anglosaskými,Germánskými,Hunskými,Tureckými a Výchoslovanskými nájezdíky,co pořád brousí zuby.*cert*

hodnocení

0x

Mně připadá naše hymna líbezná, libozvučná a vždycky ty bory, skaliny, šumící vodu úplně vidím. Slovenská hymna mi nechybí, vždycky jsem měla pocit, že nám tu naši pokojnou hymnu narušuje, jako něco rytmicky i obsahově cizorodého. Můj otec je původem Slovák, rozený v Čechách a byla jsem vychovávána k lásce ke Slovákům. Pak jsem , dospělá, žila 6 let na Slovensku, kde jsem cítila jen nenávist k Čechům, poslouchala jen odsudky a staré křivdy, co jim tehdy český žandári porobili..., o čemž jsem neměla ani potuchy. Když přišlo rozdělení, tak jsem pochopila, že to bude to nejlepší a myslím si to stále. Taková nenávist a závist, ukřivděnost, že z nich tyjeme a pod. to jsem slyšela, kam jsem vstoupila. Nakonec jsem raději začala perfektně mluvit slovensky a měla jsem konečně pokoj. Stejní byli mladí, jako staří. S oblibou se nám vysmívali, že jsme prasata, že žereme držťky, no hrůza! Maj co chtěli a je klid.

Blesiku, teď jsem zrovna na slováky nasraná. Sousedka tam má příbuzné a naneštěstí sem včera přijeli na návštěvu. Tři děti, věk deset patnáct let, takže už by mohli mít vychování. Ale je to verbež, já tady mám švestku před barákem, je to mladý stromek a letos poprvé měl už pěkné švestky. Ale nebylo jich moc a já je opatrovala a těšila se, že je ochutnám. Tahám se s konvema vody ručně jsem ji opylovala, a ti hajzlové mi včera večer všechny švestky do jedné sežrali. Nenapadlo mne to hlídat, viděla jsem je tady lítat s balónem, ale že by v klidu orvali stromek, to mne ani ve snu nenapadlo. Ještě včera odpoledne jsem si říkala, že si je dnes ráno už otrhám a teď jsem vylezla a a ona ani jedna. Odsere to sousedka, protože když si pozve návštěvu, tak si je má hlídat, když ví co je to za verbež. Já k ní taky nechodím na zahradu krást. Tak jsem tak nasraná, že si to slízne. Jsou jako cikáni, nic před nima neobstojí...

jasonspezza
hodnocení

0x
Mě se zase líbí Ruská a Sovětská. Obě kvůli melodii, Sovětská víc kvůli slovům. Sajůz něěrušími respůblik svobodnych. Drůžby narodov! Srdcovka

hodnocení

0x

Líbí se mi moc. Ukazuje lásku našich předků k české zemi. Dříve byla ovšem pravdivější. Ta voda, co hučela po lučinách se klidně dala pít, bory mnohde nešumí, jsou vykácené, ničí je kůrovec. Stavby typu Temelín jí také krásu nepřidají. O celých lánech fotovoltaických elektráren ani nemluvím.

Líbila by se mi nějaká rychlejší skladba, živější, ale jednou je to naše hymna a hotovo. Vzpomněla jsem si při téhle diskuzi na Vlastu Buriana ve filmu Lelíček ve službách Sherloka Holmese. Také se mu původní hymna nelíbila a jakou vymyslel pěknou - Nám v Portoriku moudře vladaří mocný Fernando král...*smich* Vzpomínáte? Jaga.

pohanka*

Babojago, právě proto, že 1. půlka je mírná, táhlejší a v druhé polovině byly břeskné tóny hřmění a blýskání, tak hymna byla vyvážená a nemuselo se nijak špekulovat, že potřebujeme jinou.

Ten článek o změně jsem zaregistrovala, a stejně tak nechápala. Pořád nějaké změny. Tahle je prostě naše, na ní jsme vyrostli, tu cítíme ve svých srdcích.

Jsem na tom stejně... jak jsem četl dotaz, tak první co mne napadlo, byla nová hymna Portorika z Lelíčka... *placni*

Jinak, když si pustíte Burianovy filmy, tak písně mají stejný či podobný hudební motiv.

hodnocení

0x

Líbí. Je taková rozvážná, ale silná,

A textově se mi možná i víc líbí druhá sloka (která se jako hymna nepoužívá, ale jako árie existuje)
Kde domov můj,
kde domov můj.
V kraji znáš-li Bohu milém,
duše útlé v těle čilém,
mysl jasnou, vznik a zdar,
a tu sílu vzdoru zmar?
To je Čechů slavné plémě,
mezi Čechy domov můj,
mezi Čechy domov můj!

doplněno 07.08.16 19:51:

Jinak z cizozemských se mi velice líbí Marseilaisa, italská Fraterli di Italia a samozřejmě izraelská Hatikva

lucie*
hodnocení

jethro-supr,když bych vzala na milost:)tu dojemnou hudbu,tak ten text co je Vám milý,by mi taky nevadil,je fakt dobrý.

Suzy,má pravdu,že spoustě francouzů se nelíbí text jejich hymny,ale hudba je mi milá.Kdo ví,třeba se s uprchlickou vlnou ten text stane zase aktuální.

kaarel
hodnocení

0x

nase hymna se mi nelibi - melodie = pohrebni pisen 2. ta slova - kde domov muj - vyjadruje masleni ceskeho clovek ktery vzdycky musel nekomu lezt do pr. 3. voda huci po skalinach + vztah k nasemu prostredi - prasata viz ceske zachody autobus.jizdni rady aj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]