Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko,
chtěla bych se zeptat, jestli když píšu knihu, je důležité znát přesně prostředí, nebo si ho mohu vymyslet. Knihu se vydávat nechystám, protože moje chyby by se nechtěli opravovat nikomu, navíc si píšu tak pro sebe, takže to nejspíš nestojí za moc, ale kdybych v budoucnu chtěla knihu vydat, musí místo existovat, nebo si zemi, město, ulice můžu vymýšlet?
Děkuji za odpovědi
Kdyby bylo nutné znát přesně prostředí, nemohlo by vznikat třeba sci-fi. Ale je samozřejmě dobré vědět aspoň tolik, abys nepsala úplné blbosti už na první pohled.
A co se týká ulice (adresy) apod., je lepší si ji úplně vymyslet a to tak, aby se opravdu nedala použít (takže ne ani např. Praha, dům na konci Dvořákovy ulice). Protože psát o skutečném domě vymyšlené příběhy, to by se dotyčným obyvatelům nemuselo líbit a hlavně to není slušné (teda aspoň podle mě).
Kolik knih jsi přečetla? V kolika knihách jsi našla konkrétní prostředí? Ještě chvíli nepiš, ale čti!
Myslm si, že oproti svým vrstevníkům docela hodně knih. Na wattpadu od různých lidí, co si píšou příběhy každý den jednu knihu. Teda, to bylo ve škole, a také to jsou náhdní lidé, kteří mají určitě hrubky, ale co jsem četla knihy doma, od př. P.C. Cast a Kristin Cast, děj se odehrával v Oklahomě... existující město, existující ulice,... Od Stephanie Meyer jsou děje také v existujícím státu, městě, existující místa. To jsou autorky, od nichž čtu knihy momentálně, ale co jsem přečetla dříve, tak se také objevovaly existující místa, proto se ptám.
Pokud nebudeš psát historický román, tak na tom tak nesejde. Ale přece jen se vyvaruj hloupostí, jako třeba, setkali se v Praze v Madarsku. I takové skvosty existují.díky nedostatku vzdělání.
Mimochodem, někdo tu napsal, že než psát, bys měla raději číst. To je velká pravda. Čtením se piluje rodný jazyk, aby se člověk nemusel stydět jak píše česky. Nechtěla bych vidět Tvoje slohové práce ve škole. Ani známky z diktátu českého jazyka, na diskuze snad, jakým píšeš, možná někomu stačí, ale slovosled je příšerný. Dokazuje to, že málo čteš, možná vůbec. Tam máš mezery, dopln si je a pak to zkus znova.
Můžeš si vymyslet úplně všechno, tak jak to dělal třeba Jules Verne. Jeho romány dnes patří spíš už jen mezi pohádky a bajky, vymýšlí si a používá vynálezy, které ani nemohly existovat, ale to je jedno. Verneovky se stále dají číst i několikrát dokola.
Nebo jiný spisovatel. Možná znáš jméno Artur Hailey. On si ty svoje postavy a děje vždycky úplně vymyslí, ale zasadí je do prostředí, které dobře zná. Toto je prý hlavní důvod, proč Hailey tak dobře píše. Zatáhne tě do knihy tak, že je z tebe spíš účastník děje a ne čtenář. Čteš a knihu ani nevidíš.
Publikovat přece můžeš i na nějakém blogu. Zkus to. Přeji mnoho zdaru
Děkuji za rady :D Osobně si myslím, že čtu docela často. Už teď o prázdninách jsem přečetla asi pět knížek, každá měla přibližně čtyřista stránek. Když je škola, jsem jediná, která pravidelně čte a nehledá knihy na internetu. Samozřejmě, že když si přečtu pár knih, tak to ze mě nedělá nějakého borce,... ale myslím si, že když si chci psát knihy, nemusím pořád číst. A to že si všichni vymýšlí města, a tak. Já četla Školu noci, kde se děj odehrával v Oklahomě a když postavy někde šly, bylo popsáno na jaké ulici se kde nachází kavárna, restaurace... Proto jsem to myslela takhle. Slovenské knihy, se odehrávaly v Bratislavě a také tam byly popsány ulice. Proto jsem se ptala. Ano, z češtiny mívám z diktátu trojky, ale ze slohovek jedničky. Prostě si nemyslím, že se toho čtením napraví moc. Možná některé výrazy a přijdu na nové slova, ale že by se mi za těch pět let co čtu téměř každý den a není přestávka, kde by mě děcka neviděli nad knížkou, zlepšila gramatiku,... Ne, diktáty mám pořád mezi 2/3, sem tam chytnu čtverec. Ale chci si psát pro sebe, takže co na tom sejde. Pouze jsem se ptala, nepotřebuju vědět, že musím přečíst ještě dalšéch sto tisíc knížek, abych si sama mohla nějakou napsat. Ale děkuji za názory, i když bych nejspíše četla i bez nich dál.
Máš něco jako Čtenářský denník? Můžeš, ve zktarce, vypsat několik knih, včetně sposovatelů, které jsi v poslední době četla? A také něco z klasiky?
Ten čtenářský denník mě potěšil, ale to, co jsi připsala, to mi příjde divné, nevěřím ti! Ale dobrá. Máš to tak. Je to tvoje věc.
Pýcha a předsudek - Jane Austen
Bezejmenná rodina - Jules Verne
Romeo a Julie - Shakespear
Šťastný princ - O.Wilde
Malý princ - Exupery
Maminka - Jaroslav Seifert
Dívka s pomeranči - Gaarder (jediná kniha, kterou jsem zavírala skoro pořád)
Matylda - R. Dahl
Říkali mi Leni - Bezděková Lenka
Metráček - Stanislav Rudolf
Bílý tesák - jack London (to mám na štečce a čtu to opakovaně...)
Smrt krásných srnců - Ota Pavel
Máj - K. H. Mácha
Král Lávra - Borovský
Memento - Radek John
Lovec Draků - Hosseini
Jáma a Kyvadlo- Poe
Anděl - Brezina Thomas
Příběhy Dona Quijota - Cervantes
Ty si vybavuji, bylo jich více, ale tyhle knihy se mi uchitily v paměti...
Co čtu já... no
Meyerová - Stmívání, Nový měsíc, zatmění, Rozbřesk
P.C. Cast & Kristin Cast - Označená, Zrazená, Vyvolená, Neskrotná, pronásledovaná, Pokoušená, Vyhořelá, Probuzená, Předurčená, Skrytá, Odhalená, Vyhořelá, Drakova přísaha, lenobiin slib, Neferetino prokletí, Kalonův pád (všechny mám doma, šetřila jsem si na ně a taky za ně pěknou sumu uvalila)
Lauren. St. John - Kůň za dolar, S větrem o závod, Jako blesk
Božský bastard, Božský sprosťák - Christina Laurenová
Nažhavený - Elle Kenedy
Hřebec, Nabíječ - Alice Claytonová
Dračí oči (3 díly) - Kristina Hlaváčková
Dědička ohně - Sarah J. Maasová
Taxikárka- havranová
Návrh - Elle Kenedy
Nádych - Penelope Donglasová
To se může stát každé holce - Věra Řeháčková
Vládci pouště - Slawik
Život je pes - Vladímíra Černajová
Lassie se vrací - Knight E.
Anna ze zeleného domu - Montgomeryová
Temní koně - Jane Ayres
A je jich více... Ale nebudu vypisovat celou svou knihovničku. Navíc, všechny tyto knihy, kromě ty od meyerové jsem si koupila za našetřené peníze a z brigád... (Myslím tím knihy od Označené až dolů)
Semtam si čtu něco o bylinkách, čtu časopisy ... a taky od babičky harlekýny. Myslím si, že zas tak špatně na tom nejsem... A v Novém měsíci byla zminěna kniha Rozum a cit... to si asi půjčím.
Není jich hodně... sice pár ještě zbývá, nepamatuju se všechno, co jsem kdy četla, ale i s těmi dalšími jich nebude hodně...
Mám také jiné věci na práci, než čtení... Musím se učit, abych příští rok udělala příjmačky, osmička pro mě byla důležitá, no přesto nedopadla zrovna nejlépe... Pak taky musím uklízet nebo hlídat dvouletého bratra, chodím ven s kamarády, sleduji filmy, nebo si píšu do deníku různá shlednutá anime (které taky zabírají dost času, ...A s titulkama jsou lepší než dabované)
Vymýšlím si básničky, takže nad nimi třeba uvažuju déle. No, to je fuk, prostě nesedím každý celý den u knížky, abych měla náhodou denně jednu přečtenou, maximálně jednu za dva dny. To pouze když mám zaracha a neni co jiného dělat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.