Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám dotaz ohledně pozdravu. Konkrétně mě zajímá, jak pozdravím při mém odchodu z budovy na kovci pracovní doby třeba uklízečku, kterou potkám na chodbě a vidím jí ten den poprvé. Zdravím dobrý den, nebo naschledanou.
Za odpovědi předem děkuji. Radek
Do 9. hod. zdravím dobrý den nebo ahoj, to podle vzájemného vztahu. Pak už nikoho. Při odchodu automaticky na shledanou, protože tím dávám jednoznačně najevo, že odcházím a je přeci jedno, jestli už jsme se zdravili ráno.
Uklizecka by mela pozdravit jako prvni , v podniku je to vetsinou nejnizsi šarze a nezijeme uz v dobe zvracenych manyru, kdy uklizecka byla "general"
Majster - v podniku se obvykle zdravi a predstavuje bezpohlavne - nize postaveny vzdy jako prvni !
Podobne reakce jsem cekala a v podstate souhlasim, ale co jsem napsala je podle pravidel, ktere asi kazdy nezna, uklizecka tuplem, takze je na kazdem jednotlivci, jak se zachova podle sve natury. Realita je, ze o dobre uklizecky je nouze
Coco - už jsem sice nějaký ten rok v důchodu, současné poměry tedy neznám, ale všichni mí šéfové, pokud opravdu za něco jako šéfové stáli, zdravili i poslední uklízečku ženu jako první.
Dobrý den.Že muž zdraví ženu jako první,je samozřejmá věc.Jinak já jsem žena a dalo by se říci-uklízečce nadřazená(profesně).Přesto se řídím heslem,že první zdraví ten,kdo vchází.No musím dodat,je to hlavně také o lidech.Slušná uklízečka na pozdrav odpoví,jiná dělá,že neslyší a další se na mě podívá a ani nehne brvou,jako bych byla neviditelná.A zdravte takového člověka příště.
A co třeba Čest práci. Většinou je to jedna z mála která skutečně pracuje. Pokud taky píše příspěvky tak asi až po 14. hodině. Zasloužilí důchodci jistě prominou.
Pro coco Možná manýry na západ od nás. Tam se začínají i bezpohlavně střílet. Děkuji nechci.
Podle mě jsou naopak zvrácené manýry tam, kde se pohrdá jakoukoli poctivou prací. Uklízečky zdravím zásadně jako první, zvlášť, když jsou starší než já (což jsou skoro vždy). Musela bych se hanbou propadnout, kdybych vyčkávala, až mne někdo pozdraví jako první jen proto, že třeba musí pracovat rukama, a já ne. Člověk neví, kam ho osud zavěje; absyte také jednou neskončil/a jako ta uklízečka...
V dnešní době to občas dělají i VŠ.
coco, co má zdvořilost společného s tím, že o uklízečky je nouze? Myslíte, že to někoho ze zaměstnanců zajímá? Jakože, uklízečky nejsou, raději budu zdravit?
Babko, videla jste film o basnicich s doktorem Šafrankem a nezapomenutelnou scenu s generalni uklizeckou? Doba sice pokrocila, ale nektere nepostradatelne profese jsou večne... . Dalsi "smysluplne" otazky uz budu ignorovat.
coco ale teba může to být dost stará žena, se sluší v tomto případě, aby ji první pozdravil i náměstek ředitele, nebo alespoň zástupce náměska ředitele...ředitel ne, toho jistě ona pozdraví první i kdyby jí bylo devadesát
Maky - ja jsem tady uz nekolikrat zminila svuj status "novoduchodce" a co se tyce prace, tak za komousu jsem i s VŠ nejakou dobu take uklizela tam, kde jsem po 89 pracovala jako vedouci provozu a pred duchodem uz jako majitelka firmy. Zdravila jsem se se svymi zamestnanci denne bez problemu podle toho, kdo koho prvni zaregistroval. Dnes uz mne zdravi i jejich potomci. Citim se zatim tak na padesat a se zdravenim nikoho opravdu problem nemam, doufam ani v 90.
Dobrý den, já bych volil dobrý den, protože se vidíte ten den prvně a ona nemusí poznat, kam jdete, resp. že jste na odchodu nebo se ještě vrátíte. Nebo něco univerzálního - např. čest práci . Zdravím!
P.S Nebo řekněte Zdravím!
Zdravím.
Pokud paní vidíte poprvé za ten den,tak pozdravte tak,jak se má,tudíž :"Dobrý den." Tak velí etiketa.
Zdravím.!
Myslím si, že základem je... pozdravit alespoň Nějak.
Dělám na vrátnici, kde chodí spousta mladých a ti, místo toho, aby pozdravili, "čumí na tkaničky".
Navíc mají do palice vražené špunty, takže jsou zcela mimo realitu.
Podivná to doba.
Moje mamka mě učila, že pokud někam přicházím, základem je pozdravit. Toho se držím.
Naopak si myslím, že nepozdravit je vrcholem neslušnosti.
Co víc na to říct.?
Jedna uklízečka vykoná za týden víc užitečné práce, než Pos®anecká sněmovna za celou dobu své existence. Naší uklízečky si velice vážím, ale s pozdravem to funguje jinak, neboť uklízečka se dostaví na mé pracoviště a po úklidu odchází. Zdravím ji většinou slovy: "Mějte se, bránu vám otevřu". Nedaleko je totiž brána s čipem, k níž mám dálkové ovládání a uklízečka má plné ruce, tudíž je ráda, že nemusí po kapsách lovit kartu. Ohrnovat nos nad uklízečkou považuji za projev totální ubohosti. Chápu drobného zlodějíčka MUDr. Davida R., že v TV debatách s oblibou oslovoval megazloděje Bc. Marka "IZIP" Š. "pane bakaláři", ale to je trochu jiná liga.
Dobrý den, při práci v dolech při odchodu i přichodu pokaždé pozdravte Zdař bůh a vždy to bude dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.