Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení napětí

Od: maara* odpovědí: 1 změna:

Konečně se počasí trochu umoudřilo a tak bych chtěl také trochu té moudrosti pobrat. Jde o rozdělení hladin napětí, asi odjakživa běžně použiváné MN, NN, VN, VVN, ZVN, UVN pocházející z českého malé, nízké, vysoké, velmi vysoké, zvláště vysoké, ultra napětí .. tak nějak pomalé mizí a častěji narážím na ELV což je vlastně MN (do 50V), LV což je NN a HV což je vše od VN nahoru, pochazí to z anglického Low, High Voltage. Našel jsem si normu, ta hovoří o obojím přičemž naše české vlastně zmiňuje spíše ve smyslu, že je to všeobecně zavedené a nejspíše protože by nějaká plošná změna nadělala více škody než užitku se uznává obojí. Co je tedy správně? Na rozvaděčích se setkávám s obojím, což mě dovádí k další otázce, jak je správně anglicky označen rozváděč občas je na tom napsáno Switchboard někdy Switchgear rozvodny se označují substation .. opět v rámci nějaké mezinárodnosti, ovšem spíše mi příjde, že sami výrobci v tom mají bordel a často stejná skříňka je označená ruzným názvem.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

0x

Už jste si odpověděl:

ELV - Extra Low Voltage - MN - malé napětí

LV - Low Voltage - NN - nízké napětí

HV - High Voltage - VN - vysoké napětí

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]