Meruňkovy jam - džem

Od: Datum: 15.07.16 21:08 odpovědí: 21 změna: 19.07.16 15:26

uvařil jsem meruňkový jam a nandal do sklenic zavekoval a nevím jestli jej mám jěště sterilizovat varem v uzařených sklenicích..


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: bobaŽ
Datum: 15.07.16 21:15
avatar

Zdravím. Já všechny džemy hned po uvaření naplním do sklenic a otočím víčky dolů, což funguje stejně, jako sterilizace. Pokud už máte džem vychladlý a toto jste neprovedl, na takových 15 minut bych sterilovala.

Nikdy se mi žádný nezkazil a vydrží i několik let, tedy pokud nezkonzumujeme dřív:)

Od: makyŽ
Datum: 16.07.16 07:30
avatar

merunky jsou choulostivé na plísen, sterilizací nic nezkazíte, připojuji se též ke sterilizaci, je to taková jistota,

Od: wampŽ
Datum: 16.07.16 08:37
avatar
Jinak jej samozřejmě zavařuji.
Stačí projít varem a hotovo dvacet.
Meruňky jsou velmi náchylné na plíseň,zrovna tak,jako třeba jahody.
Datum: 16.07.16 14:36
avatar

Jak jste uvařil džem? Z čeho? Na želírovacím cukru je návod, že se má povařit, naplnit skleničky, zavíčkovat a obrátit dnem nahoru. Dokonce tam píšou snad jen 10 minut? Já je nechávám do vychladnuti. Nesterilizuji.

Datum: 16.07.16 17:13
avatar
Ja vyrabim marmelady z merunek,jahod a
broskvi v pekarne, ktera vse uvari,vyrobi misto me a ja vse potom naleju do pripravenych zavarovacich sklenic,ktere poradne zavru a hned otocim a necham tak az do vychladnuti.. Sklenice uz nevyvarim,dam jen pred nalitim do mycky..Zadna plisen se mi po cele mesice az 1rok a 1/2, nikdy neukazala.Dal uz nevim, protoze vse snezeno, nebo rozdano rodine, kamaradum..
Datum: 16.07.16 17:19
avatar

Dělám to téměř stejně, akorát nemám myčku a před zavřením vyvařím pouze víčka :)

Datum: 17.07.16 01:09
avatar
A mycka neni ani potreba a taky to funguje skvele..
Datum: 17.07.16 08:04
avatar

Závidím Vám meruňky, je to snad podle mě nejlepší ovoce. Dělala jsem letos z jahod a z višní. Po uvaření jsem ještě pro jistotu skleničky sterilizovala - asi 20 minut při 80 stupních. Nic se tím nepokazí, budete mít jistotu, že je obsah v pořádku.

Jinak, děláte jam - džem. Nelekněte se proto, když pak otevřete skleničku a ona tam bude MARMELÁDA! :-D Jaga

Datum: 17.07.16 13:02

Jaký v tom je rozdíl marmeláda - džem? To by mě fakt zajímalo. Není to jedno a to samé?

Já si taky dělám občas džem či marmeládu, ale sklenici neotáčím, po vychladnutí si to hned namažu na chleba. Takže tohle neřeším.

Datum: 17.07.16 13:56
avatar
Co mi bylo receno,tak džem je s vice kousky ovoce a v marmelade jsou kousky ovoce rozmixovane, tak v tom je ten rozdil..
Datum: 17.07.16 15:20

Aha, takže u džemu se to asi má jen pokrájet a já to vždycky rozmixuju a vařím.

Datum: 18.07.16 23:15
avatar
Presne tak.
Datum: 19.07.16 08:08
avatar

Marmeláda je z citrusových plodů. Džem je z necitrusových plodů, je řidší a jsou v něm kousky ovoce. To, čemu se dřív u nás říkalo marmeláda (tj. z necitrusových plodů a bez kousků ovoce) se jmenuje nově ovocná pomazánka/směs.

Datum: 19.07.16 15:22

Pojem pomazánka se u mě neujme protože pomazánka, pokud kupujete v obchodě, může tam být cokoliv od palmového tuku, tekuté oleje až mo rozmixované chrupavky, škrob a výrobní salám. To ale nezní moc lákavě, že ne?

Ještě tu trvanlivost po otevření by to chtělo dořešit. Na džamu je napsané spotřebova do 10 dnů po otevření a to tam nejsou chemické přísady.


doplněno 23.07.16 15:41:

Jakkoliv, hlavně ne pomazánka *haha*

Datum: 19.07.16 15:26
avatar

No, neříkám, že to zní bůhví jak lákavě, ale i domácí z jahod třeba, není marmeláda (oficiálně). Marmeláda je prostě jenom z citrusů (nebo z určitého podílu citrusů). Jak jinak říkat "naší" marmeládě (tj. z jakéhokoli ovoce, husté a bez kousků) to nevím.

 

Datum: 19.07.16 08:00
avatar

Nejen že jsou v džemu kousky ovoce, ale je z jednoho druhu ovoce. V marmrládě je použito nekolik druhů ovoce. To, co je nejlevnější, většinou jsou to jablka, je nějakým způsobem dochuceno, přivoněno deklarovaným ovocem. Někdy ovocem, někdy chemií, někdy kombinací těch dvou. ;) Kdysi jsem podobným způsobem vyrobila: Rozvařená a ve varu dohladka namixovaná jablka, jsem doplnila kousky meruněk. Nechala jsem je prohřát a ihned plnila do skleniček. Bez želirovacího prostředku. Mladá si to pak mlsala, nalívala na vločky a do jogurtu a tak. Bylo to skvělé a věřím, že s těmi rozvařenými jablky + jiné ovoce, se dají dělat kouzla i jen tak i želírovacím prostředkem. Bez je to skvělá přesnídávka a s marmeláda. A to ani nevzpomínám zmražení v krabičkách. Dříve se tomu říkalo mražená dřeň. Mívala jsem omrzlý jazyk.

Datum: 17.07.16 10:31
avatar

Já mám problém s uchováním otevřeného džemu. V lednici vždy zplesniví, než ho stačíme sníst. Co s tím? Čím to je? Zavřený se nekazí.

Datum: 17.07.16 10:41
avatar

Do džemu, majonezy, burákové pomazánky se nesmí sáhnout lžičkou nebo nožem, krý někdo olíznul, nebo se někde jinak neviditelně "znečistil".


doplněno 17.07.16 16:40:

Já nejsem příliš velká a dobrá "zavařovačka", protože nemám přístup k levnějšímu ovoci, ale když otevřený jam nějakým způsobem nekontaminuji, vydrží dlouho. No, vlastně ani tak dlouho ne jak týden. Dám si ho do jogurtu a na rohlíček a tak. *hi*

Datum: 17.07.16 13:03

Podobnou otázku si kladu také. Zajímalo by mě jak dlouho se to po otevření a bez konzervantů může ukládat v lednici.

Datum: 17.07.16 10:56
avatar

Ztráta vitamínu C je závislá na času tepelného zpracování.Ale pokud se hmorta ohřeje v mikrovlnce,obsah je tepelně namáhán jen několik minut.Sklenici dej do MW otevřenou,jen maličko chycený závit víčka.Většinou stačí minuty(u větších sklenic,u menších v poměru obsahů) a jen sleduji,co dělá zavařenina.Pokud nevaří,minutu přidám.Pak zase v rukavicích utáhnu víčko,sklenici otočím víčkem dolů a vše jako obyčejně.Abych ubránil znečištění talíře,podložím obyčejný talíř bez ořízky.

JABRAKA

Od: makyŽ
Datum: 17.07.16 12:15
avatar

mívali jsme velký strom merunku na zahradě, dělala jsem kompoty a také jamy /džemy/ a aby měly velkou trvanlivost i po otevření, před zavíčkování jsem na marmeládu položila kolečko celofánu a nasypala nějaký konŸervační přípravek /Pektol nebo Pektogel, už nevím/ tím to bylo docela dobře pojištěno proti plísni a do výrobku ta chemie nepřišla.

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright Š 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.