Kdysi jsem kdesi četl že těsně před zásahem blesku se prostředí tak silně zionizuje že třeba když rybář nahodil tak to zůstalo ve vzduchu nebo stály vlasy a pak bum a je konec. Dá se tomu třeba zabránit když ucitim brnění v bouřce že bych třeba uskočil? Prej ty blesky jdou občas přímo ze země do mraku to už je absolutně bez šance?
Už princip vzniku výboje mezi mrakem a zemí je založen na tom,že se nejdříve vytváří sloupec zionizovaného vzduchu,který pak slouží jako vodič blesku.A skutečně odborníci stanovili i minimální čas ionizace.Dokonce může trvat i několik sekund.
Trošku mi to připomnělo školení CO (civilní obrany). Tam nám vysvětlovali, že při zásahu atomové bomby si máme obléknout pláštěnku, lehnou si na zem u nosté zdi a přikrýt si hlavu pažemi. U obou událostí je to takový fofr, že si nestihneš uvědomit vůbec nic a ne tak někam skáka, uléhat a tak.
Mně to zas připomnělo onu plodnou diskusi, co dělat, když jsem v kabině padajícího výtahu:
A) před dopadem nadskočit, rychlosti se vzájemně odečtou a náraz zmírní
B) ulehnout na zem, účinky dopadu se rovnoměrně rozloží na celé tělo a tím dojde k minimalizaci následků
Krom již zmíněné rychlosti reakce nějak diskutující zapomněli na rozměry výtahu. Ulehnout zpravidla není kam a nadskakovat při mých tělesných rozměrech jaksi taky nejde (strop ). O tom, že je to celé mimo mísu nemluvě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.