Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pripadam si ted jako nejvetsi hyena

Od: jitka* odpovědí: 47 změna:

Tak jsem v soku a musim se vypsat.Zajimalo by me jaky na to mate nazor.Bydlim v rodinem domku kde bydli v hornim patre muj otec a muj bratr.V dolnim patre bydlim ja,pritel a pred rokem se pristehovala ma dcera.Dneska rano zasla moje dcera za svym dedou a jejich rozhovor se stocil k tomu,ze moje dcera plati za bydleni u nas 2000 kc je to bez jidla.Dcera je vegetarianka a chce se zivit sama..Dcera ma svoji mistnost.Tyden chodi do prace ,tyden je doma,dela turnusy.Memu otci se zda tato castka neprimerena,ze svou dceru okradam co jsem to za matku.Ze dcera u nas zije jako Ukrajinka.Misto,abych stala pri sve dceri a dcera nam neplatila nic,tak jako ja skoro pred 30 lety,tak s ni taham prachy.Jako mama pry nestojim za nic...jsem ta nejvetsi spina

47 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na tom, že vydělávající děti přispívají na chod domácnosti není přece nic špatného. Spíše naopak.

jitka*
hodnocení

Nejak se s toho rozhovoru nemohu vzpamatovat,ja sve deti miluju a okradat rozhodne nikoho nechci...je me s toho fakt hrozne

odmena

Jistě, jen jim cpěte horem dolem oni se vám jednou odmění návštěvami v domově důchodců. Nezapomeňte oznámit den výplaty důchodu, aby nejezdily zbytečně.

hodnocení

2x

Cena podnájmu pro dítě, pokud vydělává by se měla odvíjet od toho, kolik vydělává. Pokud vydělává 12 tisíc, tak bych ty dva tisíce bral jako optimální a přiměřené. Pokud by vědělávala dvacet, tak bych jí to zvedl třeba na 4 tisíce. Otázkou je, co s těmi penězi rodiče udělají. Někdo si je prostě nechá na svoje účely a někdo je dětem střádá. Každopádně, je velmi moudré nechat děti platit, aby si uvědomily, že nic není v životě zadarmo. Na řeči svého otce se vykašlete. On žije v době před 30ti lety, kde nájemné bylo za hubičku a podle toho hodnotí vaší situaci v této době. Nemá cenu nic vysvětlovat.

hodnocení

1x
I já sem zastáncem toho že pokud děti sdílí společný bydlení a sou výdělečně činí měli by na domácnost přispívat
De hlavně o to aby se naučili hospodařit a pochopili že vše v životě stojí peníze a nikdo jim nic zadarmo jen tak nedá

ube2usu28m
hodnocení

1x

Komu patří nemovitost?

jitka*
hodnocení

Me a bratrovi

rv*
hodnocení

1x

V každé rodině to je jinak. Někde funge tvrdá ekonomika, kde se nehledí na finanční situaci toho kterého. Jinde v rámci rodiny ti zajištěnější podporují ty "chudé".

coco

Jitko, pred 30 lety jste opravdu nic neplatila, nicim neprispivala, i kyz jste vydelavala? Do spolecnych vydaju za spotrebu energii+vody je spravne prispivat, ale najem v RD by rodinny prislusnik platit nemusel, pokud jsou vzajemne vztahy optimalni.

jitka*
hodnocení

Ne neplatila,ale musela jsem si povinne 500 kc sporit

hodnocení

1x

Osobně bych po dceři nic nechtěl,spíše bych se s ní domluvil,ať si tyhle peníze šetří na vlastní bydlení,až jednou opustí Váš dům...

hodnocení

1x
Dcera je dospělá, sama si vydělává, nevidím jediný důvod, proč by nemohla přispívat na domácnost. Krom toho 2000 mi příjde jako směšná částka za to, že má svůj pokoj a má, kde bydlet.
Spíše by mě mrzelo, že to dcera vidí jinak (jak jste tu psala) a raději by u vás chtěla bydlet zadarmo.
Dědovi v klidu vysvětlete, že dcera už je dospělá a že se musí učit zodpovědnosti a že jí nemůžete dělat sponzora věcně. Víc bych to s ním neřešil.

hodnocení

0x
Uplna klasika. Ja kdyz jsem vydelaval taktez jsem prispival a tez jsem mel jen pokojik. Daval jsem 4tisice i s jidlem. Je to OK.

hahanaj*
hodnocení

0x

A dcera se dědovi neozvala, že souhlasila s přispíváním na domácnost?

Pokud vydělává ,nevím proč by měla bydlet zadarmo.

jitka*
hodnocení

Ne neozvala,je samozrejme,ze by radci bydlela zadarmo,kdo by nechtel ze?

hodnocení

0x
Když ji dědeček sežene podnájem za 2 tisíce, respektive doplatí další tisíce nad ty dva, může se holka od "krkavčí" mámy přestěhovat. Jen jí to prospěje. Naučí se samostatnosti.
Furt je větší láska a pomoc, když dítě pripravuji na život, samostatnost, zodpovědnost, než když mu dám vše do klína, bude jak ve vatičce, mamahotel, nic se nenaučí.
.
Všichni (téměř) vzpomínáme s láskou: jak dobře, že mi to rodiče tenkrát nedovolili, dobře, že mne donutili, atd.
Nedělejte si výčitky.

Zřejmě si děda myslí, že bydlení v rodiném domě je zadarmo. Asi nemá přehled, co dnes kolik stojí a proto se mu dva tis. zdají přehnané. Domácnost v patře se svým synem také využívá zdarma nebo příspívá?

doplněno 14.07.16 11:46:

Náklady na domácnost a dům nejsou jen poplatky.

jitka*
hodnocení

Vsechny poplatky se rozpocitavaji na 5 dilu,hygienicke prostrdky vcetne toaletaku si dcera kupuje sama

hodnocení

0x

Já si také myslím, že 2 000 jsou vpořádku. Není to jen bydlení, ale jsou to daně za dům, energie, voda, teplá voda, teplo, anténa nebo kábel, čisticí prostředky, prací prostředky. (hory toaleťáku ani nebudu vzpomínat) Až vám někdo dá něco zadarmo, něco odpustí pak by to vypadalo jinak. ;) Kdyby vaše mladá byla postižená, pak by to bylo o něčem jiném. Ale talto? Mi se to líbí.

balzerka
hodnocení

0x

Děláte dobře, nic si nevyčítejte. A tohle dědovi i dceři můžete říct: Je přece dospělá, všude jinde by platila - a víc. Ona se přece musí nějak podílet, když vydělává. Jak se má naučit, že pronájem místnosti, voda, teplo, světlo, používání lednice, sporáku, pračky, úklid společných prostor,...něco stojí. Na domě jsou opravy, malování, výměna armatur, na ty je taky třeba odkládat. A neříkejte, že vegetariánce nesedne nic,z toho co máte v lednici či ve spíži.

karlosmrt
hodnocení

0x

Já taky vždycky doma platil, sice mi to naši schovávali a když jsem se stěhoval pryč, tak mi to dali, ale platil jsem, přijde mi to normální...

jitka*
hodnocení

Jenomze ja ji nic nestradam,mam maly plat,nemam ani 10 tisic,pritel prispiva na domacnost stejnou castkou co ja.Az mu reknu co dnes rekl muj otec a,ze po dceri radci chtit nic nebudu.Tak si myslim,ze rekne,ze me tolik take davat nebude.Je pravda,ze si kazdy mesic neco usetrim pro priprad oprav na baraku...

eulalie*

Jitko, a proč byste měla svému příteli říkat to, co vám řekl váš otec? To je pro váš vztah tak důležité? Podle mě se to vašeho přítele vůbec netýká. Není to jeho dcera, není to jeho nemovitost... a podle všeho, jak ho popisujete (viz i jiné otázky od vás), to zase tak veliký přítel nebude... Nemohu si pomoci, ale podle mě s ním nějaký pěkný život nemáte. Žárlí na vaše děti...

No a k vašemu dotazu. Hyena asi nejste. Nějaký ten peníz by mohla vaše dcera do domácnosti přinést. Ale záleží také na výši jejího platu.

pohanka*
hodnocení

0x

2000 za 14 dní mínus platba za svícení, vodu, kanalizaci, topení, připojení za internet, televizi, rádio, odvoz odpadu, vyprání prádla, používání i ostatních spotřebičů, jestli máte zahradu a něco pěstujete a může si utrhnout pár třešní, angreštu, malin, jahod atd.není mnoho. Určitě ještě nějaké jídlo sezobne, něco jí podstrčíte. Naopak si myslím, že pro dospělou, vydělávající osobu to je dobré. Vždyť se všechno zdražuje. Já bych tedy jako matka třeba 1000 jí z toho spořila a 1000 Kč bylo na platby.

14 dní bydlí někde jinde, a tam ji to bydlení také něco stojí, takže ať si to porovná. Děda by neměl používat silná slova, je to na Vašem rozhodnutí a odsouhlasení dcerou.

jitka*
hodnocení

Nebydli tyden jinde,ale pracuje 7 dni v tydnu 12-15 hodinove smeny.Takze se doma akorad vykoupe a jde spat,obcas koukne na televizi

doplněno 14.07.16 13:02:

tyden ma pak volno

hodnocení

0x

v rodinném domku s námi bydlí syn 38 let, svobodný, platí též 2000,. mesíčne a žíví se sám, vaří si tzv,zdravou stravu, ale provoz domku,,,,,inkaso, údržba neco stojí, částka mi připadá přimeřená, když budou mít deti vše zadarmo, niceho si nebudou vážit, je to mezi vámi a dcerou...

hodnocení

0x

Nic špatného na tom nevidím. Když jsem kdysi začal vydělávat, odevzdával jsem na domácnost 1/3 výplaty. Ovšem bylo to komplet za všechno (včetně jídla). Měli to tak i moji 2 sourozenci. Nikomu to divné nepřišlo. (pokud budete namítat, že pak rodiče neplatili nic, tak nikoliv, byl mezi námi časový odstup, takže když jsem platil já, sourozenci už měli vlastní domácnosti).

Vzpomněla jsem si... když jsem po rozvodu s tříletým synem bydlela u svých rodičů v jejich bytě, psal se rok 1983 a ze své výplaty 1200,-- hrubého jsem jim platila 500,--. Jídlo a oblečení sobě a synovi jsem platila sama. Myslím si, že je to v pořádku.

marekvoracek
hodnocení

0x

Jitko, neuvádíte další potřebné údaje: kolik je dceři let? Kolik vydělává celkem za měsíc? Ty 2000 Kč jsou jen tak jako nájem, nebo je tam voda, elektřina a další povinné platby?

Obecně, můj názor, pokud chcete působit alespoň trochu "ohleduplně", tak záleží na výdělku za měsíc. Trošku jiná situace je, pokud dcera vydělává 10 tisíc a když 20 tisíc.

Pak je otázka, co je tedy v těch 2000 Kč zahrnuto. Určitě by si dcera měla platit povinné platby, to znamená elektřinu, vodu, plyn, otop, platbu za odpad a podobně, prostě vlastní spotřebu. Není důvod, abyste to někdo sponzoroval za ni, když vydělává, všude jinde by za to platit také musela.

Pokud berete ty 2000 Kč čistě jako nájem za to, že u vás bydlí, není tam tedy voda, elektřina a podobně, jen nájem, tak asi záleží na tom platu - pokud bere třeba taky 10 tisíc jako vy, tak je to docela hodně, ale pokud bere například 15 - 20 tisíc, tak je to v pohodě a mohla by klidně přispívat víc.

Další věc je, jak vám například dcera pomáhá. Píšete, že týden je v práci a týden doma. Co ten volný týden dělá? Poflakuje se a nic nedělá, nebo má zájem třeba na údržbě domu, pomáhá vám, atd.? Pokud vám v ty volné dny pomáhá, a třeba sama něco do domu koupí, tak bych jí ten nájem snížil třeba na 1000 Kč nebo i méně, ale pokud se poflakuje a nic nedělá a vše platíte vy a bratr, tak bych jí ten nájem naopak zvýšil, dle toho, kolik vydělává za měsíc. Měla by se naučit se starat, když už chce bydlet v rodinném domě, tak by se měla podílet na jeho chodu, když ne, tak to si může jít někam do podnájmu nebo do bytu, kde nemusí dělat vůbec nic.

Dcera je dospělá, svéprávná a zdravá, je tedy svobodnou volbou, že zůstala bydlet u vás a navíc tam má i jakési soukromí. To by nemělo být zadarmo,nemluvě o tom, že dcera tedy nejspíš ten dům, tedy jeho část možná zdědí po vás.

Další otázka je, jak se všichni podílíte na větších investicích v domě, které budou sloužit všem a jak je to řešeno, když se něco porouchá v bytě toho daného člena. Kdo platí větší výdaje, jako je například uhlí, dřevo, prostě vytápění, které je pro všechny? Když se u dcery v místnosti porouchá třeba lednička, záchod, kdo kupuje a platí nový?

Názoru dědy se nelze divit, ale je pravda, že zčásti možná trochu žije mimo realitu a navíc, pravda je, že dům máte vy a bratr, takže vy můžete rozhodovat.

Pokud by byl dům celý psaný na dědu nebo na bratra, či jen na dědu, tak je to jiná věc, zde byste se nejspíš musela podvolit, neboť byste byla ve stejném vztahu s dcerou, ani jedné by zatím dům nepatřil.

kr
hodnocení

0x

Dcera platí jen vám? Váš bratr ji nechává bydlet zadarmo?

uska*
hodnocení

0x

Píšete, že všechny poplatky dělíte na 5 dílů (5 osb v domě). Není nic jednodušího než říc dědovi, že on může platit 2 díly, to je 4 000,- Kč a ještě mu hromada peněz z důchodu zbyde. Možná má větší důchod než vy plat.

andri*
hodnocení

0x
To ze dcera prispiva je uplne v poradku.Je to rozhodne lepsi nez bydlet nekde v pronajmu a platit cca 10 tis a jeste plnit lednici.
Můj přítel bydlel u mamy v baraku.S jeho pritelkyni platily sluzby,uhli...Coz delalo nejake 3 tis mesicne.Taktez kdyz byl rocni preplatek maminka jim z toho taky neco dala.Protoze setrily vsichni a i jejich penize to byly.Ovsem kdyz je maminka pozvala na nedelni obed ke stolu,chtela to i zaplatit.Bezne meli oddelene jidlo a na nakup to jezdily a pak rozpocitali drobny z uctenky.Nektere veci pouzivali spolecne.Pulka prasku na prani a baleni toaletaku.Fungovalo to.
Je uplne jedno jestli ten pokojik uziva nebo je tam jen na spani.Urcite rano splachuje,vecer se sprchuje,sviti lampou,pere pradlo,internet,odpady atd vyuziva kazdy den.2000 je uplne přiměřená cena.Nekde v najmu jak rikam by to bylo finančně narocnejsi.

martinaa*
hodnocení

0x

Otci bych sdělila, že s tím může nesouhlasit a může o tom polemizovat, ale to je asi tak všechno. Je dnes úplně normální, že vydělávající děti platí rodičům nějaký příspěvek. Taky našim platím, a hanba by mě fackovala jíst, využívat vodu, ledničku a postel zadarmo. A tohle říkám všem, kdo se velice diví, že našim něco platím. Dceři to asi moc nevoní... no, klidně může jít za stejnou částku na ubytovnu, pokud ji v této ceně sežene.

Otce bych slušně požádala, aby se do těchto věcí mezi mnou a dcerou nepletl, a na vyčítání a pokusy o "rozhovor" a toto téma bych nereagovala. Skutečně to není jeho věc.

pt®
hodnocení

0x

Jitko, pokud ty peníze potřebujete do rozpočtu, tak se nedivím, že si korunky od dcery vezmete, ona se tak také učí, že v životě není nic zadarmo. Ale pokud je nepotřebujete nutně, tak jí je ukládejte a až bude vhodný čas, tak jí překvapíte uspořenou částkou, a bude to překvapení milé. Řekněte tátovi, že jí je spoříte, nebo dávejte na stavebko, myslím, že pak táta změní názor a budete mít společné tajemství, třeba dceři i nějakou korunu na spoření přidá. Tak bych to udělala já, jinak nevím...

andri*
Taky pravda.Znam jednu pani ktera tyhle penizky davala potaji dceri na knizku a kdyz se vdavala dostala od rodicu penize do zacatku prave z ty knizky.

hm*
hodnocení

0x

Je správné, že dcera přispívá na provoz domácnosti. Nájem bych po dceři asi nechtěl a stravuje se samostatně, takže bych to bral opravdu jen jako příspěvek na provoz ("energie"). Jestli jsou v tom případě 2000 moc, nebo málo, to posuzovat nebudu.

tiffany*
hodnocení

0x

Nj, tatínek (děda) to řekl, jak si to myslí, spíš, jak to cítí, slova moc nepřebíral, jak už to starší lidi někdy dělají. Prostě by mu přišlo v pořádku, abyste se k dceři chovala stejně, jako vaši rodiče k vám... Přiznám se, nepřipadá mi, že je to špatně. No ale na druhé straně, nabídla se dcera, že by vám něco platila? Já jsem svým rodičům přispívala na domácnost, v době, kdy jsem bydlela u nich a vydělávala si, asi jednou třetinou platu, bylo to z mojí strany, oni sami o tom vůbec neuvažovali. Na druhou stranu, dnes je všechno jinak, jsme samozřejmě zvyklí vše počítat, jinak to ani nejde, ale dva tisíce za pokoj mi přijde dost. Takže bych řekla, že jsem možná přestřelila a dohodla se s ní, nebo slevila na polovinu a tu jednu tisícovku pro ni ukládala. Docela by mně zajímalo, co by na to řekla. Fakt bych ji brala jako dceru, ne jako nájemníka :) a byla bych ráda, že je pracovitá a samostatná. Matku má jen jednu...

hodnocení

0x
Ať neplatí nic, ale ruku na srdce, až budete dělat novou střechu, dá Vám 50 tisíc všimného?

lidus*
hodnocení

0x

Bydlela jsem s rodiči, dokonce 1 rok i s přítelem (pozděj manželem), neplatila jsem nic a mé setry také ne, dcera bydlela doma a rovněž nic neplatila a spořila si. Hodně záleží natom jaký je váš příjem a také jak výdělečně činné dítě se svým příjmem hospodaří. Na tom, že se podílí na platbě za bydlení, Sipo, nevidím nic špatného.

xy
hodnocení

0x

Když jsem kdysi po gymplu začla pracovat, přispívala jsem rodičům , připadlo mi to samozřejmé. Když už nestuduju , ale pracuju. Bylo to asi čtvrtina čistého výdělku, zahrnovalo to vše, i s jídlem, pokoj jsem jako předtím sdílela s dvěma bratry :)

joudic*
hodnocení

0x

po me rodice nic nechteli, taky by jim to prislo divne, a to jsem byl dobre kvitko :) zdrhl jsem stejne hned cca v 18-19ti do spolubydleni... ted me vidi tak malo, ze se mi furt snazi cpat penize, jakoze at mam aspon naky darek na vanocozeniny, tak mam co delat, to nejak slusne odmitat. Nicmene otec ma dobry argument, ze u nich jste bydlela taky zdarma :) Osobne bych po svem diteti taky nic nechtel, je to rodina a ne najemnik, ale kazdy at si to dela prece jak chce.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. To, že dcera platí je samozřejmé, normální a v pořádku. Ale nemyslím, že částka platby dcery by se měla odvíjet jen od toho, kolik vydělává, nebo od toho, co soudí děda, který není vlastníkem a nenese tudíž za nic odpovědnost. Jestliže nyní platí 2 000, nechodí nahá a bosa a neumřela hlady, nebude to částka nepřiměřená. Vydělává jistě minimálně okolo 10 000, takže má vlastně každý měsíc cca 8 000 kapesného? To je dost, ne? A vy máte zodpovědnost za veškerou údržbu domu + daně, pojistky, zálohy, odpadky, internet, televizi, radiopřijímače, vodu, teplo, plyn, elektřinu... A co budete se svým malým platem dělat, pokud vám začne téct do střechy, v zimě led utrhne žlab nebo svod, začne foukat okolo oken, sesype se komín, šikula s náklaďákem rozboří plot, základy začnou táhnout vlhko a budete muset zabránit plísni...? Zeptejte se dědy, jak to pak bude on řešit, když teď se plete do toho, jestli dcera platit bude či ne. Pokud chce platit za ni, může. Ale když nechce, tak proč nutí vás abyste za ni platila a nezajímá ho z čeho? A jen pro zajímavost - odkud se dcera před rokem přistěhovala a za kolik tam bydlela? Po pravdě, neznám nikoho, kdo by platil za bydlení tak málo. Zapomeňte na šok a buďte v klidu. Děláte to dobře. Idanova

hodnocení

0x

Když bych ty její peníze nutně nepotřebovala, tak bych jí tu částku šetřila, aby pocítila, že nevydělává jen na blbosti, ale taky na nutné výlohy, které patří k životu. Pokud bych měla 10 000Kč, tak bych je asi dávala stranou na nepředvídané opravy. Pokud má dcera alespoň 10000Kč, tak jí ještě dost zbyde. Spíš bych si s ní promluvila o tom, kolik zbyde Vám, když všechno poplatíte, kolik dáte za stravu a provoz domácnosti, do rezervy na opravy a kolik Vám zbyde čistě pro Vás. Pokud potřebujete, aby se fin. podílela, pak 2000 Kč jsou asi v normě. Má vůbec přehled o Vaší fin. situaci a výdajích? Vyskakovat si tedy asi moc nemůžete.

Blešíku, připomněla jste mi, vlasně já jsem to tak taky měla. Mladí u mě bydleli a platili. Já jsem sice měla "odřené uši", ale když se stěhovali do svého, fungl nového, dostali to ode mě jako dárek, celou tu částku. Tak jsem byla velkorysá, ale štetřit jsem na to vlastně nemusela. Vlastně musela?

doplněno 16.07.16 14:30:

pt, moc děkuji. *pusa*

pt®

"babkazov", jste jednička, na všechno sama a takové pěkné gesto...*palec*

hodnocení

0x

Tak to v tom případě bych měla být také hyena.My bydlíme v pronájmu platíme i s upc a se vším všudy 14tis.V bytě bydlí syn, já, přítel.Takže je to 14 000,- : 3 = 4 666,- /na každého.Syn mi dává 4 500,-.Nemohla bych si dovolit platit za syna i za sebe, nehledě na to, že syn chodí do zaměstnání, tak má normální příjem.

Takže na nájem se takto skládáme.Co se domácnosti týká, tak s přítelem nemáme společnou kasu, nedělalo to dobrotu, on neumí s penězi hospodařit a s platem co má cca 20tis, po zaplacení své části nájmu 4 666,- mu zbyde 15 334,- které má jen sám pro sebe a nevychází do další výplaty.

My se synem jsme oba naučení šetřit.Život se s námi dvakrát nemazlil...povodně, já rozvod, zdr.problémy které mě přivedli do inv.důchodu, kdy alespoň se snažím na pár hodin pracovat.Se synem jsme si našetřili každý na notebook, každý na staro-nové auto, prostě se snažíme z nepovedené minulosti posouvat pomalinku do normálu.

Vztah/nevztah s přítelem-cholerikem se hrotí a myslím, že brzo navrhnu rozchod.

denx
hodnocení

0x
Můj bratr když bydlel u otce vysral se na školu tak pracoval a prispival když přišel o střechu nad hlavou tak sel k Máme na dva měsíce a sám nakupoval a prispival a to po nem nic nechtěla sel z prace přinesl tašku jídla to je v pohodě já bych taky prispivala :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]