Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problémy se spánkem

Od: manny* odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
v práci nám posunuli pracovní dobu. Abych dorazil včas na pracoviště, tak budu muset vstávat v 5 hodin ráno, což mě vůbec nevyhovuje. Mám problémy vstát na osm a teď mám vstávat ještě o 2 hodiny dříve. Řekl jsem si, že si vyzkouším jít brzo spát, abych spal aspoň 7-8h. A tady se dostáváme k dalšímu problému. Když jsem šel spát, tak jsem 2 hodiny nemohl usnout, takže nakonec jsem usnul, tak jako normálně... A proto vás žádám o nějaké rady, jak usnout, co nejdříve.
Díky moc :)

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Každý to má jinak. A taky se to mění s věkem. Na VŠ byl pro mě problém vstát v 6:10 a když jsem před rokem pracovala půl roku od 6:30 (vstávání v 5), tak jsem byla šťastná jak blecha. Je fakt, že pak v 7-8 večer člověk už má dost, spát jsem chodila kolem deváté, ale tělo si zvyklo rychle. A to mám jinak celoživotní problémy se spánkem (jako Vy - jdu spát a hodinu dvě čučím do zdi, a nebo spím velice lehce, co půl hodiny se budím, takže ráno jsem jako kdybych nespala vůbec). Naštěstí za poslední dva roky se situace velice zklidnila, 6 dní v týdnu usínám hned. Jen se budím a nevyspím, ale i to je mnohem lepší než bývalo.

Radím dát tomu šanci, nepředpokládat problémy - myslím, že část mých problémů plynula z toho, že jsem "šla spát s problémem". Vyzkoušejte, co Vám pomůže spát - procházka? kakao? meduňka? Mně třeba pomáhalo posilovací cvičení z rehabilitace. Večer půlhodinka cvičení těsně před spaním a z karimatky rovnou do postele a spala jsem. To by nedal každý. Prostě zkoušejte.

A pokud nemůžete večer usnout, za hodinu vstaňte a běžte něco dělat. Umyjte nádobí, poukliďte, přečtěte si něco. TAk na 15 minut. Nemyslete na spaní. Často pak člověk zapluje do peřin a spí.

hodnocení

0x

můžete vyzkoušet čaj z meduňky, nebo čajovou směs pro spánek

hodnocení

0x

Teekanne čaj spánek a nervy

pb®
hodnocení

0x

V 5 není ještě tak hrozné. Nechala bych to plavat a třeba se spánek sám upraví. Běžte spát v tolik, v kolik jste zvyklý. I kdyby to bylo v půlnoci, po 5ti hodinách spánku první den nebudete KO ale bude to OK. Pak třeba po pár dnech už tělo zareaguje a bude se vám chtít spát dřív. Hlavně pokud spánek nepřichází, neležte v posteli a běžte radeji něco dělat. Ležení v posteli když spánek nepřichází je totiž zbytečné a akorát si tělo navykne, že v posteli se nespí. Pomoct dřív usnout může taky troška alkoholu, třeba jedno pivo k večeři a pak také orgasmus. Jste-li muž, pak jistě víte, že valná většina mužů po orgasmu velmi rychle usíná. Tak to zkuste, spojíte příjemné s užitečným.

venkov4ever*
hodnocení

0x

" Základem vydatného spánku je ticho a tma - zvukotěsná okna, zatemňovací žaluzie. Spánek má totiž čtyři stádia, přičemž v prvním a druhém máte dojem, že nespíte. Vzhůru sice nejste, ale leccos kolem registrujte, a potom tvrdíte, že jste nespala celou noc. Lidé vesměs uvádějí kratší dobu spánku, než jakou při objektivním měření skutečně prospali...nespaní většinou bývá výsledkem klasických zlozvyků...u TV nejdřív pospáváte, pak si tam naladíte nějaké drama, při kterém se nacpete, a nakonec chcete usnout na povel, jenže vlastní silná vůle vás naopak budí...Kognitivní borci mají přitom poměrně jednoduché doporučení: pokud někdy ne a ne zabrat, vstaňte a a dělejte něco, co vás nebaví: studujte úřední lejstra, dodělejte inventuru, umyjte kredenc...Až se vám začne chtít spát, lehněte si - a poránu hop na nohy a celý den buďte vzhůru, a tak za tři dny tohohle režimu budete spát jak nemluvně už zkraje. Většinou mají pravdu."

To já ne, to on. *slunce*

hodnocení

0x

Potřeba spánku je individuální a proměnná s časem. Pokud budeš pravidelně denně vstávat v 5, tělo se přizpůsobí samo a časem budeš usínat i v těch 9 - 10.

hodnocení

0x

Nespavost je zdravotní problém a proto se s tím chodí k doktorovi. Jsou na to "léky" tedy uspáváky ale jsou návykové, takže to lez brát jen jako dočasné řešení než si zvykneš. A když si nezvykneš tak ti nezbývá než změnit práci. odejít můžeš ze zdravotních důvodů.

pohanka*
hodnocení

0x

Posunujte dřívější odchod na lože postupně, třeba po deseti - patnácti minutách.

2 hodiny nemá žádný smysl, tělo je zvyklé na jiný řežim.

Časem se dostanete na 22. hodinu, nebo 22.30 a to už bude dostačující.

Oželet budete muset filmy po desáté hodině, hry na počítači a i ten počítač vypnout třeba po 20. hodině. Modře blikající obrazovky nejsou dobré před spaním, narušují Váš spánek. Osprchnout se, připravit věci na ráno a zklidněn jít spát, třeba i ten meduňkový čaj. Chce to pravidelný režim.

Plno lidí vstává ve čtyři /nyní vlastně ve tři/. Základ je neponocovat.

Zde se nejedná o nespavost, ale změnu režimu a návyků.

Též nepít kávu, čaje, colové nápoje již v podvečer.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]