Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studium nebo řemeslo?

Od: wizardd odpovědí: 24 změna:

Na základní škole jsem byl průměrným žákem v některých předmětech lepší v jiných horší. Na konci základní školy následovalo zvolit si obor, výběr byl velmi omezený a tak člověk musel vybrat, co bylo, ale ne co odpovídalo jeho schopnostem a zájmům. Technický maturitní obor, který jsem tenkrát zvolil, byla nesprávná volba a já na něm vydržel pouhé dva roky. Asi bych tenkrát udělal lépe, kdybych si zvolil učební obor, otázkou by však bylo jaký?
Školu jsem tedy opustil a později jsem dálkově vystudoval gymnázium. Byl už jsem trochu starší i rozumnější a při troše snahy to šlo. Na základní škole bych v životě nepomyslel na studium gymnázia, protože jsem se nepovažoval za studijní typ a nepochybně mně ani druzí tak neviděli. Ale myslím, že člověk nemusí být nijak mimořádně nadaný a dnešní maturitu udělá v podstatě kdekoliv, pokud tomu bude věnovat určitý čas. Nelituji toho, že jsem ho absolvoval a získal tak maturitu, problém je jen s uplatněním, to asi každý ví.
I já jsem zvažoval studium na univerzitě. Poprvé jsem nebyl ke studiu na univerzitě přijat. Později se to povedlo, ale byly jiné okolnosti, které mi zabránily ve studiu pokračovat. Dnes o tom zpětně přemýšlím, jestli nebyl můj největší problém v tom, že jsem zbytečně strávil dost času představami, že bych měl studovat, aniž bych myslel na to, zdali budu mít ke studiu podmínky, které potřebuji a také schopnosti a to nejenom inteligenci, ale i schopnost překonávat všechny překážky, které se přitom vyskytnou.
Ačkoliv ještě nějaké záchvěvy touhy po studiu se u mne občas vyskytnou, myslím, že bude pro mě lepší si zvolit něco praktického. Jde totiž o to, že studium na VŠ trvá dost dlouho (3-5 let), nemusí se zdařit, nevím, jestli na něj mám, neuvádím obory, protože už tak jsem byl vždy nerozhodný a zajímalo mně kde co od biologie, chemie až po umělecké obory.
Jednou jsem četl o možnosti získání výučního listu pro maturanty a vysokoškoláky, samozřejmě mám na mysli nějakou dálkovou formu a to v kratším čase, či rekvalifikaci. Velice rád bych totiž odjel do zahraničí a tam pochybuji, že je nějaké moje předešlé středoškolské vzdělání bude zajímat. V jakém oboru by to bylo, tak o tom ať rozhodnou okolnosti podle toho co mi půjde a co ne. Nebo znáte nějaké lepší uplatnění pro někoho, kdo má absolvované dálkově gymnázium? Samozřejmě, že i já mám své sny, ale teď řeším tento reálný problém. Děkuji za odpověď.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

0x

Gympl v zahraničí neuplatníte. Asi bych si udělala roční pomaturitní studium na Kuchař - číšník, to by se vám cizině mohlo hodit. skolahotelnictvi.cz/...

hodnocení

0x

Pokud by Vám nevadila fyzická práce, tak bych doporučil nastoupit do pracovního poměru, kde by Vám umožnili složit svářečské zkoušky. Dostanete evropský svářečský průkaz a s tím můžete pracovat v celé EU a vydělávat slušné peníze !

hh
hodnocení

0x

Oni tě takové úvahy přejdou,až jako řemeslník,vyučený budeš muset každý den poctivě makat rukama.Pak budeš vzpomínat na to,že se školou si mohl sedět někde v kanclu a mít klid.Ale to každý asi pochopí až si to vyzkouší na vlastní kůži.

wizardd
hodnocení

Díky všem za různá doporučení, člověk, by měl vyzkoušet co nejvíce věcí a nebát se toho, já samozřejmě vše zvážím.

hodnocení

0x

Je možné se vyučit po střední škole ještě řemeslu, ve zkráceném termínu.

Jenže: rád byste odjel do zahraničí a tam pracoval. Ano, gymnásium Vám tam nebude k ničemu, ovšem mokrý výuční list také ne. Co je platný kus papíru, když chybí praxe? Bylo by potřeba pak ve vybraném oboru 2 - 3 roky pracovat a učit se. To učňák nedal, spíš člověka vybavil terorií.

Proto tedy vyučit se, pak si udělat praxi, abyste opravdu něco uměl a pak tedy hurá za hranice. To už s praxí budete žádaný. Bez ní nebudete nic. Tak hodně štěstí. Jaga.

wizardd
hodnocení

Díky za připomínky. S tou praxí máte pravdu. Zvážím všechny možnosti a rozhodnu se. Odjet opravdu chci a 3 roky je asi příliš dlouhá doba. Díky.

hodnocení

0x

Mě by hodně zajímalo, kolik máte roků a čím se nakonec živíte. ;)To co popisujete, to je zpověď dítěte, které stále sní a stále hledá místo v životě. Příjde mi, že když už máte za sebou nějaké roky učiliště, gymnázia, mezi tím ještě nějaké váhání a přijímačky, tak mi to vychází, že už dítětem dávno nejste. Pracujete nebo vás někdo živí?

doplněno 11.07.16 10:07:

;) Tak jo. Už víte, o čem život je a také víte to, že sen může být překrásný, ale musíte rozlišit, jestli je to snění anebo hledání toho, co vás bude nejen bavit, ale hlavně živit. A nejen vás, ale i celou vaší budoucí rodinu.;) Bylo by dobré, kdybyste do svých představ zahrnul i čas. Čas, který budete potřebovat na dohledání sám sebe, na studium, na rozhodnutí, který stát ve světě je pro vás přijatelný. Asi byste měl, sám pro sebe, určit délku času, který chcete dát k tomu, abyste si své představy splnil.*hej*Chápejte, nechci vás zrazovat, srážet, ale když už nejste dítě, čas se vám zkrátil. Možná, že ne. Že nechcete to, co já nebo ostatní lidé. Ale kdybyste byl podnikavý nebo dobrodruh, sbalíte ruksak a už jste na druihém konci světa. Ale když se ptáte?!

wizardd
hodnocení

Může vám to připadat jako zpověď dítěte, je pravda že stále hledám, ale co je na tom špatně? Prostě jsem udělal v životě určité chyby a nyní to chci změnit. Ano dítě už dávno nejsem.

wizardd
hodnocení

V tomto máte pravdu a neberu to, že by jste mě srážela či zrazovala, je to kritický pohled na realitu. S tím časem jste narazila na zásadní problém v mém životě, takže ho zahrnu, ale ne do svých představ, ale do své reality. Díky.

Nemůžu odolat, ale musím ještě napsat. Když musíš, tak musíš! *hi* Doufám, že to plánování a snění není v dětském pokojíčku, v Mamahotelu, se všemi výhodami a službami. S nespokojeností a rozladěním, když se mamka zeptá, jestli jste ponožky hodil do špinavého prádla a v kolik hodin příjdete. ;)

wizardd
hodnocení

Jak se dnes ujal ten název "Mamahotel", ne není to v "Mamahotelu", jinak znám mnoho lidí, kteří žijí s rodiči, ale jako "mamánky" je nevnímám. Téměř každý se jednou osamostatní, ale toto není předmět mého dotazu a diskuze!

hodnocení

0x

Jako středoškolák s maturitou, máte možnost dodělat si druhou odbornou maturitu nebo výuční list. Obojí ve zkrácené době. Denné nebo dálkovou formou při práci.

Omezení je v tom, že tyto typy studia jsou pouze na některých školách v omezené míře. Musel byste si zjistit, jaké máte možnosti ve vašem okolí.

Dále lze přihlásit se do vyššího ročníku na libovolnou SŠ (pokud povolí ředitel školy, na soukromé škole nebude problém). Jít třeba do 3. nebo rovnou 4. ročníku, udělat rozdílové zkoušky, a pak druhou maturitu

doplněno 11.07.16 11:16: Druha maturita ve zkracenem studiu znamena doplnit si odbornost (odborné předměty). Čili byste měl maturitu z gymplu plus druhou maturitu z odborné školy. Má to smysl, pokud potřebujete mít nějakou specializaci. Gympl je všeobecný bez specializaci a přípravy na určité povolání.
Co třeba VOŠ dalkove na tři roky? Uvažoval jste o pomaturitní nástavbě? Též získáte odbornost na určitou práci.
wizardd
hodnocení

Díky za vaší odpověď, ale druhá maturita už pro mě nemá smysl, jednu už mám. Pouze vyučení a to jedině dálkově, proč to už jsem napsal. Ideální by bylo získat praxi až zahraničí, pokud to jinak nepůjde, vystačím si prozatím s tím co mám. Ano, na internetu už jsem viděl nějaké stránky nabídek, případně to s někým zkonzultuji. Díky.

wizardd
hodnocení

O VOŠ jsem neuvažoval, to raději VŠ, ale z toho už padlo, psal jsem o tom. Pomaturitní nástavbu snad ano, to souvisí s učebním oborem.

Máte v tom zmatek. Pomaturitní nástavba nemá nic společného s výučním listem. Na pomaturitní nástavbu čili VOŠ se mohou hlásit pouze lidé s jakoukoli maturitou (nikoli vyučení). Můžete se hlásit na libovolnou VOŠ.
Pak je ještě maturitní nástavba pro vyučene čili dodelani maturitní zkoušky pro lidi s výučním listem. Lze zvolit pouze nástavbu navazující na výuční obor nebo obor Podnikání nebo Bezpečnostní služby. Výběr oboru je velmi omezeny
wizardd
hodnocení

Máte pravdu, nepřesně jsem se vyjádřil. Já osobně bych opravdu na VOŠ nemyslel, to už bych dal přednost klasické VŠ. Ale už jsem o tom psal.

maara*
hodnocení

0x

Gymnázium je jako řidičák na koloběžku .. je to sice řidičák ale nemá váhu.

To, že bez vysoké se člověk neuplatní je hloupost.

Více než co jiného, zajíma zaměstnavatele to, jak se umí člověk prodat a jakou má zkušenosti a co umí, papír je sice hezký ale reálný obrat firmě neudělá. Stejně tak je to s řemeslem, dnes platí, že každý může udělat v podstatě každou školu, takže vlastně, žádné vzdělání nemá moc velkou váhu, spíše jde o to jak to ten daný člověk umí v praxi - což už je o dost horší.

Pamatuji si, když k nám do firmy se přišel ucházet o pozici jistý jedinec jehož jméno bylo odpředu dozadu protkáno tituly .. pravda papírů měl spoustu .. ale nedokázal nám nic praktického předvést - šlo o extrém .. ale v menší míře to samé zažíváme den co den.

wizardd
hodnocení

Nelze vžádném případě tvrdit, že žádné vzdělání nemá cenu. Samozřejmě, že školy se více přizpůsobují a otevírají zájemci, každý má jiné kvality apod. Pokud někdo chce záchránit (i když mám pochybnosti že se to povede) smysl vzdělávání a tedy úroveň škol, nebo dokonce ji ještě vylepšit, neměl by se přizpůsobovat ani uchazečům ani zaměstnavatelům. Tím se školy zdegradují. Dobře víme jaká asi byla úroveň škol v 19 stol či v první polovině 20 stol. Kdo tam učil a kdo je opuštěl. Ano, byla jiná doba, jiné úkoly. Nejhorší jsou pro mě jednostranně zaměření lidé ať už technicky nebo humanitně. Je třeba mít širší záběr, ale to asi není moc praktické že? Bohužel, se vše přepočítává na peníze! Už ta věta: musíte se "prodat", na to jsem alergický, nebo "lidský zdroj", to je úplně otřesné, jaký zdroj? Škola má být od toho aby formovala osobnost a učila myslet, takže tam musí být skutečné autority, nejsou! Ani na středních, ani na VŠ. Co to jsou autority asi každý ví, stačí se podívat na film-Cesta do hlubin študákovy duše. Takže ano, může se potom jevit, že ze školy vychází nepraktičtí lidé, ale třeba mají jiné kvality, pokud je nemají, to už je jiný problém.

Vysoká škola je fajn, ale místo není bohužel pro každého. pro to se musí někdy člověk rozhodnout jinak, než původně chtěl.

joudic*
hodnocení

0x

no byl jsem liny to vsechno cist, ale ono asi nejvic zalezi na sikovnosti, clovek ktery se poreze i priborovym nozem holt remeslo delat nemuze, sikovnosti a umu vas zadna skola nenauci, to musite mit v sobe ;) To vam radi McGyver :)

doplněno 11.07.16 21:35:

tak coz o to, nauci se opravdu kazdy, ale pak prijdou obycejni sikovni nymandi, kteri to nikdy nedelali a vyskladaji ve dvou odpady v nekolika hotelovych pokojich na nove stavbe multiucelove haly vcetne sbijeni drazek podle projektu :) az jsou puvodni "instalateri" nasrani, ze jsou prideleni na podradnejsi praci, protoze neznaji uhly nebo ja nevim, kde to vazlo... a nymandi pak dostanou vic penez (flakat kvuli hodinove mzde se fakt neflakali, my jsme byli zpocatku jen jejich helfri, jen jim to proste neslo tak rychle, hlavne to skladani odpadu) :) a to jsme se flakali my a furt chodili na kafe a hulili brka :) Proste sikovnost je u remesla dulezita :)

doplněno 11.07.16 21:36:

jinak osobne si o studiu myslim jen to nejhorsi, uz proto, ze cokoli ve svem zivote delam pro penize jsem nestudoval ve skole ale sam sebe se :)

wizardd
hodnocení

Trochu jsem odbočil od tématu, ale musel jsem napsat co si myslím o studiu obecně.

Až takový lempl nejsem, že bych se pořezal nožem. Ne, myslím, že každý se to může naučit, někdo rychleji, někdo pomaleji, ale o to důsledněji, každý!

Tak jako u žádného dítěte nikdo v dětství nepozná, jestli z něho bude velký umělec, vědec, vynálezce, tak nikdo nepozná jestli bude skvělý řemeslník. Ano, určitá nešikovnost se může projevovat, ale podle mě se dá tomu odnaučit. Já jsem se také některým věcem učil a na začátku mi připadali obtížné. A není řemeslo jako řemeslo, myslím že práci ve velkém hluku, to bych nechtěl.

doplněno 11.07.16 22:02:

Samozřejmě, není řemeslo, jako řemeslo. Já osobně bych nemohl dělat cokoliv, protože by mě to prostě nebavilo a tím by mi to zároveň ani nešlo, protože u mě je velmi důležitá motivace. Také záleží na tom s jakými lidmi pracuji atd. Myslím, že si to všechno ještě velmi promyslím, abych nelitoval.

doplněno 11.07.16 22:10:

Každý se hodíme na něco jiného! U těch "technických" řemesel jde o přesnost a někdy i rychlost, je to dosti zodpovědná práce a někdy i nebezpečná, toto bych osobně nevolil!

wizardd
hodnocení

Opravdu, rád bych měl v životě tak jasno, jako někteří mají, ale bohužel to tak není, proto to zdánlivé tápání, ale snad to vyřeším. Díky za vaše odpovědi k tomuto tématu, ať už byly jakékoliv.

host*

wizardde, už včera (7:24) psala babkazov dotaz kolik vám vlastně je. Máta zajímavý trochu archaický styl češtiny, styl pečlivého opatrného člověka, který by měl rád pořádek a jasno, ale o to nejde. Zřejmě máte nějaké zaměstnání, pracujete a nejlépe víte, jakou kvalifikaci máte.

I lidé bez kvalifikace, nebo s kvalifikací dělají úplně jiné práce, než ve kterých mají své vzdělání. Je to normální. Počáteční odborné nebo všeobecné vzdělání je první klíč do světa práce, dál už je jen práce a práce, rozšiřování nebo prohlubování kvalifikace, rekvalifikace, stálé učení něčemu jinému.

Když zahradnická firma uklízí svými stroji dětská pískoviště, seká trávníky, řeže stromy, nejsou to jen vyučení zahradníci. Koberce, podlahové krytiny, stavební materiály, nábytek, kosmetiku, zeleninu apod také neprodávají jenom vyučení prodavači. Realitní makléř který kupuje a prodává domy je třeba lékař, nebo vyučený automechanik, nebo maturantka na obchodní akademii. Prostě jde o to najít práci na kterou člověk stačí svými schopnostmi a počátečním vzděláním a pak se průběžně dovzdělávat.

Když se u vás ve městě začne stavět nový plavecký bazén, kde bude stotisíc dlaždiček a obladaček, také se opatrně nerozhodnete, že se tedy půjdete vyučit obkladačem, že budete mít práci. Než se vyučíte, bude bazén stát a obklady udělá parta obkladačů, z nichž jen pár je opravdu vyučených obkladačů těsně před důchodem, pár průmyslováků, jeden elektrikář, několik kuchařů, truhlářů, zedník, klempíř a několik zahraničních dělníků se zcela neznámou kvalifikací, ale kteří to umějí.

Místo mudrování o tom, co se učit je jednodušší si najít šikovnou práci v místě bydliště, abyste daleko nedojížděl, práci na kterou stačíte a bude vás docela normálně živit. Třeba i krátkodobou a pak jinou. Rekvalifikce je někco naprosto normiálního. Kurzy sádrokartonářů, kurzy instalací alarmů, kurzy chlaďařů, kurzy realitních makléřů, daňových poradců, atd. Hlad naučí člověka najít si práci ihned.

Hoste, úplně přesně to, co já jsem taktně naznačovala. *palec* Opravdu to vypadá na dětský pokojíček a služby mámy. Teorie, snění, vymýšlení a plány. Skutek utek! *plac*

doplněno 13.07.16 06:16:

Nechce se mi to zjišťovat, ale vůbec si nedovedu představit dálkové studium na gymnáziu. Tahle škola má připravovat na studium vysoké školy. Dovede to dálkové studim? *sok*

radarbrdy*
hodnocení

0x

@Školu jsem tedy opustil a později jsem dálkově vystudoval gymnázium.
To znamená, že jste pracoval a dálkově studoval?

@Velice rád bych totiž odjel do zahraničí
Tak studujte na nějaké jazykové škole, udělejte si IELTS certifikát a práce se vám bude v zahraničí shánět lépe.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]