Nejste přihlášen/a.
Zaplatila jsem jedné firmě zálohu 20000 Kč na nová okna a nemám ani okna ani peníze. Trvá to už půl roku,co mě majitel vodí za nos, odstoupení od smlouvy jsem předala, ale stále jen slibuje. Chce, ať to dám k soudu. Chci si dát tu práci a čas, že bych do té firmy každý den chodila a žádala majitele o peníze před klienty, aby viděli, že není vše v pořádku. Taky jsem myslela, že bych se postavila před firmu, aby mě majitel firmy viděl a zastavila vždy klienty a ptala se jich , jestli jdou do firmy na okna a pak jim řekla, co se stalo mi. Předpokládám, že ho to hodně znervózní a že mi radši peníze dá, než by o nové klienty přišel. Ale mám obavy, abych se nedostala do problému, že poškozuji pověst firmy a pak neplatila majiteli ušlý zisk, to by se mi moc nevyplatilo. Je to protiprávní nebo ne? Může na mě zavolat policii, když tam budu třeba celý den? Nebo co bych mohla udělat, nějaká rada prosím?
To vám dal písemně, že ho máte dát na soud? Asi ne.
Nejprve bych ho vyzvala doporučeným dopisem s dodejkou o vrácení zálohy třeba do 5ti dnů, konkrétně do xx.x. 2016 na účet xxxxxxx. V dopise by byla poznámka, že pokud peníze nebudou na účtu, tak bude na něj podáno trestní oznámení o neoprávněné obohacování. A to bych také udělala.
Mezitím bych si stoupla před krám a přicházející zákazníky bych oslovila . Dobrý den, taky si jdete pro peníze, která vám šéf dluží? Takže bychom si stoupli do fronty? Tím bych nikoho neodrazovala, jen bych se klientů zeptala, to trestné není. Z volného prostranství vás vyhodit nemůže ani policie.
Já už jsem mu poslala doporučený dopis s dodejkou o prodloužené době plnění o 3 týdny, to si nepřevzal, protože má adresu firmy na smlouvě, kde si nevybírá poštu, ale sídlo firmy je na jiné adrese, pak jsem mu taky doporučeně dodejkou poslala odstoupení od smlouvy, a ať mi pošle peníze do 15 dní, to si taky nepřevzal, i když jsem mu volala a pak jsem vzala to odstoupení od smlouvy a zajela do firmy a podepsal to, ale peníze stejně neposlal. Tak jsem to nahlásila na policii, šetřili to, slíbil jim, že pošle peníze do konce srpna, ale on jen získává čas, ví, že na něho nikdo nemůže a že pokud bude soud, stejně nezaplatí, protože nemá, exekuce a tak. Policie případ ukončila, že je to k občanskoprávnímu soudu. Tak to chci řešit sama, než firma úplně zkrachuje... Tak se asi zítra postavím před tu firmu a budu oslovovat lidi. Děkuji za radu
Policie v těchto věcech nemůže nic udělat, ta někdy dokáže např. vypátrat ukradená kola ale s tímhle nic, to musíte řešit soudně bohužel jinak to nejde.
K čemu je dobrý dopis s dodejkou? Dodejka svědčí jen o doručení, nikoliv o tom co bylo uvnitř. Nebylo by lepší použít toho elektronického systému (nemůžu si vzpomenout na název) je to elektronická pošta a používá se k úředním úrkonům elektronickou cestou, jen nevím jestli se to dá použít i mezi fyzickou osoubou a firmou, ale povinně to musí být každý podnikatel i živnostník.
pomluva je trestna asi, odrazovani klientu je ok, ja jsem odradil 3 + 1 klientu komercni bance, z nichz jeden tam mel desitky milionu dobre jim tak, eat your own shit
Ono jde o to rozlišovat mezi tím co je varování - odrazování, co lhaní - pomluva, co šíření poplašné zprávy... Hranice mezi těmi výrazy závisí na momentálním výkladu. Problém je snad v tom, že někdy máte osobní zkušenost, ale nemáte důkazy a dokud nemáte důkazy jako vynesení soudního rozsudku o podvodu tak on může tvrdit že jste jen pomluvač. A po vynesení rozsudku bude zase tvrdit, že je to spiknutí.
Trestný čin bych tam nehledal. V krajním případě by tě PČR mohla vykázat z místa, pokud tam budeš hulákat a chovat se agresivně.
Pokud ale budeš celý den stát před provozovnou za účelem poškození firmy, tak náhradu škody lze nárokovat v občanskoprávním sporu. To že poškodil tebe ti nezakládá právo, poškozovat jeho.
Takže já bych z vlastní iniciativy na ulici nikoho neoslovoval, ale důrazně bych na provozovně požadoval vyplacení dlužných peněz.A třeba právě vždy, když tam budou zákazníci.
To že to trvá půl roku značí, že jsi nedůrazná. Už dávno měla být podána žaloba a peníze jsi mohla mít doma. Pokud firma dále přijímá objednávky se zálohou, i když majiteli je jasné, že zboží nedodá, protože firma jde do krachu, tak zde je i jeho osobní trestní zodpovědnost.
Pokud budeš před jejich firmou vyprávět, co se ti stalo, není na tom nic trestného. Trestné je naopak jednání firmy. Podal bych trestní oznámení pro podezření z podvodu, současně bych se s celým příběhem svěřil Ceské obchodní inspekci. A ledy se pohnou. Uvidíš...
psala...
Tak jsem to nahlásila na policii, šetřili to, slíbil jim, že pošle peníze do konce srpna, ale on jen získává čas, ví, že na něho nikdo nemůže a že pokud bude soud, stejně nezaplatí, protože nemá, exekuce a tak. Policie případ ukončila, že je to k občanskoprávnímu soudu.
Tak zrovna zpronevěra to nemůže být v žádném případě.
O tomto už rozhodoval i Nejvyšší soud, který konstatoval, že záloha na dodání díla či zboží se stává majetkem zhotovitele v okamžik převzetí.
To není zpronevěra, ale trestný čin podvodu.
Zde je ale nutné, aby bylo u soudu následně prokázáno, že zhotovitel již v den přebírání zálohy věděl, že dílo - zboží nemůže dodat a nedodá. A to je ten největší problém.
To že nemá peníze a podnikání mu jde od 10ti k 5ti není trestné. Krachuje zde spousty firem, které za sebou zanechávají dluhy, ale odsouzeno je promile případů, i když je všem jasné, že je to celé podvod. Ale prokázat to u soudu, je horší.
Tak co slíbil policii je dost jedno. Policie prověří fakta a pak bud věc odloží s tím, že se trestný čin nestal, nebo to předá státnímu zástupci a ten následně trestnímu soudu. Pokud policie shledala, že se ničeho trestného nedopustil (což je mi divný, tohle je zpronevěra jak vyšitá), podej žalobu k civilnímu soudu a současně se obrat na obchodní inspekci, případně živnostenský úřad.
No a jak se tedy nazývá jednání, kdy si přisvojím zálohu a nedodám to, na co byla určena? Tohle je fakt divný, protože spoustu podobných případů už soudy normálně odstíhaly - viz třeba
Jo a on si tu zálohu nepřisvojí. On jí převezme na základě třeba smlouvy o dílo a tímto se stává 100% jeho majetkem. Už nepatří zadavateli díla.
Dobrý den,
Zákazník má, nárok na odstoupení od smlouvy 14 dní od data nákupu bez udání důvodu, pokud zboží nebylo předáno má na to měsíc.
Dále může zákazník od smlouvy odstoupit v případě, že jsou porušeny smluvní podmínky, ty porušeny ve vašem případě byli. V takovém případě musí dodavatel odstoupení příjmout na kterékoliv ze svých provozovem a bez zbytečného odkladu ji vyřídit, nejvíše však do jednoho měsíce.
Pokud tak nečinní nezbývá vám nic jiného než se obrátit na Českou Obchodní Inspekci (ČOI), jenže tím se problém vyřešit nemusí, může udělit pokutu firmě, však vaši částku vymáhat nesmí. Zde se musíte obrátit až na soud.
Tam by šel případ projednávat i jako podvod - protože "podvodu se dopustí ten, kdo druhého uvede v omyl se záměrem obohatit sebe nebo někoho dalšího"
Váš postup by se vám mohl velmi vymstít, v tom nejlepším případě, poškozování dobrého jména provozovatele a firmy, zde by jste potom nejen, že svoje peníze, už nikdy nedostala, ale musela by jste uhradit ušlí zisk. Provozovatel má plné právo vás potom v takových případech z prostor provozovny vykázat i za asistence policie - pokud by se to opakovalo mohla by jste se ocitnout i na policejní stanici. Pokud by se do toho provozovatel obul tak jako vy mohlo by se stát, že by jste od ochranky někde za rohem dostala i přes papulu. Takovéto "hurrá" akce na vlastní pěst bych si velmi dobře rozmyslel a obrátil se na legální a rozumné řešení.
Mohlo by to dopadnout i tak, že v případě soudu, by se firma obrátila na vaše předešlé jednání před její provozovnou v závěřu čeho by jste s toho mohla vyjít nevýhodně. Za asistence právníka z toho lze před soudem vytvořit cokoliv.
1) Žádný nárok na odstoupení od smlouvy v tomto případě do 14 dní neexistuje.
2) Dle vyjádření tazatele je už od smlouvy odstoupeno, neboť zhotovitel toto vypověděl na PČR.
3) V tomto případě ČOI nezmůže vůbec nic.Jedná se čistě o nedodržení smlouvy, kdy nemohou dát ani pokutu.
Policii už na mě minulý týden zavolal, ale uznali, že jsem nic nedělala, jen čekala na peníze, odrazování klientů jsem popřela, stejně jsem nikoho neodrazovala. Dnes jsem tam šla znovu, byl tam i jeden pán, co mu taky dluží.Tak tam budeme chodit dva a před zákazníky žádat o peníze. Je to poškozování pověsti firmy? Údajně je nás ještě víc.Jaké věty můžu říkat a jaké ne, aby mě nežaloval za ušlý zisk? Čoi už prý tam někdo posílal víckrát a nic se neděje. Žalobu prý nemá cenu podávat, firma jde rychle ke krachu a on může prokázat, že má dluhy a nic nezaplatí, to vím z jiných zdrojů. Na policii prý je ve spise, že mi dá peníze do konce srpna, ale myslím, že ta firma ani tak dlouho nebude, možná skončí do měsíce, je to prý hodně špatné. Musím se řídit tím, co je ve spise na policii a čekat do konce srpna a nebo můžu žádat peníze dříve? Vím, že mi je ani v srpnu nedá,už mě půl roku natahuje jak s okny, tak s penězi. Okna totiž výrobci nezaplatil, proto nejsou vyrobena. A zálohu si nechal, ale nedokážu mu to. Myslím, že on sám nic k soudu dávat nebude, byl by sám proti sobě, když dluží více lidem.
Jak jsem vám už psala - jen se zeptáte zákazníka, jestli také jde vymáhat dlužné peníze? Peníze můžete vymáhat hned, ne až v září.
Žádná pomluva se nekoná. Přece se kolemdoucího můžu zeptat na cokoliv, to není trestné.
Děkuji moc všem za rady budu informovat
Tak jen po delší době doplním, jak jsem dopadla se zakázkou oken v srpnu. Procházela jsem před jeho firmu po chodníku pak ještě další 3 dny a sem tam jsem oslovila zákazníky, kteří vyšli z firmy, zeptala jsem se jich, jestli si dávají dělat okna a jak jsou spokojeni, ale svůj názor jsem neříkala, abych nepoškodila pověst, jen jsem ho chtěla znervóznit. Taky jsem vždy párkrát přišla přímo do firmy za ním a zeptala se, kdy mi vrátí peníze, když tam byli zákazníci. Druhý den na mě zavolal znovu policii, ale nic nezmohli, protože jsem stála na chodníku před firmou. Byl z toho hodně nervózní, neustále vycházel ven a díval se, jestli se s někým nebavím. Další den, když mě tam zase viděl, nevydržel psychicky a řekl, že mi ty okna dodá do 10 dní, udělala jsem tedy novou smlouvu s mým právníkem a čekala. Moc jsem nedoufala, ale opravdu montážníci přijeli, okna dodali a namontovali a vše bylo nakonec perfektně uděláno, i typ oken byl podle smlouvy. Takže nakonec jsem byla ráda, že jsem to nevzdala a okna po 8 měsících dostala a nemusela dávat dalších 20 000 Kč za nová okna jiné firmě. Děkuji všem moc za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.