Nejste přihlášen/a.
Hezký den přeji.Mám 52 let, dva roky do star. důchodu. Je mi přiznán invalidní důchod prvního stupně z čeho se mi bude vypočítáván starobní důchod? Kdy odejít do předčasného důchodu bez krácení? Děkuji.
Pravděpodobně jste ročník 1964 = 52 let. Neznám žádnou skupinu lidí, kteří by dnes odcházeli do důchodu v 54 letech, to ani horníci nebo matka 5ti dětí.
Do předčasného důchodu lze odejít 2-5 let před dosažením nároku na st. důchod, ale vždy vám důchod bude krácen. Počkejte na další odpovědi, jsou zde odborníci na důchody.
Za současných regulí můžete odejít do starobního důchodu po dovršení 63 let. Pokud je Vám 52, tedy za 11 let. Kde jste sebral těch 52? To je úplně scestné! Takhle nejde do důchodu vůbec nikdo.
Do předčasného můžete jít o 3 roky dříve, tedy v 60 letech. Ale projeví se to, samozřejmě, na určitém krácení důchodu. Pokud můžete, pracujte co nejdéle to půjde. V důchodu Vám každá koruna bude dobrá. To znamená, ještě aspoň 8 let, pokud ne déle. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.